Одній з найкрасивіших актрис Франції XX століття Катрін Денев сьогодні, 22 жовтня, виповнилося 80 років.

Караван історій” розповідає про головний любовний роман її життя – з італійським секс-символом свого часу Марчелло Мастроянні.


Коли вони зустрілися на зйомках фільму “Це трапляється тільки з іншими” у 1970 році, то обидва перебували у стосунках. Красуня Катрін Денев, яка тоді вже підкорила всіх можливих чоловіків, зупинила свій вибір на фотографі Девіді Бейлі. Марчелло Мастроянні був одружений з актрисою Флорою Карабеллою.

Обидва вже пересичені романами, стосунками та пристрастю. Не дивно, що кохання з першого погляду між ними не спалахнуло. Катрін чудово знала про репутацію італійського казанови: цього чоловіка, який народився в сім’ї простого сільського теслі, жадали практично всі жінки Італії, а він був і не проти.

Марчелло Мастроянні та Катрін Денев у фільмі “Це трапляється тільки з іншими”

Марчелло теж холодно зустрів нову партнерку зі знімального майданчика, оцінивши її як звичайну гарну пустушку – чергову красуню, яка хоче підкорити екрани.

Але режисеру фільму Надін Трентіньян було абсолютно байдуже на особисті упередження акторів, головне – успіх фільму, а він був неможливий без іскри між персонажами. За сюжетом, герої картини – сімейна пара, яка після смерті доньки втратила пристрасть та намагається її повернути. Фоном стрічки служила невелика квартирка, де герої проводили майже весь час.

Для того, щоб актори краще познайомилися, режисерка запропонувала їм пожити в цьому приміщенні кілька днів – без телефонів, журналів, телевізорів та зв’язків із зовнішнім світом.

Катрин Денев и Марчелло Мастрояни
Катрін Денев та Марчелло Мастроянні у фільмі “Ліза”

Цей приголомшливий хід зробив не тільки весь фільм, а й створив нову неймовірно гарну пару. Мастроянні та Денев увійшли туди абсолютно чужими людьми, а вийшли вже коханцями.

Неймовірно складні знімання лише зблизили їх. Сюжет був психологічно насиченим, зворушливим, а олії у вогонь підливало ще й те, що сценарій був написаний на основі особистої трагедії режисерки – і про це знали всі.

Для того щоб зробити картину якісною, актори мали вкласти всю свою щирість і почуття, зіграти так, щоб жоден глядач не засумнівався у справжності історії. Але вийшло, що емоції навіть не були награними, діалоги йшли з неймовірною легкістю, поцілунки були пристрасними, а погляди ніжними. Після закінчення зйомок вони обидва вже були безумно закохані один в одного.

Катрін Денев і Марчелло Мастроянні у фільмі “Трішки вагітний”, 1973 рік

Італійський секс-символ, здавалося, забув про те, що він одружений. Який тут штамп у паспорті, якщо на горизонті кохання всього життя. Але Денев була в Парижі, а він у вже ненависній розлучниці-Італії.

Нічого не рятувало від несамовитих почуттів. Хоч і телефонував щодня, і писав, але все мало – без коханої поряд нічого не мало значення. Мастроянні запропонував Денев переїхати до нього, він готовий був кинути все, жити з нею і заради неї.

марчелло мастрояни
Марчелло Мастроянні у 60-х

Але Катрін до цього не була готова, вона відмовилася переїжджати. Можливо, така холодність і могла когось збентежити, але не Марчелло. В його оточенні таких жінок не було. Будь-яка б кинула все своє життя під ноги італійському красеневі тільки за один поцілунок. Це остаточно переконало його в тому, що Катрін – його жінка.

Зрештою, Мастроянні не витримав і слізно почав просити у дружини розлучення, щоб переїхати до своєї коханої. Не сказати, що місіс Мастоянні була вражена – вона сама була пристрасною італійкою, тому звикла заплющувати очі на інтрижки чоловіка, не бачачи в них нічого страшного.

