Рівно 23 роки тому одружилися оскароносні актори Кетрін Зета-Джонс та Майкл Дуглас.

“Караван історій” розповідає, як їм вдалося знайти одне одного і зберегти сімейну ідилію, незважаючи на серйозну різницю у віці – 25 років – та страшні недуги.


«Схоже, я перезаймалася танцями ввечері, – не розплющуючи очей, бурмоче вона, приглушене світло нічника діє на неї присипливо. – Що ти там читаєш, любий? Давай спати. Пів на одинадцяту. Невдовзі вставати». Включений планшет лежить у нього на грудях, а окуляри сповзли на кінчик носа… Майкле?

Він спить. Обережно, щоб не розбудити чоловіка, вона бере планшет і кладе на тумбочку. Слідом – окуляри.

На відкритті іменної зірки Майкла Дугласа на Алеї слави, листопад 2018 року

– Я не сплю, – сонним голосом каже він. – Кетрін, я читаю…

– Так, звичайно, – вона посміхається. – Я вимикаю світло. Будильник продзвенить о третій годині.

– Добре. На добраніч, сонечко, – шепоче він, сповзаючи по подушці вниз і обіймаючи дружину.

У їхньому нью-йоркському особняку, куди вони переїхали з Бермудських островів 2009-го, все затихає. Дорослі діти вже годину як вгамувалися у своїх кімнатах.

У сім’ї Дугласів завжди ранній підйом та відбій. Але завтра – «Золотий глобус». І Майкл номінований як «Найкращий актор комедійного чи музичного телесеріалу» за «Метод Комінскі», тож треба буде прокинутися ще раніше, щоб вилетіти до Голлівуду.

Майкл Дуглас «Метод Комински»
Кадр із серіалу «Метод Комінскі», 2018 р. Майкл Дуглас та Ненсі Тревіс у головних ролях

Коли їхня родина перебралася до Нью-Йорка з Бермудських островів, де життя – океан, серфінг та дайвінг – більше нагадувала вічні канікули, діти пішли до школи. І хоча різниця між ними – три роки, на запитання: “Чим займаються батьки?” – обидва впевнено відповіли те саме: «Мама знімається в кіно і строчить на швейній машинці. Тато робить млинці».

Коли Майкл і Кетрін за традицією зібралися того вечора за столом, щоб обговорити день, і дізнались про ці відповіді, Дуглас відвів дітей у свій кабінет і показав два «Оскари». Перший – за драму «Пролітаючи над гніздом зозулі» 1975 року, де був продюсером, другий – за найкращу чоловічу роль у «Уолл-стріт» 1987-го. І мамин, що стоїть між ними, – за «Чикаго».

Кетрін Зета-Джонс у мюзиклі «Чикаго», 2002 р.

За кілька років усе змінилося. Однокласники Ділана почали обговорювати з ним еротичний трилер «Основний інстинкт», який хлопчикові батьки не дозволяли дивитися у його тринадцять років, але багато хлопців його вже бачили… При цьому Ділан не втомлювався уточнювати, що «той самий детектив» йому не дідусь, а тато . А десятирічна Керіс, побачивши маму в ролі шеф-кухаря в мелодрамі «Смак життя», у якої в кіно була дитина, почала проситись у наступному фільмі зіграти її дочку.

“Я знаю, що в першу чергу я для них тато, а потім уже зірка, – зізнавався батькові, знаменитому акторові Кірку Дугласу, Майкл. – Ділан каже, що найкращий у світі. Але, зізнаюся, досі не можу повірити, що мені було надано шанс все виправити і не стати для них вічно відсутнім батьком, яким я був для Кемерона”.

Майкл Дуглас із сином Діланом та дочкою Керіс, 2017 р.

Кірк, уроджений Ісур Данієлович, син емігрантів з-під Могильова, все життя займався лише кар’єрою, тому бачився з синами, Майклом і Джоелом, після розлучення з їхньою матір’ю, актрисою Діаною Ділл, лише на канікулах. Він чудово розумів, про що говорить Майкл. “Якби я знав, що з тебе щось вийде і ти прославишся, сину, я б ставився до тебе в дитинстві краще”, – якось зізнався Майклові Кірк.

