17 березня 1969 року народився великий дизайнер Лі Александр Макквін. Його історія – це розкішні покази мод, дружба з моделями і зірками, епатажні вечірки і гулянки. Але є й інший бік медалі – злиденне дитинство, насильство і тотальне відторгнення друзів і близьких.

Караван історій” розповідає неприкриту правду про Александра Макквіна – людину, яка змогла гидоту життя перетворити на прекрасне. Але не змогла вціліти.


Треба визнати: смерть Ізабелли Блоу довела Александра Макквіна до нервового виснаження. І хоча вони з Філіпом Трейсі створили на честь своєї музи колекцію “Блакитна леді”, дику тугу за Іззі робота не заглушила. Наркотики і довгі бесіди з психіатром теж не рятували. Дійшло до того, що король дизайну та епатажу став відлюдним самітником, а зі своїм партнером Джорджем Форсайтом розмовляв крізь зуби. Підбадьорити його тепер могла хіба що доза кокаїну і тепло трьох собак…

Одного разу, коли Джордж вигнав псів із ліжка, Макквін розлютився, як за старих добрих часів, але одразу ж здувся. О, як же цей безвольний геній тепер дратував! Від колишнього Макквіна не залишилося й сліду, він кілька разів намагався накласти на себе руки. Але Форсайт терпів. Все-таки їхньому неформальному шлюбу виповнилося вже дев’ять років…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

…У 2000-му студент кіношколи Джордж Форсайт був жахливо далекий від світу моди і тому не розумів, що в одному з лондонських гей-клубів відхопив джекпот – отримав у бойфренди генія. Джордж вважав нового друга королем тусовок. Ще б пак! Макквін міг тижнями їздити по закладах і витворяти таке, що вбило б і чортів у пеклі. Коханці перебиралася з клубу до пабу чи готелю, з ділової вечірки – на приватну. А коли Джордж здавався, Александр усе ще був у куражі.

Він міг оплатити приватний літак – і полетіти на екзотичні острови, які віднедавна обожнював. А якщо набридало мотатися по закладах – замовити з ресторану банку білужої ікри, а потім, читаючи “Парфумера”, поглинати делікатес упереміш із консервованими бобами і насолоджуватися темними сторонами людської сутності.

Ставлення до роботи теж змінилося. Раніше він навантажував своїх асистентів до знемоги, а тепер міг прийти в студію, витягнути ноги і лежати в напівдрімоті до нової порції допінгу. Інший раз він взагалі міг плюнути на незакінчену колекцію і зникнути, застопоривши процес підготовки до показу і сполошивши весь Будинок Givenchy.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

А одного разу, коли чергова дурня стукнула в голову, Лі Александр Макквін вирішив одружитися і, підхопивши Кейт Мосс і Анабель як подружок наречених, полетів на Ібіцу. Там, на трипалубній яхті, що належала другові Кейт, якийсь тип, одягнений у рясу священика, прочитав скоромовкою проповідь і запитав, чи згоден кожен із джентльменів “у горі й радості…”? Лі й оком не встиг моргнути, як гості почали вітати молодят і накачуватися алкоголем.

Сам він теж добряче надрався, бо усвідомлював усю комедійність дійства. Шоу для бойфренда і друзів – ось що це було, а не весілля! А от Кейт, хоч і перебрала, відвела друга вбік і сказала:

– Та годі, плюнь! Вір, і на темній стороні сходить сонце.

– Ось з ким треба було одружитися! – п’яно схлипнув Лі і чмокнув Кетті в лоб.

Їхня дружба міцніла. Коли у Кейт почалися проблеми з наркотиками і дизайнери відмовилися з нею працювати, Макквін вивів її у вигляді голограми в одній зі своїх найромантичніших колекцій “Вдови Каллодена”, показ якої назвали витвором мистецтва.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Під час показу колекції одягу сезону весна-літо, Париж, 2006 р.

Голографічна Кейт у сукні, що майоріла на вітрі, виникла з променя світла і стала ширяти в повітрі під музику зі “Списку Шиндлера”. А автор фантастичного шоу до публіки вийшов у футболці з написом “Ми любимо тебе, Кейт”.

У першому ряду, як це часто бувало, сиділа мати Александра. Джойс тоді нездужала. Але хіба могла вона пропустити тріумф обожнюваного сина? Та й він шукав матір очима, немов загублений хлопчик. А знайшовши, заспокоївся…

Він з’явився на світ 17 березня 1969 року в лікарні робітничого кварталу Іст-Енду і став шостою дитиною в родині. Коли дружина з новонародженим сином повернулася додому, Рональд Макквін купив піцу, велику пляшку молока і на хвилинку пригорнувся до сина. На більше в нього не вистачило ні сил, ні коштів. Рон працював водієм вантажівки і, щоб прогодувати дружину та ораву дітей, гарував як проклятий без вихідних.

Таке перевантаження виснажувало. Рон став страшенно нервовим і зривався через дрібниці.

А одного разу він повернувся з роботи незвично тихим і, присівши навпочіпки біля дверей, втупився в кут. Джойс, відчувши недобре, викликала швидку, і з нервовим зривом її чоловік на два роки потрапив до психіатричної лікарні.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

Лі тоді був занадто малий, щоб запам’ятати, як вони з мамою відвідували батька. Але, ставши знаменитим дизайнером, вражав публіку образом божевільні в багатьох колекціях.

Повернувшись із лікарні, Рон перекваліфікувався на таксиста і став виховувати дітей ще суворіше, примовляючи: “Макквіни не будують повітряних замків, а працюють – будівельниками, плиточниками. Або таксистами”.

Старші це прийняли. Тоні в чотирнадцять років пішов у муляри, а Майкл освоїв справу батька. Рон сподівався, що і молодший син стане таксистом, але Лі з дитинства був одержимий незрозумілою пристрастю. У три роки намалював на стіні в кімнаті сестер Попелюшку в пишній сукні, а в початковій школі став зображати хитромудрі вбрання просто на уроках.

