Важко повірити, що Моніці із серіалу “Друзі”, а точніше актрисі Кортні Кокс, сьогодні, 15 червня, виповнюється 59 років.

“Друзі” подарували Кортні не лише славу, а й найкращу подругу – Дженніфер Еністон. Саме Джен втішала Кортні після невдач у коханні. “Караван історій” розповідає, як Кортні Кокс, переживши зради чоловіків та вісім викиднів, нарешті здобула щастя в сім’ї.


Блакить океану — до самого горизонту, ніжний, оксамитовий вітерець, ледь чутний плескіт хвиль, сонце світить прямо в обличчя… Ну і що? Ластовиння навіть привабливе. Гавкіт собаки за спиною, дівочий сміх і низький чоловічий голос: «А сонечко не обгорить на сонечку?» Ох, як добре, добре, добре-о-о!

– Ти знаєш тепер, чого тобі не вистачає, щоб відчути себе щасливою? – Кортні прийшла до тями і глянула на Дженніфер Еністон, її найкращу, перевірену часом та життям подругу.

– Так, помити шосту машину… – фраза вирвалася у Кортні абсолютно автоматично.

Джен голосно розреготалася.

Джен голосно розреготалася.

Кортні підхопила гру.

– Так, у мене напоготові мило, губки, щітки, спеціальний віск для полірування та багато іншого!

Як же добре, коли є така класна подруга і картинка з мрій, з чоловіком і дівчинкою.

Кадр із серіалу «Друзі», 6-й сезон. На знімку: Девід Швіммер, Дженніфер Еністон, Кортні Кокс, Меттью Перрі, Ліза Кудроу, Метт Леблан

Кортні обняла і поцілувала подругу, взявши з неї обіцянку наступного тижня неодмінно заїхати провідати хрещеницю і випити чашечку ірландської кави, приготованої за особливим рецептом Джонні – сама вона не п’є кави, а Джонні любить випити кави в компанії. Сьогодні Коко залишається у батька, Джонні прилітає тільки ввечері, значить, у неї є час прогулятися шопінг-молом, заглянути в улюблений ресторанчик і, головне, зустрітися з подружньою парою – майбутніми героями її проекту.

Ідея створити реаліті-шоу, що показує життя звичайних людей протягом дев’яти місяців в очікуванні малюка, з’явилась у Кортні давно, в середині 2000-х, після кількох трагічно закінчених вагітностей. Тоді треба було дати змученому мозку якусь роботу, захистити себе від болю. Вона пестила цих ненароджених дітлахів у уяві, колисала їх у своїй свідомості, придумувала кожному ім’я, відчувала тепло їхніх крихітних тіл.

Девіда дратував її смуток, хоча вона ніколи не нила, не плакала в подушку і не шукала втіхи в кабінеті психоаналітика. Просто в ці роки з головою пішла в духовні практики, медитацію, багато працювала і довго проводила час наодинці з собою, або з Коко, або з Джен. Саме тоді вони з Девідом стали віддалятися одне від одного, хоча в Голлівуді про них ходила слава як про одну з найміцніших і найщасливіших пар.

На щастя, розлучення не принесло гіркого присмаку: вони не ділили нерухомість, рахунки та опіку над Коко. Іноді Кортні здавалося, що вона якась неправильна голлівудська зірка: ні тобі блискучих романів, ні скандалів, ні особливо значущих ролей і навіть жодної кінонагороди. Але ці думки текли якось побіжно, не зачіпаючи, не змушуючи кидатися в вир пристрастей. Скільки вона пам’ятає себе, стриманість завжди була її основною рисою. Або майже завжди…

– Сісі, допоможи мені зібрати татові речі, – мати пакувала коробки.

– Що трапилося, мамо? – десятирічна дівчинка розгубилася. – Де тато?

  • Тато більше не житиме з нами, люба, – мати обняла Кортні за плечі. – Але ти завжди зможеш побачитися з ним, якщо захочеш.

– Куди поїхав тато, мамо? – її губи тремтіли, серце билося біля горла. – Він покинув нас?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on

– Ні, мала. Батько покинув не вас, просто ми з ним більше не можемо бути разом. Так буває, коли люди нещасливі вдвох, – м’яко сказала Кортні-старша, вдивляючись у побіліле обличчя дочки.

– То це через тебе тато поїхав? Ненавиджу тебе! – розплакалася дівчинка.