…Коли Майкл Дуглас прилетів на кінофестиваль американського кіно у французькому Довілі 11 вересня 1998 року, щоб представити фільм «Ідеальне вбивство», він три роки був холостяком. Це було їх із Діандрою, першою дружиною, взаємне рішення – припинити рятувати шлюб за допомогою психотерапевтів.

З першою дружиною Діандрою, 1988 р.

Його синові Кемерону якраз виповнилося сім, і актор бачився з ним все рідше. Майклу було ніколи: романи (як правило, з кількома жінками одночасно), алкоголь, наркотики та зйомки в кіно займали весь його час.

– І тут з’являється вона, – сидячи в ресторані готелю, в якому поселили учасників фестивалю, розповідав він своєму найкращому другові, акторові Денні Де Віто. – Довге волосся, фігура… Що сказати, приятелю? Мрія! У голові було лише одне питання: хто це? Чому я її досі не знаю?

– Розумієш, Майкі, є ймовірність, що ти не зможеш пізнати всіх жінок на планеті, – філософськи зауважив Денні. – Така наша чоловіча доля.

– Дурниці. Я зможу! Але поки що треба побачитися ось із цією дівчиною, – Майкл відкрив буклет із програмою кінофестивалю. – Дивись. Я дещо взнав. Сьогодні прем’єра мого фільму, завтра – її. Мій агент з’ясував, що вона приїде представляти картину, і я попросив довідатися, чи вона не погодиться зі мною познайомитися.

Денні зазирнув у буклет і побачив на фото з «Маски Зорро» ту, про яку говорив друг, – дівчину виняткової краси.

Маска Зорро
У картині «Маска Зорро», 1998 р.

“Навіщо він хоче зі мною познайомитися?” – розмірковувала Кетрін, сидячи у фойє того ж готелю наступного дня, чекаючи зустрічі з журналістами.

– Навіщо, га? – повторила вона вголос, звертаючись до старшого брата Девіда. – Може, для мене є роль?

Думки зірки британського телесеріалу «Ніжні травневі квіти», завдяки якому вона на батьківщині миттєво стала знаменитою в 1991 році, були сконцентровані на кар’єрі. «Маска Зорро» – її голлівудський прорив, і успіх потрібно закріплювати.

– Мабуть, роль. Він у тому числі кінопродюсер, – відповів брат. – Погодишся? Ой, а хіба це не…

Він не договорив, бо вони обоє дивилися на Дугласа, який, зовсім не звертаючи на дівчину уваги, пройшов повз них до виходу з готелю.

– Цікаво… – з посмішкою вимовила актриса, провівши його поглядом. — Ось так він хоче мене побачити, що навіть не помітив?

Увечері знімальна група перебралася до ресторану в центрі міста на закриту вечерю.

– Я, мабуть, не чекатиму, коли нас представлять, – почула вона голос. – Майкл Дуглас.

Кетрін, яка сиділа за довгим, вишукано сервірованим столом, обернулася і подивилася чоловікові в очі.

– Кетрін Зета-Джонс, – її долоня ковзнула в нього, і він негайно доторкнувся до неї губами.

– Щасливий, – усміхаючись і не відпускаючи її руки, промовив актор. – Чи можу я цього вечора сидіти поряд?

– Якщо відпустите руку…

Милые бутоны мая
Кадр із серіалу «Ніжні травневі квіти», 1991 р.

Наступні дві години тяглися для неї дуже довго. При цьому Кетрін розмовляла з колегами і навіть жартувала з властивим їй сарказмом, але жарти виходили пласкими. Сміялася з них лише одна людина. Він її і відволікав постійно – однією своєю присутністю. І тим, що час від часу повертався і дивився на неї.

«Що йому потрібно? Може, спитати прямо? – чудувалася вона. – Так, мовляв, і так, ви хотіли зустрітися… Навіщо? Ні, Кетрін. Де твої манери?

Коли вечеря плавно перейшла у вечірку з танцями, Майкл запропонував випити по келиху вина в барі їхнього готелю: «Пізніше, коли вам буде зручно». Він – Кетрін звернула увагу – не випив за столом жодної краплі.

