Сьогодні, 9 січня, святкує 42-річчя принцеса Вельська Кетрін, дружина спадкоємця британського престолу принца Вільяма, всенародна улюблениця та ікона стилю. Але так було не завжди. Був час, коли над Кейт збиткувалася жовта преса та публіка – бо та терпляче прощала свого нареченого.

Як їй вдалося підкорити ловеласа-принца і перетворити його на зразкового сім’янина, розбирався “Караван історій”.


– Я не вступатиму в Університет Единбурга, – рішуче заявила Кейт.

Піппа відклала книгу, яку захоплено читала, і здивовано глянула на сестру.

– Тобто? Ти ж стільки готувалася – ночей не спала, нічого, крім підручників, не читала, нікуди не ходила, ні з ким не зустрічалася. І що, на все це тепер махнути рукою? Та ти сказилася!

– Але я ж не сказала, що зовсім не вчитимуся. Просто вибрала інший заклад, – Кейт задумливо дивилася у вікно, але, схоже, нічого там не бачила, здавалося, думками вона линула десь дуже далеко. – Я вступатиму в Сент-Ендрюс.

– Але чому? – здавалося, здивуванню Піппи не мало меж. – Чим він кращий за Единбурзький, один з найпрестижніших у світі, заснований п’ять століть тому? Тисячі людей мріють потрапити туди, але їм це не вдається, а ти вже однією ногою в його аудиторіях.

– Ти не розумієш, – Кейт скривилась, як робила завжди, коли її щось засмучувало, – у Сент-Ендрюсі вчитиметься він.

– Він?

Кейт МиддлтонЇй це тільки здалося чи сестра дійсно не розуміла, про кого йдеться?

– Хто цей загадковий і таємничий він?

– Вільям, – тихо, але твердо сказала Кейт.

– Вільям? – ніби не вірячи власним вухам, повторила Піппа. – І через це ти вирішила відмовитися від вступу до Единбурзького університету? А якщо ти провалиш іспити, що тоді? Уявляєш, скільки дівчат, які закінчили школу, подадуть туди документи, сподіваючись, як і ти, на зустріч зі спадкоємцем престолу? Які у тебе шанси? Ти ж і так пропустила рік, бо вирушила подорожувати. Настільки хотіла подивитися світ, що махнула рукою на освіту. Ти ставиш на карту все!

– Не вмовляй мене, я вже все вирішила, – уперто відповіла Кейт. – Це мій шанс, і я маю його використати. Навіть якщо у мене нічого не вийде, я згодом зможу сказати, що зробила все, що було в моїх силах.

– Хоча б не поспішай, – попросила Піппа, – обмізкуй все гарненько.

Кейт Миддлтон
Трирічна Кейт Міддлтон, 1985 р.

– Я все одно зроблю по-своєму. Ба більше, я вже забрала свої документи з Единбурзького університету і віддала їх у Сент-Ендрюс.

Піппа тільки зітхнула. Вона добре знала свою сестру: якщо та ухвалила рішення, її вже не переконати.

Познайомитися з Вільямом Кейт мріяла завжди – скільки себе пам’ятала. Коли в чотирнадцять років вона повісила над ліжком постер із портретом юного принца, батьки тільки плечима знизали: помріє – і заспокоїться. Знайомство з особою королівської крові їй навряд чи світить, що й казати, – воно їй не за статусом.

Ні, звичайно, сім’ю Міддлтон не можна було назвати бідною, у своєму колі вони завжди вважалися заможними. До народження дітей батько Кетрін, Майкл, працював пілотом, а мати, Керол, – стюардесою. Після народження трьх дітей – доньок Кейт і Філіпі, яку вдома називають Піппою, і сина Джеймса – подружжя пішло з авіації і організувало фірму Party Pieces з продажу і доставки товарів для днів народження і вечірок. Цим заробили статки у тридцять мільйонів фунтів стерлінгів. Завдяки цим грошам вони змогли забезпечити дітей і дати їм гарну освіту.

Майкл и Кэрол Миддлтон
Батьки Кейт, Майкл та Керол Міддлтони, 2010 р

Кейт Елізабет, яка народилася на п’ять місяців раніше свого майбутнього чоловіка, закінчила школу-пансіонат святого Ендрю та коледж Мальборо в графстві Вілтшир, займалася легкою атлетикою, грала в теніс, хокей і нетбол, плавала.

Принца Вільяма біографи королівської сім’ї та журналісти справедливо вважають людиною, до багатьох подій у житті якої можна застосувати слово «вперше»: він з’явився на світ не в Букінгемському палаці, як усі його попередники, а в лондонському госпіталі святої Марії. До первістка принцеси Діани всі спадкоємці престолу отримували домашнє виховання – його давали їм няні і гувернери, а Вільям ходив у дитячий садок разом із простими дітьми. У початковій школі для нього теж ніхто винятків не робив, і тільки в коледжі в Ітоні, де принц вивчав історію мистецтв, географію та біологію, йому виділили окрему кімнату з власним санвузлом, та й то тільки щоб уникнути можливих замахів.

