Головному англійському серцеїду 1990-х Г’ю Гранту виповнився 63 роки.

“Караван історій” розповідає, як король романтичних комедій, невротик егоїст і знаний ловелас, який так боявся заводити дітей і створювати сім’ю, зрештою став багатодітним батьком і щасливим чоловіком.


Анна вклала в ліжко п’ятирічного сина, дворічну доньку, поцілувала двомісячне чадо і поспішила до батька своїх крихіток. Грант-старший сидів біля монітора і схвильовано переглядав трейлер серіалу “Дуже англійський скандал”, де зіграв головну роль.

Здавалося б, що такого – за тридцять років акторської кар’єри у нього було стільки трейлерів! Але вже такий Г’ю – завжди знайде привід для занепокоєння. Можна уявити, що почнеться в день світової прем’єри цього серіалу. А вже тим більше 25 травня, коли вічний холостяк Г’ю Грант у свої 57 вперше в житті укладе шлюб.

Г’ю Грант і Бен Вішоу на промофото до серіалу “Чисто англійський скандал”, 2018 р.

Анна Еберштайн зраділа, коли її нареченому (хоча який він наречений, якщо за шість років вони нажили трьох дітей?) запропонували головну роль у новому серіалі. Чуття підказувало: шоу матиме успіх.

Сюжет заснований на реальному скандалі в політичній еліті Британії 1970-х: лідера лібералів звинувачують у гомосексуальному зв’язку і спробі вбивства коханця. Зрозуміло, Г’ю блискуче впорається з роллю.

Г’ю Грант і Бен Вішоу на промофото до серіалу “Чисто англійський скандал”, 2018 р.

На самому початку кар’єри він уже грав гея в мелодрамі “Моріс”. І хоча був ще недосвідченим актором, вжився в образ так, що отримав премію Венеційського кінофестивалю.

Анна крадькома поглянула на Г’ю і замислилася: а от чи впорається він із роллю чоловіка, від якої все життя тікав як від чуми? Так, вона у свої 39 теж збирається заміж уперше, але точно знає, що буде хорошою дружиною. Не дарма ж цей ловелас вибрав саме її. Хоча реально на місці Анни могли опинитися три інші пасії Гранта…

Г’ю Грант із дружиною Анною, 2018 р.

– Чорт забирай, ну де твоя пристрасть? - кричав Гонсало Суарес на виконавця ролі лорда Байрона у фільмі “Гребти за вітром” Г’ю Гранта. - У твоїх обіймах – королева!

“Королевою” режисер називав молоду актрису Елізабет Герлі, яка грала дівчину, закохану в лорда. Ліззі справді була породиста і неймовірно красива. Вона захопила Г’ю Гранта з першого погляду. І хоча до своїх 28 років він звик розбивати дівочі серця, вбити розкуту, впевнену в собі Елізабет не сподівався. Але красуня вразилася – блакитноокий “херувим” був не по-акторськи сором’язливий і при цьому вмів пожартувати над собою.

Одного разу Ліз йому так і сказала. Почувши компліменти, Г’ю почервонів і зізнався, що після Оксфорда збирався стати мистецтвознавцем або письменником, а не актором. А на майданчик потрапив завдяки другові та однокурсникові Майклу Гоффману, який зняв його у фільмі “Привілейований”.

– Ну а потім мене раптом стали запрошувати в телесеріали, інші фільми…

– Раптом? - розсміялася Ліз. - Не скромничай, ти ж красунчик!

Кадр із фільму “Привілейовані”, 1982 р.

У відповідь Г’ю знову залився фарбою і розповів, що з дитинства страждав через свою солодку зовнішність. Але в тринадцять років, на футбольному матчі, розбив обличчя так, що довелося накладати шви.

З “бойовими ранами” Г’ю відчув себе брутальним чоловіком. І коли шкіра загоїлася, взяв батьківську бритву і полоснув себе по щоці. У підсумку обличчя запалилося і перетворилося на м’яч. Ліз посміялася і розповіла, що підлітком теж була хороша: щоб не займатися балетом, проколола собі дюжину дірок у вухах і одну в носі.

Відтоді вони часто базікали про все на світі. І до середини зйомок уже Ліз склала повний портрет партнера: Г’ю – не просто красивий. Він із хорошої сім’ї (батько – військовий, мати – вчителька латини, французької та музики), прекрасно вихований і поводиться як справжній джентльмен – на відміну від інших чоловіків не тягне її в ліжко.

От якби він ще не був недовірливим і невпевненим у собі! А то грає перед камерою – і раптом змінюється в обличчі та, кинувши режисерові “Бачите, я все псую!”, тікає з майданчика. А режисер посилає Елізабет навздогін за партнером – мовляв, без Гранта не повертайся.