У барі було небагатолюдно, трохи похмуро і тихо. Хвилину, яка тривала вічність, Кетрін та Майкл сиділи мовчки. Він встиг кілька разів подумки проклясти себе за неможливість наодинці з нею зібратися з думками.

– А ви бачили наш фільм? – Натхненно запитала Зета-Джонс.

– Боже. Звичайно, – полегшено видихнувши, відповів Дуглас. – Сьогодні був вдруге. Я бачив раніше. Тому, власне, і…

– …хотіли зі мною зустрітися?

– Так. Я був підкорений, натхненний, вражений. Вами. фільмом. Антоніо та Ентоні – о, у них, виявляється, однакові імена, треба ж! – теж були нічого, – спробував він пожартувати. – А ваше прізвище? Зіта чи Зета-Джонс? Як правильно?

Кетрін зробила великий ковток червоного вина.

– Правильно саме Зіта. Взагалі я Кетрін Джонс. Можете уявити, скільки Кетрін Джонс у світі? Тому я взяла собі ім’я бабусі по батьковій лінії. Її звали Зіта Джонс. І це не пов’язано з Індією. Я з Уельсу, – вона посміхалася.

– Я знаю! – Майкл жестом попросив бармена повторити напій. – Уельс… Я обожнюю гольф, граю в нього після сильного захоплення тенісом, який уже не зміг грати, пошкодивши коліно. І тут Джек… Тобто Джек Ніколсон запропонував раунд у гольф. А ви граєте?

– Здається, вже в утробі матері грала. Але не заздрю вам, якщо ви опинитеся колись моїм суперником, – відповіла Кетрін і серйозно додала: – Ви програєте. І доведеться знімати штани.

– В сенсі знімати штани? – Майкл розгубився.

– У сенсі це парі. Хто програв, спускає штани до щиколоток. На хвилину.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Michael Douglas (@michaelkirkdouglas)


Актор дивився на неї приголомшено, не зовсім розуміючи, де проходить тонка межа гумору і серйозності в цієї неймовірної красуні.

– …І ось мама вирішила пустити мою бурхливу енергію у мирне русло і віддала на танці у п’ять років, – Майкл упіймав себе на тому, що так замріявся про гольф, що початок розповіді не почув. – Мюзикли, чечітка. Все, що я хотіла – виступати на сцені! У дев’ять виграла конкурс і отримала роль у мюзиклі «Енні» на Вест-Енді, в одинадцять перемогла у британському конкурсі з чечітки… У п’ятнадцять остаточно переїхала до Лондона, а о сімнадцятій, виступаючи у підтанцьовці у другому складі мюзиклу «42-га вулиця», випадково, коли актриса, яка грала головну роль, пошкодила коліно, вийшла їй на заміну. І мене побачив продюсер постановки. Потім грала цю роль два щасливі роки… Містер Дуглас, вам цікаво?

– Геніально, чудово… – він був зачарований. – Продовжуйте. Тільки не треба називати мене містером Дугласом. Я не такий старий. Мені всього п’ятдесят чотири буде за два тижні.

– І мені теж за дві… Але двадцять дев’ять, – Кетрін забула, про що розповідала, її зацікавило інше. – Ви народилися двадцять шостого вересня?

– Двадцять п’ятого, а ви двадцять шостого? – тепер зацікавився він.

– Цього не може бути, – актриса дивилася на нього на всі очі. – У нас дні народження випадають на одну дату! З різницею… Стривайте. Двадцять п’ять років!

Дуглас намагався стримати усмішку, але вдавалося погано. У голові звучали фанфари: це доля!

– Я хочу бути батьком твоїх дітей, – нахилившись до Кетрін, промовив артист.

Незважаючи на те, що фраза була сказана дуже тихо, ефект від неї був оглушливим. Кетрін різко відсахнулася. Перевела погляд на порожній келих Дугласа.

– Ви знаєте, Майкле… Ми чудово спілкувалися. Але… Я про вас багато чула, читала, – вона взяла довгу паузу. – І тепер переконалася, що все це правда… На добраніч.

Зета-Джонс витончено зысковзнула з високого стільця.

