Сьогодні, 5 березня, святкує 50-ліття Єва Мендес – талановита акторка, вишукана красуня і кохана жінка головного Кена планети, оскарівського лауреата 2024 року Раяна Гослінга. Вони разом вже більш ніж десяток років. 

Колись Раян був знаним бабієм та гультіпакою. А сьогодні насолоджується тихим щастям із дружиною та їхніми двома дітьми. Караван історій” з’ясував, чим саме Єва підкорила Раяна.


«…Сьогодні я згадала, як 14-річною вирушила з однолітками до річки. Плавати я тоді не вміла, а діти сміливо стрибали у воду з обриву. Я ж стояла в нерішучості. І тоді я попросила, щоб хтось із хлопців штовхнув мене вниз… Ось так і зараз я хочу, щоб хтось відштовхнув мене від Раяна – висмикнув з цих болісно-солодких стосунків. Сама я не зможу розлучитися з ним. І бути поруч більше не можу…»

Єва не встигла закінчити думку, як пролунав наполегливий плач дочки. Вона поспіхом закрила щоденник, глянула на мобільний телефон, була друга година ночі, і вирушила до дитячої.

Коли народилася Есмеральда, спокійне, розмірене життя «егоїстки» Єви закінчилося, мабуть, назавжди. Вона принципово відмовилася від няні, вирішивши провести перші роки разом зі своєю крихіткою. Вона не довіряла її нікому – хіба що Раяну і мамам – своїй і його. Але насправді виявилося, що у Раяна знімання, мами теж не могли сидіти з Есмеральдою днями поспіль – і виходить, що цілодобова турбота про доньку лягла на її плечі.

На своїй кар’єрі Єва поставила хрест. У всякому разі, до того часу, поки вона не зможе залишити дочку хоча б на пару днів без свого нагляду. А враховуючи, якою божевільною мамою Єва виявилася (зізнатися, вона сама від себе не очікувала, що у ній прокинеться материнський інстинкт, та ще й такої сили,  адже кілька років тому вона цілком серйозно розмірковувала, що «занадто егоїстична для цього»), повернутися в стрій голлівудських зірок їй доведеться нескоро. До того ж, ще питання, який у неї буде вигляд до того часу…

«Место под соснами»
Кадр із фільму «Місце під соснами», 2012 р.

Найбільша мрія Єви останнім часом – виспатися. Просто виспатися – не здригаючись щохвилини від тривоги за дочку або від її плачу… А що відбувається з жінками після 40 років, коли вони не висипаються? Чорні кола під очима, сірий колір обличчя, тьмяне волосся, зайва вага і постійне нервове роздратування.

Єві ще було далеко до такого стану – до того ж вона намагалася, по мірі сил, доглядати за собою. Після тривожної ночі піднімалася на світанку, робила косметичні процедури, на які протягом дня у неї просто не було часу (про відвідання косметолога можна було тільки мріяти!), і завдяки цьому їй поки що вдавалося зберегти «товарний вигляд».

Але вона розуміла, що всі її домашні процедури – що мертвому припарка! Найжахливіше відбувалося в неї в душі – і це позначалося на її зовнішності набагато сильніше, ніж безсонні ночі…

– Ну що трапилося, малятко, – Єва взяла ридаючу дочку на руки і притисла до себе, – чому ти плачеш? Я вже п’ять хвилин тому нагодувала тебе і змінила памперс? Ну не плач, а то я теж…

Ева Мендес
Єва на фестивалі Comic-Con, Нью-Йорк, 2008 р.

Єва ледве стримувала сльози, щоб не заридати в унісон з Есмеральдою – приводів для цього у неї було достатньо. Але найголовніший – батько її дочки і її коханий Раян Гослінг. Її улюблений і ненависний, ніжний і жорстокий, ласкавий і холодний, далекий і в той же час близький.

За майже чотири роки, що вони разом – хоча слово «разом» не цілком правильне, тому що вони багато разів зближалися і розлучалися, сварилися назавжди і знову з’єднувалися надовго – вони, навіть перебуваючи настільки близько, наскільки можуть бути близькі чоловік і жінка, все одно не були «разом».

