Вже завтра у Ліверпулі відбудеться перший півфінал 67-го конкурсу “Євробачення“.  Україна візьме участь у пісенному змаганні ввісімнадцяте. Ба більше, мала би втретє вітати конкурс у себе вдома після перемоги гурту KALUSH ORCHESTRA. Та через війну, від нашого імені зокрема, конкурс веде Велика Британія.

Цього року нашу країну представляє колектив TVORCHI. Їхній виступ почуємо вже у фіналі, 13 травня.

А поки ми зібрали всі номери, з якими наші арстисти підкорювали сцену “Євробачення” – і тричі принесли Україні перемогу. За ними цікаво відстежувати еволюцію і нашої естради, і сприйняття глядачів.

Олександр Пономарьов – Hasta La Vista, 2003 рік

На “Євробаченні” Україна дебютувала у 2003 році. Тоді нашу країну представляв Олександр Пономарьов. За підсумками ми мали 14-те місце.

Руслана – Wild Dances, 2004 рік

Друга спроба підкорити “Євробачення” блискуче вдалася. Руслана виборола перше місце і право провести “Євробачення” у Києві з адаптацією пісні “Дикі танці“. Тоді ж зі сцени головного пісенного конкурсу Європи вперше прозвучала українська мова: другий куплет Wild Dances співачка виконала рідною мовою.

“Ґринджоли” – Razom Nas Bahato, 2005 рік

“Євробачення” у Києві пройшло 2005-го, після Помаранчевої революції. І виступ гуртуҐринджолиз піснею “Разом нас багато”, неформальним гімном цієї революції, був не музичною, а політичною та світоглядною заявою. Сам конкурс, вперше проведений у Європі, що відновлюється після Другої світової війни, був великою мірою політичним і покликаним примирити країни, об’єднавши їх у технічно амбітному та яскравому перформансі.

Як би там не було, на конкурсі гурт із Івано-Франківська посів 19-те місце.

Тіна Кароль – Show Me Your Love, 2006 рік

Тіна Кароль – юна та запальна – привезла Україні зі Стамбула сьоме місце.

Вєрка Сердючка – Dancing Lasha Tumbai, 2007 рік

Не кинули ми запалювати і наступного року. І нехай 2007-го “Євробачення” ми, технічно, не виграли. Але це як сказати: Вєрку Сердючку, її колектив та пісню Dancing Lasha Tumbai Європа пам’ятає досі. “Хеллоу, еврібаді, май ней із Вєрка Сердючка, май інгліш – ніхт ферштейн” – класика. Результат, до речі, пристойний – друге місце.

Ані Лорак – Shady Lady, 2008 рік

Із другим місцем повернулася і Ані Лорак.

Svetlana Loboda – Be My Valentine (Anti-Crisis Girl), 2009 рік

“Криза” та “антикризовий” були словами 2009 року. І команда Світлани Лободи не втрималася від спокуси похайпувати. Але результат був середнім – 12-те місце.

Alyosha – Sweet People, 2010 рік

Після кількох років веселих пісень та танців Україна виставила на конкурс Alyosha із серйозним екологічним та соціальним маніфестом у її пісні. Катастрофа Чорнобиля – і весь світ на межі катастрофи: Грето Тунберг, ти була не першою. Результат Alyosha – 10-те місце.

Міка Ньютон – Angel, 2011 рік

Красива пісня та номер із пісочною анімацією Ксенії Симонової, першої переможниці шоу “Україна має талант”, принесли Міці Ньютон четверте місце.

Гайтана – Be My Guest, 2012 рік

Гайтана та її “Be My Guest” – теж відображення соціального та політичного порядку денного: у тому ж 2012 році Україна разом із Польщею приймали футбольний чемпіонат Євро-2012. І запрошення в гості від Гайтани демонструвало дружелюбність та “дайверсіті”. Щоправда, “окупилося” лише 15-м місцем.

Злата Огнєвіч – Gravity, 2013 рік

Казковий номер Злати Огнєвіч, її голос та витончена манера виконання принесли Україні 2013 року третє місце.