Батьки Г’ю Гранта, 2001 р.

Але що таке боязкість і невпевненість – дрібниці! - самовпевнено думала Ліз Герлі, перевозячи свої речі у квартиру Г’ю. Але тут на дівчину чекав сюрприз. Уже за пару тижнів Ліз переконалася, що її друг – не просто скромняга, а типовий неврастенік. Він міг обціловувати її з голови до п’ят, шепотіти ніжності, а потім раптом перетворитися на похмурого типа, який займається самоїдством.

На щастя, легкості й оптимізму Ліз вистачало на десятьох. А якщо врахувати її залізний характер і чоловічий склад розуму, то стане зрозуміло, чому міс Герлі стала для Г’ю Гранта коханкою, другом, мамою і навіть продюсером. “Г’ю дуже талановитий, але йому не вистачало твердої руки. Йому потрібна була я”, – скаже пізніше журналістам Елізабет зі смішком, хоча в реальності саме так і було.

Невідомо, чи зміг би досягти висот актор, який вічно сумнівається в собі, неврівноважений, та ще й далекий від образу мачо, якби не було з ним поруч Елізабет. Це вона розгледіла в Гранті щось неймовірно цінне і допомогла побачити цю цінність жінкам усього світу.

Вона делікатно підказувала Г’ю не тільки що вдягнути і як зачесатися на важливу зустріч, а й у яких фільмах зніматися і які ролі грати. І коли Г’ю вкотре зауважив, що мріє зіграти крутого героя, Ліз зі спокоєм хірурга, який повідомляє смертельний діагноз, вимовила: “Ангели не грають суперменів”. Г’ю вмить вловив натяк на свою солодкувату зовнішність і більше не заїкався про свідомо провальні ролі. Треба робити те, що добре вдається – грати аристократів…

– Романтична комедія? Чудово! - зраділа Ліз, дізнавшись, що Г’ю запрошують на проби фільму “Чотири весілля і одні похорони”. - Тобі корисно змінити амплуа. Від нинішнього – ні грошей, ні слави.

Але Грант був не в дусі і у відповідь похмуро процідив:

– Чому ти радієш? Я вже говорив: акторство – не чоловіча робота. Тож якщо зараз не пройду проби, кину це кіно до біса.

Хью Грант «Четыре свадьбы и одни похороны»
Г’ю та Енді МакДауелл у фільмі “Чотири весілля і одні похорони”, 1994 р.

Ліз звикла до перепадів настрою друга, тому чмокнула його і помчала на зйомки трилера грати другорядний персонаж. А ось Грант не тільки витримав проби на головну роль, а й блискуче зіграв сором’язливого симпатягу – “себе в період ремісій”, як влучно висловилася Ліз. Комедія отримала шалений успіх, а “немужська” робота зробила Г’ю зіркою Голлівуду, принісши “Золотий глобус” і премію BAFTA.

Елізабет раділа: Г’ю, в якого вона вклала стільки сил, часу і душі, вигляд якого ліпила, немов скульптор, на додачу до кінонагород здобув титул секссимволу і законодавця мод! Що ж, у такого чоловіка і жінка має бути під стать.

Г’ю і схаменутися не встиг, як Ліз перетворилася на карколомну сексдіву. Сміливі декольте, розрізи ледь не до талії, обтислі, наче друга шкіра, тканини – вбрання Ліз Герлі обговорював весь Голлівуд. Але сукня від Versace, в якій вона з’явилася на прем’єру фільму “Чотири весілля…”, викликала небачений фурор.

З Елізабет Герлі, 1994 р. На Ліз – та сама скандальна сукня Versace

Це була навіть не сукня, а шматки чорної тканини, з’єднані з боків великими золотими шпильками. Вони підкреслювали розкішні форми дівчини і притягували погляди всіх гостей кінофестивалю. Г’ю, тримаючи подругу за лікоть, страшенно ніяковів. Ліз же почувалася тріумфатором – зусилля з перетворення знервованого, асексуального, боязкого Г’ю на світову знаменитість не пропали!

Знімки “Дівчини Г’ю Гранта” в обіймах із голлівудською зіркою потрапили в сотні видань світу – і бренд Estée Lauder уклав з Елізабет Герлі контракт. Мине тринадцять років, і те вбрання виставлять у лондонському універмазі Harrods більше ніж за двадцять тисяч доларів. Але спершу Елізабет доведеться пережити чимало гірких хвилин…

Той день 1995 року запам’ятався їй назавжди. Приймаючи душ, Ліз почула настирливий дзвінок.

– Міс Герлі, це лос-анджелеська газета… (далі прозвучала назва невідомого видання). Як ви прокоментуєте той факт, що ваш бойфренд Г’ю Ґрант перебуває зараз у поліції?