Джойс не сердилася на синочка. Він відрізнявся від сестер і братів, як казкове гидке каченя від звичайних каченят. У ньому були і вроджений смак, і артистичність, і зворушлива сором’язливість. Щоправда, янголятко швидко перетворилося на товстуна з червоними, як яблука, щоками, а потім упало, вибивши молочні зуби. Постійні виросли криво, і хлопчаки стали його дражнити Зубастиком. Але Лі залишався життєрадісним і доброзичливим. Так було, поки не настав чорний день, що вплинув на все його життя…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

– Агов, куди ви всі поділися? – крикнув дев’ятирічний Лі, забігши провідати племінників, дітей старшої сестри.

Але вдома нікого не виявилося, крім чоловіка Джанет, Теренса. Він вийшов назустріч усміхненому хлопчикові, м’ясоїдно посміхнувся і, затиснувши Лі рот рукою, жорстоко над ним поглумився…

Це вразило і зламало Лі. Він до ночі проридав біля річки, а повернувшись додому, не обмовився про те, що трапилося, і словом. Джанет дізналася про страшну таємницю брата лише через двадцять сім років. А тоді й уявити не могла, що чоловік здатний на таке звірство, хоча Теренс бив дружину так, що в неї сталося два викидні…

– Що, любий, знову кошмар? – схилилася над стогнучим сином Джойс, а сама подумала: “Треба б показати Лі лікарю”.

Останнім часом він так кричить уві сні, що брати відмовляються з ним спати. Ще б пак, хлопчикам доводиться тулитися втрьох на одному ліжку. А Лі такий вразливий, ось йому і сниться всяке. Добре хоч, малювання і читання книжок відволікають…

З дванадцяти років Лі насправді багато читав про мистецтво і моду. Вивчаючи біографії дизайнерів, він з подивом дізнався, що Армані працював оформлювачем вітрин, а Унгаро – кравцем. Це окриляло: значить, у нього теж є шанс піти далі батька-таксиста! Світ моди вабив і на відміну від жорстокої реальності був прекрасний.

– Я й гадки не маю, ким стану, але точно чогось у житті доб’юся, – зізнався Лі Пітеру Боузу, наминаючи шматок пирога, куплений за десять пенсів у закусочній.

– Пітеру вистачало грошей і на шоколад, але за компанію з Лі він їв хліб із варенням. Так, Боуз був справжнім другом. Одного разу, коли воротар шкільної футбольної команди прокричав Лі: “Гей, блакитний, тримайся від мене подалі!”, Пітер ледь не набив нахабі морду. Ну який із Лі гей, якщо він цілується з дівчатами? Трейсі навіть погодилася на більше, але до справжнього сексу в них не дійшло. Пітера дивувало тільки одне: навіщо Лі тягає дівочі шкарпетки? Але потім він вирішив, що через бідність другу доводиться носити речі сестер. Ну і чорт із ними, шкарпетками, зате з Лі завжди цікаво, він крутий і нікого не боїться!

Але у випускному класі характер друга зіпсувався. Він спалахував ні з того ні з сього, базікав на уроках. А коли отримував догану, підхоплювався і йшов. Але частіше вчителі самі його виганяли з класу. Ніхто й уявити не міг, як сильно страждає Лі. Про те, що його знову ґвалтували, цього разу шкільний учитель, Макквін зізнався, тільки ставши дорослим. А тоді знову нікому нічого не сказав – просто став менше гуляти з друзями і більше спостерігати за птахами в небі. Минуть роки, і в інтерв’ю Макквін скаже, що заздрив птахам, бо вони вільні. “Вільні від чого?” – уточнить журналіст. “Від насильства”, – відповість дизайнер.

Одного з його ґвалтівників кара спіткала того дня, коли Лі готувався до випускних іспитів. У свої тридцять п’ять Теренс Галлер помер від обширного інфаркту просто за кермом, врізавшись у житловий будинок. Дізнавшись про це, Лі усміхнувся: “Так тобі й треба, виродку!” А легкий укол провини за те, що бажав смерті зятю, заглушив, намалювавши в альбомі грішника, що горить у пеклі…

“Чума гомосексуалістів”, “Секс і смерть в одному ліжку!” – такі заголовки лякали юного Макквіна. Побачивши списки відомих персон, які померли від СНІДу молодими, Лі хотілося пожартувати: “Як би і мені не віддати кінці, не встигнувши стати знаменитістю”. Але зубоскалити було ні з ким. З братами і сестрами він ніколи не був близьким. Шкільні друзі, боячись заразитися, шарахалися від Лі як від чуми, а серед геїв друзів не було.

А тут ще батько… Після зміни він якось сказав: “Вночі під мої колеса ледь не потрапив блакитний. А шкода, одним виродком стало б менше!” А коли Лі зізнався, що він теж гей, Рон озвірів. “Нікчема, зганьбив сім’ю!” – кричав він, вчепившись синові в горло. Джойс його ледве відірвала.

Лі й сам соромився того, що не такий, як інші хлопці, а після тієї сцени відчув себе цілковитим виродком. От би звести рахунки з жорстокою долею і батьком! Але самогубство лякало, а від втечі з дому утримувала мама.

Джойс вірила в талант сина і говорила: “Життя в людини одне. І якщо тобі хочеться щось зробити, то вперед”. Але Макквін-старший з останніх сил терпів кравецьку примху молодшого. Одного разу, втомлений як чорт, він підійшов до столу, за яким копирсався син, і почервонів. Лі захоплено малював дівчину в пишній спідниці і з декольте, повитим різнокольоровим пір’ям.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Александр із мамою, 2001 р.

– Ти знову за своє, виродку? – закричав Рон, вирвавши в сина альбом. – Був би нормальним хлопцем, не займався б безсоромностями!

Усе, час переходити на свій хліб, вирішив Лі, кинув школу і зробив перший крок до майбутньої професії.

Телепередача про ательє Anderson & Sheppard змусила Лі забути про вівсянку. Днями він вирішив стати дизайнером, а цей заклад ідеально підходив для старту: там працювали справжні віртуози чоловічих костюмів, а клієнтами була еліта суспільства – лорд Ротшильд, члени британської королівської родини.