Вільяму було всього чотирнадцять років, коли його батьки розлучилися, і п’ятнадцять, коли не стало його матері, принцеси Діани, яка трагічно загинула в Парижі разом із коханцем, сином єгипетського мільйонера Мохаммеда аль-Файєда, Доді. Принцам не дозволяли слухати радіо і дивитися телевізор, тому про смерть матері вони дізналися тільки через день. Це стало для них жахливим ударом, адже, незважаючи на те, що після розлучення Діана жила не в Букінгемському, а в Кенгсінгтонському палаці, вона багато уваги приділяла синам. Вони були дуже близькі з матір’ю.

Принц Чарльз, принцесса Диана, принц Уильям
Принц Чарльз та принцеса Діана зі старшим сином, 1983 р.

Дітей не стали жаліти – вони, як і дорослі, були присутні на похороні. Кожен крок, який Вільям зробив, поки йшов за труною у Вестмінстерське абатство, де проходила церемонія прощання з принцесою Діаною, він пам’ятає досі: хлопчик не плакав, але біль, якого він тоді зазнав, був неймовірним.

Винними у смерті матері Вільям вважав – та і вважає – папараці, які наздоганяли кортеж аль-Файєда, і зненавидів не лише фотографів, а й професію журналіста. Щоб позбутися наслідків пережитого, він звернувся за допомогою до психолога, і то сам, не чекаючи, поки це зробить обтяжена державними турботами бабуся або зайнятий з’ясуванням стосунків з Каміллою Паркер Боулз батько.

…Кейт таки вступила до Сент-Ендрюса, хоча ще на порозі університету по-справжньому усвідомила, як сильно ризикувала. Того року кількість охочих навчатися там – в одному закладі з принцом Вільямом – збільшилася рівно вдвічі. А чи багато хто з них в результаті опинився на студентській лаві? Про це Кейт віддала перевагу не думати, адже вона цілком могла потрапити до числа тих, кому не пощастило, і така думка навіть після вступу лякала її.

Приїзд принца в Сент-Сальвадор – невелике шотландське містечко, в якому розташований університет, викликав справжній ажіотаж: усім хотілося подивитися на нього, тому спочатку Вільям не міг і кроку ступити, не ставши об’єктом підвищеної уваги з боку оточуючих. Але цікавість дуже швидко змінилася байдужістю: Вільям нічим не вирізнявся серед інших студентів. Він жив у такій же скромній кімнаті гуртожитку, як і всі, щоправда, з одним винятком: там стояло куленепробивне скло, але тут уже, як кажуть, становище зобов’язувало.

Принц Уильям, принц Гарри
Принци Гаррі та Вільям, 1986 р.

Отже, Кейт домоглася свого – у 2001 році вступила в Сент-Ендрюський університет на факультет історії мистецтв, але зачарувати Вільяма з першої спроби їй не вдалося. Принц, шанувальник жіночої статі, звернув увагу на красуню брюнетку Карлі Мессі-Берч, за якою таємно і явно упадала більшість хлопців університету. Скільки ночей Кейт провела в сльозах у своїй кімнаті, знає тільки вона сама. Іноді їй здавалося, що вона дійшла до крайнього ступеня розпачу, але в останній момент дівчина все-таки опановувала себе. Вона навіть закрутила інтрижку з однокурсником, але вчасно схаменулась і розійшлася з ним.

Звичайно, вони не ігнорували один одного – на одному курсі це просто неможливо. Міддлтон добре прийняли в компанії принца, вона знайшла спільну мову з його друзями і дуже швидко стала для них своєю. Хлопці бачили, якими очима Кейт дивилася на Вільяма, і часто жартували: «Знаєш, а тобі піде корона, схоже, ти дуже скоро зможеш приміряти її». Вона сміялася разом з усіма, але в голові в такі хвилини крутилася тільки одна думка: «Як мені хочеться, щоб так і сталося!» На жаль, до корони їй поки що було як до неба, і Кейт добре це розуміла. Вони з Вільямом дружили, разом займалися спортом і готувалися до семінарів, але він не відчував до дівчини тих почуттів, про які вона мріяла.

– Я маю щось придумати, – казала Кейт Піппі, яка приїхала її провідати, – мені потрібно привернути його увагу.

Принц Уильям молодой
Принц Вільям, 2000 р.