— Вибачте, будь ласка, — сказав Майкл. – Це було дуже брутально. Не знаю, що я несу. Чи можна вас проводити? Ми побачимось завтра?

– Завтра я вже на богом забутому шотландському острові Малл зніматимусь у кіно. У замку Дуарт, – м’яко сказала актриса і пішла.

Через півгодини Дуглас був уже в своєму номері і обривав телефони в Шотландії. «Потрібно дуже багато троянд! Скільки є! І доставити в її готель, я дізнався у продюсерів фільму адресу, пиши… – кричав актор у трубку приятелю в Глазго, який взявся допомогти. – І потрібно докласти картку…»

Роздавши розпорядження всім, кому тільки міг, актор крутився у ліжку без сну: що саме вона могла про нього прочитати? Зрозуміло, їй потрапили на очі статті, що виходили у вересні 1992-го, про його лікування в клініці для алко- та наркозалежних, у пресі подане як лікування від одержимості сексом.

У березні того року вийшов «Основний інстинкт», і, звісно, нікому не було цікаво читати про ще одного голлівудського алкоголіка та наркомана. Набагато пікантніше приписати актору, який знявся в еротичному кіно, щось фривольніше.

Основной инстинкт
З Шерон Стоун у фільмі «Основний інстинкт», 1992 р.

“Привітай мене! Я закоханий ідіот! А вона образилася і поїхала, – о восьмій ранку він зателефонував Денні Де Віто в номер. – Ходімо снідати, я розповім».

Весь день Дуглас не знаходив собі місця, вмовляючи себе не панікувати завчасно. Чи добрий знайшли букет? Чи ростуть троянди взагалі на острові? Чи доставили квіти?

Кетрін приїхала на Мал вже після вечері і, не встигнувши піднятися в номер, дізналася, що там її чекає сюрприз. “Міс, вам неймовірний букет від містера Майкла Дугласа!” – радісно повідомила їй шаноблива дівчина з ресепшена. Кетрін засміялася: так, тепер про їхній «таємний роман» знатиме вся Шотландія.

Букет був чудовий, багатий. Вона відкрила картку: «Хоч що б ти не читала і не чула про мене, Кетрін, прошу, дай мені шанс. І ще раз пробач за грубість. Ти дивовижна жінка і гідна найкращого. Я намагатимусь зробити все правильно».

Акторка прочитала написане десять разів, поклала картку в сумочку – і зберігає її досі. Найскладнішим було не побігти назад у Довіль і не розповісти йому, що вона закохалася в його, щойно побачила. У тому фойє. Коли він пройшов повз… Вона відчувала, що це доля. Або хотіла в це вірити. Те, що цього разу в її особистому житті все буде інакше.

…У двадцять два роки вона познайомилася із шотландським телеведучим Джоном Леслі. Це було взаємне кохання з першого погляду. Навіть через півтора року, коли вони розлучилися, він продовжував розповідати у пресі, що Зета-Джонс була любов’ю його життя. Кетрін хотіла вийти заміж і народити дітей, вона розраховувала створити такий самий міцний шлюб, як у її батьків. Але, можливо, це була не та людина. Протягом року після їхнього розриву актриса перебувала в повній впевненості, що ніколи більше не закохається.

Британський музикант Девід Ессекс, старший за неї на двадцять два роки, довів протилежне. У 1994-му, перш ніж розлучитися (він був одружений), вони записали пісню про кохання, яка потрапила до британських хіт-парадів.

У 1995 році Кетрін була заручена із зіркою фільму «Хоробре серце» Ангусом Макфейденом… І всі ці роки за перипетіями її особистого життя стежила британська преса, яка в 1996-му, після розірвання заручин, дійшла єдиної думки, що Кетрін – пожирателька чоловіків

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones)

Вона, звичайно, вибачила Майклові його помилку. І він почав шукати будь-яку можливість, щоб бути з нею, де б вона не знаходилася. Якщо Кетрін приїжджала до Нью-Йорка, вони завжди зустрічалися. Щоправда, щоразу, начебто випадково, вона брала з собою старшого брата, пояснюючи тим, що Девід у місті і вона не може залишити його одного.

