Не тільки комік. 6 найсильніших драматичних ролей Джима Керрі, гідних “Оскара”

Сьогодні, 17 січня, акторові Джиму Керрі виповнюється 62 роки. Практично у всіх він асоціюється із комедіями, подекуди дурнуватими. Тож ми зібрали фільми, де він розкриває геть інший свій бік і здатний здивувати.

Джим Керрі – один із найбільш високооплачуваних комедійних акторів в Америці, його стандартний гонорар – 20 млн доларів. Завдяки його яскраво вираженій міміці та пародіюванням його запам’ятовують і впізнають усі. За роки своєї творчості Джим завоював безліч різних премій, але потрапляв і до списків акторів, які найбільше дратують.

Керрі мріє здобути свій головний приз – «Оскар» і каже, що навіть знає, що йому треба для цього зробити. Можливо, зіграти абсолютно протилежну своєму іміджу роль? Адже насправді за гримасами та жартами Керрі приховує безліч дитячих переживань та депресій. І його трагічні ролі відрізняються глибиною та проникливістю.

1«Вічне сяйво чистого розуму» (2004)

Джим Керри в фильме

Ця романтична мелодрама отримала “Оскар” за найкращий оригінальний сценарій. Мабуть, саме у цьому фільмі Джиму Керрі вдалося розкрити весь свій драматичний талант. У картині Керрі зіграв у дуеті з Кейт Вінслет, і варто сказати, що ця пара вийшла яскравою та цікавою.

Обидва герої досить своєрідні, зі своїми дивацтвами та комплексами. Головна думка фільму – кохання можна стерти з пам’яті, але викинути із серця неможливо. Що, власне, і зробили герої фільму: вони стерли з пам’яті всі спогади про їхній роман. І як на підсвідомому рівні вони чіплялися за ці солодкі моменти та хотіли їх зберегти – дивитися вкрай цікаво та захопливо.

2«Шоу Трумана» (1998)

Джим Керри в фильме

Це перша трагічна роль Керрі, якою він довів, що може грати не лише дурнів. За неї він отримав свій перший «Золотий глобус» та премію MTV як найкращий актор.

Герой Джима жив життям, у якому все йшло, мов за сценарієм. І до 30 років він зрозумів, що йому це все здається не просто так: його життя – це шоу, за яким спостерігають мільйони людей. Тоді він вирішив вирватися незважаючи ні на що, борючись зі страхами, які йому прищеплювали все життя.

3«Людина на Місяці» (1999)

Джим Керри в фильме

Художній фільм, присвячений життю незвичайного та екстравагантного коміка Енді Кауфмана, якого зіграв Джим Керрі. Сюжет охоплює все життя коміка з самого дитинства та переносить у його захопливий світ. Адже він був не просто коміком, він перетворив своє життя на нескінченне шоу, і вже ніхто не міг відрізнити, де правда, а де вигадка.

На цю роль була величезна черга охочих: Шон Пенн, Кевін Спейсі, Едвард Нортон та інші знамениті актори хотіли зіграти цього незвичайного персонажа. Але обрали Джима Керрі. І багато шанувальників Кауфмана були категорично проти і навіть дзвонили продюсерові фільму.

Але незважаючи ні на що, Джим Керрі дуже серйозно поставився до підготовки до знімань, і роль йому вдалася – за неї він отримав свій другий “Золотий глобус”.

4«Маджестік» (2001)

Джим Керри в фильме

Подейкують, що Джим Керрі знявся у цій драмі, щоб отримати “Оскар”. Йому це не вдалося, зате він познайомився зі своєю майбутньою дружиною Лорі Холден, яка виконала з ним головну роль у фільмі.

У цій картині Джим зіграв роль людини, яка живе не своїм життям, – після автокатастрофи він втратив пам’ять і опинився в невеликому містечку, в якому його прийняли за зниклого безвісти солдата під час Другої світової війни. І він навіть повірив у це і почав жити його життям. Поки до нього не повернулася пам’ять…

5«Число 23» (2007)

Джим Керри в фильме

Ще одне нове амплуа Джима Керрі – роль у трилері, присвяченому містиці числа 23. Герой Керрі починає читати незвичайну книгу, яка відображає його життя, і намагається розібратися у всій містиці.

Усвідомлення того, що відбувається, перевертає його життя з ніг на голову і по-справжньому шокує. Але він знаходить у собі сили ухвалити правильне рішення. Фільм був розкритикований, але Керрі зумів виявити себе у новому образі.

6“Справжні злочини” (2016)

Джим Керри в фильме

Тут Керрі зіграв польського детектива, який розслідуючи одне вбивство, виходить на слід лиходія-серійника, на рахунку якого чимало жертв. Керрі з’явився у фільмі з густою бородою, яка, до речі, на той час була в нього і в реальному житті, але набагато довша. Ця картина провалилася в прокаті, але гра Джима в ній заслуговує на увагу і похвалу.

Дивіться також:

П’ять маловідомих фільмів із Міллою Йовович на всі смаки

10 лучших фильмов c Кейт Бланшетт

10 фільмів з Аланом Рікманом, які потрібно подивитися