Сьогодні, 6 травня, Джорджу Клуні виповнюється 62 роки. До цього рубежу він підійшов у статусі благополучного сім’янина та батька. Хоча ще недавно ніщо не віщувало такого результату.

У 2014-му найвідоміший гуляка і холостяк Голлівуду шокував усіх новиною про намір нарешті одружитися. Не менш шокуючим для багатьох стало і те, кого знаменитий ловелас вибрав собі за дружину. Обраницею Клуні стала не чергова топмодель чи голлівудська старлетка, а міжнародна юристка з прав людини, тендітна східна красуня Амаль Аламуддін, з якою до весілля актор перебував у стосунках лише півроку. Сьогодні Амаль – серед слідчих, які розслідують злочини росії у війні проти України.


Поки лімузин повільно рухався у лондонській пробці, Джордж дивився у вікно і подумки повторював тільки-но прочитані у «Вікіпедії» імена видатних діячів Лівану. Разом із дружиною Амаль вони прямували на зустріч із його тещею – Барією Аламуддін.

Барія – найрозумніша жінка, представниця аристократичного ліванського роду та відома журналістка. Кожна зустріч з нею для вибіленого сивиною голлівудського актора і мільйонера була справжнім випробуванням. І хоч Барія  трималася чемно і люб’язно, Клуні відчував її настороженість і поблажливість – мовляв, не рівня ти, любчику, моїй розумниці-дочці.

Під час зустрічей із Барією Джордж ніби іспит складав. І не завжди вдало: ось минулого разу Амаль з матір’ю завели розмову про ліванську літературу, а він, як дурень, мовчки слухав їхнє миле щебетання. А позаминулого – тоді в розмові брав участь і батько Амаль, Рамзі, – родичі весь вечір обговорювали особливості ліванського виноробства.

Джордж Клуни с тещей
Джордж Клуні з тещею Барією Аламуддін, 2015 р.

Цього разу Джордж вирішив ґрунтовніше підготуватися до розмови.

– Письменники Джебран Халіль Джебран та Насім Ніколас Талеб.. . – тихо повторював він у машині.

– Що ти там бурмочеш? – поцікавилася дружина, відволікшись (розташувавшись поряд із чоловіком в автомобілі, вона не гаяла часу – вивчала документи).

– Нагадай, де вигадали перший алфавіт? – задумливо запитав Клуні.

– У Біблосі, стародавньому фінікійському місті. Тепер на його місці місто Джебейль, воно знаходиться поруч з Бейрутом. А чому ти питаєш?

– Та так… – задумливо відповів Джордж.

– Добре, любий, – кивнула Амаль, а потім суворо додала: – Але, будь ласка, не відволікай мене через дрібниці: у мене завтра складна справа в суді – я ж тобі казала, пам’ятаєш? Мені треба добре підготуватися. А тут ще мама з вечерею – ти ж знаєш, якщо вона щось вирішила, сперечатися з нею марно.

Промовивши останню фразу, Амаль усміхнулася. А Джордж подумав: «Як і з усіма жінками у вашій сім’ї…»

Молодожены Джордж Клуни и Амаль Аламуддин: в Венеции, сразу после свадьбы,
Молодята Джордж Клуні та Амаль Аламуддін: у Венеції, відразу після весілля

…Він добре пам’ятав, коли побачив свою майбутню дружину вперше. Вона виступала на конференції, організованій ООН. Стояла на трибуні і говорила впевнено, чітко, розумно, при цьому не красуючись, не бажаючи сподобатися чи справити враження. Не так, як зазвичай виступають актори, – що приховувати, сам Джордж, вимовляючи промови на благодійних заходах, завжди подумки уявляв, як виглядає збоку, намагався зачарувати присутніх, ввернувши в свій серйозний монолог якийсь жарт або, навпаки, сльозливу історію. (Актор завжди перемагав у ньому філантропа.) А ця жінка була сама собою, була, а не здавалася – адже артисти часто тільки й роблять, що видають себе за тих, ким не є насправді.

Якщо чесно, Джордж слухав її одним вухом. Вона щось говорила про супутники, терористів, ООН (що не дивно, адже конференція була присвячена проєкту запуску супутників для відстеження терористів), а він дивився на неї і не міг відірвати погляд.

Амаль – пізніше Джордж, дізнався її ім’я, була схожа на рідкісного птаха, який не залітав у голлівудські пенати, де Клуні зазвичай знаходив супутниць життя. Синьо-чорне волосся, величезне мигдалеподібні очі кольору кави, смаглява оксамитова шкіра, висока і худа, витончена і з вишуканими манерами – він бачив перед собою ідеальну жінку. Після десятисекундних роздумів Джордж сказав собі: “А чому б і ні?” – і попрямував до брюнетки, яка якраз закінчила виступ і поспішала до виходу.

– Я з вами абсолютно згоден! – вигукнув він, зіткнувшись із жінкою і подарувавши їй одну зі своїх найпрекрасніших фірмових посмішок.

Вона кинула на нього погляд, чергово усміхнулася у відповідь і спокійно сказала: – Дякую.

– Е-е-е, – Джордж так і застиг, проводжаючи поглядом даму, що віддалялася.

Здавалося, вона вислизає від нього назавжди, але ситуацію врятував один із організаторів конференції, який виявився поруч.

– Амаль, прошу, затримайтеся, – гукнув він жінці, – я хочу представити вас пану Клуні.

Вона зупинилася і знехотя повернулася.

– Джордже, познайомся, – звернувся організатор до актора, – це міс Амаль Аламуддін, юристка, адвокатка. Всі разом ми зможемо здійснити проект із запуску супутників.

«А вона зблизька виглядає набагато молодшою, ніж з трибуни», – подумки зазначив Клуні і порадів, що Амаль поки ще міс.

– Я захоплений вашим виступом і хотів сказати вам, що повністю поділяю ваші думки, але ви втекли, навіть не вислухавши мене, – обережно дорікнув Джордж новій знайомій. – Припускаю, що ви просто не впізнали мене. Чи адвокати не дивляться кіно?

– Вибачте, Джордже, звичайно, я вас впізнала, – швидко заговорила Амаль. – На жаль, я дуже поспішаю. Завтра маю засідання у Лондоні. Тому перепрошую.

Амаль ще раз посміхнулася, розвернулася і пішла геть від голлівудської зірки, красеня, що входив до рейтингу найпрекрасніших чоловіків світу, володаря «Оскара» та ще купи нагород та титулів. Таку поведінку не дозволяла собі жодна жінка, яку знав Джордж досі. У нього навіть майнула в голові шалена думка, що прийшла його старість. Але її витіснило самолюбство – чоловіче і акторське. «Та хто ти така, щоб нехтувати мною?», – подумав Клуні і за секунду вже наздоганяв брюнетку.

Амаль стала нав’язливою ідеєю Джорджа, він вирішив причарувати її за будь-яку ціну

– Зачекайте, Амаль, – кричав він услід дівчині, – давайте зустрінемося, детальніше обговоримо наш проект. Я запрошую вас до ресторану!

– О, ні, вибачте, – похапцем відповіла Амаль.

Джорджу дивом вдалося роздобути номер її телефону. І така холодність, гордість, самовпевненість і самодостатність розбурхали його ще більше.

Амаль стала його нав’язливою ідеєю, він вирішив завоювати її за всяку ціну. Актор дзвонив їй, але Аламуддін (йому знадобився, мабуть, місяць, щоб навчитися вимовляти це прізвище) постійно була зайнята, а якщо відповідала, то знаходилася в Лондоні, Парижі, Бейруті, Вашингтоні, Стокгольмі. щоб поговорити, бо скоро розпочнеться засідання суду, посадка на літак, буде виступ на конференції, зустріч із клієнтом (потрібне підкреслити). І схоже, Амаль не обманювала, бо з того кінця дроту долинав і шум у залі суду, і голос диктора в аеропорту…

Вона була дійсно весь час при справі – жодного разу, зателефонувавши їй, він не почув, що дівчина у косметолога або перукаря, на шопінгу або в ресторані, на пляжі або на дівич-вечорі.