Дуглас погоджувався. По-перше, він був відчайдушно закоханий і не має наміру здаватися, по-друге, розумів, що вона його відчуває і її довіру треба завоювати. Протягом півроку на цих зовсім не романтичних зустрічах утрьох він розповідав про себе.

…Коли Майкл народився, його мамі був двадцять один рік, і за два роки Кірк вирішив залишити Бродвей і спробувати щастя в Голлівуді. Ще через рік батька було вже не зупинити – він не лише багато знімався, а й багато зраджував. З раннього дитинства Майкл відчував, що батьки не підходять один одному. Кірк був мужланом, його обожнювана мама Діана – з інтелігентної англіканської родини.

Не чекаючи розлучення, вона відвезла синів на ферму в Конектикут, де знову вийшла заміж, коли Майклу було дванадцять. Вітчим, актор Білл Деррід, людина дуже добра, замінив йому батька.

Кірк теж швидко одружився знову. Енн, його друга дружина, стала Майклу чудовою мачухою, і вони з братом любили гостювати у них. Зазвичай під час їхніх візитів у будинку бував хтось із друзів Дугласа-старшого – Френк Сінатра, Тоні Кертіс або Берт Ланкастер. «Він завжди був для мене спочатку зіркою, а потім батьком», – зізнався Майкл.

– Але ж ти хотів стати артистом? – запитала Кетрін.

– Я вступив до Йелю, але в результаті закінчив університет Каліфорнії в 1968-му…

– За рік до мого народження… – уточнила Кетрін.

– Саме так! Батько був проти, щоб я став актором. А я розумів, що таким, як він, мені все одно не бути. Потім почав зніматися. Першою була роль без слів – водія у кіно 1966 року, де знімався тато. Місцевий драйвер не міг під’їхати рівно на точку перед камерою, і батько скомандував: «Вилізай. Майкл це зробить!” І я чітко під’їхав кудись треба з першого дубля. Щоправда, потім пішли ролі на телебаченні. Зі словами. П’ять сезонів «Вулиць Сан-Франциско»… Батько казав, що я граю жахливо. Потім з роками я відшліфував майстерність. І Кірк у якийсь момент, років за десять, помітив, що все вже не так погано…

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Michael Douglas (@michaelkirkdouglas)

…Перед дзеркалом у готельному номері люкс стоять мати і дочка. Кетрін – у довгій атласній смарагдовій сукні, Керіс – у короткому літньому комбінезоні в квіточку.

– Він міг би бути і коротшим, люба, – зауважує акторка.

– Ти єдина мама в світі, – усміхаючись каже Керіс, – яка своїй п’ятнадцятирічній дочці радить носити речі коротше!

– Керіс, ми йдемо? – переривають їх Ділан і Майкл.

Усі четверо обіймаються. Батькам пора на червону доріжку «Золотого глобуса», діти вирушають на зустріч із друзями.

– Повеселіться гарненько! – кричить їм услід Майкл.

– Ви теж! – доноситься вже з холу у відповідь.

– А що за розмова була? Про комбінезони коротші? – звертається до дружини Майкл.

Кетрін киває і хитро посміхається.

– Ох, я переживаю… – зізнається Майкл. – Не уявляю, що буде зі мною, коли з’явиться якийсь хлопець, щоб забрати нашу дівчинку. Влаштую йому допит із пристрастю, як твій тато влаштував мені на першій зустрічі.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от CZD (@carys.douglas)

…Але до цього в їхній історії було ще кілька місяців. Півроку зустрічей разом із братом, і Майкл нарешті наважився запросити Кетрін у свій будинок в Іспанії. На його подив, вона погодилася.

– Серйозно? Приїдеш? Ми будемо лише вдвох, – уточнював актор. – Тобто, звісно, у тебе буде своя спальня.

– Мені потрібна буде своя спальня, – тоном, що не зазнає заперечень, відповіла Кетрін.

Коли вони зустрілися, вона змінила гнів на милість. За кілька днів Майкл попросив актрису зробити те, про що мріяв з першої зустрічі, – станцювати для нього чечітку – на кахлі в ванній досі залишилися подряпини, наче нагадування про те, як усе почалося.