То були важкі часи. Кортні (вдома її звали просто Сісі) то замикалася у собі, то вибухала істериками. Горе було невтішним: у її житті не стало головної людини – тата, монументальної підтримки, захисту. Хто тепер читатиме їй на ніч книги? Мама завжди зайнята – так, вона, Кортні, у мами не одна. Але для тата вона завжди була однією-єдиною.

Звичний світ впав. Потрібно було інстинктивно шукати опору. Кортні почала багато малювати. Це були не просто картинки. Вона зображала навколишні предмети, розфарбовувала їх у різні кольори. Сіра шафа? Нудно. А намалюємо її білою, із квітковим орнаментом. Вікно під стелею? Нехай на папері воно буде до підлоги. За вікном сусідній будинок? А в мене буде океан. Так їй було спокійніше та легше. Мати всіляко намагалася налагодити контакт, але безуспішно.

Кортні Кокс, 1987 р.

Усе життя потім Кортні пам’ятатиме багатогодинні медитації перед фотографією батька, з сухими очима та серцем, повним сліз. Дні, які вона проводила з ним у Флориді, куди він переїхав після розлучення, були наповнені особливим змістом: тато поряд, дбайливий і виконуючий усі її забаганки, теплий океан за вікном нового татового будинку, майже як на її малюнках, і відчуття спокою та стабільності , якого їй так не вистачало останнім часом.

Ця чудова картинка – синь, що втікає в далечінь за горизонт, повітря, сповнене солонуватої ніжності, невимовне почуття повноти життя – у її свідомості назавжди відбилася під кодовим шрифтом «щастя». І через роки вона обов’язково втілить цю картинку в реальність, тільки ця реальність буде її власною.

Після того як мати вийшла заміж повторно, атмосфера в будинку почала потихеньку відтавати. Відтавала і Кортні. Регулярні зустрічі з батьком на березі океану після нудного Бірмінгема – і несподівано цікава компанія вдома. Новий мамин чоловік привів із собою цілих дев’ять нових братів та сестер. Хоч яким великим було напруження, в шумній компанії воно згладжувалося.

З одним із зведених братів Кортні почала грати в теніс і бігати вранці кроси, другий запросивши її якось на матч із бейсболу, де вона побачила надзвичайно красивих дівчат, що задерикувато танцювали із різнокольоровими гірляндами в руках. Незабаром команда юних чирлідерок поповнилася чарівною довгоногою брюнеточкою.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on

А мамин чоловік Хантер виявився дуже непоганим мужиком. Вранці вона підглядала, як він робить цікаві плавні рухи, сидячи на килимку біля вікна. Ритм цих рухів зачаровував її, і незабаром Кортні разом з Хантером робила незвичайні паси руками та ногами, що приводили її до умиротворення. Картинка в голові вимальовувалася все більш і більш виразно: океан – і вона на березі, майстерно заплітається в йогівські асани, спокійна, розслаблена, бо знає, що вдома на неї чекає… Хто чекає? Звісно, той, хто завжди захистить, підставить плече, заспокоїть та підтримає.

Вона зупинилася біля вітрини, в якій на манекені красувався елегантний блідий блакитний жакет. В уяві виникла Кортні-старша в цьому жакеті – мама любить такі речі. Потрібно було досить багато часу, майже ціле доросле життя, щоб воно перестало звинувачувати матір у розриві з батьком.

Якщо чоловік і дружина стали чужими, треба подякувати одне одному і відпустити. Адже вони не перестають бути при цьому батьками. Жакет гарно запакували, Кортні продиктувала адресу матері і відчула укол у серці. Ох, мамо, пробач мені…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on

Багатьом підліткам батьківське розлучення ламає життя, в житті ж Кортні Кокс це був той самий опорний стрижень, на який потім спиралася її доля. Ті малюнки, за допомогою яких вона відчайдушно захищала свій внутрішній простір, трансформувалися в серйозне захоплення архітектурою та дизайном.

Кортні вступила до Університету Вернона у Вашингтоні і через півроку зажила передової, талановитої студентки. Вона з ентузіазмом перекроювала стіни в кімнатах студентського гуртожитку, підбирала фарби, тканини, меблі, аксесуари. І на зльоті кар’єри дизайнера-початківця сталася грандіозна подія.

Один із численних зведених братів познайомив її з агентом із модельної агенції. Було чому свиснути: тонка, тендітна фігурка, копиця пишного чорного волосся, фарфорова шкіра, високі вилиці, пронизливі блакитні очі – Кортні уособлювала образ юної американки 80-х. Агентство “Форд” підписало з нею контракт.

Кортни Кокс
2009 р.

