Сьогодні, 5 листопада, – день народження актриси Вів’єн Лі. Вона народилася в 1913 році – 110 років тому. Перша красуня, володарка “Оскара” та зірка “Віднесених вітром” прожила драматичне життя, до останнього подиху не втрачаючи своєї харизми та привабливості.

Існує легенда, що її мати, Гертруда Гартлі, дружина британського офіцера в Індії, під час вагітності щоранку медитувала, дивлячись на Гімалаї, щоб краса цих гір передалася її дитині. Так і сталося – Вівіан Гартлі досі вважається іконою краси.

У її день народження згадуємо, якою була Вів’єн Лі та які ролі зіграла.

Вів’єн Лі, 1935 рік
1935 рік

1937 рік

1937 рік
У “Полумі над Англією”
Вивьен ли
У “Темній подорожі”

1940 рік
Вивьен Ли
1940-ві
У фільмі “Леді Гамільтон”
В ролі Анни Кареніної

Про життя Вів’єн Лі знімуть біографічний фільм. За його створення взялися Джаффе Коен і Майкл Зам – автори гучного мінісеріалу “Ворожнеча” про стосунки двох інших голлівудських кінодів Бетт Девіс і Джоан Кроуфорд.

В основу сценарію ляже книга Г’юго Вікерса “Вів’єн Лі: біографія“. Фільм розповість про життя культової актриси та її стосунки з Лоуренсом Олів’є, який був її чоловіком з 1940 до 1960 року.

Вів’єн та Лоуренс Олів’є в Римі

Лоуренс Олів’є побачив Вів’єн у «Масці чесноти». Він привітав її з виступом, і між ними почалися дружні стосунки. Граючи коханців у фільмі «Полум’я над Англією», Лі та Олів’є зрозуміли, що їхня дружба переросла у сильний потяг, а після зйомок — у роман
Вів’єн та Лоуренс Олів’є прибувають на прийом у Букінгемському палаці, 1947 рік
Вивьен Ли лоуренс оливье
Вів’єн Лі та Лоуренс Олів’є, 1957 рік

За свою кар’єру в кіно Вів’єн Лі двічі була удостоєна премії “Оскар” як найкраща актриса першого плану: у 1939-му за роль Скарлетт О’Гари у “Віднесених вітром” і у 1951-му за роль Бланш Дюбуа в екранізації “Трамваю” Бажання “.

На зйомках “Віднесених вітром”
Кларк Гейбл і Вів’єн Лі у “Віднесених вітром”
Вивьен Ли красное платье скарлетт охара
Вів’єн Лі в “Віднесених вітром”
Марлон Брандо и Вивьен Ли
Марлон Брандо і Вів’єн Лі в “Трамваї “Бажання”, 1951 рік

Роль Бланш Дюбуа, як пізніше визнавалася сама Лі, довела її до божевілля та захворювання на гостру форму маніакально-депресивного психозу, який у результаті опосередковано вплинув на її ранній відхід із життя у віці 53 років.

Вів’єн Лі в образі Бланш Дюбуа

У середині сорокових років у Вів’єн Лі діагнозували туберкульоз. У 1960 році Вів’єн та Олів’є розлучилися, і згодом Лі лише зрідка знімалася в кіно, але грала в театрі до своєї смерті від туберкульозу у 1967 році.

Вивьен Ли в старости
Вів’єн Лі у 1955 році
вивьен ли
Вів’єн в одному з останніх своїх фільмів “Римська весна місіс Стоун”, 1961 рік
Вивьен Ли в старости
Вів’єн Лі на вечірці в Голлівуді 1965 року

Досі Вів’єн Лі вважають однією з найбільших акторок в історії кіно, а її акторську роботу в «Трамваї “Бажання”» найчастіше називають одним із найбільш досконалих перевтілень усіх часів.

Всі фото – Getty Images

Дивіться також:

Звезда “Унесенных ветром” Оливия Де Хэвилленд умерла на 105 году жизни

Хеди Ламарр: как дочь львовского банкира стала секс-символом Голливуда и изобрела Wi-Fi

Чому акторку Лорен Беколл назвали останньою легендою Голлівуду

Єдине щасливе кохання Одрі Гепберн

Мода 40-х років: найстильніші образи Геді Ламар (ФОТО)