Кетрін була щаслива і вважала, що виграла в лотерею: нечасто зустрінеш такого харизматичного, розумного, талановитого та сексуального чоловіка. Почуття актора лише зміцніли за півроку. Зараз він навіть не міг уявити, як колись крутив романи одразу з декількома. Тепер була тільки Кетрін – найкрасивіша у світі, смішна та виняткова жінка. Кохання його життя.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones)

Коли він став перед нею на коліно, тільки-но годинник пробив опівночі і настав 2000 рік, то тут же чхнув. Вона у відповідь сильно закашлялася, здивовано дивлячись на те, що відбувається: «Майкл… Зараз?»

Вони приїхали на Новий рік у його будинок, куплений в 1975 році в Аспені штату Колорадо, геть-чисто застиглими. Але не скасовувати ж через таку нісенітницю заручини, розсудив Дуглас і захопив із собою каблучку з діамантом у десять карат, оточене двадцятьма вісьма дрібними. Замість «так» Кетрін кілька разів переконливо чхнула, але потім таки погодилася вийти за нього заміж.

Через вісім місяців народився Ділан, а 11 листопада 2000 року вони одружилися. Їхнє пишне весілля у знаменитому нью-йоркському готелі «Плаза» було названо весіллям року, а серед гостей були їхні друзі – Денні Де Віто, Шерон Стоун, Ентоні Хопкінс, Шон Коннері… Співали уельський хор та Бонні Тайлер. Все, що Кетрін забажала, було виконано.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Michael Douglas (@michaelkirkdouglas)

– Тільки, – напередодні говорила Кетрін нареченому, – не почни плакати. А краще взагалі не дивись на мене, поки я не пройду хоча б півдороги до тебе. Бо якщо ти розревешся, то я не стримаюся. Потім гості почнуть пхикати. Дуже веселою буде церемонія!

Майкл обіцяв, але, варто було їй пройти більшу частину шляху до нього, він, звичайно, не заплакав, проте був небезпечно близький до цього… І Кетрін теж. Акторка все ще не вірила, що їм так пощастило.

Замість медового місяця подружжя та щасливі батьки займалися новонародженим і будували плани про переїзд на Бермудські острови. Там жила мама Майкла і не менше шістдесяти його родичів, а актор хотів, щоб малюк зростав в оточенні великої люблячої родини.

На восьмому місяці вагітності Кетрін отримала «Оскар» за роль у мюзиклі «Чикаго». Увесь час, поки вона знімалася у фільмі, сином займався Майкл, а точніше сказати, балував його. У квітні 2003 року народилася Керіс, а на зйомки тепер поїхав Майкл.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от CZD (@carys.douglas)

Кетрін няньчила дитину і облаштовувала будинок – давалася взнаки її давня пристрасть до декору. Також актриса переобладнала в їхньому будинку одну ванну кімнату на дві, вважаючи, що і в такому поділі теж полягає запорука успішного шлюбу. Поповнила вона і гардероб чоловіка, тому що його звичка забирати одяг зі зйомок викликала здивування. А коли вони возз’єднувалися, то вирушали в подорожі з дітьми. Куди завгодно, аби разом.

Те, що вони трималися одне одного, допомогло Кетрін пережити жахливий стрес 2004-го. Якась Доунет Найт, яка стверджувала, що закохана в її чоловіка, стала надсилати на адресу актриси листи з погрозами: Ти закінчиш життя, як Кеннеді. Слова були забезпечені понівеченими фото Зети-Джонс. До того як шалену шанувальницю відправили до в’язниці на три роки, Кетрін супроводжували охоронці.

Коли наступного літа актриса запропонувала чоловікові відвезти дітей бабусі з дідусем в Уельс і втекти в довгоочікуваний медовий місяць до їхнього будинку в Іспанії, він був категорично за. З того часу такі канікули для батьків і дітей вирішено було зробити регулярними.

За цією ідилією світ спостерігав зі скепсисом: живуть самотньо, не грають за голлівудськими правилами і дітей виховали нерозбещеними і скромними. Усі чекали, як і коли це все закінчиться…

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones)

Оселившись у 2009-му на Мангеттені, вони стали ласою здобиччю для папараці. Фотографи переслідували шестирічну Керіс, стежили за Майклом і Кетрін, яка їде на репетиції мюзиклу на Бродвеї, за роль у якій вона згодом здобула театральну премію «Тоні». Будь-яка скандальна інформація миттю виявилася б на першій смузі. Але Кетрін і Майкл не давали приводу.

Того ж року вони закотили шикарний день народження на даху St. Regis Hotel (йому виповнилося шістдесят п’ять, їй на двадцять п’ять років менше) і не звертали уваги ні на кого. На ту вечірку вони запросили людей, які навіть не були знайомі один з одним, – поліцейського, який живе по сусідству, родичів з Уельсу, простих нью-йоркців, літніх та молодих. Кірк Дуглас із дружиною теж були там, і він зазначив, що це була найкраща вечірка в його житті.

Але один з іменинників того вечора тішився не так, як би йому хотілося: старшого сина Майкла за два місяці до цього було заарештовано за зберігання та поширення метамфетаміну та кокаїну. Кемерон був актором і багато років – наркоманом.

Кемерон Дуглас, Майкл Дуглас та Кетрін у березні 2009-го

Коли у квітні 2010-го він отримав п’ять років ув’язнення, його батько не відмовчувався. Дуглас написав листа до суду, де визнав свою провину в тому, що сталося з його хлопчиком, визнав, що був йому поганим батьком… Пізніше Кемерону додали ще два роки – вже в одиночній камері. За вживання наркотиків у в’язниці.

Коли у серпні 2010-го Майкл зробив офіційну заяву для преси, що має рак горла, не відразу було зрозуміло, про що мова. Газети вже рік рясніли прізвищем Дуглас, тож спочатку всі подумали, що мова знову про Кемерона.

Літо того року їхня родина збиралася провести, як завжди, – спочатку відпочити разом в Іспанії, потім відправити дітей до Уельсу, поки Кетрін і Майкл втечуть у «медовий місяць». У червні актор зауважив, що болі в горлі вже кілька тижнів не припиняються, і відвідав кількох лікарів. «Простуда. Попийте мікстуру», – порадили ті хором. І, зробивши, як було сказано, він поїхав із сім’єю на канікули…

– Розкрий рота ширше, – попросив його знайомий лікар, у якому на початку серпня Майкл прилетів на консультацію в Монреаль: горло продовжувало боліти.

– Так… А ось цю штуку ми візьмемо на біопсію… – вимовив лікар стримано.

Кетрін знала: щось не так. Але гнала від себе найгірші думки. На жаль, це не мало ефекту.

Четверта стадія раку горла. Потрібні хіміо- і променева терапія протягом двох місяців. Майкл вмирати не збирався, хоча в редакціях вже були заготовлені некрологи. На всякий випадок.

Він відвів Керіс і Ділана в лікарню і показав, як проходять процедури, щоб вони не дізнавалися про це з газет і не боялися. Діти розуміли, що тата може не стати в будь-який момент, але коли всі четверо трималися один за одного, було не так страшно.

Кетрін же нетямилася від люті. Вона не могла зрозуміти, чому жоден із лікарів на початку літа не побачив пухлину розміром із волоський горіх у горлі її чоловіка! Злість на всіх і вся змінювалася найжахливішою депресією, і коли у квітні 2011-го Майкл здав аналізи і з’ясував, що ракових клітин більше немає, до психіатричної клініки потрапила вона.

Діагноз «біполярний розлад другого типу» ненадовго повернувся знову в 2013 році. Причина була зрозуміла – стрес, що переслідує їх сім’ю, за стресом.

2013 год

У листопаді 2011 року Майкл, який цілком одужав, але сильно схуд, приступив до ролі ексцентричного американського піаніста, шоумена і гея Лібераче, який свого часу був популярнішим за Елвіса Преслі, у фільмі «За канделябрами».

