27 лютого – день народження однієї з найкрасивіших актрис в історії Голлівуду – Елізабет Тейлор. І точно – найскандальнішої. Вона виходила заміж вісім разів. Її колекції прикрас заздрила принцеса Маргарет. А Говард Г’юз пропонував за неї мільйони – аби тільки вийшла за нього.

Караван історій” розповідає про блискучу Елізабет Тейлор – коханку, актрису, матір, благодійницю і просто богиню Голлівуду, яка вміла брати від життя все.


– Бачиш, як мене обзивають: “Хижачка, що пожирає чужих чоловіків”», – надувши губки, поскаржилася Річарду Бертону Елізабет Тейлор і простягла газету.

Пощади, о велика царице Єгипту! – благав актор. – Я закладу бомбу під їхню редакцію, а редактора розчленую.

Коханці повалилися на ліжко від сміху і віддалися гарячій пристрасті.

…Елізабет Тейлор готувалася до зйомок чергової сцени у фільмі «Раптом минулого літа», коли в гримерку влетів її чоловік Едді Фішер.

– Люба, тільки-но мені зателефонував Волтер Венжер. Він пропонує тобі головну роль у “Клеопатрі”!

– І чого ти радієш? – підставляючи обличчя гримерці, остудила його запал Ліз. – Я ще не закінчила ці зйомки, а після планую відпочинок.

Едді миттєво знітився, і тема була закрита. Але продюсер кіностудії Fox ще раз переглянув кандидатури Одрі Гепберн, Джоан Коллінз, Мерилін Монро – і ствердився в думці, що Клеопатру повинна грати не просто зірка, а королева, яка розбиває вщент серця чоловіків і коханців. Тобто Елізабет Тейлор. Вона у свої 28 перебувала вже в четвертому шлюбі. І хоч президент компанії Fox Спірос Скурас бурчав – «від Тейлор тільки й чекай проблем», — Венжер знову зателефонував актрисі.

– Що ж, я згодна, – нарешті зволила вона. – Якщо мені заплатять мільйон.

Елізабет чудово знала: такого божевільного гонорару не отримала жодна в світі кінозірка – і була впевнена, що Венжер кине трубку. Але він відповів:

– Підписуємо контракт!

Нечувана новина струсила Голлівуд. А Тейлор висунула нову умову: оскільки вона звикла, що чоловік завжди супроводжує її, наче паж – королеву, то «пажу» теж стали платити зарплату — по 1200 доларів на місяць. А для «Клеопатри» виготовили 65 вбрань, одне – з 24-каратного золота.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
Кадр із фільму «Клеопатра», 1963 р. з Річардом Бертоном у головних ролях

Ідилію псувала лише сувора лондонська погода. Якось, провівши весь день на знімальному майданчику, актриса зомліла. Викликаний до неї особистий лікар Єлизавети II направив місіс Тейлор у лікарню для трахеотомії. А після одужання вона почала зніматися вже в Римі.

Англійський актор Річард Бертон, який грав коханця Клеопатри, Марка Антонія, прилетів туди з дружиною та двома дітьми. І побачивши Елізабет Тейлор, гмикнув – не на його смак. Актор безсоромно брехав. Елізабет пронизала його нестерпно солодким болем і поглинула, немов чорна діра.

Проте Бертон недаремно вважався прекрасним актором – на його обличчі не сіпнувся жоден м’яз. Щоб приховувати сум’яття, він відпускав шпильки на адресу партнерки. Ліз не реагувала на випади зухвальця. Але коли почалися сцени з поцілунками, вони не могли відірватися один від одного, хоча режисер захрип від крику «стоп, знято!».

В тілі Бертона відчувалася звіряча сила, його погляд спопеляв пристрастю, а характер був емоційним і твердим. Цей божевільний коктейль сп’янив Елізабет так, що вона забула не тільки про свого чоловіка і дружину Бертона, але навіть про знімальну групу. Її стогін з гримерки, куди в перервах навідувався «Антоній», не чув тільки глухий. Схоже, Едді Фішер та дружина Бертона Сібіл теж оглухли. Бо обидва вдавали, що нічого особливого не відбувається.

Але газетярі щодня повідомляли нові подробиці роману. І справа закінчилася тим, що громадськість, шокована відкритим порушенням подружньої вірності, вимагала позбавити «блудницю» американського громадянства і навіть заборонити в’їзд до країни. Коли скандал дійшов до Ватикану, там засудили актрису.

Творці фільму стривожилися не на жарт – на днях чекали зйомки сцени вступу Клеопатри в Рим. І оскільки під загрозою опинилася не тільки картина, а і життя Тейлор, на вулицях виставили озброєних солдатів.

І ось призначений день настав. Щойно «Клеопатра» пройшла через арку, натовп із криками змілив усі перепони і хлинув до ній. Солдати завмерли в очікуванні наказу. Але виявилося, люди хотіли не закидати актрису камінням, а висловити своє захоплення. Від полегшення Елізабет розплакалася і, вийшовши з образу, почала посилати навколо повітряні поцілунки.

Все закінчилося благополучно. Але такі ситуації були неприпустимі, і кіностудія змусила Бертона дати пресконференцію. Коли актор заявив, що не має наміру розлучатися із законною дружиною, Тейлор спробувала вкоротити собі віку. Збожеволівши від страху, Бертон примчав до лікарні.

– Що ти твориш, дурненька? – запитав він із відчаєм. – Так, заради тебе я розірвав контракт із Шекспірівським театром, де мене, між іншим, вважали спадкоємцем самого Лоуренса Олів’є.

– Шкодуєш, мабуть? – недовірливо гмикнула Елізабет.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
Елізабет Тейлор, 1955 р.

Бертон похитав головою. Не міг же він признатися, що його друзі назвали Тейлор чудовиськом, а його самого – торгашем, який продав свій талант за секс і багатство. Але актор нікого не слухав: він завоював найкращу, найкрасивішу і найвідомішу жінку в світі, а все інше – нісенітниця!

… – Лихо не без добра, – поправляючи розпатлане бурхливими ласками Бертона волосся, промовила Ліз. – Якщо б преса не писала таких бридких статей, ми з тобою і сьогодні займалися б сексом у гримерці. А так хоч жити почали разом.

Бертон розумів досаду коханої. Йому самому не терпілося офіційно оформити їхні стосунки. Але одружилися вони тільки після виходу «Клеопатри» – картини, що подарувала їм фатальне і найдовше в житті кохання…

Ішов час, а інтерес до життя зоряної парочки не згасав. Коли вони приїжджали до нового міста, поліція перекривала вулиці, а перед готелем виставляла охоронців з автоматами. Шаленим успіхом користувалися і фільми, в  яких актори знімалися вдвох. А це траплялося часто. «Якщо головну жіночу роль гратиму я, то головну чоловічу – Бертон», – твердо говорила Тейлор. Продюсери не були проти – скандальний творчий тандем приносив шалені прибутки.

У фільмі «Хто боїться Вірджинії Вульф?» актори перевершили самих себе і, самі того не знаючи, зобразили картину свого сімейного життя в майбутньому – трагедію, в якій герої готові вбити свою половину і разом з тим не мислять життя одне без одного.

Щоб увійти в образ Марти, Ліз набрала десять кілограмів і, лякаючись відображення в дзеркалі, дозволяла гримерам перетворювати своє прекрасне обличчя на опухлу від пияцтва маску, обрамлену сивими лахмами. А сама, зображуючи вульгарну жінку, репетувала не своїм голосом. Одне слово, для Елізабет Тейлор ця роль стала акторським подвигом. І подвиг був оцінений: вона отримала другого «Оскара».

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
З Річардом Бертоном у картині «Приборкання норовливої», 1967 р.

Вразивши глядачів спільною грою в комедії Шекспіра «Приборкання норовливої», подружжя почало отримувати шестизначні суми. Але діяльна натура змусила Тейлор першою з голлівудських зірок відкрити парфумерну лінію під своїм ім’ям. Назви парфумів були промовисті: «Білий діамант», «Діаманти та сапфіри», «Пристрасть для чоловіків»…

Парфумерний бізнес виявився захопливою і дуже прибутковою справою. Подружжя купило яхту, літак, почали колекціонувати полотна Пікассо, Ван Гога, Рембрандта, обзавелися нерухомістю по всьому світу. А поселяючись у готелях, займали весь поверх, де розміщували почет і п’ятьох дітей: трьох від попередніх шлюбів Елізабет, дочку Бертона і спільно усиновлену дівчинку.

Якось у люксі «Сізарс-пелас» Бертон прокинувся від крику дружини. “Вона зникла!” – кричала Ліз і металася по спальні. Актор здогадався: Ліз має на увазі Перегріну – найбільшу в світі перлину, придбану ним на аукціоні «Сотбіс». Вперше побачивши скарб, яким володіли королеви та імператриці, Ліз розплакалася. І ось тепер Перегріна зникла. Поки прислуга, що збіглася на крик, обшукувала всі куточки, Елізабет нервово тиснула свого песика. І коли той позіхнув, побачила в пащі песика дорогоцінну перлину…

Про колекцію прикрас Елізабет Тейлор, яку ретельно поповнювали всі чотири чоловіки актриси, ходили легенди. Але п’ятий був активніший за всіх. Завдяки Бертону актриса отримала скарби, що колись належали Романовим, Тюдорам та іншим монаршим династіям. Дивлячись на них, пані вищого світу помирали від заздрощів, і королева Голлівуду не втрачала нагоди сяйнути. Її вихваляння явно не подобалося іншій любительці рідкісних коштовностей – молодшій сестрі королеви Єлизавети II, принцесі Маргарет. І одного разу стався курйоз.

Того дня Елізабет Тейлор з’явилася на великосвітському рауті у всеозброєнні. На її випещеному пальчику іскрився діамант у 33 карати, подарунок Бертона. Побачивши кільце ближче, гостра на язик Маргарет пирхнула:

– Найвульгарніша річ із усіх, що я колись бачила.

Елізабет пересмикнуло – цю прикрасу вона вважала своїм талісманом. Але не починати ж сварку з членом королівської родини?

– А може, приміряєте? – кинула вона зухвалий виклик Маргарет.

– Що ж, – зробила ласку та і, надівши кільце, застигла, зачарована переливами каменю в променях світла.

Тейлор тріумфувала – як і прості смертні, принцеса їй заздрила! Нарешті актриса підступно посміхнулася і спитала Її Високість:

– Тепер воно виглядає вже не так вульгарно, правда?..

Того дня Ліз подумки подякувала матері та батькові, які з дитинства прищеплювали дочці любов до прекрасного…

…«О, люба, у нашої дівчинки очі, як аметисти!» – вигукнув Френк Тейлор, побачивши новонароджену дочку. «Тобі видніше, татусю», – пробурмотіла Сара, а сама подумала: і як він тільки розгледів аметисти, якщо за припухлими віками малюка – одні щілинки? І взагалі, вона не красуня: червоне зморщене личко вкрите якимось пушком.

Але через пару тижнів з’ясувалося, що Френк Тейлор таки знався на красі, недаремно він керував художньою галереєю. Личко малючки набуло природного кольору, пушок зник, а темно-сині очі відкрилися.