Зазвичай Ліз ігнорувала жовту пресу, але тут серце тьохнуло. Вона набрала номер Г’ю, однак телефон мовчав. А до вечора Елізабет Герлі вже перебувала в епіцентрі грандіозного скандалу, винуватцем якого був її сором’язливий люблячий Г’ю.

На бульварі Сансет у Лос-Анджелесі поліцейські застукали голлівудського “романтика” в його авто під час сексу з чорношкірою повією на прізвисько Божественна Браун. За образу суспільства Г’ю Гранта запросто могли запроторити за ґрати, а комедії “Дев’ять місяців”, яку він просував у Місті ангелів, загрожував повний провал. Однак акторові дуже пощастило: штраф і два роки умовно – не покарання.

Поліцейські знімки Г’ю Гранта і його “співучасниці”

Але ось вселенської ганьби Гранту уникнути не вдалося. Його знімки тет-а-тет із “Божественною” розлетілися по всьому світу. “Як можна було проміняти Елізабет Герлі на продажну жінку?” - обурювалася преса. Ім’я невдачливого сластолюбця тріпали і на ТБ. Але Грант так щиро і покаянно визнавав свою провину, що навіть викликав співчуття.

Елізабет же мовчала два місяці і тільки потім зізналася, що хоч і відчула “постріл у серце”, пробачила зрадника. Її великодушність не допомогла – Г’ю Гранта два роки не запрошували зніматися. Для нервового, недовірливого актора, який сам себе називав неврастеніком, цього було більш ніж достатньо. Він метушився будинком, немов загнаний у пастку звір, і твердив:

– Це кінець, Голлівуд не прощає безглуздих помилок.

“Ах ось як – помилок?” - хотілося закричати Ліз. Але замість цього вона складала смішні історії зі зйомок. Їй так хотілося врятувати Г’ю від відчаю! Даремно. Він тільки похмурішав і дратувався ще більше.

У такі хвилини дівчина і себе відчувала в пастці. Це ж треба було так вляпатися – у 21 рік пов’язати життя із закінченим егоїстом і неврастеніком, прожити з ним вісім років і дійти до такого фіналу. Знав би хто, як часто екранний симпатяга і веселун у реальному житті перетворюється на песиміста, самоїда і мізантропа.

Бувало, перед виходом на зйомки вони займаються сексом (Г’ю – чудовий коханець), ввечері Ліз повертається додому, а Г’ю і вухом не поворухнеться. Потім вона йде спати, а він дивиться новини про вбивства і катастрофи, ніби хоче знайти підтвердження порочності людства.

Грант казав, що вона – кохання всього його життя, а сам жодного разу не натякнув на шлюб. Ліз вдавала, що її це не хвилює. А якщо журналісти дошкуляли запитаннями, чи хоче вона дітей від Г’ю Гранта, віджартовувалася: “Не смішіть, який з нього сім’янин? Він сам як дитина!”

Насправді ж Елізабет сподівалася, що в її супутника прокинеться батьківський інстинкт. А коли усвідомила, що даремно гає час, розлютилася. Усе, більше вона не стане терпіти, нехай Грант котиться під три чорти! Але перш ніж це сталося, минуло ще п’ять років. Вони купили будинок і на паях відкрили продюсерську компанію. Але коли їхній перший фільм провалився, Ліз продовжила зніматися в журналах, фільмах і продюсувати. А Грант поповз зализувати рани подалі від кіно.

Гучний успіх повернувся до нього лише через три роки. І принесла його картина “Ноттінг Гілл”, у якій Г’ю зіграв у парі з Джулією Робертс. Але шанувальники навіть не підозрювали, як важко даються акторові його “легкі” ролі. Ліз на власні очі бачила витівки Г’ю в їхньому спільному фільмі “Гребти за вітром”.

Та ж історія повторилася на зйомках комедії “Ноттінг Хілл”. Тільки тепер уже не Ліз, а Джулії доводилося бігати за Грантом і вмовляти повернутися на майданчик. Зате коли все йшло добре, Г’ю міг запросто брякнути актрисі, що її великий рот заважає цілуватися.

З Джулією Робертс у картині “Ноттінг Хілл”, 1999 р.

Діставалося й Елізабет. Коли вона захотіла зіграти дівчину Гранта в одній із картин, які сама продюсувала, Г’ю заявив: не треба плутати життя з кіно! Ліз це стерпіла. Але прочитавши коментар Гранта в пресі, влаштувала скандал. А хто б виніс таке від свого бойфренда: “Люблю, коли моя дівчина знаходить мені іншу дівчину на роль екранної коханки”?