– Але як ти це зробиш? – сестра глузливо подивилася на Кейт. – Зомлієш? Впустиш мереживну хустинку? Ти весь час ходиш повз нього, принц щодня бачить тебе в коридорах університету, і якщо б він хотів бути з тобою, то вже давно зробив би це. Перестань сподіватися на те, чого не може бути, бо ніколи не може бути. Навколо тебе стільки симпатичних хлопців – одна не залишишся, напевно, хтось із них багатозначно на тебе поглядає, от і зверни на нього увагу.

– Як ти не розумієш! – розсердилася Кейт. – Мені потрібен тільки він! Ні на кого іншого я не погоджуся!

– Ну не знаю… – Піппа зробила кумедну мордочку, – дочекайся чергової вечірки, одягнися більш спокусливо і запроси його танцювати. Може, він нарешті тебе роздивиться.

– Вечірка? – замислилася Кейт. – Здається, найближчим часом нічого такого не планується, тільки благодійний студентський показ мод… Піппо, а це ж ідея на мільйон! Мені потрібна спокуслива сукня!

– Ну що ж, дій! – усміхнулася Піппа.

Якби вона знала, яке вбрання вибере для свого виходу Кейт, то, швидше за все, забрала б свої слова назад. Але в результаті її план спрацював!

Кейт Миддлтон, Принц Уильям в молодости
Кейт Міддлтон та принц Вільям у день їхньої випускної церемонії в університеті, 2005 р.

Коли Міддлтон з’явилася на подіумі, ахнув не тільки Вільям, що сидів у першому ряду, а й увесь зал: її сукня була пошита з прозорої в’язаної сітки. Вона демонструвала витончену фігуру Кейт. Одного погляду на дівчину вистачило, щоб забити памороки Вільяму. “Як я міг раніше не звертати на неї уваги, – подумав він тоді, – яким же ослом я був!” Принц озирнувся на всі боки, ніби хтось міг підслухати його зовсім не відповідні королівській особі думки, але, звичайно, ніхто на нього не дивився – всі погляди були звернені на дівчат, що йшли подіумом. «Сподіваюся, у неї немає хлопця, – Вільям все ще думав про Кейт, хоча вона давно зникла за лаштунками, – інакше мені доведеться викликати його на дуель».

Битися на дуелі принцу не довелося: на вечірці після показу він не відходив від Кейт, а потім провів її до кімнати. Але коли спробував на прощання поцілувати, дівчина відсахнулася – не хотіла виглядати в очах Вільяма легкою здобиччю.

Відтоді Кейт і Вільям почали зустрічатися, а за кілька місяців винайняли чотирикімнатний котедж, до якого переїхали з гуртожитку. Вони зайняли кімнати, що знаходяться в різних кінцях коридору, але всі знали: це не більше ніж маскування, а насправді вони живуть разом. Парочка була нерозлучна, Кейт і Вільяма часто бачили в містечку: вони гуляли за руки і заглядали одне одному в очі, або влаштовували пікніки на газоні в парку, годинами про щось розмовляючи і сміючись над жартами один одного.

Кейт насолоджувалася життям: вона кохає і кохана, і ким – людиною, про яку мріяла все життя. Вона, здавалося, не ходила по землі, а літала – так легко і святково було в неї на душі. У червні 2003 року Вільям запросив її до Букінгемського палацу – на урочистості з приводу свого повноліття. І хоч поруч із іменинником за святковим столом сиділа не вона, а дочка британського борця за охорону природи Яна Крейга, Джесіка, з якою принц познайомився під час подорожі по Африці, Кейт знала, що Вільям думає тільки про неї і поглядає тільки на неї.

Принц Уильям, принц Гарри, принц Чарльз
Принц Чарльз зі своїми синами, принцом Вільямом та принцом Гаррі, відпочивають на гірськолижному курорті, 2002 р.

У квітні 2004 року вони вирушилив Альпи, щоб покататися на лижах, і роман, про який раніше знали лише в Сент-Ендрюсі, перестав бути секретом не тільки для Великобританії, але і для всього світу. Газета The Sun розмістила фотографію Вільяма і Кейт, що обіймаються на тлі засніжених вершин, і забезпечила її промовистим підписом: «У принца Вільяма з’явилася дівчина».

Щастя закінчилося так само несподівано, як і почалося: через два роки Вільям раптом запропонував їй перевірити їхні почуття. Вони роз’їхалися по різних кімнатах і поводилися так, ніби доводилися один одному просто сусідами. Кейт часто плакала у своїй кімнаті, намагаючись, втім, щоб Вільям не чув. А для чого ще потрібна дівчині подушка, яка може заглушити навіть найсильніший і, здавалося б, непереборний біль? Саме тоді принц дав інтерв’ю, яке досі змушує серце Кейт холонути від жаху. На запитання журналіста, чи не збирається він одружитися, Вільям відповів: «Змилуйтесь, мені лишень двадцять два роки. Хто йде під вінець у такому віці? Дайте мені ще хоча б років десять, а потім питайте».

