Український бандурист, лірник та фронтмен гурту «Хорея Козацька», який перебуває на службі у ЗСУ, Тарас Компаніченко озвучив казку «Воїни-котики з острова Паляниця». Це завершальна історія дитячого проєкту Суспільного «Хоробрі казки».

У казці йдеться про вільний народ і його хоробрих воїнів, які захищають свій острів від злого царя Зета і його посіпак. Історія акцентує на цінностях, які стали об’єднавчими для українського суспільства — жага до свободи, віра в ЗСУ, підтримка одне одного, піклування, турбота. Вона також демонструє, що сила — у єдності.

«Світ казок — це дивовижний світ. Бо там ми говоримо про важливе простими словами й вкладаємо дитині думки, що правда обовʼязково переможе кривду. Я розчулився, коли читав казку, бо згадував тих, кого немає і кого ми справді називаємо “воїнами-котиками”, завдяки кому ми можемо виховувати дітей, пекти паляниці, і завдяки мужності яких вистояв наш Острів. Завдяки їхній великій жертовності й надзвичайній сміливості», — поділився враженнями про озвучування казки Тарас Компаніченко.

Тарас компаніченко хорея козацька хоробрі казки

Також Тарас пригадав, які казки читав своїм дітям: «Казки — це особливий жанр, і дуже важливі наративи, які загорнуті у них. Мої діти також виросли під казки. Я не просто читав їм улюблених авторів, ще я брав академічні видання, приміром “казки про тварин”, і доповнював їх. Часто це були кумулятивні казки — ті, де є багато повторень, так звані безкінечні. Моя старша донька, мабуть, найбільше чула від мене казок, а син Богуслав був несплюх. Пригадую, я вже куняю, коли розповідаю йому казку, а він все питає: “А що там далі?”».

“Хорея Козацька”, лідером якого є Тарас Компаніченко,  – це гурт старовинної української музики. Він виконує музику Руси-України різних епох – Середньовіччя, Ренесансу, Бароко, Класицизму, Романтизму та окремі твори XX ст., демонструючи глибину та автентичність української історії. А ще Тарас служить у ЗСУ – в 241 бригаді територіальної оборони Києва. «Саме тому було важливо, аби завершальна казка ожила голосом Тараса Компаніченка — людини, яка популяризує українську історію й водночас творить сучасні, суголосні новим реаліям, наративи», — підсумовує редакція дитячого та підліткового мовлення цифрових платформ Суспільного роботу над проєктом.

Тарас компаніченко хорея козацька хоробрі казки

Нагадіємо, усі 12 казок проєкту озвучили українські зірки – Наталка Денисенко, Юлія Саніна, Злата Огнєвіч, ROXOLANA, Павло Вишебаба, Олександр, Лео і Елвін Буша, Тімур Мірошниченко, Антоніна Хижняк, ALYOSHA. «Хоробрі казки» — це терапевтичні історії спільного досвіду українських родин, які правдиво, але делікатно пояснюють дітям нові реалії. Концепти 12 тем, які лягли в основу казок: розлука, підтримка, доброта, дружба, солідарність та інші. Їх пропрацьовували на нетравматичність із психологинею Маріанною Новаковською та соціологинею Вікторією Бриндзою.

Казка «Воїни-котики з острова Паляниця» та інші 11 доступні у телеграм-каналі Суспільне Казки та на ютуб-каналі «Бробакс».

Фото: facebook.com/Kompanichenko. Ілюстрації Георгія Сагітова надана пресслужбою Суспільного Мовлення

Дивіться також:

Мартін Скорсезе емоційно підтримав українців: “Ваша відвага – це світло всього світу” (ВІДЕО)

Free the Leopards: зірки влаштували флешмоб у леопардовому вбранні (ФОТО)

Актор Дмитро Лінартович був поранений під Соледаром

Злата Огнєвіч розбирає завали після обстрілу Києва: відео