Катрін Денев у 70-х

Але цього разу Флора зрозуміла: це не просто інтрижка, все скінчено, Марчелло вже не її. Незважаючи на сльози дружини, затуманений любов’ю актор все ж таки переїхав до Франції.

Париж став місцем розквіту кохання Катрін та Марчелло: постійні прогулянки, вечірки до ранку – життя було справжнім святом. Холодна і завжди відсторонена Денев нарешті відчула весну. Палкий характер коханця все ж таки діяв на неї позитивно. І Мастроянні вирішив: час одружуватися!

Катрін Денев під час зйомок фільму “Сатана там править бал”, 1962 рік

Але не так сталося, як гадалося. Шанувальники пари так і не дочекалися зіркового весілля. Катрін, хоч і була охоплена почуттями, зберігала завжди властиву їй раціональність: вона категорично відмовила Мастроянні.

Причин було багато, але першою, звичайно, стало те, що актор кинув заради неї свою дружину. Не те щоб Катрін боялася такої ж долі, просто на чужому нещасті щастя не збудуєш. До того ж актриса з власного досвіду знала, яким швидкоплинним може бути кохання, навіщо ж обтяжувати такі крихкі почуття ще й ланцюгами шлюбу.

Катрін Денев у фільмі “Капітуляція”, 1968 рік

Італійський красень був розчавлений: кохання всього його життя йому відмовило. Зібравши свої речі, він знову переїхав до Італії до всепрощаючої Флори. Але рани зализував недовго. Мастроянні не звик здаватися, а тому вже незабаром знову кинувся до ніг відомої француженки.

Вже за кілька місяців громадськість дізналася, що Катрін чекає від нього дитину. Багато хто жартував, що це остання зброя в арсеналі актора, щоб підкорити цю неприступну французьку фортецю.

Коли в 1972 році у пари народилася дочка К’яра, Марчелло, здавалося, відчував найщасливіший момент у своєму житті – він купив кілька ящиків шампанського і пропонував його всім перехожим, заливаючись радісним сміхом.

Катрин денев дочь кьяра мастрояни
Катрін Денев з дочкою К’ярою Мастроянні в Нью-Йорку, 1995 рік

Але ця радість була довгою. Надії Мастроянні на довге спільне життя з Денев ставали дедалі нереальнішими. Актриса ніяк не погоджувалася вийти на італійця заміж, вони постійно сварилися, а дитина, всупереч усім очікуванням, не стала для пари ниткою, що зміцнює зв’язок.

Вже за два роки після народження К’яри на знімальному майданчику чергового спільного фільму Катрін сказала Мастроянні те, що говорила всім своїм чоловікам: “Наші стосунки вичерпані. Треба розлучитися”. Як згадувала потім сама Денев: “Я завжди йшла першою навіть від великих”. І Мастроянні не став винятком.

Велика історія неймовірного кохання була закінчена. Денев залишилася в Парижі, Мастроянні знову повернувся до Італії. Звичайно, з улюбленою дочкою він бачився часто – але як же боляче було бачити ту, яка колись розтоптала його почуття.

Марчелло Мастроянні та Катрін Денев на церемонії вручення премії CESAR у 1993 році

Здавалося, його любов мала зійти нанівець – і багато жінок після Катрін цьому лише сприяли. Але до кінця життя французька красуня залишалася найбільшим коханням великого Марчелло. Він навіть помер на руках Катрін та К’яри у 1996 році, коли йому було 72.

Фото – Getty Images

Дивіться також:

Катрін Денев і Рамі Малек подорожують у часі в романтичному фільмі Гая Річі для Cartier (ВІДЕО)

Алену Делону – 87 років. Як мінялася зовнішність французького секс-символа (ФОТО)

30 найкращих вінтажних зіркових фото за всю історію Венеційського кінофестивалю

Із секс-бомби — в легенду кіно: життя Софії Лорен у фотографіях