– Що це?! – Кейт вказала на глянцевий журнал з прикрашеним безліччю фотографій інтерв’ю Вільяма, її руки тремтіли. – Як він міг сказати таке? Нехай ми зараз не разом, але ж це тимчасово, ну не може бути, щоб він відмовився від мене.

– Ти, мабуть, образишся, але я все одно скажу це, – Піппа вирвала з руки сестри журнал і жбурнула на ліжко. – Моя порада: облиш Вільяма. Принци не одружуються на простолюдинках, навіть таких симпатичних, як ти. Напевно, батько, бабуся і мачуха вже давно підшукали йому якусь європейську принцесу. Вони кістьми ляжуть, але не дадуть вам одружитися!

Перевівши подих, Піппа продовжила гнівну промову:

Принц Чарльз, Камилла Паркер Боулз
Принц Чарльз із Каміллою Паркер Боулз, 2005 р.

– Ти що, хочеш стати другою Каміллою Паркер Боулз, яка витерпіла все: і одруження свого улюбленого Чарльза з Діаною, і народження його синів, і смерть суперниці? Невже ти хочеш пройти через все те, що пройшла вона? Рано чи пізно ви розлучитеся, але що більше часу мине, то важче тобі доведеться. Адже прив’яжешся до нього ще сильніше. І як тобі буде тоді з м’ясомвідривати його від себе?!

– Але він любить мене, а я люблю його! – здавалося, Кейт сама не вірить у те, що говорить.

– І тому дає інтерв’ю, в якому заперечує навіть можливість шлюбу, усвідомлюючи, що ти зрозумієш його слова як відмову одружитися з тобою? – Піппа втрачала терпіння, адже щиро любила сестру і не могла змиритися з тим, що близьку людину так ображають.

– Я не знаю, що мені робити, – важко зітхнула Кейт.

– Забудь про нього, перемикайся на когось іншого, поки у тебе ще є час і можливість. Не зробиш цього зараз – згодом пошкодуєш.

Кілька днів Кейт збиралася з духом. Вона хотіла вчинити так, як порадила їй сестра, але для цього потрібні були час і сили. Коли вона, здавалося, зовсім уже була готова до рішучих дій, до її кімнати зайшов Вільям. Без зайвих слів, відкривши дверцята шафи, він став кидати речі в дорожню сумку Кейт. Завмерши, вона мовчки стежила за ним. І тільки коли принц підійшов до неї, взяв за руку і потяг до дверей, прийшла до тями і запитала:

– Що ти робиш?

– Забираю тебе, – відповів Вільям, – ти повертаєшся до моєї кімнати. Ні, не так! Ти повертаєшся до мене.

Принц Уильям друг
Близький друг Вільяма Гай Пеллі, 2009 р.

На жаль, примирення тривало недовго. На літніх канікулах Вільям вирушив відпочивати в чоловічій компанії разом зі своїм другом Гаєм Пеллі і ще кількома однокурсниками.

– Ти повинна зрозуміти, – сказав він роздратованій Кейт напередодні від’їзду, – ми просто хочемо розслабитися. Я втомився від навчання і ув’язнення в душних університетських стінах, мені не вистачає простору та повітря. Якщо я найближчим часом не вирвуся звідси, то, здається, і сам мохом обросту, як старовинний кам’яний паркан навколо Сент-Ендрюса. Ти ж цього не хочеш, правда?

– Але чому ти не береш із собою мене? – мало не плачучи, питала Кейт.

– Ми з тобою вже обговорювали це питання, – невдоволено скривився Вільям, – ніхто з моїх друзів не бере своії дівчат, тобі буде там незатишно, а хлопцям – некомфортно, вони повинні постійно оглядатися, побоюючись сказати чи зробити щось таке, що може тобі не сподобатися.

– Скажи краще, що мене не хоче бачити Гай, – гірко зауважила Кейт, – я знаю, що твій приятель не любить мене. Але він погано впливає на тебе: варто вам десь з’явитися разом, як ти одразу опиняєшся вплутаним у якийсь скандал, який змушує королівську сім’ю червоніти від сорому та дає журналістам привід для іронії, а часом і відкритих глузувань.

– Якщо ти маєш на увазі історію в нічному клубі, коли ми вимазали шоколадним морозивом одну з танцівниць, то репортери дуже сильно все перебільшили, перетворивши невинний жарт на справжній злочин.

– Що ж, дружи з Гаєм і далі – колекція статей про пригоди принца Вільяма поповниться новими пікантними подробицями! – різко відказала Кейт і, грюкнувши дверима, вийшла з кімнати.