– Може, спробуєш? Раптом пощастить? – сказала Джойс, кивнувши в бік телевізора.

– Ти справді так думаєш? – просяяв Лі і за кілька хвилин уже стояв на порозі.

Старі джинси, зблякла майка і скуйовджена шевелюра надавали йому не найкращого вигляду, але Джойс не стала гальмувати сина на шляху до мрії.

Опинившись біля будинку номер тридцять на Севіл-Роу, де знаходилося ательє, Лі вдихнув і відчинив двері. Побачене його вразило: оббита червоним деревом кімната, м’які шкіряні крісла. Таке він бачив тільки в кіно, але все ж сказав: “Я б хотів вступити до вас в учні…” – і після недовгої бесіди був прийнятий.

– Тиждень я вчитиму тебе робити стібки, потім – пришивати підкладку, обробляти кишені, – сказав наставник. – А до кінця навчання ти повинен будеш пошити піджак, готовий до примірки. На це піде чотири роки.

Але Макквін усе схоплював на льоту і вклався у два. А потім трапилася історія, що стала легендою. Отримавши завдання попрацювати над піджаком для принца Чарльза, Лі швидко впорався, занудьгував і написав на вивороті підкладки непристойність. Ця історія згодом спливла завдяки самому пустуну. Тож думки розділилися. Одні запевняли, що Макквін цілком здатен на таке. Інші твердили: неправда, наставник би одразу це помітив і вигнав жартівника геть. І коли камердинер принца прочитав про непристойність і звернувся в ательє, то піджак розпоровся, а там усе чисто. Треті ж запевняли: цей міф Макквін вигадав, щоб усі вважали, ніби він ще хлопчиськом шив для принца. Цілі хлопець досяг, але на ательє кинув тінь. А це не робить йому честі.

Але як би там не було, а через кілька років Александра Макквіна втретє визнають найкращим британським дизайнером року. Вручати йому нагороду буде не хто інший, як принц Чарльз. Але Макквін знову не обійдеться без витівки – одягне на церемонію широкий блакитний комбінезон і на сцену викотить на самокаті. Хоча прекрасно розумітиме, яким недоречним його вбрання здасться на тлі бездоганного костюма принца…

Минуло зовсім небагато часу, і Макквін почав спізнюватися, а то й зовсім не виходив на роботу. Керівництво зробило догану. Але він грюкнув дверима і пішов з ательє. “Нічого, з такими здібностями і нахабством цей хлопець не пропаде”, – жартував персонал. І точно, пройшовшись трохи далі по Севіл-Роу, Лі зупинився біля ательє Gieves & Hawkes. Там він пропрацював рік і перейшов у компанію з виготовлення театральних костюмів.

– Ну ти даєш! – захоплено присвиснув Пітер Боуз, дізнавшись, що його шкільний друг шиє костюми для великих театральних постановок.

– Та ну, я не терплю театр, – скривився Лі.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

Хлопець ще не розумів, як крупно йому пощастило. Адже саме завдяки роботі в цій майстерні покази Макквіна будуть схожі на театральні видовища. Інша річ, що за пошиття театральних костюмів платили копійки, тож Лі доводилося підробляти в пабі. Там було все: бійки, злочини, секс, геї, лесбіянки, гетеросексуали. Лі прибирав посуд і думав: “Нічого, довго я тут не затримаюся. На мене чекають інші місця…”

Стаття про Кодзі Тацуно не на жарт розхвилювала двадцятирічного Лі. Цей дизайнер, як і він сам, обожнював експерименти і без жодних дипломів створював унікальні речі. Лі вирішив у Тацуно повчитися, і йому пощастило: дизайнер взяв новачка. У цьому місці відбулося дві знакові події: Макквін навчився кроїти без лекал і познайомився з людиною, яка стала його наставником у всіх сферах життя.

Лі не розумів, як могли подружитися люди з паралельних світів. Сам він ріс у робітничій сім’ї в бідному районі, а Біллі Бой – серед аристократів та інтелектуалів. Лі в дитинстві кидав каміння у фургони, де жили цигани, і, нап’ялюючи на голову панчохи матері, лякав сусідів. А його друг у п’ять років позував Сальвадору Далі, у дванадцять – колекціонував вінтажні речі. Лі бачив знаменитостей тільки в кіно, а Біллі Бой був добре знайомий з Марлен Дітріх, Івом Сен-Лораном і Юбером де Живанши. Вони і зовні були повними протилежностями: в одного – мішкуваті джинси, розкрита сорочка і жахлива стрижка, а інший – портрет з обкладинки модного журналу.

– А знаєш, мій юний друже, чому ми з тобою зблизилися? – просвітив його Біллі Бой. – Та тому, що обидва в дитинстві зазнали багато болю.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

Виявилося, Біллі народився, коли його матері було чотирнадцять, а батькові – п’ятнадцять. Батьки закоханих визнали цей факт ганьбою і віддали дитину в притулок для незаконнонароджених дітей з дуже багатих і знатних сімей. Коли малюкові виповнилося чотири, його юні батьки наклали на себе руки, заповівши синові всі свої статки. А сироту усиновила сім’я російських аристократів, яка жила на Мангеттені.

Історія друга вразила Лі. Його завжди хвилювала ідея повної трансформації. А тут – живий приклад її реальності! До того ж були в них із Біллі дві спільні пристрасті: мода і секс із чоловіками. Старший друг ввів неофіта у світ, про який той не мав уявлення. Приїжджаючи з Парижа до Лондона, Біллі Бой зупинявся в розкішних готелях, запрошував туди Лі, а потім вони вирушали по елітних гей-клубах.