Давши дочці ім’я Елізабет Роузмонд Тейлор, місіс Тейлор почала готувати її до розкішного життя. Вона була впевнена: якщо тобі пощастило народитися в Гемпстеді, де жили багатії і аристократи, треба цьому відповідати. І мала Ліз брала уроки балету, ходила з татом у його галерею, а у мами вчилася гарних манер і вмінню триматися в суспільстві.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
Бітьки Елізабет Тейлор, 1965 р.

Перед війною Френсіс Тейлор повернувся до США, де жив із дружиною раніше, і відкривши галерею в Лос-Анджелесі, винайняв для сім’ї квартиру в Беверлі-Гіллз. Від їхнього дому до пагорбів з буквами HOLLYWOOD було рукою подати, і Сара прийняла це як знак. Сама вона хоч і була не надто удачливою актрисою, але зробити кінозірку із власної дочки просто зобов’язана! І вона почала навчати Ліз азів акторства, грі на фортепіано, а до кінопроб готувала так, як дресирувальники муштрують цуценят.

Френка турбувала бурхлива діяльність дружини, але він знав – зупинити її неможливо. І правда, місіс Тейлор почала заводити корисні знайомства і всім представляти семирічну дочку. Підросла Ліз стала схожа на казкову принцесу: густа чорна шапка волосся, гарненький носик і великі, нереально сині очі, що відливають при освітленні лавандовим відтінком — то аметисти, то сапфіри.

– Ну до чого гарненька, просто диво! – вигукували світські дами.

– Скажи спасибі, мій янголе, – усміхалась доньці Сара, і мала луною повторювала «дякую». Її мелодійний голосок звучав так зворушливо, що розчулював до сліз. Але що з того? Сара сама була гарна, а кар’єру не зробила. Ні, для великого успіху однієї зовнішності мало. Але як піти далі? Вона зламала голову, доки не зрозуміла: дочці потрібна нова біографія! Так, ризиковано, але хто її перевірятиме? В результаті вийшло, що в Англії Тейлори жили в розкішному маєтку, Елізабет навчалася в балетній школі з принцесою Маргарет, а кінним спортом захоплювалася разом зі знаттю.

В реальності ж їхня родина була небагата. У роки війни галерея Френка пустувала, і доходів вистачало тільки на оплату житла. А про навчання дітей у престижних школах навіть не йшлося. Але місіс Тейлор вивернулася навиворіт, щоб потрапити до вищих кіл. І незабаром Ліз почала відвідувати уроки хореографії разом із дівчатками зі знатніх сімей, а потім зі старшим братом вирушила до Байронівської школи, де навчалися діти зірок і кіномагнатів.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
Елізабет Тейлор із братом, 1937 р.

Якось Сара нарядила дочку і, помолившись, повела на кастинг однієї з найвпливовіших кіностудій Голлівуду MGM. Побачивши дитину з волохатими, немов гусениці, бровами і такими пухнастими віями, яких у людей взагалі не буває, режисери розлютилися – навіщо так прикрашати дитину? – і веліли матері змити макіяж. Але зробити це було неможливо – Ліз народилася з подвійним рядом вій.Дистихіаз, – пояснили батькам лікарі, – генна мутація, яка зустрічається один раз на мільйон”.

Отак незвичайну дівчинку помітили в Голлівуді. І в дев’ять років Ліз вперше знялася в кіно. В одинадцять, не без допомоги знайомого її батька, продюсера MGM, вона отримала невелику роль у фільмі «Лессі повертається додому». І прекрасно зігравши, уклала контракт із МGM.

Сара світилася, як ялинка на Різдво. А коли у дванадцять років Ліз зіграла головну роль у картині «Національний оксамит», її мати ледь не луснула від гордості. З роллю дівчинки, яка дружить зі скаковим конем, Ліз впоралася ідеально. Вона любила тварин і в дитинстві каталася на поні, подарованому дідусем. Фільм показали на Різдво, і він став гітом року, а Елізабет Тейлор потрапила в когорту дітей-зірок.

На цьому її дитинство закінчилося. MGM зажадала, щоб дівчинка взяла псевдонім Вірджинія, вищипала брови і пофарбувала волосся. Батьки Ліз відмовилися. Та її і саму не можна було змусити танцювати під чужу дудку. У неї з дитинства був стрижень, який є не у кожного дорослого. Але ось виконувати суворий режим доводилося: вдень – школа та знімальний майданчик, а вечорами — уроки танців, співу та репетиції. Натомість тепер Ліз отримувала зарплату в 750 доларів і допомагала сім’ї оплачувати рахунки.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
Кадр із військової драми «Хоробрість Лессі», 1946 р.

Через стрімкість кар’єри вона швидко подорослішала і виглядала старшою своїх років. У п’ятнадцять грала вісімнадцятирічних героїнь і в цьому віці вперше вимовила матюк. Це сталося, коли співзасновник MGM Луїс Майєр розкричався на Сару Тейлор:

– Я витягнув твою дочку з бруду, а вона сваволить!

Ліз наче грім уразив. Вона підійшла до Майєра і відрізала:

– Не смійте так розмовляти з моєю мамою! Інакше я звідси піду, а ви разом зі своєю кіностудією можете котитися до біса.

За таку нечувану зухвалість будь-яку іншу актрису-початківицю миттєво викинули б за поріг з вовчим квитком. Але Тейлор витівка зійшла з рук. Чуття підказувало Майєру: ця грубіянка принесе студії мільйони. І він не помилився. За два роки фото Елізабет Тейлор красувалося на обкладинці «Тайм», а її називали лідеркою нового покоління зірок Голлівуду.

– Ура, матусю, я отримала дорослу роль! – закричала у нестямі від радості Ліз, повернувшись увечері зі студії.

– Сподіваюся, без еротичних сцен? – уточнила Сара, яка дбала про моральність шістнадцятирічної доньки.

