37 років тому, 26 квітня 1986-го, сталася страшна чорнобильська катастрофа. Щороку вона викликає у когось страх і біль, у когось – бажання дізнатися правду або замислитися про головне у житті.

Ми зібрали фільми, які розкривають цей страшний день з різних боків та розповідають пронизливі історії життя. Більшість стрічок засновано на реальних подіях. Але є й вигадані історії на тему зони відчуження.

1Розпад”, 1990

Радянсько-американська драма – один із перших художніх фільмів про аварію на ЧАЕС, у якому використовуються фрагменти з документальних знімань. У 1990 році він навіть отримав нагороду Венеціанського кінофестивалю.

Фільм розповідає історії окремих людей на тлі катастрофи. Головний герой, журналіст, вирішив зустрітися зі своїми друзями, які працюють у Прип’яті лікарем та спеціалістом АЕС. Саме в день приїзду журналіста до рідного Києва відбувається катастрофа, яка вносить кардинальні зміни у життя. Його друзі опиняються на передовій жахливих подій. А тим часом люди, які нічого не знають, продовжують гуляти вулицями, діти граються у пісочницях, багато хто їде за місто.

2“Чорнобиль: останнє попередження”, 1991

Ще одна радянсько-американська драма, яка була знята за мотивами автобіографічної книги доктора Робера Гейла (у фільмі його зіграв Джон Войт).

Лікар – фахівець із лікування лейкемії, почувши про аварію та багатьох постраждалих, пропонує радянському уряду свою допомогу в лікуванні людей з променевою хворобою. Він зібрав команду із західних медиків та запропонував метод лікування на базі пересадки кісткового мозку. Але опромінення більшості ліквідаторів настільки сильне, що врятувати вдається небагатьох.

Сюжет фільму переплітається із історією сержанта пожежної команди. Його вагітна дружина, дізнавшись, що чоловік перебуває в Москві, подолала безліч перешкод, щоб опинитися поряд із ним. І до останніх днів не покидала чоловіка.

3“Аврора”, 2006

Український драматичний художній фільм Оксани Байрак, присвячений 20-річчю катастрофи. Він розповідає історію 12-річної сироти із дитячого будинку на околиці Прип’яті. Вона мріяла стати балериною і щодня наполегливо тренувалася. Її найближчою людиною був працівник ЧАЕС, до якого вона ставилася як до батька. У день катастрофи вона хотіла врятувати свого «батька» і побігла до нього на роботу. Таким чином вона отримала велику дозу радіації, і єдиним шансом на порятунок була операція в США. В американській клініці дівчинка зустріла свого кумира – світову зірку балету Миколу Астахова, котрий втратив інтерес до життя. Ця зустріч із хворою дівчинкою назавжди змінила його життя.

4“Двері”, 2008

Ірландська короткометражка (триває 16 хвилин), знята на основі одного з розділів книги «Чорнобильська молитва» білоруської письменниці, лауреатки Нобелівської премії Світлани Алексієвич. Цей розділ називається «Монолог про ціле життя, написаний на дверях». У 2010 році фільм був номінований на премію «Оскар».

Це історія однієї сім’ї, яка в евакуацію взяла з собою деякі речі і навіть не підозрювала, що вони несуть смерть. Після загибелі дочки батько сім’ї повертається до Прип’яті, щоб вкрасти двері власного будинку. Адже, за традицією, вони хотіли поховати доньку на дверях будинку.

5«Земля забуття», 2011

Франко-український фільм, який розповідає, як один сонячний суботній день змінив життя багатьох людей. Одну з головних ролей зіграла Ольга Куриленко, а автором музики до фільму став знаменитий польський композитор та джазовий піаніст Лешек Модзер.

У фільмі переплітаються історії: у Ганни (Ольга Куриленко) та Петра весілля, хлопчик Валера разом із батьком (інженером АЕС) садять дерево, а лісник Микола робить свій обхід навколо електростанції. Все змінюється в одну мить. Петро їде гасити пожежу і його наречена у день весілля стає вдовою. А хлопчик лишається без батька. Через багато років Ганна, яка працює гідом по Чорнобильській зоні, Валерій, який шукає свого батька, і Микола, який доглядає заражений сад, зустрінуться, і їм буде про що поговорити.

6“Арка”, 2018

Короткометражний фільм-симфонія, який всі емоції страху трагедії передає за допомогою музики, єдині слова, які можна почути у фільмі – це звернення Горбачова. У фільмі показані дії від перших моментів аварії та до встановлення нового укриття на ЧАЕС.

7«Заборонена зона», 2012

Американський фільм жахів режисера Бредлі Паркера. Головний слоган фільму: «Десять років тому уряд дозволив екскурсії до «Мертвого міста». Вони стверджували, що це безпечно… помилялися».

Отже, шестеро друзів-американців, мандруючи Східною Європою і будучи в Україні, вирішили відвідати мертве місто Прип’ять. Відвіз їх туди колишній військовий, незважаючи на заборону на першому КПП. Після прогулянки містом друзі не поставилися серйозно до всього побаченого і ввечері вже хотіли повертатися в готель, але машина виявилася зламаною, і їм довелося залишитися в Прип’яті. Тут і починаються всі жахи.

8“Прип’ять. Залишений позаду», 2015

Спільний фільм-детектив-трилер України, Росії та США повністю знято у Прип’яті. У його основі – історії про можливі аномалії у зоні відчуження. Американська група туристів-сталкерів вирушила в мертве занедбане місто Прип’ять, але вихід із нього вони вже не змогли знайти, зникши безвісти.

9«Метелики», 2013

Український чотирисерійний серіал, що ґрунтується на реальних подіях і показує неймовірно сильну історію кохання на тлі чорнобильської катастрофи. Дві сестри, Аля та Мар’яна, поїхали до Прип’яті на вихідні до родичів та стали свідками вибуху. Батько був ліквідатором аварії. Він відправив свого солдата Пашу до дочок із запискою. Батько загинув. Мар’яна, медик, що допомагала рятувати людей, отримала високу дозу радіації. А Аля і Павло закохалися з першого погляду і тяглися одне до одного, мов метелики до вогню. Павло також сильно опромінився і шансів вижити в нього було небагато. Але любов здатна творити дива.

10«Чорнобиль», 2019

Міні-серіал (5 серій), створений американським телеканалом НВО спільно з британцями. Мабуть, найсильніша екранізація чорнобильської трагедії. Сценарист Крейг Мейзін майже три роки збирав архівні матеріали, бажаючи розкрити правдиву історію аварії та викрити брехню.

Щоб фільм вийшов яскравішим, у ньому присутні як реальні персонажі та їхні історії, так і збірні. Також творці фільму надихалися книгою “Чорнобильські молитви” Світлани Олексієвич.

Серіал отримав визнання критиків, любов глядачів та 10 премій “Еммі”. А ще він збільшив потік туристів до Прип’яті. Також завдяки серіалу уряд розсекретив частину архівів КДБ.

Дивіться також

История “Титаника”: ошибки, загадки и проклятие самого знаменитого корабля

Топ-5 самых недооцененных сериалов Netflix из разных стран