Дуглас був щасливий не тільки мати сили грати в кіно, а й просто жити. Повернення в кіно пройшло тріумфально: за роль Лібераче він отримав «Золотий глобус» та премію «Еммі», а їм з Кетрін, незважаючи на чотири місяці розлуки – з серпня по листопад 2013-го вдалося зберегти шлюб. Вони свідомо вирішили роз’їхатися, щоб розібратися, чи не вбили емоційні стреси останніх років їхнє кохання.

Виявилося, воно живе і навіть сильніше, ніж раніше.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones)

У березні 2016 року Керіс побачила на газетній розкладці журнал, на обкладинці якого було фото її батька під заголовком «Рак повернувся. Йому залишився місяць».

– Чому ви мені не сказали? – вона влетіла додому в сльозах і кинула куплений журнал на стіл зі швейною машинкою, за яким сиділа Кетрін.

Актриса не розуміла, про що мова, доки не прочитала замітку, в якій не було жодного слова правди. Щоб заспокоїти доньку, Кетрін захопила її розповідями про шиття: вона якраз закінчувала штору, яка стала першою у створеній актрисою лінії домашнього текстилю Casa Zeta-Jones.

Через півтора роки в їхньому будинку з’явилася маленька дівчинка Луа Ізі Дуглас: вийшовши з в’язниці, Кемерон не тільки повернувся до акторської кар’єри, але й став батьком, а Майкл – дідусем. Життя налагоджувалося…

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Michael Douglas (@michaelkirkdouglas)

– Кетрін, діти. Мені пропонують знятись у комедії. Це серіал. Виходить, мій перший за сорок п’ять років. Головна роль. Потрібно зіграти актора-невдаху, який викладає акторську майстерність, що вже смішно саме собою. Автор – знаменитий Чак Лоррі, творець “Теорії великого вибуху”. Що скажете? – незабаром Майкл озвучив своє питання на сімейній раді.

Ті переглянулись. Ну про що тут можна думати, якщо вони всі вже кілька років не відриваються від екрану, коли йде «Теорія»!

І пропонують завести «Інстаграм».

І знову троє постійних користувачів соцмережі переглянулися та схвально закивали. Нарешті!

…Церемонія «Золотий глобус» для акторів завершилася не пізно, вони навіть встигли трохи поспати перед зворотним рейсом до Нью-Йорка, запланованого на сім ранку. Увечері того ж дня їх запросили на день народження спільного друга, якому виповнюється сімдесят п’ять.

– Він зовсім не виглядає на свій вік, – поки вони вчотирьох пішки йдуть по злітній смузі до трапу літака, зауважує Кетрін, тримаючи в руках валізку з «Золотим глобусом» чоловіка за комедійну роль у «Методі Комінські». – І ми з тобою виглядаємо шикарно!

– Люба, коли ж ти запам’ятаєш, що ми не однолітки. Правильно говорити: «Майкле, я виглядаю шикарно, але й ти нічого», – він сміється, прискорюючи крок.

– Люблю тебе і за кокетство, – Кетрін бере його під руку. – А взагалі, якщо серйозно, мені набридло вічно відчувати себе винною за те, що все у нас добре, що ми багаті, що я одружена з суперзіркою і ми обидва – підкреслюю! – Виглядаємо чудово!

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Michael Douglas (@michaelkirkdouglas)

Майкл усміхається і горнеться до дружини.

– Поки я йду на своїх двох, все не так і погано, Кетрін. Просто я хочу тобі нагадати про перспективу. Через двадцять років мені буде дев’яносто чотири, а тобі – шістдесят дев’ять. І ти котитимеш мене в колясці, а я повертатимуся до тебе і брязкаючим голосом у паніці запитувати: «А куди ми їдемо? А куди ми їдемо?»

– Так, а я, як та, якій від чоловіка, зрозуміло, на загальну думку, всі ці роки було потрібно тільки одне, ласкаво так тобі і відповідаю: “У Cartier, милий, Cartier”.


Вперше опубліковано у журналі “Караван історій” (лютий 2019)

Дивіться також:

Как Николь Кидман нашла настоящую любовь после ада с Томом Крузом

Як Г’ю Грант пережив розставання з Елізабет Герлі і став багатодітним батьком

Кэтрин Зета-Джонс показала естественную форму груди в прозрачном платье