– Майже! – розреготалася Ліз і розповіла сюжет трилера «Конспіратор», де її юна героїня виходить заміж за офіцера.

Елізабет перейнялася новою роллю і грала практично без дублів. Тим не менш, її участь в цій картині багато хто не схвалював. Справа в тому, що партнером дівчини був Роберт Тейлор – кумир жінок і прекрасний актор. Але Тейлору було під сорок, а він пристрасно цілував неповнолітню.

Ліз притискалася до партнера не менш пристрасно, хоча на його місці уявляла старшокласника Джона Дерека. Дерек хвилював її до тремтіння в тілі. Але з такою роботою Ліз було не до побачень, їй навіть уроки доводилося робити в перервах між зйомками. «А як я можу все встигати, якщо Роберт Тейлор без кінця засовує язик у моє горло?» – виправдовувалася Ліз перед колегами, які називали її «двієчницею». Натомість свою роль вона зіграла так, що критики визнали: Елізабет Тейлор чекає на великий успіх у кіно.

А от успіх Ліз у чоловіків був колосальним. Мільярдер Говард Г’юз запропонував батькам Елізабет шестизначну суму, якщо їхня дочка стане його дружиною. Ліз не терпілося вискочити заміж і позбавитися від диктатури матері і MGM. Але пропозицію вона відхилила – за Г’юзом тягнувся шлейф скандалів і зв’язків з жінками та чоловіками.

А ось футболістові Гленну Девісу Ліз одразу сказала «так». Але з’ясувавши, що цю лавсторі підлаштувала студія в змові з її мамою, кинула Девіса і пішла до молодого мільйонера Вільяма Д. Полі-молодшого, сина посла США. Полі був просто диво: подарував Ліз першу в її житті каблучку з діамантом, оточив увагою, але натомість попросив, щоб після весілля Елізабет залишила кар’єру і присвятила себе сім’ї. Коли ж вона погодилася на чергові зйомки, розмови про весілля стихли.

6 травня 1950 року в Беверлі-Гіллз яблуку не було де впасти. На одруження вісімнадцятирічної Елізабет Тейлор та 24-річного Конрада Ніколсона Гілтона-молодшого, спадкоємця гігантської мережі готелів «Гілтон», приїхали 700 гостей, а у церкві зібралися тисячі американців. Церемонію висвітлювали усі газети та телеканали. Наречена була невимовно прекрасною. Весільну сукню та вбрання для медового місяця Ліз подарувала студія MGM. Розкішний подарунок, якщо зважити на те, що дизайн розробляла сама Елен Роуз, авторка весільного вбрання Грейс Келлі.

Бенкет проходив у шикарному готелі «Бель-Ейр». Шампанське лилося рікою, грала весела музика, звучали урочисті промови. Ліз здавалося, що казка триватиме вічно. Але як гірко вона помилялася…

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
1950 року 18-річна Елізабет Тейлор вийшла заміж за мільйонера Конрада Гілтона

З Нікі актриса познайомилася в нічному клубі, а вже за два місяці вони оголосили про заручини. До неї, звичайно, доходили чутки, що цей хлопець – плейбой, любить алкоголь та наркотики. Однак під час залицянь наречений майже не пив, і Ліз вирішила, що все погане позаду. Але вже в весільному круїзі Нікі став невпізнаваним. Він ущент напивався, фліртував з дівчатами і годинами грав у покер і рулетку, жбурляючи купу грошей на вітер.

Після повернення молодят додому «медовий місяць» продовжився. Тільки тепер уже Гілтон почав піднімати руку на дружину. Його жорстокість розбурхала дитячі травми Ліз. Коли їй було років десять, батько, добре випивши, починав її ображати – малолітка заробляє більше розумного і досвідченого чоловіка? Так, як вона сміє!

Образа на батька терзала душу. Може, тому актриса так чекала кохання від чоловіків, з якими її зводила доля? Але одного разу Ліз осяяло: а чоловіків, на відміну від батьків, можна міняти! І коли Нікі вдарив її, вагітну, так, що трапився викидень, подала на розлучення. Через дев’ять місяців після весілля, отримавши відступні у вигляді кадилаку, кількох норкових шуб і солідного пакету акцій корпорації «Гілтон», Елізабет Тейлор знову стала самотньою.

– Дурненька я, думала, цей шлюб навіки, – хлюпала носом Ліз перед другом юності Кліфтом Монтгомері, одним з небагатьох чоловіків, з яким навіть не фліртувала.

– Ні, ти розумниця. І красуня. І цей хлющ був тебе недостойний,— втішав її Монті. – Я б сам на тобі одружився, але зі мною тобі було б ще гірше…

Минув рік. І на зйомках в Англії Елізабет, чия пристрасна душа, як і раніше, жадала кохання, познайомилася з відомим актором Майклом Вайлдінгом. Майкл кардинально відрізнявся від Нікі: старший за Ліз на 20 років, розважливий, самостійний. Це було саме те, чого дівчина потребувала позаріз. Тому наявність у Майкла сім’ї її не збентежила. Виявивши у свої неповні двадцять хватку досвідченої жінки, Ліз витребувала для коханого контракт у Голлівуді і поспіхом відвезла до США. А 21 лютого 1952 року знову стала одружена леді.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
Вдруге Елізабет стала нареченою 1952 року. З другим чоловіком Майклом Вайлдінгом, 1955 р.

Другий шлюб виявився набагато вдалішим за перший. Елізабет народила двох синів, освоїла роль матері і навіть почала продовжувати кар’єру. А Майкл, потрапивши в тінь знаменитої дружини, став відмовлятися навіть від перспективних проєктів. Елізабет дарувала чоловікові то дорогий автомобіль, то яхту. А він оплачував подарунки для дружини її грошима. Якось, виїхавши на зйомки, Елізабет прочитала в газеті: Майкл Вайлдінг розважається зі стриптизерками у власному будинку. Це було вже надто!

