4 збірки українських поетів про війну, любов і плинність часу: радить Ірма Вітовська

Щороку 21 березня відзначають Всесвітній день поезії. З цієї нагоди акторка Ірма Вітовська розповіла про особливі книжки українських поетів, які любить сама.

“Маю чесно зізнатися, що за останній рік я читала переважно професійні книжки, потрібні для навчання. Немає часу та сил, – зізнається Ірма Вітовська. – Але під час війни іноді хочеться чогось драйвовогой римованого. Тому інколи читаю вірші. Ділюся з вами улюбленими збірками”.

Ірма Вітовська

«Війна 2022. Щоденники, есеї, поезії», сучасні українські автори; Видавництво Старого Лева

В антологію зібрали есеї, вірші та фрагменти щоденників українських письменників: Ліни Костенко, Софії Андрухович, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Любко Дереша, Павла Казаріна та інших. Після 24 лютого 2022 рокув нашій країні утворилася нова воєнна реальність. Це й породило феномен нової літератури. Повномасштабне вторгнення росії принесло смерть, горе, жахи, непоправні втрати, але не зломило український національний дух. Серед наших співвітчизників закріпилися жага перемоги, віра в незламність та бажання жити на своїй землі.

«Після Криму», Світлана Поваляєва; Видавництво Старого Лева

Це перша поетична книжка Світлани Поваляєвої, в доробку якої вже є сім прозових і одна дитяча. У пронизливій збірці тісно переплітаються теми кохання, війни, чуттєвості й плинності часу. Мудрі пронизливі рядки доповнюють яскраві ілюстрації Світлани Фесенко.

«Стіхи о жизні», «Навісні пісні» та «Люди у пошуках щастя», Артем Полежака

“Також мені подобаються вірші Артема Полежаки і Максима Кривцова, які зараз воюють. Тому раджу прочитати їхні твори”, – каже Ірма Вітовська.

Харківський поет Артем Полежака видав три поетичні збірки – «Стіхи о жизні», «Навісні пісні» та «Люди у пошуках щастя». Після повномасштабного вторгнення росії став на захист вітчизни й зараз служить у Національній гвардії України. Має позивний Химера.

“Там, де вдома”, Юлія Ілюха, Максим Кривцов, Марко Терен; АССА

Моя любов

ховається в бомбосховищі

і як закінчиться повітряна тривога

зима тіні тиша

забери її.

Рівненський письменник Максим Кривцов пише вірші з підліткового віку. Пісня його авторства «Легенда про жовтий скотч» звучить у фільмі «Наші котики». Восени 2014 року пішов добровольцем на фронт. Кривцов і сьогодні продовжує боронити нашу країну від ворога. Його позивний – Далі.

Збірка «Там, де вдома» — це 112 віршів волонтерів та воїнів про любов і війну. Вони написані ще до повномасштабного вторгнення – і тим цікавіше і необхідніше з позиціїї нинішнього досвіду осягнути всі грані війни, яка точиться роками і століттями.


Зараз Ірму Вітовську можна побачити у серіалі «Молода» Нового каналу. Цікаво, що події у ньому відбуваються на тлі життя книжкового видавництва.

На честь цього Новий канал разом з національною книжковою платформою Yakaboo запускають проєкт популяризації читання «Читаємо з любов`ю». Головна метаколаборації — підтримати інтерес українців до читання, а також підкреслити роль книги як інструменту психологічної розрядки та відновлення ментального здоров`я.

Ірма Вітовська у серіалі “Молода”

Новий канал і Yakaboo планують разом розповідати про цікаві книжкові новинки на українському видавничому ринку, готувати книжкові рекомендації від зіркових ведучих, проводити спільні промо та розіграші у соцмережах, інтегрувати тему читання та любові до книжок у телевізійні проєкти.

Фото: Новий канал, instagram.com/vitovskavantsa

Дивіться також:

Алла Мазур, Маша Єфросиніна та інші зірки читають вірші про війну у артпроєкті (ВІДЕО)

Знати і пам’ятати: 5 книг про Голодомор до 90-х роковин трагедії

Від стресу та паніки: 5 книг, які допоможуть керувати емоціями