Принц Уильям молодой
Принц Вільям, 2000 р.

Те літо вони прожили порізно: принц із друзями відпочивав на яхті в Греції, а Кейт, провівши два тижні з однокурсниками у Франції, поїхала до Беркширу до батьків.

– Мамо, що мені робити? – ридала Кейт. – Я не можу зрозуміти, потрібна йому чи ні. Сьогодні він не відходить від мене, невідривно дивиться в очі і говорить компліменти, а вже завтра зривається і кудись їде, а при зустрічі поводиться так, ніби ми ледве знайомі. Але найбільше мене бісить те, що він постійно зустрічається зі своїми колишніми подружками – багатою спадкоємицею Ганною Слоун і красунею баронесою Ізабеллою Анструтер-Гаф-Калторп. Звідки я знаю, дружні це стосунки чи між ними, як і раніше, щось є? Просто нестерпно постійно почуватися запасним аеродромом, на який можна прилетіти, коли немає цікавішого варіанту.

– Прислухайся до моєї поради – дай йому перебесітися. Він ще надто молодий, і не дивно, що його тягне на подвиги. Ось нехай і робить їх, поки вільний. Буде набагато гірше, якщо це почнеться після весілля. Не тримай його на короткому повідці, відпусти. Повір, що далі він піде, то швидше повернеться.

Кейт послухалася матері. Вона більше не тиснула на Вільяма, не влаштовувала скандалів, якщо він проводив час без неї, не питала, куди він їде і не чекала – принаймні намагалася не чекати – його повернення назад. Якщо Вільям казав, що проведе вихідні в компанії друзів, Кейт у п’ятницю ввечері виїжджала до батьків. В затишній атмосфері рідного дому, поряд із близькими людьми, вона легше переносила розлуку з коханим – не прислухалася до кроків у коридорі, не здригалася від кожного звуку, очікуючи, що зараз принц увійде до спальні. Це її заспокоювало. А як добре було теревенити із мамою та Піппою за чаєм, гуляти старим садом і перечитувати улюблені книги! Ні, звичайно ж, вона не забула Вільяма, але навчилася не рвати собі серце даремно. Хай усе йде так, як іде, а там буде видно. Поведінка Кейт спочатку зацікавила Вільяма, потім заінтригувала і, нарешті, змусила хвилюватися.

Принц Уильям
Принц Вільям та Джосс Стоун, 2007 р.

– Не можу зрозуміти, чому її ставлення до мене так змінилося, – сказав він у пориві одкровення своєму другові Гаю Пеллі, – може, розлюбила?

– Вона? Тебе? Розлюбила? – Гай у відповідь розреготався так голосно, що люди, які сиділи в лондонському пабі, мимоволі обернулися і з подивом подивилися на нього. – Не сміши мене, ти ж розумієш, що це неможливо.

– Але вона дуже дивно поводиться. Таке враження, що я її більше не цікавлю і їй все одно, де і з ким я проводжу час, – було помітно, що принцу було неприємно навіть говорити про це.

– Ну і бог з нею, – легковажно зауважив Пеллі, – знайдеш собі іншу. Навколо багато красивих дівчат. Подивися на ту сексапільну блондинку, вона очей з тебе не зводить. Не прогав шанс!

Але принц відмахнувся. Усі його думки займала Кейт.

Повернувшись після чергових вихідних до Сент-Сальвадору, Вільям дочекався приїзду подруги і сказав, що їм потрібно серйозно поговорити. Вона була готова почути, що їм треба розлучитися, і десь у глибині душі змирилася з цим, але принц несподівано заговорив про інше.

– Ти мене розлюбила? – спитав він.

– Чому ти так вирішив? – Кейт ні секунди не вдавала, вона справді була здивована.

– Ти мене уникаєш, ми майже не бачимося, – дорікнув її Вільям.

Кейт Миддлтон
Кейт під час офіційного візиту до Канади, 2016 р.

– Хіба це моя вина? – вкотре здивувалася Кейт. – Ти робиш що хочеш, живеш як хочеш. Їдеш, вертаєшся і часто нічого мені не кажеш, я, в свою чергу, намагаюся не докучати тобі. От і все.

– Але мені погано без тебе, – Вільям узяв Кейт за руку, притяг до себе і обійняв, – мені дуже не вистачає наших розмов, прогулянок, наших ночей… Я не хочу з тобою розлучатися. Дай мені ще один шанс.

– Добре, – відповіла вона, не вірячи своїм вухам, – але з однією умовою: ти не будеш більше зустрічатися зі своїми колишніми подружками.

– І тільки? – усміхнувся Вільям. – Заради тебе я готовий на серйозніші подвиги.