– Мені давно набридло бути главою сім’ї, але я терпіла. Однак прощати ганьбу не маю наміру,— гнівно заявила чоловікові актриса. – Все, подаю на розлучення!

– Пробач, Ліз, я перед тобою завинив, – покаянно опустив голову Майкл.

– Не називай мене «Ліз», я терпіти не можу це ім’я! – верещала вона.

– Так-так, я забув, вибач! – забелькотів Вайлдінг. – І все ж благаю: не поспішай з розлученням, я так люблю наших хлопчиків!

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
ЕлізабетТейлор із сином Крістофером (праворуч) під час підготовки до зйомок фільму «Клеопатра», 1962 р.

Але Елізабет вже було не зупинити. Через п’ять років після весілля, день у день, вона розірвала шлюб. Навіщо тягнути, якщо в розпалі новий роман?

Цього разу Ліз побила власний рекорд – вийшла заміж через три дні після розлучення. Її третій чоловік, Майкл Тодд, не виглядав красенем і годився їй в батьки. Натомість він був особистістю з великої літери: ерудит, блискучий режисер, продюсер. Його картина «80 днів навколо світу» отримала п’ять «Оскарів».

Незабаром Елізабет, яка грала в цьому фільмі, стало ясно: вона, заміжня жінка, мати двох дітей, не в силах встояти перед таким чоловіком. У Майкла теж була дружина, але їхнє взаємне тяжіння спопелило обов’язок перед сім’ями. Піддаючись пристрасному пориву, Ліз і подумати не могла, що Майкл Тодд стане найголовнішою людиною в її житті. А він став!

– Пробач, але між вами двадцять три роки різниці, – зауважила близька подруга Елізабет, Деббі Рейнольдс.

Іншого за таку нетактовність Ліз одразу б вигнала з дому в шию. Але вони з Деббі товаришували з самого початку кар’єри. Саме Деббі зі своїм чоловіком, співаком Едді Фішером, були свідками на весіллі Ліз і Майкла.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
З третім чоловіком, продюсером Майклом Тоддом, 1957 р.

– А хіба вік має значення, якщо тебе обожнюють, читають тобі вірші, дарують діаманти, підключають усі зв’язки, щоб ти отримувала ролі в найбільш касових фільмах, і кожен твій день перетворюють на свято? – розсердилася Ліз.

Деббі слухала з відкритим ротом, і Ліз вирішила її доконати:

– Якось Майкл подарував мені діадему і наказав плавати в ній ось у цьому самому басейні. І я плаваю! – розреготалася Елізабет – і пірнула під воду, обдавши подругу бризками з голови до ніг.

– Та ви обоє ненормальні! – заволала Деббі, обтрушуючись.

Коли подруга поїхала, Елізабет іще гостріше зрозуміла, що так сильно, як Майкла, нікого не любила. Часом її дорослий, солідний чоловік чинив безумства. Наприклад, влаштовував пишні прем’єри своїх фільмів і скликав прірву гостей на банкети, куди шампанське поставлялося цистернами, а залом водили слонів.

Подарувавши чоловікові дочку, Елізабет стала найщасливішою жінкою у світі. А адже народження третьої дитини їй важко дісталося. Незадовго до пологів вона перенесла операцію на хребті. Але коли лікарі порадили перервати вагітність, Елізабет навідріз відмовилася – у них з Майклом має бути спільна дитина! Так, вона була дуже щаслива. І Майкл, купивши літак, так його і назвів – «Щаслива Ліз».

Старші діти Елізабет Тейлор – Майкл, Крістофер і Елізабет, 1959 р.

Через рік Тодда назвали «Людиною року», і 22 березня 1958 року він збирався разом з дружиною летіти в Нью-Йорк на банкет на свою честь. У передчутті урочистості Ліз одягла на голову один із подарунків чоловіка – старовинну тіару з діамантів, платини та жовтого золота – і півдня провела біля дзеркала, підбираючи під скарб вбрання. Але надвечір в неї піднялася температура, і лікарі заборонили виходити з дому.

– Обійми мене, коханий, мені чомусь так страшно, – попросила чоловіка Ліз.

– Та годі, це просто застуда, – заспокоював Майкл, поправляючи на дружині ковдру. – Я тобі зателефоную, щойно літак приземлиться – близько шостої ранку.

Тієї ночі вона довго не могла заснути від жахливих передчуттів. Коли годинник показав уже сім, а дзвінка не було, Елізабет почула стукіт власних зубів і все зрозуміла. А побачивши у дверях лікаря, надривно закричала: «Ні, ні!»… Виявилося, літак потрапив у грозу і розбився…

Колись, тепер здається, вічність тому, вона думала: все, третій шлюб останній! Але безжалісна доля відвела їм з Майклом всього на півтора року. Не знаючи, як жити далі, вона прийняла віру чоловіка, іудаїзм. Але думки про самогубство не залишали. І тоді їй явився Майкл і з ніжністю сказав: «Дорогенька, опануй себе – у тебе на руках троє маленьких дітей! А наша дочка зовсім ще крихта. Не можна їй залишитися і без батька, і без матері»…

…Незадовго до загибелі Тодда Елізабет Тейлор почала зніматися в екранізації п’єси Теннессі Вільямса «Кішка на розпеченому даху». Вона створила такий дивовижний образ жінки на прізвисько Кішка, що критики зайшлися в захопленні, а кіноакадемія номінувала актрису на «Оскар». Але здобути перемогу не вдалося – їй не пробачили стосунків з Едді Фішером.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
1955 р.

