На честь дня народження Сальвадора Далі, який відзначається 11 травня, пропонуємо добірку художніх та документальних фільмів про геніального художника.

Про його ніжні та складні водночас стосунки з Лоркою та Бунюелем, про життя з його єдиною дружиною та музою Галою Далі, про зустріч із Зиґмундом Фройдом, про безсмертя та сюрреалізм.

1“Відлуння минулого”

Little Ashesбіографічна мелодрама 2008 року про студентські роки Далі та його стосунки з Федеріко Гарсією Лорка та Луїсом Бунюелем. Утрьох вони починали сюрреалістичну революцію у мистецтві та намагалися розібратися у своїх почуттях один до одного. Сальвадора Далі у “Відлуннях минулого” зіграв Роберт Паттінсон, який перебував тоді на піку слави в Голлівуді після виходу “Сутінків”.

2“Далі”

Далі із дружиною приїжджають до Нью-Йорка. Він ще невідомий в Америці, але має великі плани. Незабаром його ім’я стає скандально відомим, він починає давати численні інтерв’ю та згадує своє життя, починаючи з самого дитинства. Обожнювана мати, жорстокий ненависний батько, роки становлення та зустрічі з Лоркою, Бунюелем, Кокто, Генрі Міллером, Пабло Пікассо. Америка ж не поспішає зрозуміти божевільного генія.

3“Далі в Нью-Йорку”

Сальвадор Дали

Документальний фільм 1965 року створений у співавторстві із самим художником. Протягом двох тижнів Далі вигадував незвичайні сцени з гіпсовими ліпленнями, тисячами мурах та мільйоном доларових купюр.

У картині Далі згадує свою зустріч із Фройдом, називаючи це знайомство «останніми в історії людськими відносинами». У фінальній сцені великий художник майстерно знято в момент створення ним чергового твору точно в такт виконання мотивів фламенко відомим музикантом Мантіасом де Плата.

4“Бунюель і стіл царя Соломона”

Іспанський фентезі-детектив 2001 року, в якому Далі разом зі своїми однодумцями режисером Луїсом Бунюелем та поетом Федеріко Гарсією Лорка вирушають на пошуки столу іудейського царя Соломона.

5“Смерть Сальвадора”

Короткометражний фентезі-фільм про те, як Сальвадор Далі консультується із Зиґмундом Фройдом, щоб психоаналітик навчив його божевілля. При цьому кохану Далі – Галу – грає Діта фон Тіз.

6“Північ в Парижі”

Персонаж епатажного Сальвадора Далі у виконанні харизматичного Едріена Броуді з’являється у фільмі Вуді Аллена “Північ у Парижі”, що вийшов у 2011 році.

За сюжетом фільму головний герой — письменник і безнадійний романтик, упевнений у тому, що мав жити у 1920-х роках, — приїжджає до Парижа зі своєю коханою. Там він містичним чином потрапляє у своє “золоте століття” і зустрічається з видатними літераторами та художниками того часу, серед яких і Сальвадор Далі, що творить сюрреалізм зі своїми друзями Луїсом Бунюелем та Ман Реєм.

7“Сальвадор Далі: в пошуках безсмертя”

Salvador Dalí: In Search of Immortality – документальний фільм 2018 року, що складається з архівних записів інтерв’ю вже всесвітньо відомого Далі та його артпроєктів, що досліджують тему вічного життя.

 

Дивіться також:

Лучшие новые сериалы, основанные на реальных событиях

Уэсу Андерсону – 52 года: личная жизнь и лучшие работы режиссера-эстета

Єдине щасливе кохання Одрі Гепберн