Меггі Сміт – 89 років: кращі ролі легендарної акторки

Сьогодні, 28 грудня, легендарній акторці Меггі Сміт виповнюється 89 років. Десятиліттями вона грала в кіно і театрі, створивши неперевершені жіночі образи, від Дездемони в парі з Лоуренсом Олів’є і леді Грешем у “Джейн Остін” до леді Вайолет Кроулі з “Абатства Даунтон”і професорки Макґонеґел у “Гаррі Поттері”.

Вона багаторазово номінувалася на найпрестижніші премії і двічі отримувала “Оскар”, пережила тяжку хворобу – і зберегла неперевершене почуття гумору, блискучий талант і гордовиту поставу.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
В «Абатстві Даунтон» у Меггі Сміт роль графині Вайолет Кроулі, гострої на мову і дуже саркастичною

– …А зараз я хочу подякувати шанованій усіма нами актрисі, я б сказав, великій у всіх сенсах актрису, чия присутність в «Абатстві Даунтон» була для мене великою радістю, а робота з нею – важким іспитом. Ту, чиїм чудовим почуттям гумору ми насолоджувалися протягом п’яти років і чийого суворого критичного погляду мені особисто бракуватиме. Та, яку…

– О боже, Джуліане, досить! – пролунав низький хрипкий голос із глибини зали. – І так усі зрозуміли, що йдеться про мене. Невже я вам набридла за п’ять років? Навіщо згадувати такий старий мотлох, як я, сьогодні? Я була б рада, якби ви про мене забули, як про стару парасольку в комірчині.

У цей час актори, які ще не встигли переодягнутися і залишалися в костюмах початку XX століття, і члени знімальної групи, що перебувають у головному залі замку Хайклер, в якому проходили зйомки «Абатства Даунтон», розступилися перед жінкою, що сиділа на стільці в кінці зали. Вона посміла брутально перебити самого Джуліана Феллоуза – автора ідеї та сценариста серіалу. Такий привілей на знімальному майданчику мала лише одна персона – справжня леді Меггі Сміт.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Меггі Сміт, 1963 р.

Про неї і справді всі забули: сьогодні ж був такий особливий день – останній знімальний день шостого сезону та фіналу серіалу «Абатство Даунтон». Члени знімальної групи, передчуваючи розлуку, не могли наговоритись один з одним, згадували яскраві моменти роботи, обіймалися, а деякі навіть пускали сльозу.

Зізнатися, сама Меггі була навіть рада, що про неї всі забули у прощальній метушні. Їй набридли зйомки – на думку Сміт, в останніх сезонах їй практично не було чого грати. Її героїню Вайолет Кроулі, графиню Грентем, вже час було «поховати» – за підрахунками Меггі, їй до шостого сезону мало б перевалити за сто років. Але Джуліан нізащо не хотів прощатися зі старою графинею у виконанні Сміт.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Меггі Сміт в ролі Беатріче у спектаклі “Багато галасу з нічого” в театрі “Олд Вік”, 1965 р.

– Ви розумієте, Меггі, без вас серіал втратить свою чарівність і шик, пікантність, якщо хочете. Ви як вишукана спеція, яка надає «Абатству Даунтон» неповторного смаку, – Феллоуз не скупився на компліменти, щоб умовити її зніматися в шостому сезоні. Адже Меггі була рішуче налаштована розпрощатися із серіалом після п’ятого.

— Облиште, Джуліане, — відповіла Сміт у притаманній їй прямолінійній манері, — просто у вас на мій рахунок якесь упередження. Побачили мене ще підлітком на сцені у ролі Дездемони і досі не можете забути. А тим часом з того часу минуло понад п’ятдесят років, і я сильно змінилася.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Джойс Редман в ролі Емілії, Меггі Сміт в образі Дездемони і Лоуренс Олів’є в ролі Отелло в однойменному спектаклі, 1965 р.

— Але не для мене, люба Меггі, — чемно відповів Феллоуз.