Все почалося з того, що після загибелі Майкла в авіакатастрофі Деббі щосили намагалася допомогти подрузі впоратися з горем: виривала з рук Ліз келих, змушувала їсти, спати. Але нічого не допомагало.

– Гадки не маю, як вивести її зі ступору, – поскаржилася Деббі чоловікові.

– Не хвилюйся, люба, я щось придумаю. Це мій обов’язок перед покійним другом, – заспокоїв дружину Едді.

Але нічого особливого він не придумав. Зате так намагався допомогти невтішній вдові впоратися з горем, що й не помітив, як опинився в її ліжку. До Деббі гірка правда дійшла, тільки коли її чоловік і подруга відлетіли в Нью-Йорк. Після повернення додому зразковий сім’янин Едді Фішер пішов до рокової красуні. А 12 березня 1959 року в синагозі Лас-Вегаса Елізабет Тейлор пішла під вінець вчетверте. Цей шлюб вразив Голлівуд і викликав обурення в суспільстві. Обожнювана Ліз Тейлор перетворилася на руйнівницю сімей. Це уж треба, зазіхнула на «союз закоханих Америки», як у пресі називали сім’ю Деббі та Едді.

Елізабет розкається лише через п’ять років і визнає, що завдала Деббі і її дітям багато болю… А поки вона насолоджувалась спокоєм. Скромний, інтелігентний Едді виявився зразковим чоловіком. Він обожнював дружину, потурав її примхам, не влаштовував сцен ревнощів і сам не зраджував. Отримуючи пристойні гроші за свої виступи, дарував машини і хутра. А головне, так ревно стежив за її здоров’ям, що актриса повернулася до життя і знову зайнялася кар’єрою.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
Елізабет Тейлор з четвертим чоловіком, Едді Фішером, 1960

Фільм «Раптом, минулого літа» приніс Тейлор номінацію на «Оскар», а за роль у «Баттерфілд, 8» вона отримала першу золоту статуетку.

– Де ми її поставимо – тут чи ось тут? – запитав дружину сяючий Едді.

– Мені все одно. Безглуздо здобути найвищу нагороду за не найвдалішу роль, – відмахнулася Ліз. – Чи ти забув, що я була проти неї?

Едді чудово пам’ятав: прочитавши сценарій, в якому німфоманка, яка стала дівчиною за викликом, закохується в свого одруженого клієнта, Елізабет назвала картину порнографією і відмовилася від ролі. На щастя, потім передумала.

І взагалі, за рік подружнього життя він звик до перепадів настрою дружини і навіть знайшов від них засіб – коштовності. Одного разу, коли Ліз була не в дусі, він вирішив піднести їй брошку-букет Bvlgari. Смарагдові листочки і діамантові пелюстки, що тремтять, наче живі квіти, захопили Елізабет і її роздратування зникло вмить.

Едді так мріяв про дитину, але Ліз не вдавалося завагітніти. І тоді вони вирішили взяти малюка з дитбудинку. Залишалося закінчити юридичні формальності – і все, попереду у них із Ліз суцільне щастя. Але тут почалися зйомки «Клеопатри» – і злий демон Річард Бертон зруйнував все їхнє життя…

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
З Річардом Бертоном, за якого Елізабет виходила заміж двічі, 1967 р.

Ставши п’ятим чоловіком красуні Тейлор, Бертон не просто обсипав її коштовностями. Він і саму Ліз вважав скарбом. «У тебе талант, яким володіють одиниці. Ти більше ніж зірка! – казав він, з обожненням дивлячись у фіалкові очі. А в розлуці писав неймовірно зворушливі листи. «Мої очі сліпнуть, не бачачи тебе. Ти не усвідомлюєш, яка прекрасна»,— вголос читала Елізабет і думала: яке щастя— бути дружиною цієї людини!

Але минуло ще кілька років, і Бертона почали долати старі демони – він почав пити. Ліз кричала, била його кулачками в груди, на яких так любила засипати. Чоловік каявся, валявся в ногах, потім було пристрасне примирення, що тривало до чергового запою. І так без кінця.

Крім того, актори жахливо ревнували один одного, бо обидва не могли обходитися без «походів наліво». Дійшло до того, що Бертон на очах дружини став чіплятися до молоденьких статисток, а Тейлор закрутила роман із Марлоном Брандо. І якщо ще недавно вони були «найбільш касовою» парою Голлівуду, то тепер стали найскандальнішою. На довершення до всього обоє захоплювалися алкоголем і наркотиками. Тейлор сильно погладшала, стала часто хворіти. А потім фільми за їхньою участю перестали збирати касу, і подружжя припинило зніматися разом.

Елізабет Тейлор, Річард Бертон і діти – Майкл Вайлдінг, Крістофер Вайлдінг, Елізабет Тодд і Марія Бертон, 1967 р.

Було очевидно: розлучення неминуче. Але навіть тоді, варто було Елізабет ненароком відкрити груди або ніжку — і двері спальні зачинялися. Незважаючи ні на що, їх тягнуло одне до одного не менше, ніж у той час, коли доводилося приховувати свою пристрасть від усього світу.

За кілька місяців до оголошення про розлучення Бертон написав Елізабет листа, над яким вона проридала весь день. «Все, що мене зараз хвилює – чи щасливати, а вже з ким – не так важливо. Ніколи не забувай свої дивовижні чесноти, не забувай, що твій гострий язичок приховує чудову пуританську леді. Не забувай, що ти найкраща актриса в світі. Я люблю тебе і завжди любитиму. Повернися». Такими листами, упереміж із пияцтвом і скандалами, Бертон зводив Елізабет з розуму. Вона теж його любила, але усвідомлювала: розрив із ним – єдиний спосіб вижити.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
Елизабет Тейлор та Річард Бертон у драмі «Дуже важливі персони», 1963 р.

