Жовтень в Національній опері України завершиться знаковою подією – довгоочікуваною прем’єрою опери «Травіата» Джузеппе Верді у постановці Анатолія Солов’яненка. Виставу покажуть 29 і 30 жовтня о 15:00.

«На сцені нашого театру опера «Травіата» востаннє ставилася у 1994 році – розповідає режисер-постановник. – Однак за понад 25 років безперервного показу ця вистава себе вичерпала. Це нормально, бо кожна постановка має своє певне сценічне життя.

Опера «Травіата» належить до тих творів які, на моє глибоке переконання, за своїми сюжетами знаходяться поза простором і поза часом. Сюжет є актуальним у будь-якому місці, в будь-якій країні світу і в будь-який час. Ці події прив’язані не до конкретної історичної епохи і її перипетій, а до глибини людських почуттів, переживань і всього спектру емоцій, які притаманні людині.

Тому, власне, і виникло бачення і бажання переосмислити виставу. Сподіваюсь, що вона стане близькою молодому поколінню, а не тільки нашим багаторічним поціновувачам. Хотілося б сподіватися, що ця вистава приведе до театру нових глядачів, які стануть нашими завсідниками у подальшому”

Що стосується концепції вистави, то Анатолій Солов’яненко разом зі сценографом Андрієм Злобіним і художницею костюмів Ганною Іпатьєвою домовилися головний акцент зробити на взаєминах героїв, їхніх почуттях і тих емоційних переживаннях, які притаманні героям Дюма і, відповідно, Верді. “Оскільки «Травіата» у березні наступного року святкуватиме своє 170-річчя від дня першої постановки, то, напевне, немає оперного театру в світі, який би протягом свого існування не звертався б до постановки цього твору, і то по кілька разів. Тому перед нами стояло складне завдання – ми хотіли продемонструвати абсолютно новий і такий авторський, якщо можна так висловитися, погляд на цю драматургію і музику”.

Початково прем’єра була запланована на квітень 2020 року, але тоді завадив перший ковідний локдаун. “Ми відновили роботу у вересні 2020 року, накопичували сили, ресурси і вирішили призначити прем’єру на квітень 2021 року. Тоді знов більше місяця був локдаун, далі вже йшло до літньої відпустки. А відновити свою творчу діяльність «на повну» вдалося вже взимку. І знову на середину квітня ми призначили прем’єру, але всі ми знаємо, що спіткало кожного з нас і нашу державу у цей складний період”.

Нова постановка опери «Травіата» є продовженням започаткованої «Севільським цирульником» ідеї щодо осучаснення погляду на твори класичні. “Успіх, який має наш «Севільський цирульник» у глядача, дав нам підстави думати, що ми на правильному шляху і що з цією ідеєю ми маємо право і таку амбіцію іти до глядача з подібними прочитаннями, яке вже тривалий час є трендом у багатьох оперних театрах світу”, – зазначає Анатолій Солов’яненко.

У головних ролях – Лілія Гревцова, Тамара Калінкіна, Ольга Фомічова – Віолетта Валері; Дмитро Іванченко, Дмитро Кузьмін – Альфред Жермон; Геннадій Ващенко, Олександр Мельничук, Петро Приймак – Жорж Жермон, його батько; Богдан Тарас, Володимир Тишков – лікарь Гренвіль; Дмитро Агеєв, Олександр Бойко – барон Дюфоль; Михайло Кірішев, В’ячеслав Базир – маркіз д’Обіньї; Сергій Пащук, Руслан Танський – Гастон, віконт де Леторьєр; Анжеліна Швачка, Ірина Петрова – Флора Бервуа; Світлана Годлевська, Ольга Матушенко, Тетяна Хараузова – Аніна; Сергій Скочеляс, Руслан Танський – Жозеф, слуга Віолетти.

Фото: надані пресслужбою

Дивіться також:

Евакуйовані театри Маріуполя та Харкова дали вистави на фестивалі в Кропивницькому

На фронті загинув зірка українського балету Олександр Шаповал

Книга року: готується до друку перша біографія Валерія Залужного

Нова епоха: Netflix показав перші кадри 5 сезону серіалу «Корона» (ФОТО)