У травні 2000-го вони розлучилися, хоча викреслити з життя тринадцять років не могли. Все ж вони були дуже близькими: допомагали одне одному, втілювали в життя спільні плани, пристрасно мирилися після сварок. А незабаром Г’ю почав безсоромно користуватися колишніми заслугами. Він міг зателефонувати колишній або навіть приїхати до неї серед ночі поплакатися в жилетку. Ліз не заперечувала. Г’ю страждав, а з нею він вчинив порядно – залишив прекрасний будинок у Челсі.

Хью Грант и Єлизабет Херли

Але Грант не зник із життя Елізабет, навіть коли вона почала зустрічатися з американським продюсером Стівом Бінгом. Мільйонер у дружбу чоловіка і жінки не вірив і регулярні візити Гранта до свого будинку сприймав, як бик червону ганчірку. І коли Ліз завагітніла, вирішив: дитина – від її колишнього.

– Мене приймають за повію? - витирала гіркі сльози Елізабет.

– Та плюнь ти на цього придурка! - лютував Г’ю. - Ну хочеш, я прикрашу йому фізіономію?

Ліз не хотіла. Нехай краще Г’ю і далі її заспокоює, змушує відпочивати, приймати вітаміни. “А з тебе вийде непоганий татусь!” - сказала вона другу одного разу. Але Г’ю відмахнувся – не говори дурниць! Однак коли 2002-го Ліз народила сина Даміана і запропонувала Г’ю стати хрещеним батьком, погодився. Чому б не потримати на руках хрещеника, якщо вже своїх дітей не передбачається?

Бінг же вважав це фарсом: Грант – рідний батько, це ж дурневі ясно! Який хрещений мчить до пологового будинку, не встигла дитина з’явитися на світ, і всипає квітами палату? Навіть медперсонал називав спритного акторку татком, а той тільки щось бурмотів про друга.

Із хрещеником (праворуч), сином Елізабет Герлі Даміаном, 2013 р.

Американець до того розлютився, що відмовився платити аліменти. У відповідь Ліз подала позов до суду, пред’явивши результат експертизи, що підтверджувала батьківство Бінга. І Г’ю знову її заспокоював: “Ну і чорт із ним. Про хлопчика піклуватиметься хрещений”. Як не дивно, Ліз повірила людині, яка все життя стверджувала, що діти – це хаос, і не помилилася. Г’ю так старанно виконував свої обов’язки, що їхні стосунки зміцніли ще більше, а пасії Гранта вмирали від ревнощів.

Хоча до пасій справа дійшла не відразу. Втративши маяк в особі Ліз, Г’ю геть розгубився і поник. Часом він бродив своїм розкішним будинком і, дивлячись у дзеркало, думав: жирний старіючий телепень! Заливати тугу допомагав алкоголь. Г’ю став вдаватися до нього ще частіше після того, як від раку померла його мати. Недільні вечері він тепер проводив із батьком і так само, як Грантстарший, здавався собі немолодим і нікому не потрібним.

Одного разу вони пиячили два дні поспіль, і тут Г’ю побачив телесюжет про аукціон “Сотбіс”. Серед лотів був портрет Елізабет Тейлор роботи Енді Ворголла. Ледве глянувши на тезку Ліз, Г’ю підхопився і, зателефонувавши своїй асистентці, велів: “Купи мені цю картину за будь-які гроші!” Картина Ворголла потягнула на два мільйони фунтів. Але через шість років Г’ю Грант продав її за тринадцять.

– Бачиш, пияцтво зробило мене багатієм! А ти казала – не пий, – реготав він, телефонуючи Ліз Герлі. - Це в Голлівуді за подвійну порцію віскі тебе вважатимуть алкоголіком. Але там я намагаюся бувати рідше.

Г’ю лукавив. Насправді він без кінця знімався з голлівудськими зірками: у мелодрамі “Кохання з повідомленням” – з Сандрою Баллок, у комедії “Щоденник Бріджит Джонс” – з Рене Зеллвегер, а також з Джеммою Джонс і Коліном Фертом. І все ж після розриву з Елізабет його боязнь камер переросла у фобію.

На прем’єрі “Щоденника Бріджит Джонс” у Нью-Йорку

Тепер кожен фільм викликав напади. Вони повторювалися тим частіше, чим більше Грант знімався. А разом із цим зросла потреба в Ліз. Г’ю повідомляв їй новини, просив поради і розбирав себе до молекул. А ще скаржився на своїх нових подружок: “Сучасні дівчата кажуть тобі “давай відтягнемося”, а потім чекають романтики”. Актор не відав, що скоро доля пошле йому аристократку.

Із тридцятирічною Джемаймою Голдсміт-Хан Г’ю Ґрант познайомився на світській вечірці. Джей була спадкоємицею мільярдера Джеймса Голдсміта, подругою принцеси Діани і непересічною жінкою.