Обстановка багатства викликала у Лі захват і почуття гніву: чому одним дістається все, а іншим нічого? Першим він заздрив і водночас зневажав, а власне злиденне минуле ненавидів. Він бажав стати одним із тих, хто має успіх, гроші та славу, але, не маючи сил розібратися в складній гамі своїх емоцій, уїжджав і наривався на сварки з Біллі Боєм. А той у відповідь захоплювався вродженим почуттям крою та вбраннями, які Лі створював в ательє Кодзі Тацуно. Але незабаром і ця сторінка життя Макквіна була перегорнута. Тацуно збанкрутував, і Лі довелося шукати нову роботу…

Головний модельєр Red or Dead Джон Маккіттерік склав не найкраще перше враження про молоду людину, яку йому представили як неабиякий талант. Хлопець був явно не від світу цього і мав неохайний вигляд. Але незабаром зрозумів, що недооцінив Макквіна. Той прекрасно кроїв і шив, старанно працював і постійно цікавився складнощами дизайну. У підсумку Маккіттерік порадив Лі з’їздити в Мілан.

– Це ідеальне місце для тих, хто хоче зробити собі ім’я в моді. Один Ромео Джильї чого вартий. Його костюми скуповують по всьому світу.

– Їду! – підхопився рвучкий Макквін.

Першого ж дня він вирушив до Джильї. Зрозуміло, його там ніхто не чекав. Але права рука Ромео, Лізі Стратді, була доброю душею. Вона перегорнула портфоліо дивного хлопця, записала його контакти і попрощалася. Почувши “addio”, Макквін змок. Він не розраховував на таке фіаско.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

Але виявилося, що Джильї був не проти поглянути на молодого лондонця, який працював на Севіл-Роу. У нього якраз є кілька хвилин… І якщо хлопець поквапиться… Лізе наздогнала Макквіна на вулиці й крикнула: “Ромео готовий вас прийняти!” Лі просяяв і, поки вони бігли назад, без угаву базікав і сміявся…

За рік роботи у зоряного дизайнера Макквін опанував майстерність лекальщика, маркетинг, принципи управління бізнесом і зрозумів, що його пристрасть до епатажу може приносити дохід. Але оскільки він не уявляв, що робити з новими навичками і знаннями, то після повернення до Лондона прийшов до Маккіттеріка. Той знову виручив – приставив до розкрою виробів зі шкіри. Лі дуже старався не підвести свого благодійника. Але до чого ж йому було нудно! От якби зайнятися дизайном… Але знань не вистачало, і він без кінця мучив питаннями Маккіттеріка.

– Знаєш, Лі, іди-но ти до школи! – вибухнув Джон і розповів недотепі про чи не найпрестижніший у світі моди навчальний заклад – Центральний коледж мистецтв і дизайну Святого Мартіна, де викладав сам, і навіть продиктував телефон Боббі Гіллсон, директора магістратури…

Гіллсон дуже здивувалася, дізнавшись, що малоприємний молодий чоловік, який з’явився без дзвінка, не кур’єр, а протеже естета Маккіттеріка. І все ж запросила до кабінету, попередивши, що в нього всього п’ять хвилин. У відповідь хлопець недбало кинув принесені з собою піджаки на крісло і заявив:

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Jay-Z і Бейонсе на Балу Інституту костюма, 2011 р. Того року він був присвячений Александру Макквіну і проходив під темою Alexander McQueen: Savage Beauty

– Ці речі – справа моїх рук. Я працював на Севіл-Роу, у Кодзі Тацуно, Ромео Джильї і вважаю, що зможу викладати вашим студентам.

– А от я так не думаю! – відрізала Боббі, і самовпевнений вираз на обличчі хлопця як вітром здуло.

Вмить ставши розгубленим і нещасним, він підвівся, щоб піти. Але директриса зглянулася і призначила зустріч через кілька днів, попросивши принести свої малюнки.

Альбом Макквіна привів Боббі в повний захват. І вона тут же запропонувала молодому таланту вступити до магістратури за спеціальністю “дизайн одягу та текстилю”, хоча в нього навіть не було повної середньої освіти, не кажучи вже про диплом бакалавра.

Додому Лі повернувся окриленим і водночас засмученим: грошей на навчання не було. Але йому знову пощастило: тітонька Рене зберегла невеличкий спадок, отриманий від свого батька, і віддала племінникові…

Лі з першої лекції зрозумів: це місце – саме те, що він так довго шукав, тож вбирав інформацію, як губка, і пропадав у коледжі від ранку до ночі. І хоча в старій будівлі замість столів для розкрою стояли низькі комоди, через які спину ломило, був щасливий. А Боббі Гіллсон раділа, що відкрила самородок. Шкода, він неосвічений і не вміє поводитися.

Ребекка Бартон, з якою Лі зняв на паях квартиру, могла підписатися під словами директора. Цей товстий, прищавий, з яснами, що постійно кровоточили, хлопець відштовхував. Реббі від таких ніс відвертала. Але, на її превеликий подив, Макквін без кінця змінював сексуальних партнерів.

– І де ти їх тільки знаходиш? – запитала вона, коли однокурсник повернувся з чергового побачення.

– На вулиці. Найчастіше на ринку, – відповів Лі так буденно, немов пояснив, де купує макарони для запіканок, які навчився готувати в Італії.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Наомі Кемпбелл на показі Givenchy, 1997 р.

І почав у подробицях розповісти, чим саме займався і з ким. А того, що сусідка морщиться від відрази, не помічав.

Ще Макквін любив насміхатися над однокурсниками. А якщо жартували над ним самим, страшенно ображався. Але, чорт забирай, яким же він був талановитим! Взявши шматок тканини, міг розрізати її без викрійок, прикласти до манекена – і річ сиділа як влита. І за це йому можна було багато чого пробачити. А коли Лі взяв Ребекку в моделі і вбрав у свої чудові костюми, вона відчула себе королевою і стала йому справжнім другом…

Випускний курс гудів від хвилювання: почався конкурс, на якому студенти представляли свої дипломні роботи. Двадцятитрирічний Лі Макквін підготував для показу колекцію з епатажною назвою “Джек-патрах вистежує своїх жертв”. У ній був шовковий жакет з візерунком з колючого дроту, спідниця з пропаленими плямами, забризканий брудом шкіряний топ. А також сукні з “кривавим” принтом і черепами. Мало того, в кожному виробі була кишенька, куди Лі вклав пасма свого волосся, іноді лобкового (на цю ідею його надихнули повії вікторіанської епохи, які продавали свої локони).