Незважаючи на свій вік, Сміт багато знімалася, але «Абатство Даунтон» вона вже вважала перегорнутою сторінкою. Проте, коли сьогодні у своїй прощальній промові Джуліан говорив про те, що історію «Аббатства» завершено, у неї здригнулося серце. Вона раптом чітко уявила, що більше не переступить поріг замку Хайклер, не вдягатиме прекрасні вбрання і більше не розкошуватиме в інтер’єрах у вікторіанському стилі.

Поки Меггі розмірковувала, до неї майже безшумно підійшла Елізабет Макговерн, яка зіграла в серіалі Кору Кроулі, графиню Грентем – невістку Вайолет. На екрані у їхніх персонажів складалися не найкращі стосунки. А ось у житті Меггі та Елізабет не проти були потеревенити у вільну хвилину між зйомками. Сміт виділила Макговерн серед інших акторів і допустила до себе з двох причин. Елізабет була старшою за більшість артисток «Абатства», і вона була гарною актрисою, яка знімалася в «Регтаймі» у Мілоша Формана і «Одного разу в Америці» у Серджо Леоне.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Меггі Сміт у фільмі “Подорожі з моєю тіткою”, 1972 р.

– Меггі, я сумуватиму за вами, – відразу зізналася Макговерн. – Чим займетесь на дозвіллі?

– О, Елізабет, у мене великі плани, – відповіла Сміт, лукаво посміхаючись. – Нарешті подивлюсь усі шість сезонів «Абатства Даунтон».

– Серйозно?! Ви не бачили жодної серії? – щиро здивувалася Елізабет.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Меггі Сміт і Брук Шилдс, 1979 р.

– Уявіть! – гордо відповіла літня актриса. – Зізнаюся, я боялася дивитися, щоб не розчаруватись. Якби я подивилася серіал на початку зйомок або в середині, то напевно знайшла б безліч недоліків, засмутилася б і моя нервозність позначилася б на моїй грі. А зараз я дивитимуся серіал, знаючи, що вже нічого виправити і повернути не можна.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Кадр із серіалу «Абатство Даунтон», 2014 р.

– О, Меггі, гадаю, ви перебільшуєте, кому, як не вам, можна не турбуватися про це, – парирувала Макговерн. – Для мене, та й для всіх нас, ви були взірцем для наслідування та еталоном акторської гри. Як це у вас виходило – ніяк не могла зрозуміти: ви могли тільки підняти брову – і було все зрозуміло про вашу героїну, могли посміхнутися тільки куточками рота – і ставало очевидним її ставлення до іншого персонажа. А ваш голос, а інтонації… Знімаючись разом із вами, я начебто пройшла акторську школу. Як це у вас виходить? Я так і не змогла розгадати вашу таємницю.

– О, Елізабет, ніякої таємниці в мене немає, повірте, – кокетливо відповіла Меггі. – Це все мій великий досвід – адже я дуже довго живу…

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Джейн Карр, Ширлі Стедмен, Мегі Сміт, Памела Франклін і Діана Грейсон у фільмі ‘Розквіт міс Джин Броді”, 1969 р.

…Неабиякий талант Сміт режисери оцінили відразу на зорі її кар’єри. Вона грала у знаменитому лондонському театрі The Old Vic. Саме на його сцені у ролі Дездемони, де її партнером був сам Лоуренс Олів’є, Сміт і побачив уперше Феллоуз. Режисери наввипередки запрошували її у свої постановки, зазначаючи, що вона “може перейти від комедії до трагедії буквально протягом однієї фрази. Крихітною зміною інтонації змусити публіку ридати від сміху. І так само швидко змусити замовкнути від скорботи, що стискає груди”.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Меггі Сміт та Роберт Стівенс у фільмі «Розквіт міс Джин Броді», 1969 р.

Її кар’єра в кіно також розвивалася стрімко – першу роль Сміт зіграла у фільмі «Нікуди йти», що вийшов 1958 року. А вже в 1969-му вона отримала свій перший «Оскар» за роль у романтичній комедії Рональда Німа «Розквіт міс Джін Броді». Через десять років її нагородили другим «Оскаром» – за роль другого плану у “Каліфорнійському готелі” Герберта Росса.