Несподівана вагітність Єви та народження Есмеральди знову їх зблизило, і стосунки ніби набули нового сенсу. Але ось Раян вирушив на зйомки, і вона знову одна, тільки тепер з дочкою на руках, і знову мучиться думками про те, де він, з ким, сумує за нею або тішиться в обіймах нової партнерки по фільму… І отрута проникала в кожну клітину її тіла і вбивала душу.

Як вона не намагалася позбутися цього почуття, що розриває її на частині, що отруює життя і її, і Раяна, їй ніяк не вдавалося впоратися з цим «демоном». Чи то гаряча кубинська кров Єви давалася взнаки, чи її невпевненість, яку вона відчувала особливо гостро в моменти, коли згадувала про те, що між нею і Раяном різниця у віці у сім років.

А згадувала вона про це щоразу, коли милувалася витончено-блідим обличчям коханого, його гладкою шкірою і світлими кучерями… Вона ж такою свіжістю у свої 40 похвалитися, на жаль, не могла. А якщо враховувати, скільки жінок побувало в обіймах Райана до того, як вони зустрілися, їй було про що хвилюватися…

Райан Гослинг
Кадр із фільму «Мисливці на гангстерів», 2012 р.

До того ж, Гослінг завжди був для неї «закритою книгою» – незбагненною людиною, яка жила у своєму власному світі, проникнути в який вона, як не намагалася, не могла… А він навіть не намагався пояснювати: Раян щось писав, складав пісні, які виконував разом зі своїм гуртом Dead Man’s Bones («Кістки мерця» – що за безглузда назва – обурювалася Єва!), замість того, щоб вирушити на вечірку, вважав за краще відсиджуватися вдома…

Звісно, вони любили один одного – інакше не прожили б разом стільки років – і чудово проводили час, завдяки цьому гострі кути їхніх стосунків не так боляче поранили обох. Але з появою Есмеральди часу на ніжності або щоб провести вікенд разом, у пари не було… І старі конфлікти загострилися вкрай.

– Як довго ти пробудеш на зйомках? – суворо запитувала Єва Раяна, коли він збирав речі, щоб вирушити до Атланти.

– Не знаю, – сухо відповідав Раян.

Райан Гослинг, мать, сестра
Райан Гослінг із сестрою Менді та матір’ю Донною на 79-й церемонії вручення премії «Оскар», Лос-Анджелес, 2007 р.

– Як не знаєш? – заводилася Єва. – У тебе є графік знімань, ти ж знаєш кількість знімальних днів.

– Я не уточнював, – говорив Гослінг, ледве стримуючи емоції.

– Що означає не уточнював? – закипала вона, готова будь-якої миті розплакатися. – Що це означає, Раяне?! Ми вже домовлялися, що разом піклуватимемося про Есмі! А тепер ти залишаєш мене одну – їдеш невідомо куди, невідомо з ким… З ким ти там зніматимешся? З ким?!

– Єво, припини! – Раян поступово переходив на крик. – Ти знаєш, що ці зйомки були заплановані ще до її народження. І треба ж комусь із нас заробляти? Тобі допоможе мама, доки мене не буде. І що мені тут робити – вислуховувати твої підозри і звинувачення?

– Ах, значить, я ще й винна! Значить, це ти від мене тікаєш! – Єва заламувала руки і починала ридати так, як тільки вона вміє, супроводжуючи плач голосіннями іспанською мовою.

– Єво, я тебе благаю… У мене літак за півгодини – не влаштовуй сцен, – Раян не міг переносити ридань коханої. – Давай ти заспокоїшся, і ми все обговоримо сьогодні ввечері, але по телефону.

– Можеш не повертатися! – крізь сльози кинула вона на прощання Гослінгові.

А коли заспокоїлася, замислилася: а їй же навіть ні з ким поділитися своїми переживаннями. До психолога їй навідуватися ніколи. Мама… вона в дитинстві була така строга з Євою, що у неї досі залишився страх зізнатися їй, що у неї в житті щось не так – старалася не засмучувати маму без приводу, та й з приводом теж…

Подруги… Через свою потайливість (коли у них з Раяном зав’язався роман, Єва так ретельно шифрувала його від папарацці, що ніхто нічого не запідозрив, поки вони самі не з’явилися разом і не показали всім – так, у нас любов!) Єві було складно ділитися зі своїми подругами інтимними подробицями.

Ева Мендес, «Мститель»
Кадр із фільму «Месник», 2008 р.

І тут Єва згадала про щоденник — тільки йому вона може довірити свої думки та переживання, тільки тут вона може вилити душу і «виплакатися». Колись, як ще була підлітком, Єва вела щоденник. Тоді її теж мучили страхи і сумніви… Хоча й з іншого приводу…

І коли вона «виговорювалася» щоденнику, відчувала полегшення і навіть якесь умиротворення… але потім закинула і забула… Але тепер тільки щоденник може стати для неї віддушиною і можливістю виговоритися…

Єва, занурена в свої думки, не помітила, як Есмеральда заспокоїлася і заснула в неї на руках. Вона обережно поклала доньку в ліжечко.

«…Чому останнім часом ми з Раяном не можемо спокійно поговорити, як раніше, а постійно з’ясовуємо стосунки? Може, вся річ у тому, що ми дуже несхожі з ним? Занадто багато у нас відмінностей – велика різниця у віці, різне походження, різні погляди і смаки… Але ця різниця була завжди і на початку стосунків ніскільки не заважала нам бути разом і бути щасливими … » – Єва дописала речення в щоденнику і згадала їхню із Раяном першу зустріч.

Це сталося на зніманнях їхнього першого спільного фільму «Місце під соснами». Її партнерами були Гослінг і Бредлі Купер. Зустрівшись з обома вперше на знімальному майданчику, Єва одразу звернула увагу саме на Раяна. Їм належало зіграти фатальну любов.

Райан Гослинг, Кэри Маллиган, «Драйв»
Раян Гослінг та Кері Малліган у фільмі «Драйв», 2011 р.

Гослінгу дісталася роль в одній з новел фільму – мотокаскадера Люка Глентона, який заробляє на життя, виступаючи в провінційних містечках. Після одного зі своїх виступів він зустрічає свою колишню подругу Раміну – її-то і зіграла Єва. Герой Райана дізнається, що у Раміни є маленький син, батько якого… він сам.

Після цієї новини хлопець кидає свої каскадерські штучки і влаштовується на роботу до механіка Робіна. Дуже скоро Люк розуміє, що грошей, які він заробляє чесною працею, не вистачає для його родини. І тоді він вирішує грабувати банки.

Спочатку все йде добре – Люк «заробляє» пристойні гроші, Раміна і їхній син забезпечені…  Але одного разу фортуна відвертається від грабіжника – за ним ув’язуються поліцейські, і один з них – Евері Крос (Бредлі Купер грав його), переслідує Люка, поки не заганяє в тупик. Люк бере в заручники жінку і дитину, але Евері його вбиває. Перед смертю злочинець дзвонить Раміні і благає її ніколи не говорити про нього синові…

На знімальному майданчику Єва придивлялася і до Гослінга, і до Купера, але майже ровесник Бредлі здавався їй нудним і банальним – малопривабливим для неї. А ось Раян був схожий на дивовижну птицю – зі своїм довгим носом, спеціально для ролі пофарбованим у білий колір волоссям, що стирчало врізнобіч, незграбною пластикою і зухвалою поведінкою.

Вже тоді Раяна називали висхідною зіркою і надією Голлівуду. З цього приводу він дозволяв собі вступати в перепалку з режисером і дивитися на колег зверхньо.