Життя на подіумі та перед камерою несподівано сподобалося їй більше, ніж дизайн. Тут можна було на якийсь час перестати бути Кортні – дівчинкою, яку колись кинув тато. Вона могла бути будь-ким – фатальною красунею, важкою мадонною, задерикуватою кокеткою.

Заняття на курсах акторської майстерності допомогли позбутися деяких похибок у промові, що видавали в ній провінціалку, відкрили пластичність, гнучкість, навчили бути якщо не розкутою, то розслабленою. А що, адже під час занять вони часто медитували, і вона, звичайно ж, завжди подумки являла собою океан.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on

Перші знімання для реклами, перший успіх, перша популярність, перші гонорари. І навіть Брюс Спрінгстін запросив її в свій кліп – ось це був успіх! Поїздки до океану – це обов’язково! А потім з’явився він. Досвідчений, маститий, знаменитий актор, справжня голлівудська зірка.

Майкл Кітон був на цілих п’ятнадцять років старший за неї. Звісно, вона закохалася в нього ще до зустрічі. Звісно, зробила все можливе, щоб він звернув на неї увагу. І він обернув. Красень ірландець, талант, душа компанії, чарівність – для Кортні він став здійсненою мрією.

Тоді їй було абсолютно однаково, складеться її кар’єра в Голлівуді чи ні. Головне – приготувати свіжу сорочку Майклу на завтрашній кастинг. Спекти його улюблений сливовий пиріг. Зібратися в маленькій квартирці, поставити свічки із запахом кориці, як він любить, відкоркувати його улюблене вино – одне слово, створити для нього той світ, у який йому хотілося б повертатися знову і знову.

Вона підходила до дзеркала, прибирала чубок з чола, знову розпускала; фарбувала губи, витирала; розстібала верхню ґудзичок батника, потім другу, потім застібала.

Це зараз вона розуміє, як наполегливо і наївно намагалася втримати цього незалежного, волелюбного ірландця і як явно їй не вистачало… Сил? Досвіду? Власної незалежності? Цікаво для нього? І як було страшно думати про те, що якось увечері вона повернеться додому, а його там не буде.

Це сталося за шість років. Майкл вдягнув зранку свіжовипрасувану сорочку, а ввечері не повернувся. Цього разу не було зцілювального океану, малюнків, гори родичів. Але ж було кіно. Вона вже заявила про себе як про миленьку серіальну акторку і навіть зіграла помітну роль у повнометражному фільмі «Ейс Вентура» з Джимом Керрі, чиє ім’я гриміло на весь світ. І ще була роль в новому ситкомі «Друзі». Дженніфер Еністон, її напарниця по знімальному майданчику, одного разу взяла її за плечі.

Зі Стівом Гуттенбергом у картині «Кокон-2: повернення», 1988 р.

– Гей, подруго, що відбувається? Ти плутаєш репліки. Ти бліда, як смерть. Ти не схожа на себе. Що трапилося?

На ридання Кортні втік весь знімальний колектив. Хтось простягав склянку води, хтось серветки, хтось сідав на стілець, підкладав подушку під ноги. Люди були стривожені: виконавиця ролі Моніки Геллер, завжди така витримана, спокійна, усміхнена, потрапила в життєву палітурку. Джен, Ліза Кудроу, Метт Леблан, Меттью Перрі, Девід Швіммер – ті, з ким вона ще півгодини тому розігрувала на майданчику комедію, – були готові від щирого серця підтримати її. Друзі. Це її друзі!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on

Джен привезла її додому. Намагалася напоїти кавою, але напій був поганий, і Кортні крізь зуби простогнала:

– Благаю! Просто чаю!

Джен поралась із чайником, питала, скільки цукру, чи потрібен лимон чи джем, і Кортні поступово відігрівалася душею, з подякою дивлячись на подругу. Джен сказала:

– Слухай, це ж не кінець світу. Колись ось так само ти сидітимеш і дивитися, як той самий заварює тобі чай. А Майкла відпусти.

…Через десять років вони поміняються ролями. І Кортні витиратиме сльози Джен, слухаючи її гіркий плач і розповідь про підступну Анджеліну Джолі, яка вкрала у неї чоловіка. І вони спочатку лаятимуть невірного чоловіка, потім Кортні обійме Джен і скаже: «Відпусти Бреда», і Джен затихне в неї на руках так само, як зараз Кортні. Дружба – велика сила.

Успіх «Друзів» перевершив усі очікування. Прем’єра пілотної серії відбулася у вересні 1995-го, і вранці шістка друзів прокинулася знаменитою. За десять років тріумфальної ходи по телеекранах «Друзі» Кортні Кокс, Дженніфер Енистон, Ліза Кудроу, Метт Леблан, Меттью Перрі і Девід Швіммер перейшли із розряду другосортних акторів у категорію телезірок.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on

Моніка Геллер стала для Кортні тією рятівною шлюпкою, яку посилає провидіння в океані. Остаточно зник наліт провінційності, зовнішність отримала те саме остаточне огранування, яка перетворює алмаз на діамант. Гаманець із кожним епізодом потовщувався на сотні тисяч. Це означало, що тепер вона та океан нерозлучні. Будинок у Малібу на березі океану став для неї символом нового життя. Тепер все буде інакше. Так і сталося.

Вона з азартом перебудовувала будинок, згадавши свою першу професію і заткнувши за пояс маститих голлівудських дизайнерів. За основу взяла білий колір, світле дерево і багато відкритого простору. Тепер вона могла засинати і прокидатися, дивлячись, як синь зливається з горизонтом. Смуток пішов, поступившись місцем абсолютному спокою і філософській налаштованості. І вона була абсолютно впевнена, що місце всередині, яке поки що було вакантним, порожнім довго не залишиться.

З Девідом вони познайомилися на зніманнях фільму “Крик”. Симпатичний хлопець із гарним почуттям гумору, це дуже підкупило Кортні. Як і те, що він молодший за неї на сім років. «З ерою туги за татом покінчено», – думала вона. І не те, що помилилася, але… Одинадцять років шлюбу були, по суті, непоганим часом. Але іноді їй здавалося, що вона живе не на березі океану, а на іншій планеті. Вони з Девідом були зліплені з дуже різного тесту. Напевно, вісім викиднів були підтвердженням того, наскільки вони чужі один одному. Але за народження Коко вона вибачила Девідові всі вільні і невільні гріхи.

З Девідом Аркеттом у фільмі жахів «Крик-3», 2000 р.

…Кортні сіла на відкритій терасі свого улюбленого ресторану Craig’s. Склянка кокосової води, броколі гриль та ніжна дорадо – чудовий обід. А ось Джонні ненавидить таке меню. Йому подавай колу, кривавий стейк та смажену картоплю. А ця його пристрасть до кави! Але що лукавити, бурчання кави-машини (подарунок йому на Різдво, який вона вибирала з трепетом) вранці в кожен приїзд Джонні звучить для неї майже музикою. Телефон коротко брязнув. Повідомлення від Джонні: «Сонечко, сиджу в літаку, скоро побачимося і…»

Почервонівши як дівчисько, інстинктивним жіночим жестом потяглася до кишенькового дзеркальця. Вона вже давно перестала «тримати обличчя» на публіці, коли одного разу побачила свій портрет в одному з таблоїдів – гладкий, як блюдце, лоб і щоки – ніби за них запхали яблука. І уїдливий підпис: «Кортні Кокс після чергової пластичної операції перетворюється на мутанта».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on

Ох, як було прикро! Навіть не від «мутанта», а від несправедливості звинувачення: нічого радикально вона у своїй особі не перекроювала, але візити до модного лікаря, фахівця з реконструкції особи, наносила регулярно. Шприц – у лоба, шприц – у вилиці, шприц – у куточки очей, шприц – у губи… Непомітно для себе вона втяглася в цю захопливу гру під назвою «продовж молодість». Особливо завзято вона відвідувала косметолога, коли познайомилася з Джонні МакДейдом. Подумати тільки, у них різниця у віці – дванадцять років, і зовсім не на її користь!

Як виявилося, у їхньому тандемі молодшою була вона. Одне тільки ласкаве «сонечко» з його вуст робило її дівчиськом. Та й включати «мамочку» з ним зовсім неможливо. Його ірландська незворушність і спокій гасять на корені будь-які її коники: «Мала, тепер скажу я». Що й говорити, так приємно почуватися слабкою. Хоча якось вона дозволила собі підвищити голос. Після цього Джонні мовчки підвівся і пішов.

