Представляємо вам п’ять крутих серіалів, знятих без американських зірок та голлівудських штампів, які дозволять розширити свій погляд на світ.

Знамениті американські серіали Netflix дивиться весь світ, вони отримують численні кінопремії, а їхні актори стають зірками. Але Америка це далеко не весь світ. Netflix демонструє і серіали інших країн, які не такі розкручені, але анітрохи не гірші, а іноді навіть кращі. І Успіхи іспанського “Папкрового будинку” чи корейського “Гра в кальмара” це довели. І вони не єдині достойні.

1«Шепіт» (2020)

Саудівська Аравія

Так-так, серіал зняла та сама Саудівська Аравія, де жінка ще кілька років тому не мала права пересуватися без супроводу чоловіка, розмовляти зі сторонніми чоловіками, а при зґвалтуванні могла отримати покарання за те, що спровокувала його.

Так, кілька років тому саудитки нарешті отримали право керувати автомобілем (!) і виїжджати за кордон без чоловіка-супроводжуючого, але вони досі не мають права виходити заміж без дозволу чоловіка-опікуна і зобов’язані носити абаї – найсуворіші, що залишають відкритими тільки очі .

Тому коли ця країна раптом зняла серіал, це справило ефект бомби, що розірвалася. Мало того – серіал зняла режисерка-жінка. Дійові особи в серіалі теж жінки: вони вітаються із чоловіками за руку (!), працюють і роблять кар’єру (!!!), малюють та займаються IT-проєктами.

Серіал – драматичний трилер: в автомобільній аварії гине саудівський багатій-бізнесмен (цілком, до речі, цікавий чоловік), і його родина вважає, що це не просто нещасний випадок.

У серіалі використано цікавий прийом – та сама історія показана з погляду різних героїв, що вкрай нетипово для популярних у цьому регіоні прямолінійних турецьких сюжетів.

Так, це не найдинамічніше кіно, але східні красуні-героїні та картинки багатого саудівського життя роблять перегляд дуже цікавим. Кажуть, що своєю появою серіал завдячує спадкоємцеві, який хоче модернізувати застиглу в середньовіччі країну. Що ж, принц йде правильним шляхом – перший саудівський серіал вийшов вдалим.

2«Штісель» (2013 – 2021)

Ізраїль

«Збіса крутий серіал, який навряд чи хтось дивитиметься» – такий відгук залишив один із глядачів. Серіал і справді крутий, і судячи з того, що не так давно вийшов третій сезон, його все ж таки дивляться.

Скептицизм глядача виходив із тематики: «Штісель» розповідає про життя єрусалимських хасидів – ортодоксальних євреїв. Це їх ми бачимо і на вулицях українських міст у капелюхах, кипах та двома локонами біля обличчя. Загалом це дуже закрита спільнота зі своїми суворими законами – ну, наприклад, весілля тут відбуваються після кількох зустрічей, організованих батьками, і лише між своїми.

У світі та в самому Ізраїлі неоднозначне ставлення до цієї течії (загалом ізраїльтян можна зрозуміти – хасиди проти існування держави Ізраїль, називають своїх співгромадян сіоністами). Але фільм показує цю спільноту зсередини однієї великої родини Штісель – вони сваряться та миряться, закохуються та одружуються, порушують суворі хасидські заборони та каються. При цьому вони виглядають милими та цікавими.

3«1983» (2018)

Польща

Назва польського серіалу-антиутопії – пряма алюзія на легендарну антиутопію Джороджа Орвелла “1984”, але не тільки. У 1983 році в Польщі був військовий стан, який і став початком кінця всього соціалістичного блоку та комуністичної ідеології –  СРСР і країн Східної Європи. У серіалі ж якраз пропонують альтернативну версію: що було б, якби в 1983 комуністи все ж таки перемогли? Дія розгортається в двох часах – тому самому 1983 і за двадцять років, у 2003-му: соціалізм міцний, партія рулить, Служба безпеки (польський КДБ) слідкує.

Серіал гостросюжетний, актори грають чудово, тож у якийсь момент стає страшно: адже й справді, сьогодні світ міг би бути зовсім іншим.

4«Кохання… а також шлюб та розлучення» (2021)

Південна Корея

«Кохання… а також шлюб і розлучення» – це нетфліксівська назва для англомовної публіки, в оригіналі ж серіал називається по-східному поетично-туманно «Слова шлюбу та музика розлучення».

Тема серіалу близька не лише кореянкам: через проблеми, що виникають у сімейних стосунках, страждають жінки в усіх куточках земної кулі. Ось і три героїні серіалу (двадцятирічна, тридцятирічна та сорокарічна) протягом 16 серій теж страждають і намагаються їх вирішити. Побажаємо їм успіху.

5«Заради неї герої літають» (2018)

Ізраїль

Ще один ізраїльський серіал, про який не можна не сказати. Справа в тому, що на першому міжнародному кінофестивалі серіалів у Каннах у 2018 році він отримав Гран-прі та захоплені відгуки преси у всьому світі. Netflix одразу ж його купив.

Сюжет заснований на книзі – ізраїльському бестселері: четверо друзів, колишніх спецназівців вирушають до Колумбії рятувати зниклу дівчину, колишню подругу одного з них та сестру іншого. Дивовижна природа Колумбії та загадкова секта, чоловіча дружба та улюблені жінки, посттравматичний військовий синдром та образи, продажні дипломати, підступні наркоторговці та героїчні копи – серіал можна подивитися на одному диханні.

Фото – Netflix

Дивіться також:

8 культовых сериалов, продолжения которых выйдет в 2021 году

5 мистических сериалов, от которых невозможно оторваться

Топ-7 мини-сериалов с напряженным сюжетом и отменными актерами