Джордж Клуни и Амаль, 2014 г.
Джордж Клуні та Амаль, 2014 р.

Амаль завжди була зайнята, проте Джордж розумів: причина її численних відмов зустрітися з ним була в іншому. Але у чому? Він не звик бути відкинутим – зазвичай це він завжди рвав стосунки з жінками, хоч і витончено та максимально безболісно для них. А тут нехтували ним. І це ще більше розбурхувало Клуні…

– …Джордж, послухай! – Амаль доторкнулася до плеча чоловіка. Машина так само тяглася по лондонських заторах.

– Що, кохана? – відповів актор, відірвавшись від своїх думок.

– Мені щойно надійшло повідомлення: у п’ятницю призначено слухання у справі Мохамеда Нашида, тому я не зможу з тобою вирушити до Лос-Анджелеса. І вибачся за мене перед Бредом та Енджі… Ми ж повинні були зустрітися…

— Так, звичайно, — сказав Джордж, а подумав: «Енджі просто оскаженіє». Коли в них з Амаль почався роман (Джорджу вдалося-таки вмовити її зустрітися і, приклавши всю свою чарівність і шарм, причарувати східну красуню), він почав знайомити її зі своїми друзями: Сінді Кроуфорд та її чоловіком, а також з Бредом Піттом та його дружиною Анджеліною Джолі. Варто було Енджі закрутити стосунки з Піттом, як вона одразу ж обмежила його спілкування з друзями, і перш за все з нерозлучним – Клуні. На думку Джолі, Джордж, на той час не пов’язаний шлюбом та закоренілий холостяк, міг збити Бреда зі шляху істинного. Але коли Клуні почав зустрічатися з Амаль, Анджеліна вирішила поновити дружбу зі старим другом чоловіка. Чому? Для Джолі виявилося справжнім сюрпризом, що Клуні одружився з такою жінкою, як Амаль. Вона була впевнена, що Джордж, якщо вже стане розсудливим і покінчить з холостяцьким життям, візьме за дружину одну з черги довгоногих красунь, з якими він крутив романи останні кілька десятків років. А тут така несподіванка.

Джолі була впевнена: якщо вже Джордж і одружується, то з однією з довгоногих пустушок

Амаль, звичайно ж, була довгоногою красунею, але при цьому надзвичайно розумною, чудово освіченою, забезпеченою, самостійною, незалежною, професіоналом найвищого рівня, можна сказати, зіркою юриспруденції. А Джолі все життя прагнула вирватися з амплуа актриси з сексуальними формами і зробити щось більше, значущіше, видатне. Наприклад, зняти, як режисерка, приголомшливий фільм, здобути Нобелівську премію за свою благодійну діяльність, зайнятися політикою і залишити слід в історії… Але поки що на цих теренах особливих успіхів Джолі не здобула.

А ось Амаль викликала у неї якщо не захоплення, то щонайменше повагу та інтерес. Анджеліна дуже хотіла познайомитися з новою пасією Клуні: вона бачила в ній рівну собі, а може, рольову модель для себе в майбутньому. Джолі навіть готова була терпіти Джорджа, до якого відчувала не найніжніші почуття (на відміну від свого чоловіка). І навіть вибачила йому минулі витівки.

Нерозлучні друзі, Бред і Джордж часто розігрували один одного, але один із жартів, який влаштував Клуні, остаточно відвернула від нього Анджеліну. І її можна зрозуміти. У 2006 році він влаштував… фіктивне весілля Джолі та Пітта у своєму будинку на озері Комо в Італії. У той час як вперто ходили чутки про швидке весілля зіркової пари.

Джордж Клуни и Брэд Питт
Джордж із нерозлучним другом Бредом Піттом на прем’єрі “11 друзів Оушена” в 2001 р.