У цю колекцію Макквін вклав стільки сил і фантазії, що був упевнений у перемозі. Але вона дісталася іншому студенту. Продюсер показу не погодився з рішенням журі, він вважав Макквіна справжнім дивом. А Ізабелла Блоу від захвату взагалі втратила дар мови.

Офіційно ця жінка значилася стилісткою британського видання Vogue, а по суті, була легендою. Варто було Блоу ступити на поріг редакції, як співробітниці встрибували на підбори і фарбували губи, бо модна гуру Англії вважала, що створіння в джинсах і без макіяжу не може вважатися справжньою жінкою. На тижні моди вона з’являлася в екстравагантних капелюшках на кшталт оленячих рогів і в таких запаморочливих вбраннях, що затьмарювала самі покази. Однак на випускному шоу в коледжі Святого Мартіна навіть Ізабеллі Блоу не вистачило квитка з місцем.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Ізабелла Блоу, 2005 рік

Примостившись на сходинках, у своїй розкішній шовковій сукні та капелюшку-омарі з коштовним камінням, вона здавалася жар-птицею, яка присіла на жердинку поруч із горобцями. Але незабаром Блоу напружилася, немов гончак перед кидком. Випускник, чиє ім’я вона пропустила повз вуха, показував чорне пальто з криваво-червоною підкладкою. Це був шок! Нічого красивішого і незвичнішого Іззі у своєму житті не бачила.

Опівдні наступного дня в кабінеті Боббі Гіллсон пролунав дзвінок. Ізабелла Блоу повідомляла, що хоче ще раз побачити колекцію “Джек-різник”. Зрозуміло, Боббі відповіла, що вшанує візит місіс Блоу за честь, і незабаром Ізабелла вже розмовляла з автором колекції.

Дифірамби лестили молодій людині. Однак її бажання купити його колекцію цілком викликало посмішку. Але Блоу не здавалася і відпустила студента тільки після того, як він дав номер телефону своїх батьків.

– Може, ти все-таки погодишся на пропозицію цієї навіженої, інакше вона нас виб’є, – прошепотіла Джойс синові, коли Блоу зателефонувала вдесяте.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

Лі вже й сам боявся, що затягнув переговори, і погодився продати колекцію.

– Двісті фунтів за кожен костюм, – діловито, немов торговець рибою в порту, сказав він.

– Згодна, – полегшено зітхнула Ізабелла і з милою гримаскою додала: – Ось тільки я не зможу виплатити всю суму відразу. Гроші витікають як пісок між пальців.

Закінчилася угода тим, що протягом кількох місяців продавець ходив по банкоматах разом із покупницею і, щойно отримував гроші на руки, виймав із великого пакета для сміття чергове вбрання і вручав сяючій Ізабеллі. Так почалися їхні взаємовигідні відносини і міцна дружба.

Вони стали часто зустрічатися. І незабаром Лі вже знав усіх знаменитостей, з якими була знайома ця вражаюча жінка. Виявилося, вона любила Жана-Мішеля Баскію і дружила з Енді Ворголом.

– Коли бідолахи один за одним пішли на той світ, я вирішила не впадати у відчай і на вечірці після поминальної служби за Енді виконала стриптиз, – колупаючи ложечкою полуничний мус, спокійно розповідала Іззі.

Але її дивацтва приваблювали Лі. Він сам був дивним.

Іззі працювала у Гі Лароша, була редактором Vogue, Tatler і Sunday Times, консультувала DuPont, Lacoste і Swarovski… “Щасливчиця!” – думав Лі, поки не дізнався про жорстоку долю нової знайомої. Виявилося, вона народилася в сім’ї аристократів, але вже в чотири роки зазнала першого потрясіння – побачила, як молодший брат потонув у басейні. А в чотирнадцять років її покинула мати, батько знову одружився, а мачуха змусила падчерку піти з дому. І юній аристократці довелося торгувати печивом і мити підлогу.

– А знаєш, скільки відвалив мені татко-баронет зі своєї шестимільйонної спадщини? – запитала Іззі. – П’ять тисяч фунтів. Рівно стільки ж я заплатила тобі за твою колекцію, якщо пам’ятаєш.

Зрозуміло, Лі не забув, хоча від того щедрого гонорару не залишилося й сліду: щось він віддав батькам, а решту витратив на створення нових моделей. Гроші, як і в Ізабелли, витекли в нього крізь пальці. І це була не єдина їхня схожість. Що більше Іззі ділилася своїми переживаннями, то ясніше Лі розумів: незважаючи на величезну різницю в походженні, вони одного поля ягоди – обидва “з гнильцею”. Не дивно, що їхнє знайомство швидко переросло в тісний зв’язок.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Показ The Horn of Plenty (“Ріг достатку”), осінь-зима 2009-2010 рр.

Дізнавшись, що Іззі називає себе свинею, яка знаходить трюфелі, Лі ґелґотав як гусак. Хоча Блоу і справді мала рідкісне чуття – на таланти. Вона пішла під вінець у капелюшку а-ля середньовічний шолом, який вигадав нікому не відомий капелюшник Філіп Трейсі, а потім оселила його у своєму домі й зробила світовою знаменитістю.

-“А наступним моїм відкриттям став ти, Александре, – усміхнулася Іззі та провела наманікюреним пальчиком по нечесаних кудрях Лі.

Вона від самого початку називала свого підопічного середнім ім’ям із повного – Лі Александр Макквін. Іззі здавалося, що величне Александер значно більше підходить для модельєра, ніж простацьке Лі. Але головне, вони обидва вважали, що мода може кардинально змінювати зовнішність і навіть спосіб мислення тих, хто здається собі некрасивим. Тобто для таких, як вони самі. Лі страшенно комплексував через свою непривабливість, а Іззі зі своїми великими передніми зубами і страшненьким обличчям взагалі вважала себе потворою.