Ева Мендес

Але на Єву він одразу, як то кажуть, накинув оком. З викликом дивився на неї, а вона анітрохи не бентежилася, посміхалася йому у відповідь. Граючи свою сцену, Гослінг насамперед ловив реакцію не режисера, а її —Еви. І вона завжди дивилася на нього із захопленням. Так само він шукав схвалення Мендес на свої, зізнатися, не завжди дотепні жарти, і вона реготала найголосніше.

Загалом, в наявності були всі ознаки його зацікавленості Євою. А одного разу Раян звернувся до неї.

Райан Гослинг, Сандра Буллок, «Отсчет убийств»
Раян Гослінг та Сандра Буллок у фільмі «Відлік вбивств», 2002 р.

– Привіт, як справи? – червоніючи, промовив Гослінг чергову фразу, і це після того, як вони цілий день «парилися» на знімальному майданчику. Але Єва показала, що вкрай зацікавилася, і Раян у відповідь на її «окей» незграбно продовжив: – Як щодо того, щоб посидіти в барі неподалік?

Вже за півгодини вони жваво розмовляли, сидячи за стійкою бару, і Єва нарівні з Раяном пила ром (кубинське коріння, як-не-як!), і спостерігала, як із зарозумілої і зухвалої «зірки» він перетворюється на зазвичайного хлопця – трохи зніченого, але дуже цікавого, яскравого, незалежного, розумного і тонкого…

– А ти не така, як здається на перший погляд, – сказав Раян, коли вони вже досить випили і проговорили не менше двох годин.

– Серйозно? – Єва грайливо подивилася в блакитні, як небо в сонячний день, очі. – А якоюя тобі здалася?

– Ну такою… гламурним стервом із порожньою головою, – сказав він, посміхнувшись.

– І чому ж ти вважаєш, що я не така? – спитала вона і “випадково” доторкнулася до долоні Раяна, яку він поклав на барну стійку.

– Гламурне стерво не буде другу годину сидіти в пабі і пити ром з таким дурнем, як я, – так само, посміхаючись, говорив він.

– Не прибідняйся, – Єва провела кінчиком мізинця по долоні Раяна, і йому, схоже, це сподобалося, – якщо судити з новин у світській хроніці, дівчат, які бажають випити з тобою хоч греблю гати.

– Тая не кожну запрошую… – відповів Гослінг і накрив тонкі пальці Єви своєю долонею.

Райан Гослинг
Раян Гослінг після шоу «Джиммі Кіммел у прямому ефірі», 2011 р.

«Так, зарозумілості тобі не позичати, хлопче, – подумала про себе Єва. – Так і бути, дозволю тобі потішити власне его». А вголос промовила:

– Тепер я розумію, чим ти так приваблюєш жінок…

І присунулася до Райана так близько, що не відповісти на її поведінку поцілунком міг лише повний ідіот.

«…Я ніколи не забуду це почуття – повного щастя, свободи та ніжності, – писала Єва у своєму щоденнику. – Ми з тобою мчимо на мотоциклі – вітер розвіває моє волосся і обдуває теплим вечірнім повітрям обличчя. Я міцно обіймаю тебе і притискаюся щокою до твоєї потилиці, кожною своєю клітиною вдихаю твій неповторний запах – мікс аромату тютюну і парфуму з нотками лаванди і морського бризу. Івідчуваю таке щемливе почуття, яке ніколи раніше не переживала з жодним чоловіком…»

Райан Гослинг, Мишель Уильям
Раян Гослінг та Мішель Вільямс на врученні кінопремії Critics’ Choice Awards, 2011 р.

Хоча Єва пережила у своєму житті і велике кохання, і незначні інтрижки, але з відомими хлопцями. Втім, своє особисте життя воно завжди найретельніше приховувала… В інтерв’ю, коли розмова заходила про її чоловіків, вона вміло обходилася напівнатяками, відмовками та жартами, не називаючи жодних імен.

Звідки така потайливість? Адже її колеги готові були виставити напоказ свою спідню білизну заради хвилини слави. Та й сама акторська професія передбачає публічність. Але Єва готова була поступитися популярністю заради власного комфорту та дитячих комплексів.