Розлучившись, вони обоє спробували почати життя з чистого аркуша. Елізабет завела роман із продавцем автомобілів, а Бертон оголосив про заручини з югославською принцесою Єлизаветою. Але лякаючись своєї хворобливої залежності одне від одного, вони продовжували обмінюватися листами і зідзвонювалися чи не щодня. «Він – центр мого життя, без нього я не умію бути щасливою», – зізналася Ліз журналістам – і вийшла за свого чоловіка вдруге.

На усвідомлення помилки пішло дев’ять місяців. Після того, як Бертон ледь не помер від важкого алкогольного токсикозу, Тейлор зважилася на друге розлучення. «Моє життя розсипалося», – сказала вона журналістам – і за кілька місяців вийшла заміж усьоме…

Джон Ворнер – розумний політик і чарівний джентльмен з бездоганними манерами – зізнався Елізабет, що вона вразила його ще за рік до їхнього весілля, коли запропонувала себе в якості заручниці в обмін на звільненн заручників-євреїв, яких терористи тримали в захопленому літаку.

– Але ось жодного твого фільму я не бачив.

– Нічого, у тебе буде час виправити цей гріх, – усміхнулася актриса.

Але часу не було – чоловік висунув свою кандидатуру в Сенат. Зрозуміло, Ліз почала йому допомагати в досягненні мети. Їхня передвиборча поїздка по Америці справляла фурор. Натовпи американців захоплено зустрічали «незрівнянну Ліз», і це примножувало симпатію до її чоловіка.

Розуміючи важливість своєї місії, актриса відмовилася від алкоголю і, як належить дружині політика, тримала рота на замку. Хоча їй, дотепній і говіркій, це давалося важко. Але ось прохання головної партійної активістки не носити фіолетові речі (цей колір асоціюється з королівською владою) розлютило. І все ж Ліз підкорилася. Але коли після перемоги республіканців партійні дами вирішили віддячити актрисі і дали обід на її честь, Елізабет з’явилася в ресторан у брючному костюмі найглибшого фіолетового відтінку, який тільки знайшовся в її гардеробі…

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
Ліз Тейлор і її сьомий чоловік Джон Вільям Ворнер, 1978

Ставши сенатором, Джон Ворнер теж подякував дружині. Але сказав це так, ніби дякував своєму однопартійцю. Ліз страшенно засмутилася:

– Зізнайся, Джон я стала тобі байдужа?

– О, люба, це не так! – запротестував сенатор, але так і не придумав, як переконати дружину. А що він міг зробити, якщо ні талант, ні краса Елізабет його не хвилювали? Та й краси з роками поменшало.

Елізабет гостро переживала таке ставлення до себе, але намагалася виправдовувати чоловіка. Джон – прекрасна людина. От якби він не так віддавався роботі. А то  політика цікавить його більше за дружину. Ліз, яка звикла до захоплення попередніх чоловіків, почувалася обділеною і, поки Джон засідав у верхах, безцільно блукала по дому. Незабаром вона вже щосили налягала на їжу і випивку, набираючи вагу і помножуючи невдоволення собою.

У спеціалізованій клініці для таких бідолах, як вона, допомогли впоратися з ожирінням і потягом до алкоголю і наркотикам, які Ліз приймала через нестерпні болі в хребті. Звідти актриса вийшла років на десять помолоділою і тут отримала пропозицію зіграти головну роль у бродвейській постановці п’єси «Лисички».

Вистава побила всі рекорди касових зборів не тільки в Нью-Йорку, але і в Лос-Анджелесі та Лондоні. Це додало сил – і Елізабет задумалася про розлучення. Вона побувала з чоловіком на балу на честь свого п’ятдесятиліття, а потім поставила крапку у своєму шестирічному шлюбі, і подружжя мирно розлучилося.

Тепер Елізабет Тейлор рідко знімалася. Це призводило до смутку. А в 1984 році на неї обрушився страшний удар: Річард Бертон – людина, яка була для неї цілою епохою, помер. З Бертоном пішла частина самої Ліз. І оскільки її організм був підточений недугами і алкоголем, вона ледве видряпалася.

А через рік від СНІДу помер актор Рок Гадсон, із яким Тейлор знімалася у фільмі «Гігант». Вражена його відходом, актриса заснувала фонд для боротьби з чумою XX століття. А оскільки Тейлор зі пристрастю пірнала в кожне своє починання – чи то фільм, громадська діяльність, роман, секс чи скандал, то скоро віч-інфіковані на неї молилися. Якщо бідолахам були потрібні великі суми на лікування, актриса без жалю розлучалася зі своїми грошима і коштовностями.

Але і займаючись благодійністю, і страдаючи від болів, Елізабет почувалася жінкою. Після розлучення з Ворнером у неї сталася низка романів. Поки, нарешті, доля не звела її з будівельником Ларрі Фортенскі.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
З Ларрі Фортенскі, 1990

Вони познайомилися в тій самій спецклініці для алкоголіків. Не найромантичніше місце, звичайно. Але Ларі вдавалося смішити Ліз до сліз. Він знав масу анекдотів і з чорним гумором ставився до діагнозу, який їх звів. Шкода тільки, що з усіх жанрів кіно Ларрі любив одні вестерни.

Так, він був профаном майже в усьому, але розумів: простий роботяга і велика актриса ніяк «не монтуються в кадрі». Ліз майже шістдесят, а йому немає і сорока. У неї два «Оскари», прорва грошей і мільйони шанувальників по всьому світу. А все, чого вдалося досягти в житті йому, так це двічі одружуватися, зробити дитину і потрапити під арешт за водіння п’яним і марихуану в бардачку б’юїка. Так, ще стати алкоголіком! Помітивши, що Ліз накинула на нього оком, Ларрі виклав усі карти на стіл. Але вона все одно пов’язала з ним своє життя. І навіщо це їй знадобилося?