Університет вони закінчили з однаковими результатами – ступенем магістра мистецтв та оцінкою 2:1, який за п’ятибальною шкалою дорівнює четвірці. Після церемонії вручення дипломів, на яку з Лондона до Сент-Сальвадору приїхали Її Величність королева Єлизавета II і принц Чарльз з Каміллою, Вільям і Кейт вирушили подорожувати Африкою, де на них чекала Джесіка Крейг. Незважаючи на велику кількість церемоніальних обов’язків, які забирали у Вільяма багато часу і сил, півтора роки після випуску з навчального закладу були одним із найщасливіших періодів їхнього роману.

Принц Уильям
У травні 2006 року принц Вільям вступив до Королівської військової академії Сандхерст. Він отримав офіцерське звання і як другий лейтенант приєднався до королівської кавалерії

Принц, будучи президентом Футбольної асоціації Великої Британії, брав участь у численних офіційних заходах, стажувався в одному з найбільших англійських банків, HSBC, працював гірським рятувальником, але, де б він не знаходився, вивільнившись, тут же поспішав до Лондона. На початку 2006 року за старовинною традицією, згідно з якою всі чоловіки монаршої сім’ї обов’язково стають військовослужбовцями, Вільям вступив до Королівської військової академії Сандхерст, курсантом якої вже був його молодший брат Гаррі, а в грудні того ж року Кейт отримала запрошення на випускний парад Вільяма. Тоді перед нею в черговий раз постало питання: що одягнути, щоб продемонструвати бездоганний смак і одночасно не загубитися в натовпі?

Перемірявши купу нарядів, Кейт зупинилася на яскраво-рожевому пальті і скромному чорному капелюшку. Мета була досягнута: вона стала об’єктом уваги не тільки Вільяма, який розгледів її здалеку, а й журналістів – рідкісний представник ЗМІ не написав тоді про стиль і смак міс Міддлтон. З того часу їй доводиться демонструвати і те й інше завжди.

Вкотре злі чутки про розставання Вільяма і Кейт поповзли, коли принц поїхав у Дорсет, у тренувальний табір. Він ніби зник з її життя: не писав, не дзвонив і, здавалося, навіть не згадував. На допомогу Кейт несподівано прийшла людина, від якої вона найменше на це чекала, – той самий старий друг Вільяма Гай Пеллі. Вона була ображена на нього за численні парубоцькі гульки, куди саме він запрошував дівчат з нічних клубів, за поїздки по світу у чоловічій компанії та навіть еротичні журнали, які він діставав принцу у підлітковому віці. Але саме він вимовив ту важливу для Кейт фразу, яка допомогла їй пережити розставання з коханим і його неуважність до неї:

Кейт Миддлтон
Кейт Міддлтон, 2016 р.

– Ти ідеально підходиш Вільяму, і настане час, коли він це зрозуміє. Не квап події, і все буде так, як ти хочеш.

…Хто першим вимовив образливе прізвисько Терпляча Кейт? Воно миттєво облетіло королівство і намертво прилипло до дівчини. Почувши його вперше, вона заплакала.

– Невже це таке жахливо виглядає збоку? – не встигаючи витирати сльози, що котилися горохом, питала вона у матері та Піппи. – Я просто люблю, а вони вважають, що я дозволяю Вільяму витирати об себе ноги. Але ж це не так!

– Звичайно, не так, – ласкаво примовляла Піппа, гладячи Кейт по голові.

Кейт Миддлтон, Принц Уильям
2014 р.

– А знаєш, – замислилася Керол, – ти ще подякуєш усім тим, хто труїть тебе в пресі та соцмережах.

– Чому ж? – Кейт так здивувалася, що, схоже, сльози на її щоках висохли самі собою.

– Терплячій Кейт час перейти до рішучих дій: або Вільям робить тобі пропозицію, або ви розлучаєтесь, – відповіла мати.

– А якщо він відмовиться? – здавалося, навіть сама ця думка наводила дівчину на жах.

– Це буде сумно, але у тебе, принаймні, з’явиться певність, – сказала Керол, – не можна все життя провести у статусі подружки принца. Час безповоротно минає, і тобі, хочеш ти цього чи ні, доведеться зробити вибір: або ти станеш його нареченою, а потім і дружиною, або ви розлучаєтеся і ти влаштуєш своє особисте життя з іншим чоловіком. Думаю, у тебе не бракує шанувальників.

Кейт Миддлтон, Принц Уильям
Вільям та Кейт у турне по Австралії і Новій Зеландії, 2014 р.