– Думаєш, чому я тягаю на голові всіх лобстерів і роги? Та тому, що капелюхи – менш болюча форма пластичної хірургії.

Вона була не тільки дотепною, а й щедрою. Інша на її місці, працюючи як рекламне агентство, брала б за це купу грошей, але Ізабелла робила людям блискучі кар’єри безкоштовно. Взяти хоча б Лі. Іззі запрошувала його на вечері з турецьким майстром модних перформансів Хуссейном Чалаяном, іспанським дизайнером взуття Маноло Бланіком, вводила в коло інших відомих людей, що могли стати в пригоді в кар’єрі. А коли британський Vogue задумав зробити репортаж про подружжя Блоу, попросила Макквіна пошити для неї і чоловіка кілька костюмів, які потім з’явилися в цьому журналі. Іншому дизайнеру за таку рекламу довелося б відвалити цілий статок, а Александр Макквін отримав її на блюдечку.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Александр Макквін з моделями Наомі Кемпбелл і Кейт Мосс, 2004 р.

Житло він теж мав завдяки Ізабеллі. Попри допомогу з безробіття і те, що часом підкидала Іззі, грошей на оренду квартири не вистачало. А Лі не терпілося піти з батьківського дому, де вони з батьком жили як два звірі в одній клітці. І Ізабелла запропонувала йому оселитися в будинку своєї свекрухи. Лі тоді мало не заплакав від щастя і незабаром після випуску переїхав зі своїм бойфрендом Ревою в порожнє гніздо аристократів.

Так, Іззі дуже хотіла поліпшити умови життя Олександра, а заодно надати будинок, де б він зміг перетворювати її на красуню. Цей геній кроїв штани так, що створював враження, ніби в неї найкрасивіша попа на світі. А в його сукнях Іззі почувалася сильною і сексуальною.

Словом, для Лі все склалося чудово: у нього була улюблена робота, покровителька, бойфренд. Але біси, що сиділи в ньому, не давали спокою. Він став провокувати сварки з Ревою – читав його особисті записи, брав спідню білизну, відмовлявся прибирати на кухні. Це обурювало, і одного разу Рева сказав, що мати Лі розпестила свого молодшого сина.

– Не смій чіпати мою матір! – побілішав Лі, схопив великі кравецькі ножиці й ткнув ними бойфренда в груди.

– Садист! – закричав від болю Рева і втік у спальню, а Лі погнався з ножицями за ним.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Шоу Александра Макквіна Voss, сезон весна-літо 2001, стало легендарним

Якби бідолаха не замкнувся, а потім і зовсім не забрався з дому, могла статися біда.

Після прочитання книги “Сто двадцять днів Содому” Макквін зробив висновок, що маркіз де Сад не збоченець, а великий філософ. Хоча сам був наляканий: мало того, що ця книжка з описом сексуальних збочень і тортур стала його улюбленою, так часом його прямо тягнуло до садизму і темряви, що таїться в глибинах людської душі…

Колекція “Нігілізм”, створена відразу ж після реєстрації бренду Alexander McQueen, шокувала бувалих модних оглядачів. Одна модель дефілювала в брюках, що сиділи на талії так низько, що було видно улоговинку між її сідницями. Інша по подіуму ходила в білій сукні, забрудненій криваво-червоною фарбою. А третя була заляпана брудом.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Леді Гага в Alexander McQueen, 2010 рік

“Дебют Александра Макквіна – шоу жахів!” – вигукувала преса. Однак деякі критики зрозуміли, що дизайнер розповідав про побитих жінок, насильство та наркотики. Тобто його речі відображали дійсність. А раз так, то молоді творці мають право на експерименти!

Натхнений добрим словом, Макквін почав ставити експерименти на межі фолу: сукні з дохлою сараною, що символізувала голод в Африці, кайданки на чорношкірій манекенниці, грим у вигляді синців… Одна колекція була незвичнішою за іншу. Але “Зґвалтована Шотландія”, де з-під спідниць моделей звисали закривавлені бинти, викликала шквал критики. Преса звинуватила дизайнера в жінконенависництві. Макквін розлютився. Як можна так перекрутити його задум? У назві колекції йдеться про війну англійців з шотландцями, яку він вважає геноцидом!

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Показ колекції “Данте” відбувся в церкві, 1996 р.

І він не жінконенависник! Згадуючи, як сестру бив чоловік, Лі хотів створювати одяг, у якому жінки почуватимуться в безпеці. А думаючи, як у дитинстві його самого ґвалтували, намагався перетворити гидоту життя на щось прекрасне. Адже трансформація минулого можлива! Але часом він ясно усвідомлював, що випускає на подіум мутантів у прекрасному вбранні та зі слідами страждань на обличчі й тілі…

– Зізнайся, ти теж вважаєш, що я породжую монстрів? – запитав Лі свого бойфренда, дизайнера Ендрю Гроувза, думкою якого дорожив.

– Дурниці! – розсердився той. – На тебе мало не моляться, а на твої покази неможливо потрапити.

Скиглій тут же просяяв і потягнув Ендрю в ліжко…

Вони познайомилися в гей-барі, причому ініціатором зв’язку був Лі. Але за два роки він жодного разу про це не пошкодував: Ендрю приніс у його життя радість. Заради нового друга Лі схуд, зробив модну стрижку, разом із ним став їздити на відпочинок, займатися серфінгом, відвідувати свою матір.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

Але дияволи Макквіна не дрімали: він захопився наркотиками, став замикатися в собі і пропадати ночами. Найчастіше він доводив конфлікти до бійок, після яких ходив із подряпаним обличчям, а одного разу навіть позбувся зуба, після чого, нарешті, привів рот до ладу. Але якщо Ендрю терпів неподобство, вважаючи, що життя будь-якої пари неможливе без сварок і бійок, то Лі був схильний до жорстокості. Він став завсідником “жорстких” гей-клубів і довів себе до нервового виснаження.

