Після Великодня залишається багато варених яєць — коли фарбуєш їх, експериментуючи з кольорами і ефектами, важко зупинитися. А ще, за традицією, родичі та гості несуть свої пасочки і крашанки. Але що з ними робити згодом? Адже просто так їсти трохи набридає.

Пропонуємо кілька простих та ефектних рецептів, щоб пустити крашанки у справу. Пиріг, салат чи вишукана закуска – вибір розмаїтий.

Пиріг з яйцем і зеленою цибулею

Для тіста: 270 г борошна, 400 мл кефіру, 70 г вершкового масла, 3 яйця, 1 ч. л.солі, 1 ч. л. розпушувача тіста, 1 неповна ч. л. цукру, кунжут для посипання, олія для змащування форми.
Для начинки: 5 яєць, зварених круто, 2 ст. л. вершкового масла, 100 г зеленої цибулі.

Приготувати начинку: цибулю дрібно посікти і кілька хвилин потушити на вершковому маслі. Яйця нарубати, змішати з цибулею, щедро посолити і поперчити.

Для тіста масло розтопити і остудити. Борошно просіяти із сіллю та розпушувачем. 2 яйця та 1 білок (жовток відкласти для змащування пирога) збити з цукром до однорідності, змішати з кефіром, влити масло і всипати борошно, все ретельно перемішати. По консистенції тісто вийде як на оладки.

Форму змастити олією, розподілити по ній половину тіста, викласти начинку, залити рештою тіста, розрівняти. Пекти в духовці, нагрітій до 180 градусів, 40 хвилин, потім змастити верхівку яйцем і посипати кунжутом і пекти 10-15 хвилин до золотистої скоринки.

Фаршировані яйця

6 яєць, зварених круто, 2 ст. л. майонезу (можна замінити грецьким йогуртом), 1 ч. л. гірчиці, 1 ч. л. лимонний сік, сіль, чорний мелений перець, паприка для прикраси.

Яйця почистити, порізати вздовж навпіл, вийняти жовтки, розім’яти їх виделкою. Змішати жовтки з майонезом, гірчицею та лимонним соком, посолити та поперчити.

Викласти отриманий крем в шприц кондитерський і відсадити в білки через фігурну насадку. Посипати паприкою.

Це базовий рецепт фаршированих яєць. Його можна трансформувати, додавши в жовтковий крем дуже дрібно нарізану шинку, або смажений бекон, або анчоуси, або консервовану рибу – смачно із тунцем, скумбрією, лососем, або дрібно посіченим оселедцем, або відвареною і розім’ятою виделкою печінкою – а також зелень.

Американський яєчний салат

5 яєць, зварених круто, 1 пучок цибулі, 4 ст. л. майонезу, 1 ч. л. паприки, сіль, чорний мелений перець.

Яйця та цибулю дрібно нарубати, додати паприку, змішати з майонезом, посолити та поперчити. Подавати із тостам.

Можна урізноманітнити салат, додавши до нього редиску, свіжі огірки, кукурудзу або смажені гриби.

Яйця по-шотландськи

4 варені і 2 сирі яйця, 400 г фаршу, половина зеленого яблука, 100 г панірувальних сухарів, 6 ст. л. борошна, сіль, чорний червоний та мелений перець, олія для фритюру.

Натерти яблуко на дрібній тертці, перемішати з фаршем, посолити і поперчити. Борошно просіяти, змішати з червоним і чорним перцем, посолити. Сирі яйця збовтати до однорідності.

Борошно, яйця та сухарі викласти в три різні широкі миски. Розігріти олію для фритюру.

Фарш розділити на чотири частини. Кожну частину сплюснути в коржик. У середину покласти варене яйце, обернути навколо нього фарш.

Отриману кульку обваляйте у борошні, потім у яйці та сухарях і обсмажити, часто перевертаючи, приблизно 10 хвилин, до впевненої золотистої скоринки.

Фото: shutterstock.com

Дивіться також:

“Три молока с шоколадом”: рецепт любимого десерта Эктора Хименеса-Браво

Легкий рецепт супа «Минестроне» от ведущей “Ревизора” Юлии Панковой