– Вона красива, розумна, незважаючи на свої мільйони працює журналісткою. - Г’ю розписував переваги нової подружки перед Ліз так, немов просив її благословення. А потім із розчуленням додав: – А зовні вона схожа на тебе.

– А на кого схожі її синочки? - почулося у відповідь.

О, Ліз знала больові точки Г’ю! Так, від шлюбу з пакистанським політиком Імраном Ханом Джемайма народила двох хлопчиків. Вони були такими непосидами, що часом Гранту зносило дах. І все ж Г’ю подружився з ними. В іншому все теж складалося чудово.

Завдяки новій подрузі Грант отримав доступ до елітних гольф-клубів і закритих аристократичних салонів. Якось вони навіть провели вечір у товаристві Єлизавети II і принца Чарльза. Г’ю захоплювався Джемаймою, вручав їй дорогі подарунки, возив до Венеції. Джей теж була ніжною, розуміючою і не заперечувала проти зустрічей Гранта з Елізабет Герлі. І це теж додавало балів новій коханій.

З Джемаймою Хан, 2007 р.Але коли зустрічаєшся три роки, почуття остигають. Траплялося, Г’ю забував зателефонувати Джей і поцікавитися, як справи. А якщо їй хотілося романтики, у Г’ю не було настрою. Депресії накочувалися, як і раніше, і він часто сидів у своєму особняку з незмінною склянкою віскі і витріщався на телик. А якщо нудьга відступала, мчав на поле для гольфу або до Ліз пограти з хрещеником.

Джемайма терпіла. Але коли Елізабет радісно повідомила, що виходить заміж за індійського текстильного магната Аруна Наяра, і Г’ю з горя залпом спорожнив склянку віскі, Джей влаштувала сцену. Відтоді варто було Г’ю набрати номер Ліз і запитати, чи одужав Даміан, чи в чому піти на прем’єру, як агатові очі Джей починали метати громи і блискавки.

Того вечора їх запросили на прийом до італійського посольства. Джемайма була чарівна: вечірня сукня кольору перлів, укладене короною волосся. Г’ю в смокінгу, метелику і блискучих оксфордах теж немов зійшов з обкладинки. “Ви найкрасивіша пара!” - напівголосно зауважив Г’ю знайомий продюсер. Словом, усе йшло як треба. Г’ю розслабився, оглянув зал – і раптом побачив богиню. Джемайма теж її побачила і мимоволі притулилася до Г’ю.

– Ти сліпуча! - захоплено промовив актор, коли Елізабет Герлі підпливла до них, і ніжно поцілував подругу.

– Ти теж гарний, як і раніше, – млосно відповіла Ліз і пригорнулася до нього.

Г’ю Грант і Сальма Гаєк на церемонії MTV Movie Awards 1999

Джемайму ця сцена покоробила. Вона судорожно зітхнула і кинулася до виходу. А Г’ю, винувато глянувши на Ліз, поспішив слідом. Він наздогнав Джей вже на виході і спробував сказати якомога спокійніше:

– Зрозумій, Ліз – мій найкращий друг. Ми прожили разом багато років і завжди підтримували одне одного. І зараз, якщо мені погано, я дзвоню їй першою.

– Заради бога, ти можеш хоч сьогодні повернутися до неї, – відповіла Джей. - Тільки не треба демонструвати вашу інтимну близькість усьому світу й особливо мені.

– Про що ти, який інтим? Просто в нас із Ліз особливі стосунки.

– От і розвивай їх далі. А ображати себе я не дозволю!

Вона пірнула в лімузин, що підійшов, а Г’ю так і залишається на узбіччі. На вулиці здійнявся вітер, а він усе стояв і розмірковував. Так, побачивши колишню подругу, він і справді втратив здоровий глузд. Просто вони з Ліз давно не бачилися. Не станеш же напрошуватися в гості в медовий місяць? А Джей ні в чому не винна. Вона і так терпіла їхні стосунки цілих три роки і заслужила право перейти з рангу подружки в ранг дружини.

1996 рік

Через кілька тижнів Г’ю проговорив це зі своїм психоаналітиком і навіть зробив натяк Джемаймі. Вона ще трохи подулася для вигляду, але потім запросила на своє 33-річчя. Торжество відбувалося в Annabel’s. У цьому клубі, заснованому першим чоловіком матері Джей, збиралася одна еліта. А дівчина сподівалася у свій день народження почути довгоочікувану пропозицію і хотіла, щоб обстановка відповідала урочистості моменту.