Критики вважали Меггі актрисою багатогранною. Вона з легкістю грала у трагедії та комедії, у серйозному авторському кіно та фільмах для дітей. На початку 90-х Меггі знялася у Стівена Спілберга в ролі немолодої Венді у казці про Пітера Пена «Капітан Крюк», а через десять років втілила образ Мінерви Макґонеґел у серії фільмів про Гаррі Поттера – цією роллю вона завоювала ще й дитячу публіку.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Меггі Сміт, 1975 р.

На зйомках Гаррі Поттера Меггі зуміла знайти підхід до своїх юних партнерів. Емма Вотсон, яка зіграла Герміону, зізналася, що їй дуже легко працювалося зі Сміт. «Меггі завжди розмовляла з нами як з дорослими, – згадувала Вотсон, яка почала зніматися в потеріані у дев’ятирічному віці. – Зізнаюся, я навіть не підозрювала, що це велика британська актриса. Коли ми спілкувалися, вона поводилася як звичайна жінка, наприклад, пригощала на Різдво цукерками…»

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
У потеріані Меггі Сміт дісталася роль професорки Макґонеґел. (З Аланом Рікманом, Еммою Вотсон, Рупертом Грінтом та Деніелом Редкліффом у фільмі «Гаррі Поттер і Принц-напівкровка», 2009 р.)

– О, люба Елізабет, – Сміт звернулася до Макговерн, яка вже по третьому колу перераховувала її переваги і продовжувала співати дифірамби. – Мені дуже приємно, що ви такої високої думки про мене, – я не заслуговую на таку увагу. З вашого дозволу, я хотіла б попрощатися із замком Хайклер… Скільки чудових миттєвостей ми тут провели. Піду посиджу у бібліотеці.

– О так, звичайно, – зніяковіла Макговерн, зрозумівши, що втомила літню жінку своїм щебетанням, і пішла. А Сміт вирушила до бібліотеки. Переконавшись, що вона тут на самоті, Меггі дістала з кишені своєї сукні, пошитої за модою столітньої давності, мобільний телефон і вправно набрала номер. Після тривалих гудків їй відповіли.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Меггі Сміт і Ламберт Вілсон у “Пекельній машині”, 1986 р.

– Джуді, люба, це я – Меггі, – незвично бадьоро, помолоділим голосом заговорила актриса. – Як ти? Як пройшли зйомки? А в мене щойно закінчилося. Дякувати Богу, я більше не гратиму цю комічну стару, видавлюючи з себе жахливі монологи… Втім, мені сьогодні навіть трохи сумно. Шкода прощатися з цим милим замком, вбраннями, одягати і носити яке, якщо чесно, тортури. Та й прикипіла я до своєї графини Грентем. Вона хоч і манірна, зарозуміла стара, але при цьому така самотня. Як і я…”

Співрозмовницею Сміт була її давня подруга – актриса Джуді Денч. Тільки з нею Меггі могла бути самою собою – щирою та непривабливою, тільки Джуді могла їй сказати правду і навіть покритикувати. По суті Денч стала найближчою людиною для Меггі після смерті її другого чоловіка Беверлі Кроса в 1998 році.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Меггі Сміт з найкращою подругою, актрисою Джуді Денч, листопад 2004 р.

…Це тільки на перший погляд здається, що Меггі зла і дратівлива дама, яка готова дати відсіч будь-кому, хто посягне на її межі. Такій поведінці Сміт є пояснення. Насамперед, вона не любить публічне життя і галас навколо своєї персони, особливо коли її впізнають на вулиці численні шанувальники. Нав’язливу увагу незнайомих людей і безглузді розмови справді виводять її із себе.