До тями привела робота. Макквін уже давно міг своїми руками створити річ цілком – від ескізу до готового виробу. А з роками навчився робити собі рекламу. Перед показом колекції “Птахи” розпустив чутки, що туди прийдуть Майкл Джексон і Карл Лагерфельд. У результаті створив такий ажіотаж, що черга з охочих побачити шоу зайняла кілометр. Але Макквіну і цього було мало. Він заявляв, що на показах йому потрібні інфаркти і машини швидкої допомоги.

До цього йшло. Одного разу він продемонстрував прозорий бронежилет, у якому копошилися черв’яки. А наприкінці показу вийшов на сцену сам, спустив штани і показав публіці зад. Одягнувшись, він зрозумів, що перегнув палицю, і втік за лаштунки. Але туди ніхто не прийшов, крім власників фрік-магазинів. Лі заридав. А пізніше почав виправдовуватися: преса ставилася до нього несправедливо, критикувала, ось він і почав творити дурниці. Про те, що сам він покривав журналістів несусвітньою лайкою, дизайнер промовчав.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Колекція La Dame Bleue, присвячена пам’яті Ізабелли Блоу, весна-літо 2008

Схоже, Біллі Бой мав рацію, кажучи, що в Макквіні живуть три різні людини. Тверезий – невпевнений у собі і нещасний, напідпитку – геній, а той, хто перебрав алкоголю і наркотиків, – сексуально стурбований псих. І всі три Макквіни твердять про самогубство…

Смерть і загробне життя стали для Макквіна культовою темою. Саме їй він присвятив колекцію “Данте”, показ якої проходив у церкві. Палали свічки, звучав орган, обличчя моделей прикривали маски з розп’яттями, голови прикрашали роги і пір’я, груди – фотографії війни у В’єтнамі. А в першому ряду сидів пластиковий скелет.

Але шоу мало колосальний успіх. Вийшовши до публіки під звуки овацій, Макквін поцілував матір, потім – Ізабеллу Блоу, якій присвятив колекцію, і разом із нею поїхав до пабу відзначати успіх. Ендрю Гроувза він туди не запросив. З ним було покінчено, адже в душі Макквіна зростало відчуття грандіозних подій, які ось-ось мають відбутися.

Чуття не підвело: його назвали найкращим британським дизайнером року. Дізнавшись про це, Лі схопився на стіл для розкрою тканини і облив себе пінним струменем шампанського з ніг до голови, що кружляв від щастя. Його визнали!

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Колекція Sarabande, весна-літо 2007

– Божевільний, але абсолютний геній, – коментуючи рішення відбіркового журі, сказав про Макквіна директор Британської ради моди.

– Нарешті так вважаю не тільки я, а й інші, – реготнула Ізабелла Блоу.

Але це був тільки початок великих змін. Того ж року президент люксового холдингу LVMH Бернар Арно запропонував британцеві місце головного дизайнера Будинку Givenchy. А це було вже світове визнання!

Але ось світова громадськість зазнала шоку: символ французької елегантності віддавали в руки двадцятисемирічного простолюдина, бунтаря і лихослова! Але ж тут одягалися Грета Гарбо, Марлен Дітріх, Елізабет Тейлор, Жаклін Кеннеді-Онассіс. А музою бренду була Одрі Хепберн.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
З Кейт Мосс, 2004 оік

“Шпана в шляхетному Домі!” – обурювався П’єр Берже. Але Макквіну все байдуже. Він не просив давати йому цю роботу. І взагалі його хвилює тільки думка шефа, Бернара Арно, і клієнтів. А решта нехай котяться під три чорти. Зробивши зухвалу заяву, новоспечений глава бренду взявся за створення першої колекції від-кутюр.

Вона провалилася з тріском. Однак новаторство Макквіна оцінили Кейт Вінслет, Селін Діон, Вікторія Бекхем, Сара Джессіка Паркер і навіть Меріл Стріп. І enfant terrible моди продовжив шокувати світ. Вивів на подіум спортсменку з ампутованими ногами, і та продефілювала в дерев’яних різьблених чоботях, що імітують ноги. А колишню балерину одягнув у білу сукню, яку роботи окроплювали жовтою і чорною фарбою…

За чотири роки Дім Givenchy втомився від витівок хулігана моди, але, що робити, – контракт. Однак наприкінці 2000-го Макквін оголосив про продаж п’ятдесяти одного відсотка марки Alexander McQueen головним конкурентам холдингу – Gucci Group. Розгорівся жахливий скандал. Але Макквін провини не визнавав. І тільки потім зізнався, що вчинив погано. А ще пізніше Джордж Форсайт розповів подробиці некрасивої історії. І тоді з’ясувалося, що Gucci переманив Макквіна угодою в п’ятдесят мільйонів фунтів…

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Кадр із фильму McQueen, 2018 рік

Перша ж колекція, що отримала назву VOSS, створена в Gucci, стала однією з найзнаменитіших. У центрі скляної кімнати стояв скляний куб. По ній бродили моделі із забинтованими головами, нагадуючи пацієнтів психіатричної клініки. І раптом куб спалахнув світлом, розпався – і глядачі побачили оголену жінку в моторошній масці. Вона лежала на кушетці, а навколо роїлися метелики… У наступній колекції декорації нагадували в’язниці, а в залі стояли клітки з білими вовками. Далі на подіумі дув ураганний вітер і горіло полум’я.

Усі ці експерименти приймалися із захопленням. А Макквін крокував далі: чоловіча і жіноча лінії одягу, молодіжна колекція, парфуми для жінок, величезна студія в центрі Лондона, фірмові бутіки по всьому світу. Серед клієнтів – принц Чарльз, лорд Ротшильд, Михайло Горбачов, Леді Ґаґа, Бйорк, Мадонна, Вітні Г’юстон, Джуліанна Мур, Сара Джессіка Паркер. Орден Британської імперії з рук королеви Єлизавети…

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Із Сарою Джессікою Паркер на Балу Інституту костюма, темою якого була “Англоманія”, 2006 р.