Не можна сказати, що Кейт одразу ж погодилася з резонами матері. Якийсь час вона вагалася, зупиняючись сьогодні на одному рішенні, а завтра на іншому, не наважуючись на той самий рішучий крок, про який говорила Керол, — надто великою була боязнь назавжди втратити людину, яку вона так віддано любила. Але коли Вільям запросив її відсвяткувати Різдво разом із королівською родиною в Сандрінгемі, поставила питання руба: їй набридло бути вічною подружкою при Вільямі, цей статус для неї принизливий, тому або він одружується з нею, або вони розлучаються.

Але принц освідчуватися не поспішав. Кейт приїхала на його випуск із військової академії, сиділа в першому ряду ВІП-сектору, але Новий рік вони зустріли нарізно. Тоді, в 2007 році, Кейт була впевнена, що Вільям запропонує їй стати його дружиною в день її народження, 9 січня, але принц не приїхав навіть для того, щоб її привітати. Вранці вона виявила біля дверей тільки натовп журналістів, які, як і сама Кейт, чекали Вільяма, але, зрозумівши, що він так і не з’явиться, поїхали, залишивши дівчину ридати насамоті.

Кейт Миддлтон, Принц Уильям, принц Джордж, принцесса Шарлотта
Кейт Міддлтон із чоловіком, принцом Вільямом, та дітьми, дворічним принцом Джорджем та десятимісячною принцесою Шарлоттою, на гірськолижному курорті у Французьких Альпах, 2016 р.

У той час Кейт та Вільям дуже рідко бачилися. Спочатку у принца була на те поважна причина: він поїхав на військові збори до Бовінгтона. Але, повернувшись, він не поспішив до подруги: натомість Вільям часто з’являвся в ресторанах і нічних клубах Лондона, де його бачили то з однією, то з іншою дівчиною. Кейт, якій одразу ж про це доносили, страждала, але вдіяти нічого не могла, важелів впливу на принца вона не мала. Але коли папараці зняли його з юною бразильською студенткою, терпець Міддлтон урвався і вона оголосила Вільяму, що вони розлучаються. На її великий подив і відчай він погодився, і Кейт здалося, що цього разу між ними справді все скінчено.

Кейт Миддлтон, Принц Уильям, принц Джордж
Герцог і герцогиня Кембриджські із сином Джорджем, 2014 р. Як і передбачала королева, Кетрін та Вільям, а також їхні сини і донька сьогодні улюбленці всього світу

Вона спробувала заглушити біль, вибиваючи клин клином, – ходила по нічних клубах, але дуже швидко зрозуміла, що за жодних умов не зможе зрадити Вільяму. Щоб відволіктися, зайнялася благодійністю, вирішивши: коли бачиш чуже горе, своє здається дрібним і незначним.

Варто було Кейт геть змиритися з тим, що у них з принцом немає спільного майбутнього, як він зателефонував – сказав, що скучив і призначив побачення. Дівчина не вірила своїм вухам: надто добре, щоб бути правдою! Коли вони знову почали зустрічатися, здавалося, немає на світі нікого щасливішого, ніж вона. Однак Кейт не знала, що їй доведеться пройти ще через одне випробування: Вільям, який став пілотом пошуково-рятувальної авіації ВПС Великобританії, мав на якийсь час виїхати, а вона залишилася в Лондоні. Принца не було довгих вісім місяців, і весь цей час дівчина не знаходила собі місця, хоча в глибині душі відчувала: цього разу все по-іншому, тепер він нікуди від неї не подінеться, не дарма щоразу, прощаючись, він називає її коханою та єдиною».

Кейт Миддлтон, Принц Уильям, принц Джордж
Принц Вільям із сином Джорджем, 2016 р.

Принц справді був готовий зробити Кейт пропозицію, але не міг вирішити таке важливе питання самостійно – його обговорювала вся королівська родина, зібравшись в одній із віталень Букінгемського палацу.

– Не думаю, що міс Міддлтон – гідна партія, – заявила Камілла Паркер Боулз. – Йому треба підшукати собі родовитішу і заможнішу наречену. Поки вони просто зустрічалися, на це можна було заплющити очі, але не можна допустити, щоб вона переступила поріг королівських покоїв як його рівня. Принц не може дозволити собі одружитися з ким завгодно.

– Ну, припустимо, він тут такий не один, – відрізала бабуся Вільяма, королева Єлизавета II, і кинула досить сердитий погляд на свого сина, принца Чарльза.

Той, своєю чергою, виразно подивився на Каміллу, а смішливий принц Гаррі голосно гмикнув, за що одразу удостоївся чергового строгого погляду королеви.

Кейт Миддлтон, принцесса Шарлотта
Принцеса Кетрін із дочкою Шарлоттою, 2016 р.

– Ваша Величносте, – звернувся Чарльз до матері, – Вільям давно зустрічається з Кейт, тому я не повірю, що у вас немає думки з цього приводу. Адже ви давно вирішили, як треба вчинити, чи я помиляюся?

