HBO відмовились від знімань пропутінського актора Мілоша Биковіча в “Білому лотосі”

Американський кабельний канал HBO, який знімає культові серіали, оголосив, що відмовляється від кандидатури Мілоша Биковича для ролі в одному з них – “Білому лотосі”.

Кілька тижнів тому український культурний простір сколихнуло повідомлення: HBO включив до списку акторів третього сезону серба Мілоша Биковіча. Він має російський паспорт і активну пропутінську позицію, часто знімається в російських серіалах.

Це збурило українців – і в соцмережах, і на офіційному рівні. І, яка повідомляє видання Variety, “HBO виключив Мілоша Биковіча з акторського складу третього сезону серіалу “Білий лотос” після заклику Міністерства закордонних справ України”.

“Ми вирішили попрощатися з Мілошем Биковічем, і його роль буде переграна”, – йдеться в заяві представника HBO. А зіграти він мав йога Валентина, що працює на курорті “Білий лотос” в Таїланді, де й розгорнуться події.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений The White Lotus (@thewhitelotus)

Актор не став мовчати – ставати в позицію жертви росіяни добре вміють: “Сьогодні проти мене розгорнута цілеспрямована кампанія, – йдеться у заяві Биковіча, – такі рішення можуть створити тривожний прецедент, що затьмарює сутність художньої свободи. Результатом такого наративу є тріумф абсурду і поразка мистецтва”.

У коментарях російським виданням і власних соцмережах він, втім, зауважив: “Моя участь у проєкті стала неможливою з причин, що виходять за межі творчості, оскільки я не готовий міняти свої принципи».

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений The White Lotus (@thewhitelotus)

Variety прослідкувало хронологію подій: 12 січня HBO оголошує про участь Биковіча у третьому сезоні “Білого лотосу”. 24 січня Міністерство закордонних справ України публікує пост у соціальній мережі X: “Мілош Биковіч, сербський актор, який підтримує Росію від початку повномасштабного вторгнення, тепер знімається у третьому сезоні серіалу “Білий лотос”. HBO, чи нормально для вас працювати з людиною, яка підтримує геноцид і порушує міжнародне право?”

Текст підкріпили відео, на якому Биковіч отримує медаль пошани від Путіна у 2018 році, який називає актора “закордонним рупором Кремля”.

Биковіч має російське громадянство з 2021 року і називає себе “активним членом російського суспільства”, бере участь в урядових заходах і співпрацює з такими самими путіністами.

Фото: instagram.com/thewhitelotus

Дивіться також:

Службовий роман: зірки “Білого лотоса” Меган Фегі та Лео Вудолл зустрічаються

“Еммі” 2024: усі переможці головної телепремії світу