Хоча знервованість актриси пояснюється і станом її здоров’я. Багато років тому у неї виявили тяжке захворювання щитоподібної залози – хвороба Грейвса, або базедову хворобу. Ця недуга супроводжується дратівливістю та швидкою стомлюваністю. Тому у «поганого» характеру Меггі є пояснення.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Меггі Сміт із другим чоловіком Беверлі Кросом, 1994 р.

Сміт довелося пережити ще одне тяжке випробування. У 2007 році в розпал зйомок чергової серії пригод Гаррі Поттера у неї виявили рак молочної залози. Але вона не відмовилася від роботи: мужньо боролася із хворобою, продовжуючи зніматися.

У Меггі є двоє синів від першого шлюбу з актором Робертом Стівенсом – Крістофер і Тобі, які пішли стопами батьків, обравши акторську професію. Але з ними вона бачиться рідко, та й хіба поговориш із чоловіками по душах. Джуді – інша справа.

– Ох, щось я впала в меланхолію, люба, – зітхнула Меггі. – Але нічого, скоро повернуся до Лондона, і ми обов’язково зустрінемося. Сподіваюся, на той час від моєї нудьги не залишиться і сліду.

У цей час двері до бібліотеки повільно зі скрипом відчинилися, і в невеликому отворі з’явилася лиса голова Джуліана Феллоуза. Переконавшись, що знайшов того, кого шукав, сценарист «Абатства Даунтон» пройшов у бібліотеку.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Кадр із серіалу “Аббатство Даунтон”

– Ах ось ви де! – вигукнув він. – А я вас шукаю по всьому замку, люба леді Меггі.

– Благаю вас, Джуліане, не звертайтеся до мене так, – сказала Сміт трохи роздратовано. – Вже майже чверть століття, як королева надала мені титул Леді Британської імперії, а я ніяк не звикну до цього жахливого «леді»!

– О так, зрозуміло, – розгубився Феллоуз і попросив дозволу сісти поряд на диван. – Сьогодні ви припинили мою спробу зробити комплімент вашому таланту і подякувати за все, що ви зробили для “Абатства Даунтон”…

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Меггі Сміт, 1960 р.

– Джуліане, вибачте, я зовсім не хотіла вас образити, – перебила вона захоплений словесний потік Феллоуза. – Але мені ніяково чути всі ці прекрасні слова – таке враження, що я присутня на власному похороні. Ну та гаразд… Я вас вислухала, а тепер послухайте мене. Ви знаєте, що я рідко комусь говорю такі речі і не розкидаюся компліментами, на відміну від… Але суть не в цьому, а в тому, що я, як ви знаєте, знялася в багатьох фільмах і багато чого побачила за своє життя.

Коли я погоджувалася зніматися в “Абатстві”, була впевнена, що це черговий прохідний проєкт, який на телебаченні знімають сотнями. Те, що серіал став таким успішним, виявилося для мене великим сюрпризом. А ще більшим сюрпризом для мене стали ви, Джуліане. Зі мною рідко відбувалося щось подібне: коли я читала ваш сценарій, я з нетерпінням чекала, що буде далі! Ви дивували мене постійно – а це рідко кому вдається, мій любий Джуліан.

меггі сміт ролі чоловік діти сини особисте життя день народження
Зйомки п’ятого сезону «Абатства Даунтон»

Коли Меггі перестала говорити, вона помітила, що Феллоуз крадькома скидається на сльозу. А після тремтячим від хвилювання голосом він сказав:

– А ви, Меггі, були моєю музою! Без вас “Абатство Даунтон” було б іншим. Зовсім іншим… І знаєте що: ось зараз ви мене знову надихнули – у мене з’явилася чудова ідея. І для вас також там є роль! Тільки уявіть, Англія, початок XX століття…

– Джуліан, ні! – благала Меггі Сміт, але Феллоуза вже було не зупинити…

Фото: Getty Images, EAST NEWS, FOTODOM

Дивіться також:

88-річна кінозірка Меггі Сміт стала обличчям Loewe (ФОТО)

Рідкісні кадри: Шерон Стоун показала своїх дорослих синів (ФОТО)