Mariya Yaremchuk – Tick-Tock, 2014 рік

Динамічний номер Марії Яремчук оцінили на шосте місце.

Джамала – “1944”, 2016 рік

2015 року Україна не брала участь у “Євробаченні” – військові дії були в розпалі, не до веселощів. Але 2016-го на конкурс вирушила Джамала з найпотужнішою заявою. Складна вокальна партія, незвичайний голос та манера Джамали, номер, який ілюстрував гіркий зміст пісні, – і в результаті Україна перемогла!

O.Torvald – Time, 2017 рік

 

Виступати за свою країну у своїй країні – завжди непросто. Ось і результат O.Torvald – лише 24-е місце.

MELOVIN – Under The Ladder, 2018 рік

Дещо краще був виступ MELOVIN– 17-е місце.

2019-го у фіналі Нацвідбору на “Євробачення” вибухнув скандал. Причиною його стала сумнівна громадянська позиція трьох із шести учасників: MARUV гастролює в росії, солістка YUKO – громадянка росії, а сестри Анна-Марія не визнають анексію Криму росією.

У результаті MARUV, якій глядачі віддали перше місце, відмовилася від участі. А потім відмовилися і конкурсанти, які посіли друге та наступні місця.

Але у 2019-му “Євробачення” без України все одно не обійшлося – бо ну яке ж “Євробачення” без України? Зірка Вєрки Сердючки знову заблищала. Разом з іншими аксакалами сцени конкурсу – Кончітою Вурст, Монсом Сельмерльовом, Елені Фурейрою та Галі Атарі – Вєрка розгойдала Ізраїль. Вони влаштували, як влучно сказав ведучий, балаган – мінялися піснями один одного. “Шалом, Європа”, – сказала Вєрка – і була найкрутішою.

У 2020-му на Нацвідборі переміг гурт Go_A з піснею “Соловей”.

Але у світі вибухнула пандемія, і як багато в нашому житті, “Євробачення” пішло в онлайн, у вигляді концерту “Євробачення: Europe Shine a Light”. У його межах показали й фрагменти виступів переможців відборів, та кавери на старі хіти конкурсу. Go_A виконали Dancing Lasha Tumbai. Вєрка всюдисуща!

Go_A – SHUM, 2021 рік

Нарешті 2021 року Європа почула Go_A наживо. І вже перші репетиції різко підвищили ставки на групу. Їхній феномен – в автентичності, чесності та щирої любові до того, що роблять. А саме це – нові цінності за часів турбулентності та пандемії. У підсумку – п’яте місце.

У 2022 році на Нацвідборі переможницею оголосили Аліну Паш. Проте розрісся скандал – із питаннями щодо законності перетину Аліною адмінкордону з окупованим Кримом, із підробними довідками про це, із підрахунком голосів. Зрештою, Україну представив гурт Kalush Orchestra. А потім сталося 24 лютого, і в Україні запалала повномасштабна війна. Втім, вирішили: наш голос мають почути, тим більше росіянам в участі відмовили. І попри перестороги щодо політичних заяв Олег Псюк під ризиком дискваліфікації виголосив зі сцени: “Врятуйте Маріуполь, рятуйте Азовсталь просто зараз”. Велика сила слова:заяву назвали не політичною, а гуманітарною, а Kalush Orchestra і їхня Stefania – фаворити Євробачення” 2022 – здобули заслужену перемогу. Після якої випустили драматичний, неймовірної сили кліп: про маму, що рятує дітей в евакуації, про маму-військову і маму загиблу.

Нацвідбір на Євробачення-2023 проводили в підземеллі метрополітену, під час блекауту. Логічно, що кращими стали TVORCHI та їхня пісня Heart of Steel – продовженя історії, розпочатої “Калушем”. Побажаємо хлопцям удачі!

Фото: Getty Images

Смотрите также:

Юлія Саніна стане ведучою Євробачення 2023 в Ліверпулі

Мария Яремчук: «Тяжело будет моему мужу, если он вообще сможет прожить со мной больше десяти лет”

Златі Огнєвіч – 37 років: 20 фактів про іменинницю