Здавалося б, ось воно, щастя! Але душа все більше занурювалася в темряву: передозування алкоголю і наркотиків, ВІЛ-інфекція, параноя. Усе це забирало сили. А самогубство Ізабелли Блоу, що сталося 6 травня 2007 року, збило Макквіна з ніг…

Останні роки вони зовсім не спілкувалися, і Макквін, лавіруючи між періодами інтенсивної роботи, наркотичного дурману і нападів депресії, зовсім випустив Іззі з поля зору. Не дзвонив, не зустрічався, хоча підозрював, наскільки її життя непросте. Зате, коли торік Детмар повідомив, що його дружина лежить у лікарні, биту годину розпитував телефоном, як це могло статися.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

Виявилося, після того як Ізабелла зробила в Америці чергове безуспішне штучне запліднення, у неї настала депресія. А коли мати Детмара пред’явила права на маєток, де жили син із невісткою, подружжя розійшлося. Детмар почав зустрічатися з журналісткою, а Іззі закрутила роман із венеціанським гондольєром. У підсумку їй знову стало погано. Лікарі поставили діагноз “біполярний афективний розлад” і призначили курс електрошокової терапії. А потім вони з Іззі помирилися…

Детмар понизив голос і повідомив, що пізніше у дружини знайшли рак яєчників. І хоча операція пройшла успішно, вона прийняла смертельну дозу снодійного. Її врятували, але ось тепер вона стрибнула з Гаммерсмітського мосту.

– І що з нею зараз? Не мямли! – закричав Макквін.

– Вона зламала обидві щиколотки і тепер до кінця життя не зможе носити підбори.

– Та чорт із ними, підборами. Лише б вона була жива! – не вгамовувався Макквін.

– Вона жива. І дуже чекає на тебе. Дуже, – повторив Детмар і повісив слухавку.

Макквін заметушився кімнатою: треба терміново їхати в лікарню! Зустріч буде непростою, до неї треба підготуватися. Потім він обирав тканини для нової колекції, робив дизайн валіз із зображенням грудної клітки. Далі сам впав у депресію.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

У підсумку не вибрався і за рік. А Іззі весь цей час боролася з життям – в’їжджала на швидкості у вантажівку, приймала смертельну дозу наркотиків. Її рятували, хоча всі розуміли: справа часу. І ось тепер вона прийняла отруту, пестицид, і померла…

Валяючись у напівдрімоті, виючи від болю і б’ючись головою об стіну, Макквін повертався до думки, що Ізабелла була для нього всім: музою, наставницею, другом, сестрою. А він, як Юда, зрадив її! Продавши половину свого бізнесу Gucci, з кожним членом своєї команди підписав новий контракт. І тільки Іззі залишилася ні з чим, хоча саме вона почала переговори про ту угоду. Звичайно, це можна було виправити. Але він не став напружуватися, а просто відправив Ізабеллі сукню. Вона відчула себе використаною річчю і впала в депресію. Тож у її смерті – і його вина… Йдучи за труною, Макквін ридав: Іззі забирала в могилу частину його самого…

Після похорону стало коїтися недобре: він чув голос Іззі, бачив її силует. Почуття провини роз’їдало, і біль ставав нестерпним. Він був готовий віддати всі свої мільйони, аби зв’язатися з Іззі в іншому світі й вимолити прощення. Але медіуми, що зачастили в будинок, не рятували.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Алексанр Макквін, 1996 рік

Оговтатися від шоку допомогла поїздка до Індії та медитації. Він заявив, що настав час вийти з темряви до світла, і створив колекцію “Атлантида Платона”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander McQueen (@alexandermcqueen)

Це було перше шоу, показане в інтернеті в прямому ефірі. Тож увесь світ разом побачив дивовижні туфлі-броненосці. Вони були виготовлені вручну в Італії і завдяки якійсь інопланетній формі та підборам у тридцять сантиметрів створювали ілюзію, ніби модель стоїть на пуантах.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники
Туфлі з останньої колекції Александра Макквіна Plato’s Atlantis, весна-літо 2010, які прославила Леді Гага

Цій колекції публіка аплодувала стоячи, не знаючи, що вона останнє дітище Макквіна. Він теж не знав і був сповнений впевненості в тому, що його Дім стане законодавцем моди на століття. І ось тут доля зробила останній нещадний удар: Джойс Макквін померла від раку…

Мама… Вона любила сина таким, яким він є, і раділа кожній його перемозі. А він навіть жодного разу не відвідав її в лікарні, хоча постійно обіцяв. Він – той, хто постійно твердив про самогубство, – панічно злякався лику смерті! Як же він міг так вчинити, як міг?

Тепер Макквін зовсім збожеволів від горя. Джордж Форсайт пішов, залишивши сорокарічного бойфренда наодинці з собаками. Лі протримався лише кілька днів і, не дочекавшись похорону матері, 11 лютого 2010 року став готуватися до останнього божевілля у своєму житті.

александр маккуин макквин биография история личная жизнь творчество любовники

Відніс у ванну обробну дошку і сокиру. Але згадав, що забув черкнути кілька слів друзям. Під руку потрапила підходяща книжка – “Зішестя людини в пекло”. Він узяв олівець і написав на ній: “Будь ласка, подбайте про моїх собак. Вибачте, я люблю вас. Лі. P. S. Поховайте мене в церкві”. Знову вирушив у ванну. Там спробував повіситися на поясі від піжами, але карниз зламався. “Важкуватий, милий”, – почулося хихикання Іззі. І тоді він пішов до гардеробної, вигріб увесь одяг із шафи, узяв улюблений шкіряний пояс, обв’язав навколо перекладини й ступив у темряву…

Фото: Getty Images/Global Images Ukraine, rex/Shutterstock/fotodom, East News

Дивіться також:

Джанні Версаче: прокляття Горгони Медузи

Весільні сукні зірок, які створив Джорджо Армані

Весільні сукні зірок, які створила Віра Вонг