– Єво, коли ти будеш удома? – незабутня фраза з дитинства, яку вона чула щодня з вуст своєї матері.

Мама контролювала її постійно і в усьому. Якщо дочка мала намір вирушити в гості до подруги, мама передзвонювала батькам, щоб переконатися, що дівчатка не залишаться вдома одні. Часом Єва почувалася як у в’язниці.

І цей невидимий, але міцниц зв’язок з матір’ю залишилався досі – мама живе неподалік вже дорослої Єви… і продовжує контролювати. Саме тому Єва і намагається приховувати від усіх свої інтимні секрети – у неї має бути острівець особистої свободи, чогось таємного, на що не може зазіхнути ніхто інший…

 Ева Мендес
Єва Мендес на 66-му Венеціанському кінофестивалі, 2009 р.

В юності покірна дівчина вирішила збунтуватися батьківському контролю – вона залишила навчання в Університеті штату Каліфорнія, де мала намір отримати професію дизайнера інтер’єру, і зайнялася модельним бізнесом.

Мама важко пережила такий демарш доньки, адже рішення про її вступ до університету приймалося на нараді їхньої великої кубинської родини (щоправда, далеко не ідеальної, адже батьки Єви розійшлися, коли їй було десять років).

І раптом дочка, випадково зустрівши на вулиці модельного агента, який захопився її красою і витонченістю, і запропонував спробувати себе в ролі моделі, вирішила круто змінити своє життя. Це був бунт проти тотальної батьківської опіки.

І цей бунт Єва влаштувала не дарма – її кар’єри спочатку моделі, а потім актриси складалися найкращим чином. Вона з’являлася на обкладинках модних журналів, потім симпатичну дівчину помітили режисери – і ось вона вже знімається в кліпах Aerosmith і Вілла Сміта. А ось Єві і роль у кіно пропонують. Нехай і в прохідному «Діти кукурудзи – 5: Поля страху». Але ж це лише початок!

А батьківський завіт вона, до речі, виконала: Єва, вже будучи відомою актрисою, отримала диплом про вищу освіту і у вільний від зйомок час займається дизайном – випускає авторську постільну білизну та посуд, як і хотіла її матуся.

Про появу чоловіків у своєму житті вона теж не розповідала мамі… одразу. А про багато її інтрижок з колегами по знімальному майданчику, такими як Ніколас Кейдж, Хоакін Фенікс, Метт Деймон, Джейсон Судейкіс, Вілл Сміт, мама взагалі взнавала з чуток у ЗМІ.

Ева Мендес
Кадр із фільму «П’яна різдвяна історія», 2011 р.

Але про її дев’ятирічні стосунки з перуанським режисером Джорджо Аугусто мама, звичайно ж, була в курсі. Щоправда, цей роман закінчився розривом – Джорджо хотів узаконити їхні стосунки, хотів дітей і бути поряд з Мендес «поки смерть не розлучить нас». Але Єва, якій на той час було вже далеко за 30, заявила, що не збирається виходити заміж.

«До інституту шлюбу я ставлюся скептично. Можна бути чоловіком і друженою без паперової тяганини. Уявляєте, як це сексуально – тобі 50 років, а улюблений чоловік досі твій наречений! – жартувала Єва на запитання журналістів про можливе заміжжя. – Я не знаю, чи хочу я дітей, але ідея шлюбу звучить для мене дуже нудно. Я повинна бути чесною. Це зовсім не прояв неповаги до інституту шлюбу, тому що шлюбний союз – гарний. Я дуже романтична, але всередині мене сидить маленький бунтар – це він виступає проти будь-яких зобов’язань».

Врешті-решт ці стосунки з Аугусто зійшли нанівець… А фінальну крапку поставила зустріч Єви з Раяном.

Ева Мендес
Єва Мендес на Римському кінофестивалі, 2010 р.