Таблоїди тоді вибухнули тріумфуючими заголовками: «Кортні Кокс і Джонні МакДейд розірвали заручини!» Не звикати їй до скандальних заголовків, але тоді дуже хотілося вийти з берегів. До речі, під час шлюбу з Девідом їй дуже допомагало те, що пару вона могла випустити на знімальному майданчику. Перетворившись на Моніку Геллер, вона могла досхочу покомандувати, побурчати, побути не собою, завжди стриманою Кортні Кокс, а ексцентричною дівчиськом-кухарем.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on

Її часто запитують в інтерв’ю, чи хотіла б вона, щоб ситком відновили, чи сумує за Монікою, за «Друзями»? “Коли ми з Дженніфер зустрічаємося, у мене відчуття, що зйомки і не припинялися”, – відповідає вона. Вони з Джен дійсно почуваються як Рейчел і Моніка – то одягнуться в однакові вбрання, то дуріють на червоній доріжці – не приклад манірним дамам у вечірніх сукнях. Цей завзятий кураж прийшов з появою в її житті Джонні. І ще після того, як остаточно розпрощалася з ілюзією про вічну молодість. Єдине, заради чого варто бути молодою – це народження дітей. До речі, вона якось сказала в інтерв’ю: «Я хотіла б ще одну дитину. Я знаю, це безумство, але мені дуже хочеться. Звичайно, для цього мені знадобиться чужа яйцеклітина, але я б із задоволенням зробила це для Джонні».

Газетники відразу підхопили: «Кортні Кокс збирається народжувати в п’ятдесят три роки!» Вона тільки посміхнулася. Звичайно, це було б чудово… Але нагорі щодо Кортні Кокс було вирішено інакше. Проте ніщо не завадить їй здійснити мрію.

Чеві Чейз та Кортні Кокс у картині «Капітан Зум: академія супергероїв», 2006 р.

У березні 2019 року соцмережі висадила в повітря прем’єра нового реаліті-шоу «Дев’ять місяців з Кортні Кокс». Подружні та партнерські пари, цілком реальні та земні, в одночасно виявилися зірками ефіру завдяки відвертій розповіді про свої непрості, іноді навіть драматичні, але дуже щасливі місяці очікування дитини. А найщасливішою з них виглядає Кортні Кокс. Кожен із народжених на шоу малюків – її дитина. Адже що може бути краще, ніж сміх дитини, народженої від коханої людини.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial) on

…Сонячний промінь ковзнув по повіках, у глибині будинку задзижчала кава-машина. Кортні розплющила очі і солодко потяглася. Яке ж це щастя, щодня, прокидаючись, бачити з величезних вікон блакитну гладь океану, чути умиротворені домашні звуки, знати, що в тебе є коханий чоловік, улюблена донька, дорога подруга, наймиліші собаки і улюблена справа. Пролунало мелодійне «трень» на планшеті – одним оком Кортні побачила, що цей лист від Ребеки та Марні, щасливих молодих батьків, учасників її «Дев’яти місяців». Вона обожнює цих простих людей, яким змогла допомогти випробувати радість материнства та батьківства. Трохи пізніше вона напише їм, побачить їхнього малюка, побажає щасливого дня.

Але спочатку ранковий поцілунок Коко і Джонні, зарядка, прогулянка з собаками.

Лілі, крихітна спанієлька, коротко дзявкнула. Двері в спальню прочинилися, в отворі з’явився палець Джонні, спрямований на Лілі. Почувся шепіт:

– Лілі, тихо! Ти вже гуляла!

Собака у відповідь застукав хвостом по дерев’яній підлозі, немов у барабан: та-так-так-так! Кортні засміялася і легко схопилася з ліжка. Джонні дивився на неї зі звичною незворушністю, але вона вже знає, що таке обожнювання у виконанні цього стриманого ірландського хлопця. Покосився на екран, побачив пику малюка, посмішка змінила його завжди непроникне обличчя.

З Джонні МакДейдом та дочкою Коко, 2015 р.

– Це який за рахунком?

– Вже шостий, – не замислюючись, відповіла вона.

– Я так і думав!

– Так, у мене є мило, губки, щітки, спеціальний віск для полірування машин і багато іншого… Що ти сказав?

Вони подивилися один на одного і одночасно пирснули зі сміху. У дверній щілині з’явився носик Коко.

– Мам, Джонні? Що у вас за радість зрання?

Кортні обняла однією рукою дочку, іншою – коханого чоловіка.

– Зараз ми всі разом ідемо плавати в океані.

Фото: Getty Images, East News

Дивіться також:

Как Николь Кидман нашла настоящую любовь после ада с Томом Крузом

Гайді Клум – 50 років: чоловіки, коханці та довгоочікуване щастя

Роберт Дауни-младший: самые громкие скандалы и душевные травмы не-Железного Человека

Кортни Кокс нарядила дочь в платье, в котором блистала на красной дорожке 21 год назад