І Джордж вирішив підкинути дров у тліюче багаття пліток. Насправді він лише розставив у дворі стільці та столи, ніби готується якась урочиста церемонія, а все інше за нього зробили акули пера. Протягом наступних кількох днів біля дверей його будинку розгорнулося наметове містечко з журналістами, звідти мало не велися прямі трансляції, в небі кружляли гелікоптери… Пізніше Джордж зізнавався, що збирався найняти акторів, схожих на Анджеліну і Бреда, і влаштувати весільну церемону. От би журналісти зраділи!

Хто точно не зрадів, то це Джолі, яка потім ще місяць пиляла чоловіка за витівку його друга. Тому Анджеліна й раділа одруженню Джорджа: вона була впевнена, що Амаль уявить новоспеченого чоловіка і він більше не влаштовуватиме шоу, перетворюючи на посміховисько і себе, і їх з Бредом заодно.

…Джордж відволікся від своїх думок і глянув на дружину, що сиділа поруч. Амаль, не звертаючи на нього уваги, щось уважно читала з екрану свого айпада, ставила позначки, відправляла повідомлення – загалом, займалася звичними речами. Вона ніколи не нудьгувала без діла, а він поряд з Амаль почувався неробою.

– Тільки подумайте: її робота стосується реальних проблем і від неї залежить людська доля. Гігантська відповідальність! У порівнянні з цим те, чим займаюся я, взагалі дрібниці, – зізнавався він в інтерв’ю.

А ще Амаль ніколи не дзвонила Джорджу просто так – щоб побалакати, як це робили його колишні подруги.

У 2006 році Клуні влаштував… фіктивне весілля Джолі та Пітта у своєму будинку на озері Комо в Італії

…Зараз важко уявити, але після розлучення з першою дружиною, актрисою Талією Болсам, Клуні зарікся ніколи більше не одружуватися. Та й в обійми Талії він кинувся швидше від повної безнадії: подружка Келлі Престон пішла від Джорджа спочатку до Чарлі Шина, а потім до Джона Траволти – вони на той час могли похвалитися більшою популярністю, ніж Клуні.

Джордж Клуни 1988 г.
Джордж Клуні та Келлі Престон, 1988 р.

А він… він був нікому не відомим актором, кочував з одного бездарного шоу в інше, працював карикатуристом, продавав жіноче взуття, працював страховим агентом.

З Талією все склалося швидко, у неї був владний характер, і вона зуміла взяти засмученого і невлаштованого Джорджа в обіг. Довела його до вівтаря – хоч і кумедного. Їхнє весілля відбулося у Лас-Вегасі, в дешевій шлюбній конторі, а «благословив» їх на шлюб зовсім не священик, а якийсь мужик у костюмі Елвіса Преслі.

Наступні три роки Клуні та Болсам провели у скандалах, взаємних звинуваченнях та образах. Зараз, з висоти прожитих років, він розумів, що не кожна жінка готова була миритися з тим, що її чоловік – невдаха. А в той час Джордж якраз таким і був. І в глибині душі здогадувався, що його шлюб з Талією розпався саме через його невлаштованість і неспроможність.

Джордж Клуни с первой женой Талией Болсам, 1990 г.
Джордж Клуні з першою дружиною Талією Болсам, 1990 р.

І коли згодом усі його невдачі в кар’єрі залишилися позаду, він став успішним, визнаним актором, за яким сохли мільйони жінок (особливо після ролі доктора Дага Росса в серіалі «Швидка допомога»), він ні-ні та й подумував про те, що жінки цінують у ньому виключно його гроші, ім’я, зірковий статус, респектабельність… А варто позбутися всього цього, і вони кинуть його, як колись Келлі Престон, або будуть ставитися як до нікчеми, як Талія Болсам…

Тому Джордж вважав за краще заводити романи з красивими, ефектними жінками, з якими не соромно було вийти на червону доріжку, провести відпустку в будинку на озері Комо або повалятися на пляжі на Мальдівах … Але варто було дівчині завести розмову про серйозні стосунки або, не дай бог, про шлюбі, або, якщо вона зовсім втратила страх, про дітей, розставання було негайно!

Джордж Клуни в сериале "Скорая помощь"
Джордж Клуні у серіалі “Швидка допомога” (1994 р.)