Що пішло не так, складно сказати. Може, даремно Г’ю випив для хоробрості перед розмовою? Ну а як не випити, якщо готуєшся зробити незворотній крок? З іншого боку, він хоч і не жив із Джемаймою та її синами, але їхнє спілкування чимось нагадувало сім’ю. Г’ю відійшов углиб залу, щоб зосередитися, і раптом почув голос Джей.

– У мене погане передчуття, – тихо говорила вона комусь. - Гадаю ні сьогодні, ні завтра Г’ю так нічого й не скаже. Шлюб йому здається в’язницею…

Підслуховувати розмову не хотілося, і Грант вийшов зі свого укриття.

– Так, ти добре мене вивчила, – сказав він Джей. - І все ж зараз я готовий ризикнути і зв’язати себе шлюбними узами. Що скажеш?

Джемайма так довго чекала на пропозицію руки і серця, що зараз сторопіла. “Зв’язати” – яке грубе, недоречне слово! Невже вона не заслужила більш романтичного пояснення? Ця образлива думка відчинила невидимі шлюзи – і звідти ринули спогади: невиправдані розлуки; дні, коли Г’ю перетворювався на похмуре чудовисько; постійна присутність у їхньому житті Герлі… А слідом за тим постало запитання: чи потрібен їй шлюб без кохання? Ні!

– Ні! – вимовила вона вголос…

Минуло два роки. Джемайма ростила дітей, писала статті, подорожувала, веселилася з друзями. І часом сумнівалася, чи не зробила помилки, порвавши з Г’ю? Відповідь прийшла у вигляді газетної замітки про холостяцьку вечірку Г’ю Гранта. На фото п’яний, пошарпаний життям актор розважався з молоденькими дівчатами. “Я все зробила правильно!” - похвалила себе Джемайма і викинула газету у вуличний смітник…

З Ліз Герлі на прем’єрі “Міккі-блакитні очі”

Після розриву з Джей Г’ю Грант зайнявся таким самокопанням, що без Ліз було ніяк не обійтися. Але її чоловік-мільярдер дратував Гранта, і антипатія була взаємною. Добре хоч Арун не заперечував проти зустрічей Г’ю з хрещеником. Вони з Даміаном будували замки, грали в шахи і футбол, слухали музику.

– А знаєш, діти – не такі вже й монстри. З ними перестаєш зациклюватися на собі, – повідомив Г’ю Ліз. - А гроші, слава, нагороди для мене – справа десята. Ось продовжую роботу над книгою, намагаюся закінчити сценарій…

Розмови про письменництво вже набили Ліз оскому, і вона перервала Г’ю:

– І що – заважають нашестя інопланетян?

– Ні, ти абсолютно нестерпна! - розлютився актор…

Але незабаром Елізабет пошкодувала про свою різкість. На зйомках комедії “З очей – геть, з чарту – геть!” у Гранта почалися гострі напади паніки: калатало серце, стукали зуби, холоділи руки, піт лився рікою. Антидепресанти не допомагали. І його партнерка Дрю Беррімор придумала вихід – підливати Г’ю в кухоль із чаєм коньяк.

Хью Грант фильмы
Г’ю Ґрант і Дрю Беррімор у музичній комедії “З очей – геть, із чарту – геть!”, 2007 р.

Грант заспокоювався на пів години, а потім кошмар повторювався. Цього разу Г’ю всерйоз злякався і вирушив до нового психоаналітика:

– Я борюся з цією незрозумілою недугою вже вісім років, обійшов провідних психотерапевтів, випробував новітні методи, прийняв чортову купу таблеток. І все одно почуваюся руїною. Що робити?

– Менше зніматися і більше бігати, – відповів той.

Грант так і зробив. Але одного разу на пробіжці він побачив “дуло” камери. В очах вмить потемніло, він штовхнув папараці ногою, вирвав у нього камеру і став бити нею. Той ледве ноги забрав. А віддихавшись, подумав, що може огребти купу грошей, і поспішив до поліцейської дільниці писати заяву. Увечері Г’ю Гранта вже допитували. І хоча прокуратура вирішила не порушувати справу, Грант узяв таймаут.