– Так, я маю рішення, – після довгої паузи сказала Єлизавета, – і не скажу, що воно далося мені легко. Тож вислухайте мене і не перебивайте. Не можу сказати, що я в захваті від міс Мідлтон. Звичайно, вона мила, вихована і приємна дівчина, але ще двадцять років тому я не тільки не почала б обговорювати її кандидатуру, коли йдеться про дружину мого старшого онука, але й зустрічатися б їм не дозволила, обірвавши цей роман на самому його початку. І, так, Камілло, я знайшла б Вільяму більш родовиту супутницю життя — благо при дворах європейських монархів такого добра хоч греблю гати. Але часи змінилися. Якщо зараз він покине дівчину, з якою зустрічався кілька років, нас не зрозуміють. До того ж Кейт встигла завоювати симпатії значної частини народу: її люблять, їй співчувають, якщо ми її образимо, нам цього не пробачать. І, навпаки, увійшовши до нашої родини, вона наблизить нас до простих людей, від яких ми останнім часом неабияк віддалилися, – преса пише про наші витрати, заявляючи, що ми надто дорого обходимося платникам податків, не даючи при цьому нічого натомість. Отож, у мене є привід усіх привітати: найближчим часом на нас чекає весілля.

Кейт Миддлтон, Принц Уильям
Офіційне фото до заручин Кейт та Вільяма. Нареченого і наречену зняв прославлений фотограф Маріо Тестіно в Сент-Джеймському палаці 25 листопада 2010 року. На пальці Кейт – обручка принцеси Діани


Про заручини Кейт і Вільяма офіційно оголосили 16 листопада 2010 року, тоді ж була призначена дата весілля – квітень 2011-го. Вся країна готувалася до цієї події: хтось скуповував сувенірну продукцію, яка наповнила всі прилавки королівства, від дрібних магазинчиків до великих торгових центрів, хтось дізнавався, як можна «забронювати» місце на лондонських вулицях, якими проїде весільний кортеж. Особливо затятим фанатам королівської родини довелося навіть ночувати на вулиці заради можливості на мить побачити наречених.

Щасливці, запрошені на весілля, отримали бежеві конверти з паперовими прямокутниками – білими, із золотим обрізом, з текстом: «Лорд-гофмейстер отримав вказівку Її Величності королеви запросити вас на одруження Його Королівської Високості принца Вільяма Уельського, у Вестмінстерському абатстві 29 квітня 2011 року в 11:00». Жінок просили з’явитися на церемонію в капелюшках, чоловіків – у військовій формі, сюртуку або, в крайньому випадку, в піджачній парі.

Кейт Миддлтон
Кейт, 2014 р.

На вінчання Вільяма та Кейт зібралося кілька тисяч гостей, серед яких були не тільки члени королівської родини та рідні Міддлтон, а й такі відомі персони, як прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, Девід і Вікторія Бекхеми, Елтон Джон і Девід Ферніш, Маріо Тестіно та інші. На урочистому прийомі в Букінгемському палаці були присутні шістсот осіб, на святковій вечері – триста.

Під час балу, який відбувся після цього, Кейт, що танцювала зі своїм чоловіком, дуже нагадувала казкову Попелюшку, що дочекалася свого принца.

Кейт Миддлтон, Принц Уильям, свадьба
Кейт Міддлтон та принц Вільям у день одруження, 2011 р.

Пригорнувшись до чоловіка, герцогиня Кембриджська прошепотіла йому на вухо:

– Весь день хотіла запитати: хто ці чоловіки у темних костюмах, які скрізь ходили за мною назирці? Вони хоч і трималися на шанобливій відстані, але я все одно їх помітила. На охоронців вони не схожі.

– О, у них була особлива, дуже важлива роль, – усміхнувся Вільям, – вони повинні були спіймати тебе, якщо ти передумаєш виходити за мене заміж і вирішиш втекти з весілля.

– Я? Втекти?! Від тебе? – з удаваним жахом вигукнула Кейт, і подружжя щасливо засміялося.

Фото: Getty Images/Global Images Ukraine, East News, Fotodom


Підготовано за матеріалами журналу «Караван історій»

Дивіться також:

Вільям і Кейт з дітьми та вся королівська родина поколядували на Різдво 2022 (ФОТО)

Король, королева та їхні наступники: Букінгемський палац опублікував новий символічний портрет (ФОТО)

Принцеса Уельська Кетрін відвідала українських біженців у Редінгу – зворушливі фото

Перший банкет короля Чарльза III в Букінгемському палаці: фото і цікаві деталі

Королівський смарагд: Кейт Міддлтон вразила Америку вишуканим образом (ФОТО)