Арт-виставка «12 місячних» знімає табу з теми менструації

Санофі в Україні, провідна компанія у сфері охорони здоров’я, відкрила в Києві першу в Україні соціальну арт-виставку про менструацію «12 місячних».

Відомі українські ілюстраторки, серед яких – Ліліт Саркісян, Марічка Рубан, Лєра Схемка, Надія Кушнір, візуалізували 12 евфемізмів, якими дівчата маскують менструацію. Червоний Феррарі, печальки, менстри і ще багато дивакуватих назв та образів «оживуть» на смартфонах відвідувачів завдяки технології доповненої реальності. Такий молодіжний формат покликаний звільнити дівчат від застарілих кліше.

Адже неготовність називати речі своїми іменами, вільно говорити про менструацію призводить до почуття сорому за прояви жіночності, особливо серед підлітків. Згідно з дослідженням, проведеним U-Report в Україні в 2018 році, менструація є табуйованою та болючою темою, зокрема:

  • 10,5% опитаних дівчат сказали, що їх дражнили чи цькували через менструацію, а 30% хлопців відповіли, що були свідками подібного ставлення до дівчат через менструацію.
  • 25% дівчат незручно купувати засоби особистої гігієни в присутності сторонніх людей.

Ізабела Гузяк, генеральний менеджер безрецептурного напряму  Санофі в Україні, так коментує ініціативу: «Минулого року компанія Санофі підтримувала проект «Як ти дорослішаєш» в українських школах, адже ми хотіли стати ближчими до нового покоління українок, відчути їхні потреби. Лікарі та психологи допомагали нам обговорювати процес дорослішання із дівчатами. Ми зрозуміли, що сьогодні, на жаль, не всі можуть відкрито говорити про менструацію. Арт-виставкою «12 місячних» ми хочемо донести, що вільно ділитися переживаннями та усувати менструальний біль, аби жити здоровим та повноцінним життям, – це цілком природно».

 

Наталія Сіліна, лікар-гінеколог, доктор медичних наук: «Перехід у статус «жінки» – це період емоційних бурь, коли будь-яка фраза однолітків, батьків, вчителів запускає цілий каскад хвилювань у дівчат. Як мама дівчини-підлітка та дитячий гінеколог я прошу батьків запрошувати до шкіл фахівців: гінекологів, урологів та психологів для проведення лекцій на тему фізіології пубертатного періоду. Про менструацію треба говорити простою мовою. Слід спростовувати міфи й пояснювати, що менструація  є критерієм здоров’я жінки, а не «критичними днями», і якщо вона знижує якість життя, то це – привід звернутися до фахівця. Такі проекти, як арт-виставка «12 місячних», сприяють формуванню здорового ставлення до фізіології у підлітків обох статей».

 

Ліліт Саркісян, ілюстраторка і художниця: «Основна ідея проекту – називати речі своїми іменами і бути вільними у прийнятті себе. Я як художниця іронічно та візуально переосмислила табуйовану навіть сьогодні тему менструації. Художники відображають у своєму мистецтві болючі точки суспільства, і я сподіваюся, що такі проекти рухають суспільство вперед. Мистецтво може вирішити ті задачі, які не піддаються іншим сферам життя. Також як матір я розумію, наскільки важливо вчасно розказати донькам і синам про менструацію як прояв жіночого здоров’я. Це допоможе запобігти психологічному насильству, насмішкам у школі й дорослому житті».

Арт-виставка «12 місячних», яка ініційована та проводиться за підтримки ТМ НО-ШПА® Комфорт, проходитиме з 21 по 31 березня 2019 року на першому поверсі ТРЦ «Гулівер» у Києві.