Традиційно в Україні на Страсному тижні два дні господині виділяли на приготування пасок – чистий четвер або ж суботу. Пасочок пекли багато – бо ж на Великдень годилося ходити в гості до родичів і друзів і обмінюватися пасками та крашанками.
А отже, і рецепти можна випробувати різні. Наприклад – шоколадну паску з амаретто – таку готує телеведуча та відома кулінарка-аматорка Валентина Хамайко. Вона поділилася своїм улюбленим великоднім рецептом.
Валентина рекомендує для випікання пасок виділити цілий день.

“Тісто на паску необхідно замішувати зранку, тому що тільки до вечора ви отримаєте готові вироби. Великдень не любить метушні”, – зауважує Валентина Хамайко.
Інгредієнти для опари:
Борошно – 100 г
Цукор – 10 г
Молоко – 90 мл
Свіжі дріжджі – 5 г
Для тіста:
Борошно – 430 г
Какао – 30 г
Цукор – 120 г
Ванільний цукор – 10 г
Сіль – 5 г
Молоко – 70 мл
Ром / амаретто – 45 мл
Мед – 16 г
Жовтки – 6 шт
Вода – 35 мл
Свіжі дріжджі – 10 г
Вершкове масло – 80 г
Чорні родзинки/ шоколадні крапельки – 165 г
Для обмазування:
Маленьке яйце – 1 шт
Дрібка солі
Спосіб приготування:
1. Готуємо опару. Замішуємо дріжджі з цукром, розтираємо їх та розбавляємо теплим молоком. Додаємо борошно. Замішуємо опару та залишаємо під плівкою на 40-60 хвилин.
2. Готуємо основне тісто. У мисці змішуємо просіяне борошно, какао, ванільний цукор, мед, ром (амаретто), сіль і дріжджі, розтерті з цукром і розведені молоком до однорідності. Додаємо шість жовтків та воду.
3. Поступово додаємо м’яке масло. Тісто має бути дуже м’яким і трохи липнути до рук.
4. Залишаємо тісто в теплі на півтори або дві години: воно має збільшитися вдвічі.
5. Розділяємо тісто ножем, не варто рвати його. Формуємо з тіста “колобки” і поміщаємо їх у форми для випікання. Тісто має заповнювати форму не більше ніж на третину. Накриваємо тісто у формах харчової плівкою та відставляємо десь на півгодини.
6. Духовку розігріваємо до 180 градусів.
8. Щойно тісто у формах підніметься майже догори, обмазуємо його яйцем і випікаємо. Час випікання залежить від розміру форми та об’єму тіста.
“Я орієнтуюся на зовнішній вигляд, аромат та перевіряю готовність дерев’яною зубочисткою: протикаю паску в середині, якщо дерев’яна паличка виходить сухою, моя випічка готова”, – радить Хамайко.
- Більше рецептів від Валентини Хамайко можна знайти в її кулінарній книзі “Солодка неділя”.
Дивіться також:
Панетоне з шоколадом на Великдень: легкий рецепт від Ектора Хіменес-Браво
Мармуровий ефект і натуральні барвники: як пофарбувати найгарніші крашанки на Великдень
Как не поправляться от мучного: секреты персонального шеф-повара
Фруктовые сырники: рецепт от финалистки “Супермодели по-украински”