«…Мені іноді здається, що ми з Раяном ходимо по колу: спочатку в наших стосунках райська ідилія, потім настає період, як я його називаю, «протверезіння» – ми починаємо помічати недоліки один одного і, як маленькі діти, ображаємося і не прощаємо найменших огріхів, після ми починаємо дратувати один одного і коли це почуття досягає точки кипіння – вирішуємо розлучитися… Та минає час, і ми розуміємо, що сумуємо один без одного. І починається нове коло… Скільки таких кіл ми пройшли?

І ось зараз я розумію, що нам знову час відпочити один від одного… Але чи повернуться знову наші стосунки на своє коло? З появою Есмеральди ми самі змінилися – і хочемо того чи ні, але з примхливих та уразливих дорослих дітей перетворилися на відповідальних батьків…»

Єва дописала цю фразу і подумала, що дуже хотіла б, аби Раян прочитав цей щоденник, що таїть її найінтимніші переживання. Більше того, вона і писати почала в таємній надії, що він прочитає його і зрозуміє, що насправді коїться в її душі…

…Єва була вірною своїй патологічній потайливості і робила все можливе, щоб їхні стосунки з Раяном були оповиті таємницею.

Але рано чи пізно довелося виходити із тіні. Вперше разом їх «засікли» папараці в Диснейленді, незважаючи на те, що парочка для «маскування» натягла сонцезахисні окуляри та кепки. Вони, ніби підлітки, що вирвалися на волю з-під батьківської опіки, каталися на атракціонах, стріляли в тирі, їли морозиво і солодку вату, від душі реготали, зворушливо обіймалися і ніжно цілувалися.

Уилл Феррелл, Ева Мендес, Мэтт Дэймон, «Копы в глубоком запасе»
Вілл Феррелл, Єва Мендес і Метт Деймон на прем’єрі “Копи в глибокому запасі”, Нью-Йорк, 2010 р.

Зрозуміло, наступного дня їхні фото прикрашали перші сторінки таблоїдів. І, природно, журналісти витягли назовні всю «брудну білизну». Оскільки про особисте життя Єви фактів небагато, то на сторінках видань бурхливо обговорювали Раяна. Він, на відміну від своєї подруги, ніколи не приховував від публіки свої захоплення.

Дізнавшись про роман Гослінга і Мендес, таблоїди згадували його стосунки з актрисою Сандрою Буллок, яка була старша за нього на 16 років. Стосунки були недовгими, і після них у Раяна зав’язався роман з Рейчел Макадамс, яка була старша за нього на два роки, – її він називав «найбільшою любов’ю свого життя». Разом вони прожили три роки, потім розлучилися, щоб через рік знову кинутися в обійми один одного. Але цього разу любовного запалу вистачило лише на кілька місяців.

Після розставання з Рейчел у Раяна були інтрижки з акторками – Фамке Янссен (старша на 16 років) і Джеймі Мюррей (старша на 3 роки). Але Єва найбільше ревнувала Гослінга саме до Макадамс. Коли вона розлучилася зі своїм бойфрендом Майклом Шином, Мендес страшенно засмутилася…

«Одного разу Гослінг мало не одружився з Рейчел Макадамс і вони мали справді сильні почуття один до одного, – розповідали приятелі пари. – Звичайно, Єва дуже переживає, що Рейчел знову вільна».

Ева Мендес
Єва Мендес з Віллом Смітом та Кевіном Джеймсом

Переживає – не те слово. Єва час від часу влаштовувала такі сцени ревнощів, що справа мало не доходила до розлучення. Треба сказати, що вона і без того підозрювала Раяна у зрадах, які, ймовірно, не мали під собою ніякого підгрунтя. Єва могла копирсатися в телефоні коханого, і якщо знаходила там повідомлення від невідомої дами фривольного змісту, Гослінгу було непереливки.

Але він теж не відмовчувався – не підкаблучник же якийсь! У відповідь на звинувачення Єви Ряан спалахував, як сірник, і невинна сварка могла закінчитися епічним скандалом з криками і сльозами… Потім – після бурі – наставав штиль…

В один із таких мирних періодів Гослінг вирішив познайомити Мендес зі своєю мамою. І ця важлива подія збігалася з не менш важливим заходом у житті Донни Гослінг – вона мала отримати диплом бакалавра, ставши педагогом.

Ева Мендес, Райан Гослинг
Єва Мендес та Раян Гослінг на прогулянці у Франції, 2011 р.

Ніхто з присутніх на церемонії вручення дипломів і припустити не міг, що в залі з’являться одразу дві зірки – Єва Мендес і Раян Гослінг. І як не ховалися вони на задньому ряду, вся увага була націлена на них. Але Донна не образилася, особливо коли вийшла на сцену для вручення диплома, а в цей час із зали найголосніше аплодували на її честь Раян і Єва…

…В дитинстві Раяна мав прізвисько Trouble – «Проблема». Ох і намучилася з ним мама Донна — тоді ще звичайна самотня секретарка. З чоловіком вона розлучилася, коли син був ще зовсім маленьким.

У школі Райан був забіякою і задиракою і постійно втрапляв у халепи. Але вони не йшли ні в яке порівняння з тим, що влаштував Гослінг у класі після перегляду бойовика «Рембо: Перша кров». Він не придумав нічого кращого, як притягнути в школу всі ножі, що були вдома, і почав їх кидати в однокласників, уявляючи себе справжнісіньким Рембо.

Закінчилась ця історія сумно: шкільні охоронці вчасно помітили хулігана. Скандал був гучний… Після довгих розслідувань Раяна з ганьбою вигнали з цієї школи. Ще довго він ходив до психолога, який «вправляв» йому мізки.

Ева Мендес, Уилл Смит
Єва Мендес та Вілл Сміт, 2005 р.

Він і порадив Донні придумати для сина якесь заняття, щоб направити його нестримну енергію в потрібне русло. І тоді мама вирішила водити симпатичного Раяна на всілякі кастинги на телебаченні. Так він потрапив у гарну компанію. Юний Гослінг брав участь у дитячому телевізійному шоу «Клуб Міккі-Мауса» разом зі своїми ровесниками Джастіном Тімберлейком, Крістіною Агілерою та Брітні Спірс.

– Уявляєш, там можна було побачити Міккі-Мауса, який, знявши накладну голову, пив каву в перерві? – ділився Раян з Євою своїми дитячими спогадами. – Пірати дзвонили по телефону, привиди стояли в черзі в їдальні… Тоді я зрозумів: працюватиму артистом все своє життя…

І в 24 роки він став зіркою, знявшись у фільмі «Щоденник пам’яті».

Райан Гослинг
Постер фільму «Мисливці на гангстерів», 2012 р.

«…Знаєш, що я найбільше хочу забути у своєму житті? Приховати від усіх, викреслити назавжди… Це кілька місяців у 2008 році, коли я лікувалася у клініці Cirque Lodge від залежності від психотропних препаратів.

Але журналісти докопалися – довелося пояснювати. Цими пігулками я заглушала порожнечу, яка була всередині, свої страхи, свої образи та переживання. Тоді стільки навалилося – я працювала без перепочинку, а поряд зі мною не було нікого, хто міг би заспокоїти, захистити, зрозуміти мене. Але все, на щастя, позаду.

Та я все одно боюся, що повернуся до того стану. Поруч із тобою я забуваю про минуле. Але варто нам посваритись, як та холодна чорна хвиля накриває мене. Ось чому я так ревную тебе і боюся розлучатися надовго – тільки коли ти поряд, я дихаю на повні груди і почуваюся найщасливішою», – Єва задумалася на хвилину і закрила щоденник.

…Коли вона дізналася, що вагітна, то… розгубилася. З одного боку, вона на кожному розі розповідала журналістам, яка вона незалежна, вільна від умовностей, сучасна жінка. І заміж їй не треба, і дітей народжувати вона не прагне… З іншого – саме в той період вони з Раяном поставили свої стосунки на паузу. І тут вона каже: «Коханий, у нас буде дитина»…

Яка дитина?! Ми з Раяном самі – по суті, підлітки, яким є діло лише до самих себе. А раптом він злякається?

Кілька годин Єва провела в роздумах і прийшла до незаперечного висновку: як би не повівся Раян в цій ситуації, дитину вона народить, незважаючи ні на що!

Але всупереч її сумнівам, Гослінг, дізнавшись новину, був просто щасливий… Про колишні розбіжності вони навіть не згадували. Раян раптом вирішив «пустити коріння» і вити сімейне гніздечко. І якщо б не він, Єві довелося б нелегко. Вона намагалася якомога рідше виходити з дому – щоб папараці не дай бог не побачили її живіт.

І Раян бігав по магазинах, облаштовував житло, ніжно дбав про Єву і намагався зробити її життя якомога комфортнішим… Про сварки парочка взагалі забула: і хоча Єва продовжувала вередувати, Раян покірно терпів усі її примхи.

Вони начебто знову переживали той райський період, який був на початку їхніх стосунків. На мотоциклі, зрозуміло, вони не ганяли, але також як тоді, обнявшись, дивилися дурні передачі по телевізору, гуляли в парку і їли солодку вату, переглядали старі комедії і сміялися до кольк…

Скарлетт Йоханссон, Ева Мендес, Камерон Диаз
Скарлетт Йоганссон, Єва Мендес та Камерон Діаз на врученні премії Guys’ Choice Awards, 2011 р.

А потім з’явилася прекрасна Есмеральда Амада, яку вони з Раяном назвали на честь героїні улюбленого диснеївського мультфільму «Горбун з Нотр-Дама». Єва ж ласкаво називала її preciosa, що в перекладі з іспанської означає «дорогоцінна». І їхня ідилія з Раяном знову закінчилася…

…Єва ще спала, коли Раян ніжно розбудив, поцілувавши в щоку. На руках він тримав малу Есмі, яка не пхикалаі не вередувала, а весело посміхалася.

– Прокидайся, сонько, – ласкаво (вперше за кілька тижнів) сказав він, – я приготував сніданок.

Єва швидко підвелася, не розуміючи, що відбувається.

– Есмі сьогодні міцно спала? Я навіть не прокидалася.

– Я приїхав пізно зі зйомок, не став тебе будити. Я сам підходив до неї, – відповів Раян. – Ну, пішли снідати.

– Раяне, слухай, – звернулася Єва до Гослінга, із задоволенням уплітаючи сніданок (о, щастя!), приготований не нею. – Ти ж знаєш, я починаю нервувати, коли не розумію, що відбувається. Так ось – я не розумію!

Раян зам’явся.

– Тільки обіцяй, що не будеш злитися? – попросив він.

Ева Мендес, Николас Кейдж
Єва Мендес і Ніколас Кейдж у фільмі «Поганий лейтенант: Порт заходу – Новий Орлеан», 2009 р.

– Ти мене лякаєш, – насторожилася Єва і після паузи додала: – Ну добре, обіцяю.

– Розумієш, я випадково знайшов твій щоденник… – почувши ці слова, Єва докірливо підняла брову, але змовчала. – І я подумав: ти ж читала мої повідомлення, копирсалася в моєму телефоні… Так чому б мені не подивитись одним оком твій щоденник. Я почав читати і зрозумів, що більшість записів у ньому присвячені… мені. Я прочитав і зрозумів, що відбувається з тобою… з нами… І подумав: давай спробуємо почати все спочатку – ще раз. Ти не проти?

Райан дивився на Єву, а вона тим часом розмірковувала, як краще викрутитися із ситуації, щоб Раян не здогадався, що це вона сама залишила щоденник на видному місці, щоб він його прочитав.

– Я не проти, – усміхнулася вона. – Але з однією умовою. Я все одно перевірятиму твій телефон!

P. S. 29 квітня 2016 року у пари народилася друга донька Амада Лі Гослінг.


Підготовлено за матеріалами журналу “Караван історій”

Дивіться також:

Демі Мур – 61 рік. Історія кохання з Брюсом Віллісом

Джулії Робертс 56 років: історія красуні-втікачки