Але такі дівчата траплялися вкрай рідко, адже Джордж із самого початку стосунків давав зрозуміти дамі серця, що вона – далеко не на першому місці. у його житті. На першому була робота.

Джордж знімався багато і часто, і це приносило йому не тільки гонорари з семи-, а то й восьмизначними цифрами, але й ні з чим не можна порівняти задоволення. Причому він не обмежувався виключно акторською професією – продюсував фільми (за «Операцію “Арго”» навіть схопив «Оскар» у 2013 році), виступав у ролі сценариста та режисера (його сценарії та фільми здобули престижні нагороди на Берлінському та Венеціанському кінофестивалях).

Наступним за роботою пріоритетом у житті Джорджа були друзі: заради гарної компанії, душевних розмов з товаришами або веселої пиятики він запросто міг пожертвувати романтичним вечором з подругою. І це не обговорювалося.

Але це було потім … А на початку відносин з жінками Джордж був чарівний і чудовий. Як він залицявся! Як спокушав! Якими подарунками ощасливлював! Якою турботою та добротою обдаровував! Встояти перед його чарами не могла жодна жінка (до певного часу) …

І вони ж знали, що Клуні – затятий холостяк, який швидше одружується зі своїм домашнім улюбленцем, поросятком Максом, ніж з однією з них, але все одно кожна нова претендентка вірила, що саме їй вдасться довести Джорджа до вівтаря. Наївні…

Роман із моделлю Карен Даффі протягнув менше двох років, із Селін Балітран, офіціанткою, з якою Джордж познайомився на зйомках фільму «Миротворець» у Парижі та яку потім забрав у Лос-Анджелес, – три роки.

девушки Джорджа Клуни
Британська модель Ліза Сноудон

Цілих п’ять років намагалася підкорити Клуні британська модель Ліза Сноудон, але не витримала – кажуть, весь цей час він встигав ще й приділити увагу Сальмі Хайєк, Тейлор Говард, Рене Зеллвегер, Люсі Лью, Шарліз Терон і, як запевняли світські пліткарі, Сандрі Буллок. Яка жінка витримає таку конкуренцію? Будь ти навіть топмоделлю.

Всі знали, що Клуні – затятий холостяк, який швидше одружиться на своєму поросяті Максі

А ось з актрисою Крістою Аллен Джордж двічі ввійшов в одну й ту саму річку: перший раз через два роки після знайомства, а вдруге через чотири роки – тоді він був ще у відносинах із Лізою Сноудон. Зрештою обидві вони дали Клуні спокій.

девушки Джорджа Клуни
Актриса та модель Кріста Аллен, 2000 р.

Але на самоті він залишався недовго: Джордж знову запал на офіціантку – Сару Ларсен, роман з якою тривав рік. Її він змінив на розкішну Елізабетту Каналіс – актрису та телеведучу. Пристрасна італійка була молодшою за Клуні на 18 років і мала всі шанси стати місіс Клуні. Але її запалу вистачило лише на кілька років.

Джордж Клуни с Элизабеттой Каналис
Джордж Клуні з Елізабеттою Каналіс, 2009 р.

Наступна пасія актора – колишня чемпіонка з рестлінгу Стейсі Кіблер – була дуже обережною і врахувала всі помилки своїх попередниць. В інтерв’ю вона запевняла, що офіційний шлюб для неї нічого не означає, можна бути щасливою і у відносинах, які ні до чого не зобов’язують. А до появи дітей вона, мовляв, взагалі не готова – про що ви! Але всі її старання приспати пильність Клуні зазнали фіаско – з нею він теж розлучився. Стейсі ж незабаром знайшла своє щастя з іншим чоловіком і народила дитину.

