Великодня субота традиційно була днем для фарбування крашанок і малювання писанок. Крашанка – один із символів Христового Воскресіння. За переказами, саме з яйцем, бо це просте й дешеве підношення, Марія Магдалина прийшла до римського імператора, щоб оголосити, що Христос воскрес. Але той у відповідь відмахнувся: «Швидше яйце почервоніє, ніж я повірю в це». Тієї ж миті яйце стало червоним. Тому в українців існує традиція – перед Великоднем фарбувати яйця, створюючи крашанки.
Проте зараз яйця фарбують і перетворюють на крашанки багатьма способами і у безліч кольорів. Виготовлення крашанок – своєрідна медитація і творчість.
В магазинах продається багато барвників і засобів для декорування. Проте найцікавіший результат виходить із натуральними барвниками – чаєм каркаде, синьою капустою та куркумою.
“Висипте пачку каркаде (70-80 грамів) у миску та залийте її літром окропу. Накрийте та дайте настоятися 20 хвилин, — розповів Гліб. — Після цього занурте туди варені яйця й залиште на півгодини. Коли дістанете крашанки з розчину, промийте їх водою та викладіть на серветку сушитися.
Коли крашанки підсохнуть, обов’язково змастіть їх соняшниковою олією — це додасть красивого блиску”.
Крім того, фарбувати яйця можна іншими природними барвниками – це екологічно і гарно.
Для синього кольору:
Половину голівки червоної капусти варіть протягом півгодини у літрі води на повільному вогні. Охолодіть. Процідіть, зваріть у відварі яйця, залиште на ніч.
Для золотавого кольору:
На 600 мл води візьміть 4 ст. л. куркуми, проваріть 5 хвилин, дайте настоятися, потім відваріть яйця у відварі, лишіть у відварі на ніч.
Фото: Новий канал, Shutterstock
Дивіться також: