Співачка та фольклористка Марія Квітка, переможниця “Голосу країни-12”, випустила пісню “Кохала“. Вона і нова, і старовинна водночас, бо має давнє коріння. Слова до пісні “Кохала” Марія Квітка віднайшла у збірці «Пісні Явдохи Зуїхи», а музику написала разом із композитором Ярославом Татарченком.

До наших днів пісня збереглась завдяки фольклористу Гнату Танцюрі, який занотував її ще у 1920-х роках від Явдохи Зуїхи у селі Кущинці Вінницької області. Марія розповідає, що Явдоха Микитівна знала напам’ять більше тисячі народних пісень: «Це справді вражає, адже ця жінка народилась у кріпацькій сім’ї і була неписьменною. В пам’яті вона тримала не лише неймовірну кількість пісень, а ще й народні казки і сотні прислів’їв та приказок. Завдяки їй ми знаємо, що 100, 200, 300 років тому українці так само співали про щасливе та нещасливе кохання, про втрати та боротьбу з ворогами. Серед тисяч народних пісень сьогодні кожен може знайти саме ту, яка відобразить його нинішні переживання».

«Кохала» – це оповідь дівчини, яка назавжди втратила свого обранця. Для запису саме цими днями Марія Квітка вибрала її з особистих причин, адже на війні зараз перебуває чимало близьких їй людей.

марія квітка голос країни 12 нова пісня кохала

«Мені відгукується кожне слово з цієї пісні, – говорить Марія. – Для мене вона про непоправну втрату, про той біль, який ніколи і нічим не виліковується. Сьогодні так багато людей назавжди втрачають своїх коханих, друзів, батьків, братів і сестер. Чудові люди гинуть на війні, відвойовуючи нашу свободу і захищаючи нашу землю. Це дуже болить. Можливо, слухаючи цю пісню, люди зможуть хоча б трохи виплакати цей біль і відчути, що вони не одні у своєму горі».

Пісню «Кохала» можна почути на всіх платформах. Вона стане частиною нового альбому Марії Квітки, який буде присвячено відродженню давніх українських пісень. Реліз дебютного альбому «Дай серцю ВОЛЮ» заплановано на травень цього року. Він вийде в межах головного музичного суперпризу «Голосу країни 12» від мецената Андрія Мацоли.

 

Фото: надані PR-службою. Автор фото: Дмитро Коміссаренко

Авторка обкладинки музичного альбому: Софія Моцик

Дивіться також:

Шевченко звучить по-новому: переможець «Шансу» і «Голосу країни» Tabakov представив пісню «Борітеся – поборете!»

Переможниця «Голосу країни» Марія Квітка записала пісню на слова Шевченка 

Випередив свій час: кращі пісні альбому Ірини Білик «ОМА»