Джордж Клуни и Стейси Киблер
Джордж Клуні зі Стейсі Кіблер на церемонії “Оскар” у 2013 році. Того ж року він з нею розлучився

Треба віддати належне Джорджу: розлучаючись зі своїми пасіями, він залишався джентльменом. Після роману з таким знаменитим чоловіком вони самі ставали відомими, набували певного статусу, корисних знайомств, обростали зв’язками і будували кар’єру. Лізі Сноудон, наприклад, він купив будинок у Лос-Анджелесі, а Селін Балітран – прямо в Беверлі-Гіллз, до того ж залишив їй чималу суму…

«Що поєднувало більшість цих жінок і що відрізняло від Амаль?» – замислився Джордж.

Дивлячись їм у вічі, він бачив шалене бажання отримати його за всяку ціну. Варто було йому повести бровою, і вони готові були бігти до нього з усіх ніг – кидати рідну. країну і переїжджати до Клуні, готові були забути про себе і розчинитися в Джорджі… І він цінував це і був вдячний за таку відданість. Але в той же час розумів: з ними можна було провести пристрасну ніч, відправитися в ресторан, з’явитися на прем’єрі фільму. Але йому ставало нестерпно нудно з ними через яке- той час. Ось тому він і рвався до друзів, віддавався роботі, зраджував… Ці жінки переставали його дивувати, були передбачені до оскому.

Амаль одразу ж дала зрозуміти, що їй немає до нього, Джорджа, ніякої справи – і це був не трюк, не жіночий прийом, не бажання зацікавити сивовласу, старіючу зірку. У неї своїх справ по горло, вона розумна і витончена, по-східному загадкова і в той же час щира, вона завжди знає, чого хоче і як цього досягти, у неї залізна логіка та чудова освіта. Як можна встояти перед такою жінкою, Джордж не розумів.

Джордж Клуни с родителями, 2008 г.
Джордж Клуні з батьками, 2008 р.

– Сину, ти впевнений, що вона та, з ким ти будеш щасливий? – це було перше, що запитала мама Джорджа, Ніна Клуні, ледве познайомившись із майбутньою невісткою.

– Ти готовий до того, що вона може в чомусь перевершувати тебе? Чоловіче самолюбство вразливе, а вона не з тих жінок, що тобі потуратимуть.

Але, почувши ствердну відповідь сина, перед пресою розумна Ніна розсипалася в компліментах:

– Я надзвичайно щаслива, Амаль – чудова дівчина. Вона мені дуже подобається. Ми зовсім не здивувалися, коли вони повідомили нам про заручини, і були невимовно раді за них. Вони не поступаються один одному інтелектом, а це для Джорджа дуже важливо. Звички Амаль відрізняються від панівних у Голлівуді. Я не хотіла б іншої дружини для сина. Амаль – блискучий адвокат, розумна та успішна жінка. При цьому любить веселитися, у неї прекрасне почуття гумору.

Погоджувався зі своєю матусею й Джордж:

– Сумнівів у тому, що моя дружина перевершує мене розумом, у мене немає жодних. І я страшенно задоволений! Хіба це погано – оточити себе людьми, розумнішими, ніж ти? На мою думку, просто чудово. Тим більше, що планка моя не така висока, і в будь-якого роду інтелектуальній битві Амаль завжди перемагає. Єдиний шанс виграти для мене – рукопашний бій!

…Лімузин, який до цього повільно плив по холодних лондонських вулицях, зовсім зупинився.

«Схоже, це надовго», – подумав Джордж і дістав із міні-бару склянку, лід та віскі. Відсмоктуючи напій, він продовжував майже пошепки повторювати: «Джебран Халіль Джебран, Насім Ніколас Талеб, Джебран … »

– Джордже, – докірливо сказала Амаль, відволікшись від своїх важливих справ. – Якщо ти хочеш справді справити враження на мою маму, не варто заучувати текст із «Вікіпедії». Краще б ти прочитав книгу Джебрана. І чи не рано ти почав пити віскі?

Джордж сьорбнув ще раз, посміхнувся дружині і поцікавився:

– Амаль, тебе в університеті, бува, заучкою не дражнили?

– Та ні, любчику це небезпечно для того, хто дозволив би вимовити на мою адресу подібне слово.