Він не знімався понад рік. А потім погодився зіграти в романтичній комедії “Подружжя Морган у бігах”. Історія пари, яка готується до розлучення, нагадувала Г’ю його історію з Ліз, та й камери, як і раніше, викликали жах. Якби не Сара Джессіка Паркер… Неймовірно, але ця жінка, яка виховувала трьох дітей, вела два види бізнесу і щойно закінчила зйомки у фільмі “Секс і місто”, у перший день тряслася на майданчику не менше за Г’ю. Звичайно, йому полегшало…

Літо 2010-го було в розпалі. Люди веселилися, влаштовували пікніки, відпочивали. І тільки Г’ю сумував: у вересні йому стукне п’ятдесят. Ювілей наближався невідворотно, немов відплата за гріхи. А втішитися було нічим – ні сім’ї, ні дітей, тільки ролі романтиків у безглуздих комедіях. Ех, йому б пару діточок! Але все, поїзд пішов. А ось Ліз не згаяла час – народила сина і зараз насолоджується життям разом зі своїм незмірно багатим індусом…

Але Грант помилявся. Втомившись від ролі зразкової дружини і господині маєтку, Елізабет Герлі вирішила створити лінію пляжного одягу. Арун, вихований у східних традиціях, ідею не схвалив. А коли Ліз повідомила, що збирається демонструвати купальник сама, розлютився. Він і так насилу терпів норовливість дружини, її настирливого друга, вульгарне вбрання. Але купальники – це вже за межею. У відповідь місіс Наяр плюнула на мільярди чоловіка і подала на розлучення…

– У мене буде дитина, – відключивши телефон, пробурмотів Г’ю Грант і впав у крісло.

Ліз розсердилася: навіщо треба закінчувати вечір таким дурним розіграшем? Але Грант не жартував. Виявилося, у січні він зайшов до бару недалеко від Вімблдону, а там молода китаянка співала в караоке. Вона була такою гарненькою, і Г’ю пішов знайомитися.

Дівчина назвала себе Тінглан Хонг і сказала, що вона акторка і колишня модель. Цієї інформації Гранту вистачило, щоб закрутити інтрижку. Ні, ні, він нічого не обіцяв китаянці, але залицявся красиво: вечірки, ресторани і таке інше. Через кілька місяців вони мирно розлучилися. І ось зараз вона дзвонить і каже, що вагітна…

– Це якийсь сюр! - хапався за голову Грант. - Та таких епізодів у мене не злічити. Але ця дівчина, яку я насилу згадав, дзвонить і стверджує… О чорт, а раптом дитина від мене?..

Г’ю був у такому стані, що, здавалося, ще трохи – і в нього почнеться панічна атака. Але Ліз знала, як його остудити:

– А ти не будь дурнем і вимагай тест ДНК.

Хью грант
Г’ю Грант у Каннах, 1995 рік

Уїдливість у голосі подруги вмить протверезила Г’ю. Він згадав, з яким приниженням Ліз сама доводила, що батько Даміана – Стів Бінг.

– Вибач, я не в собі. Не кожен детофоб у 51 рік дізнається, що стане татом…

Інформація про те, що восени Г’ю стане батьком, просочилася в пресу, і журналісти кинулися добувати досьє на таємничу Тінглан Хонг. Виявилося, дівчині 32, вона з Китаю і, маючи заможних батьків, у Лондоні живе безбідно. Не вистачало тільки коментарів Г’ю Гранта. І він зізнався: “Наш зв’язок із цією дівчиною був швидкоплинним”.

Але після виволочки Ліз швидко почав піклуватися про майбутню маму. Та так, що мало не здасться. Купив для неї будинок за 1,2 мільйона фунтів стерлінгів недалеко від свого особняка і оплатив пологи в тій самій клініці, де народжувала дружина принца Вільяма.

26 вересня 2011 року Тін народила доньку. Грант тоді знімався в Німеччині, але до виписки з пологового будинку встиг. Взявши на руки крихітне створіння, в жилах якого текла його кров, Г’ю відчув ейфорію. “Назвемо її Джессіка”, – сказав він Тін і повернувся на зйомки. А молода мама дала доньці друге ім’я – Табіта Джао Ши, що перекладається з китайської як “щасливий випадок”.

Зрозуміло, хрещеною мамою дівчинки стала Елізабет Герлі. Вона на той час отримала пропозицію руки і серця від знаменитого австралійського крикетиста Шейна Ворна і знову сяяла від щастя.

– Виходить, ти скоро знову вийдеш заміж? Що ж, прийми вітання! - з награним ентузіазмом сказав давній подрузі Г’ю.

– І я тебе вітаю, Г’ю! - проспівала у відповідь Ліз. - Кажуть, незважаючи на народження доньки, ти часу даремно не гаєш.

Герлі мала на увазі роман Гранта з телепродюсеркою Анною Еберштайн. Вони познайомилися в Королівському тенісному клубі. Висока, з ідеальною поставою і темним волоссям дівчина одразу сподобалася Гранту. Виявилося, вона зі Швеції, мати – член парламенту, батько – суддя високого рангу; навчалася теж в Оксфорді; любить літературу і, звісно, кіно. Готова хоч зараз запропонувати ідею фільму. Але Г’ю зацікавила не ідея, а сама дівчина, і вони почали зустрічатися.