Елізабет і сама до ладу не розуміла, чому чіпляється за цього хлопця. Точно знала лише одне: не виключено, що восьме весілля стане останнім у її житті, а значить, треба задати небу жару.

– Що скажеш? – зателефонувала вона найближчому другу Майклу Джексону.

– Пропоную влаштувати розкішну церемонію на моєму ранчо, – миттєво відгукнувся він.

– О Майкле, я тебе обожнюю! – вигукнула Ліз.

Неймовірно, її весілля пройде у Неверленді! Вона так любила це іграшкове місто з атракціонами, ляльковими будиночками, зоопарком та садами. І Майкла теж дуже любила. У свій час навіть ходили чутки про їхній роман. Хоча королеву Голлівуду і поп-короля пов’язувала велика дружба.

Майклу Ліз розповіла все: вона буде на весіллі у двоярусній сукні від Валентино – недарма метр називає її своєю музою. Гостей буде 160. А в шлюбному контракті вона вкаже: якщо цей шлюб протримається п’ять років, Ларрі отримає мільйон доларів.

Цей пункт ошелешив нареченого: оце так джекпот! Любити знамениту, багату і щедру жінку кожен може. Але не всім щастить так, як йому.

Іправда, після весілля життя Ларрі Фортенскі перетворилося на свято. Через два роки Елізабет отримала третій «Оскар» – «За видатний внесок у справу гуманізму», потім блиснула в комедії «Флінтстоуни». Подружжя ходило в гості, приймало у себе, відпочивало, як імператори. Ларрі ніяк не міг зрозуміти, в чому феномен його дружини. Вона багато років не знімалася, не показувалася на телешоу, але все одно залишалася однією з найпопулярніших жінок у світі.

Але Ларі і подумати не міг, що Елізабет виявиться настільки хворобливою. «Нещастя наїжджають на мене, як потяги – несподівано», – жартувала вона. А якщо серйозно, то яких болячок у неї тільки не було: перелом хребта, купа пневмоній, операції на спині, очах, колінах і ступнях, заміна тазостегнових суглобів обох ніг… У Ларрі теж мав діагноз ОКР. Дізнавшись, скільки пережила Ліз, він так розтривожився, що ледь не знепритомнів.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
З Діаною, принцесою Уельською, за лаштунками театру Victoria Palace, 1982 р.

Після розлучення Ларрі чесно сказав Ліз: «Я вдячний тобі за все: за шикарне весілля, розкішне життя, дорогі подарунки. І особливо – за мільйон, який мені належить за контрактом. Адже ми з тобою прожили рівно п’ять років. Але знаєш, мені до стобіса набридло називатися «містером Елізабет Тейлор». І взагалі, жити з тобою – що з ураганом».

Напевно, чоловік № 8 мав рацію, відчужено подумала Ліз, а сама чомусь загриміла в лікарню із серцевим ударом. І отримуючи наступного року премію Гільдії кіноакторів за досягнення в кар’єрі, не утрималася від докору долі: «Я отримала все: красу, славу, любов, багатство. Але за це я розплачувалася жахливими хворобами і руйнівними звичками»…

У 2001-му році актриса знялася у своєму останньому фільмі комедії «Старі шкапи по-американськи», де зіграла фактично саму себе – стару діву. І після цього заявила Майклу Джексону:

– Все, досить, я втомилася від своїх нескінченних весіль і ролей!

– Розумію, – з сумною усмішкою відповів Майкл.

Їхня дружба тривала вже понад п’ятнадцяти років. Спочатку вони годинами говорили по телефону і з’ясували, що у них не було дитинства, що їм обом подобаються тварини, цирк і парки розваг. А після того, як Майкл побував у Ліз в гостях разом зі своїм шимпанзе Бабблом, вони стали нерозлучні. Якось Майкл подарував Елізабет сумочку у вигляді слона з сідлом, усипаним коштовним камінням, а вона йому – слона живого. Зрештою, їхня дружба переросла в щось більше – Елізабет стала практично єдиною його захисницею і близькою, як мати.

элизабет тейлор лиз ричард бертон мужья любовники дети день рождения биография
З Майклом Джексоном, прибл. 1993 р.

– А тебе не бентежить, що я… ексцентричний, – запитав якось Майкл зніяковіло.

– Але це природно, ти ж чарівний, – зовсім щиро відповіла Ліз.

У 2009-му Майкл Джексон помер, і Елізабет потрапила в лікарню з глибоким стресом. Повернувшись додому, вона підійшла до портрета друга і прочитала: «Моїй істинно коханій, Елізабет. Я буду любити тебе завжди. Майкл». «Я теж любитиму тебе завжди, мій дорогий», – прошепотіла Елізабет…

23 березня 2011 року Елізабет Тейлор пішла з життя. Її поховали поряд із Майклом Джексоном, Кларком Гейблом і Волтом Диснеєм. Престижний британський журнал «Емпайр» включив актрису до списку ста найбільш інтригуючіших людей усіх часів і народів.

Фото: Getty Images/Global Images Ukraine, East News

Дивіться також:

Із секс-бомби — в легенду кіно: життя Софії Лорен у фотографіях

Хеди Ламарр: как дочь львовского банкира стала секс-символом Голливуда и изобрела Wi-Fi

Почему актрису Лорен Бэколл назвали последней легендой Голливуда

Кларк Гейбл: правдива історія короля золотого віку Голлівуду

День рождения Мэрилин Монро: редкие фото и неизвестные факты