…Ні, заучкою Амаль ніколи не дражнили. Її взагалі не дражнили: вона не з тих, над ким посміюються або жартують. Дівчина завжди викликала захоплення, її завжди цінували – спочатку в сім’ї, потім у коледжі та університеті. Колеги, клієнти і навіть опоненти якщо й не любили її, то поважали точно.

Зрозуміло, що Джордж у шкільні роки називав малосимпатичних дівчат, які, замість того, щоб бігати на побачення, просиджували за уроками, заучками. Але це не про неї. Це Джорджу довелося з нуля будувати кар’єру і заробляти капітал, хоча його батько і був впливовою і небідною людиною – відомим журналістом і телеведучим.

Джордж Клуни в детстве
Юний Джордж Клуні в 70-х роках

Амаль завжди відрізнялася старанністю, відповідальність і цілеспрямованістю. Їй подобалося вчитися, подобалося підкорювати нові вершини в кар’єрі, подобалося бути в центрі уваги. Але при цьому не блищачи своїми формами (хоча їй було чим похвалитися і в цьому сенсі), а виявляючи інтелект, красномовство, уміння переконувати та вести дискусію.

Однак особисте життя Амаль була нудною провінційною газетою в порівнянні з вируючим життям Джорджа, інтимна сторона якої нагадувала яскраве шоу з запальними номерами, що нескінченно змінюються.

Особисте життя Джорджа нагадало яскраве шоу із  запальними номерами

Клуні та Аламуддін були представниками різних професійних сфер та досить далеких світів. Але так склалося, що вони були потрібні один одному. Джордж не втрачав надії стати політиком і навіть мріяв про президентське крісло. Амаль могла допомогти йому в цьому і своїм статусом, і досвідом, і інтелектом. А їй був потрібен Джордж – нехай він, як і всі творчі люди, емоційний, імпульсивний і відчуває у легкій формі «комплекс Нарциса», але їй популярність не завадить. У шоу-бізнесі стільки багатих людей, і дехто з них може стати її потенційним клієнтом.

Свадебное фото Джорджа и Амаль украсило обложку журнала People (2014 г.)
Весільне фото Джорджа та Амаль прикрасило обкладинку журналу People (2014 р.)

Амаль завжди любила найкраще, і їй діставалося все найкраще – або з волі провидіння, або завдяки її власним зусиллям. Але в тому, що вона була бавовняною долі, сумніватися навіть не доводилося.

Амаль народилася в сім’ї ліванських інтелігентів та інтелектуалів. Батько викладав в Американському університеті Бейрута, а мати була відомою журналісткою, брала інтерв’ю у політиків першої величини: Тоні Блера, Фіделя Кастро, Білла Клінтона. Коли в Лівані почалася війна, її сім’я залишила батьківщину та перебралася до Лондона.

Амаль тоді була ще маленькою, тому більшою мірою вона – англійка, а не ліванка. Красою вона однозначно вдалася в матір. Барія в молодості була настільки пре- червона, що її порівнювали з Елізабет Тейлор, а відомий ліванський поет Саїд Акл присвятив їй вірші. Ну а своїм інтелектом Амаль завдячує батькові. Сім’я була далеко не бідною, тому освіту дівчина здобула найкраще. Вона закінчила коледж Санкт-Х’ю в Оксфорді, а потім Нью-Йоркський університет. Те, що вона займатиметься юриспруденцією та правами людини, Амаль вирішила ще в дитинстві. А тому весь вільний час присвячувала навчанню. Але заучкою не була. Вона була зіркою вже тоді.

Амаль Клуни
Амаль Клуні у Лондоні у січні 2016 р.

– Студенти, а особливо ті, хто приїхав із Близького Сходу, говорили тільки про неї, – згадував один із її друзів коледжею. – І про її матір, відому журналістку Барію Аламуддін. Вже тоді було ясно, що дівчина залишить свій слід в історії.

Під час навчання в університеті Амаль працювала в апеляційному суді США. А після закінчення навчання потрапила до команди судового відділу фірми Sullivan & Cromwell у Нью-Йорку, де протягом трьох років практикувалася в галузі американського та міжнародного права.

Амаль була адвокаткою у Geoffrey Robertson’s Doughty Street Chambers і представляля інтереси засновника WikiLeaks, скандального Джуліана Ассанжа, екс-прем’єрки України Юлії Тимошенко, екс-президента Мальдівської республіки Мохамеда Нашида, який сидів у в’язниці. Вона активно співпрацює з ООН і навіть була радницею колишнього генерального секретаря Кофі Аннана в Сирії.

Аламуддін – адвокатка, який має право виступати в судах вищої юрисдикції Великої Британії, а це дозволено лише фахівцям найвищої кваліфікації. Вона володіє трьома мовами – англійською, французькою та арабською. А ще у 2013 році посіла перше місце у списку найсексуальніших адвокатів Лондона.

Щоправда, у бездоганної Амаль був недолік, якого вона позбулася під тиском Клуні, – вона диміла як паровоз, але Джордж припинив у категоричній формі її потяг до куріння. У свою чергу, Амаль поступово відучила чоловіка від калорійної італійської кухні, долучивши до корисної японської. Ця їжа так сподобалася Джорджу, що на річницю весілля він подарував дружині цілий японський ресторан у британській столиці.

Амаль як адвокатка представляла інтереси засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа та екс-прем’єрки України Юлії Тимошенко

…Нарешті автомобіль пригальмував біля того самого японського ресторану. Усередині вже чекала на Барія.

Джордж важко зітхнув і вийшов з лімузина, допоміг вибратися дружині, і разом вони попрямували на зустріч.

– Прочитала новину про вас, – почала розмова Барія, – я ж зараз усі новини про вас дізнаюся зі світської хроніки. Виявляється, ви взяли з притулку ще одного собаку.

— Так, чудового бассет-хаунда, — пожвавішав Джордж, зрадівши, що теща не почала розмову з цитування чергового генія ліванської літератури. – Назвали його Міллі. Правда, миле ім’я?

– Звичайно, – сухо відповіла Барія. – Якщо не помиляюся, це вже третій ваш вихованець?Джордж радісно кивнув, а Амаль важко зітхнула, здогадавшись, до чого хилить мама.

– М-да… – резюмувала Барія, – Джордже, адже вам далеко за п’ятдесят, вірно? Та й Амаль уже давно не дівчинка. А ви собак заводите, замість того щоб…

– Мамо! – Амаль різко обірвала Барію. – Може вистачить? Ми з Джорджем, як ти правильно помітила, дорослі люди і самі розберемося, що і як…

– Амаль, дитинко, у твоєму віці я вже була мамою, і не один раз, – пом’якшала Барія.

– Ти досягла в кар’єрі всього, про що тільки можна мріяти, ти заміжня за прекрасним чоловіком (у цей момент Джордж розправив плечі)… Я довго мовчала – під час наших зустрічей зводила розмови до обговорення неважливих речей, на кшталт ліванської літератури чи виноробства, і все чекала, що ви переб’єте мене і повідомите радісну новину… І тут я дізнаюся про чергового собаку!

Амаль с мамой, 2016 г.
Амаль із мамою, 2016 р.

З очей Барії потекли сльози, Джордж і Амаль підскочили до неї і почали заспокоювати.

– Ні-ні, нічого не хочу чути! – твердо відповіла жінка, змахнувши сльози. Подружжя переглянулося, і Амаль щось шепнула на вухо матері.

– Так? – простягла Барія і звернулася до Джорджа: – Замов пляшку гарного французького вина з цього приводу…

– Може, ліванської? Я вже навчився розбиратися у різних сортах, – запропонував Клуні.

– Мабуть, прибережемо його для іншого приводу, – сказала Барія, вперше посміхнувшись за весь вечір.


P.S. Двійнята Александр і Елла з’явилися на світ у 2017 році. Торік батьки розповідали, як п’ятирічний малюк намалював в’язницю для Путіна і сказав: “Він має сидіти тут”.

Дивіться також:

Амаль Клуни родила Джорджу двойню

Джордж и Амаль Клуни купили роскошные апартаменты на Манхеттене