Г’ю та Анна на British Academy Film Awards 2017

Молода шведка не визнавала табу, не мала комплексів і через місяць після знайомства заявила Г’ю, що вважає шлюб анахронізмом: “Але я хочу дітей. І ти годишся на роль батька”. Г’ю не вірив своїм вухам. Але у вересні 2012-го Анна народила йому Джона й одразу нагадала татусеві, що це його ні до чого не зобов’язує. Вона сама піклуватиметься про сина, а афішувати стосунки з Г’ю не збирається.

Спасибі хоч прийняла в подарунок особняк за пару мільйонів фунтів. Будиночок розташовувався в Ноттінг-Гілл, неподалік від будинку Г’ю і Тінглан Хон. Але Анна не стала питати, чому так – шведи не люблять ставити запитань, якщо в них немає гострої потреби. І якщо Г’ю відвідував сина, вона зустрічала його по-родинному: булочки з корицею, гори здоби і незмінна кава.

А коли через три місяці після народження Джона у Г’ю народився другий син від Тінглан, Анна привітала “тричі тата”, а новонародженому відправила подарунки. “Не люблю вторгатися в чужий особистий простір”, – пояснила вона Гранту.

– І ця людина запевняла, що не створена для шлюбу і що дитину може витримати чотири хвилини? - підробила Ліз Гранта. - Та ти, друже, багатоженець!

У відповідь Г’ю зніяковіло хихикнув. А що він міг заперечити, якщо утримував дві сім’ї й відвідував їх по черзі? З боку ситуація здавалася настільки делікатною, навіть вибухонебезпечною, що репортери гадали: хто ж із двох жінок Г’ю Гранта підніме бунт першою? Але Анна і Тін, зустрічаючись на прогулянках, мило посміхалися одна одній, дітлахам і обмінювалися секретами по догляду за ними.

На церемонії “Золотий глобус” 2017Таке дивне життя йшло Г’ю Гранту на користь. Він відчув у собі стільки сили, що без роздумів взявся за роботу у фантастичному фільмі “Хмарний атлас”, де зіграв одразу шість головних ролей. І це ще не все. На зйомках романтичної комедії “Виправлений варіант” у нього не сталося панічних атак!

“Діти – це велика радість. І навіщо я від них відмовлявся?” - зізнався Г’ю Анні. Подруга сприйняла ці слова як натяк – і в грудні 2015-го народила Гранту доньку. Г’ю зрівняв рахунок: двоє дітей від Тін і двоє – від Анни. А з чотирма янголятами і сам стаєш чистішим і кращим. У всякому разі, після прем’єри фільму про ведмедика Паддінгтона, де Грант зіграв самозакоханого лиходія, актор зізнався зі сміхом: “У мене самого повно нарцисизму, страхів і навіть ненависті до інших”…

…З дитячої раптом почувся надривний крик. “Пучить живіт”, – пояснила Анна переляканому Г’ю і піднялася, щоб іти до дитини. Але Грант сам помчав у дитячу. Зазирнувши за хвилину, Анна побачила зворушливу картину: 57-семирічний татусь ніжно погладжував животик крихітки і щось тихо наспівував…

Повернувшись на диван, вона раптом згадала слова Елізабет Герлі. “Діти перетворили Г’ю з дуже нещасної людини на помірно нещасну”, – заявила Ліз журналістам. Але Елізабет неправа. Г’ю каже, що отримавши п’ятьох дітей, став щасливим. Анна і сама це бачить.

Але ось про те, що Г’ю зробить їй пропозицію, навіть не думала – він неодноразово говорив, що шлюб приносить у стосунки почуття власності і вбиває романтику. Проте, він сам запропонував одружитися. Анна страшенно зраділа. У глибині душі їй хотілося бути не тільки матір’ю дітей Гранта, а й його законною дружиною…

25 травня 2018 року, у старій лондонській мерії, у присутності родичів і дітей, вони уклали шлюб. На Анні була біла спідниця і блакитна блузка, на Г’ю – синій костюм. Що потім обговорювалося в інтернеті, так це масивна срібна каблучка нареченого з трьома червоними каменями. “Світлофор із трьома сигналами “стоп”” – охрестили каблучку фанати. А правда, що вона означає? - думала Анна. Якщо “стоп” паніці, новим пасіям і дітям поза шлюбом – чудово… Ох, мабуть, правий був Г’ю – шлюб породжує почуття власності. Але яке ж це солодке почуття!

Фото – Getty images


За матеріалами журналу “Караван історій”

Дивіться також:

Рідкісні кадри: Г’ю Ґрант привів дружину на “Оскар” (ФОТО)

Ліз Герлі показала схожого на себе красеня сина на його 21-й день народження: фото

Джилліан Андерсон: “Роль агентки Скаллі вкрала у мене життя