Одна з найзнаменитіших актрис нашого часу Джулія Робертс святкує день народження. Сьогодні, 28 жовтня, їй виповнилося 56 років.

“Караван історій” розповідає, як життя Джулії розділилося на до і після через фільм “Красуня”. Чому журналісти дали їй образливе прізвисько Гарячі Труси. І від чого насправді все життя тікає “наречена-втікачка” – і до кого незмінно повертається.


Вона поставила дорожню сумку на підлогу, сіла на лаву в холі, скинула туфлі і полегшено витягла ноги. Чомусь у літаку вони набрякають, і Джулія завжди з нетерпінням чекає того моменту, коли зможе позбутися взуття, поставивши ступні, що постраждали від перепадів тиску, на прохолодну кам’яну підлогу.

Ногам одразу стало легше, і Джулія відкинулася на спинку, сперлася на подушки і заплющила очі. Навколо стояла блаженна тиша, така несхожа на шум великого міста, з якого вона щойно прилетіла. І як вона колись могла жити у ньому постійно?

Зараз навіть короткі наїзди до Нью-Йорка даються їй важко, особливо влітку, коли на місто накочує волога, липка спека. У такі дні голова у Джулії розколюється, серце б’ється так, ніби хоче вискочити з грудей, а ноги заплітаються. Чи варто дивуватися, що при першій же можливості вона втікає з мегаполісу, що ніколи не відпочиває, в якому її родина володіє розкішним пентхаусом на Мангеттені, на природу – на своє ранчо на острові Таос в Нью-Мексико.

Джулія має ще одне ранчо – у Малібу, придбане кілька років тому, але його вона поки що здає в оренду. А ось Таос – тридцять сім акрів, куплених колись у ексміністра оборони США Дональда Рамсфелда, – став її домом. Робертс могла б сказати, що другим, але це було б неправдою, тому що Таос – її перший та найулюбленіший дім.

Джулия Робертс
Джулія Робертс отримала “Золотий глобус”-1990

Джулії було так добре, що не хотілося рухатися. У сумці вже кілька разів давав про себе знати телефон, але вона і бровою не повела. Вона й так знала, що дзвонить її агент, щоб передати черговий сценарій, який, швидше за все, вирушить туди ж, куди й інші, – в камін, запалений вечорами навіть улітку.

У вітальні у Джулії вже припадає пилом цілий стос кіноісторій (тільки вона сьогодні і нагадує їй про Голлівуд!), автори та продюсери яких бачать у головній ролі тільки Робертс. Але її сьогодні дуже рідко щось по-справжньому вражає – і в цих фільмах вона погоджується зніматися, а решту сценаріїв безжально викидає.

Загалом у Джулії виходить по одному фільму на рік, але вона вважає, що цього багато: робота в кіно відволікає її від сім’ї, дітей і, звичайно ж, її улюбленого Таоса.

Але, мабуть, єдиним проєктом, у якому вона не лише погодилася зніматися із задоволенням, а й який вирішила спродюсувати, став серіал «Повернення додому». Так-так, Робертс вперше з часів «Поліції Маямі» не гидувала мильною оперою!

Акторський склад телесеріалу «Повернення додому», 2018: Боббі Каннавале, Джулія Робертс, Дермот Малруні та Стефан Джеймс

Історія соціального працівника Гайді Бергман, яка допомагає американським солдатам, що повертаються з війни, адаптуватися в мирному житті, зацікавила актрису одразу з кількох причин. Робертс нечасто щастить на психологічні детективи, а тут фактично документальна історія, заснована на реальних розмовах колишніх солдатів і офіцерів.

Актрисі цікаво було спробувати свої сили у фільмі, де немає такого популярного нині екшену, де увагу глядачів потрібно утримувати за допомогою діалогів, що під силу далеко не кожному сучасному акторові.

Ну а, напевно, найголовнішою причиною, через яку Робертс погодилася зніматися в серіалі, хоч актриса ніколи в цьому і не зізнається, стала його назва. Можливо, тому, що у неї в житті була своя війна. І своє повернення додому.

Фільм Гаррі Маршалла “Красуня” розділив життя Джулії на дві частини. Ще вчора вона була жалюгідною істотою – дівчиною, яка страждала від комплексів і страхів, яких у неї безліч, яка заплуталася у стосунках, які катастрофічно не складалися. І раптом несподівано для всіх – і насамперед для самої себе— перетворилася на господарку ситуації.

Кадр із фільму «Красуня», 1990 р. Джулія Робертс та Річард Гір у головних ролях

Тепер не вона проводила час біля телефона в очікуванні дзвінка чергового бойфренда – вони самі ходили за нею, мов прив’язані, в надії отримати хоча б частинку уваги. Відчувши себе жаданою, Джулія відривалася на повну.

Про її стосунки з чоловіками – незалежно від того, тривали вони кілька місяців чи одну ніч, – захлинаючись писала преса, вдячна актрисі за перманентні інформаційні приводи. Через безладне особисте життя журналісти навіть дали Робертс образливе прізвисько Гарячі Труси.

За Кіфера Сазерленда, з яким Джулія познайомилася на зніманнях фільму “Коматозники”, вона погодилася вийти заміж після бурхливого, але короткочасного – всього в місяць довжиною – роману. Зачарований, Кіфер зробив їй пропозицію, і вона, скромно опустивши очі, сказала: «Так!» Підготовка до весілля йшла повним ходом, коли Сазерленд дізнався, що наречена втекла з його найкращим другом Джейсоном Патріком.

Джулія Робертс та Кіфер Сазерленд

Кіфер пережив не найкращі хвилини свого життя, в той час йому здавалося, що після приниження, якому його піддала Джулія, всі навколо показують на нього пальцем і сміються – хто нишком, а хто і відверто. Актор перебував на межі неврозу, він боявся виходити з дому і здригався, коли дзвонив телефон.

Минуло багато часу, перш ніж він зрозумів, що люди не зневажають його, а, навпаки, розуміють, в якому жахливому становищі він опинився, і співчувають. А чоловіки, можливо, в глибині душі радіють, що все це сталося не з ними.

Стосунки з Джейсоном Патріком теж тривали недовго. Незабаром Робертс зацікавилася Дензелом Вашингтоном, усіма правдами і неправдами намагалася відбити його у дружини, а коли зрозуміла, що в неї нічого не вийде, перейшла на Денієла Дей-Льюїса. Тут їй пощастило більше – після трьох місяців переслідування Денієл здався на милість переможниці та кинув заради неї Ізабель Аджані, яка була вагітна від нього.

«Фатальна красуня» Ізабель так переживала, що сховалася від усього світу: вона ніде не бувала, не відповідала на дзвінки і, за чутками, на нервовому ґрунті втратила голос. Але в той час такі «дрібниці» Джулію не хвилювали, її головним завданням було втримати біля себе Дей-Льюїса, який постійно намагався втекти назад до Аджані.

Джулія Робертс та Гав’єр Бардем. Кадр із фільму «Їж, молись, кохай», 2010 р.

Дізнавшись, що він хоч і спізнився на пологи, але все-таки поїхав до клініки, Робертс зробила все, щоб суперниця дізналася: батько дитини, як і раніше, живе з нею, Джулією. Ізабель гідно оцінила новину і нарешті вказала Денієлу на двері, ось тільки Джулію це не порадувало: вільний, він був їй не потрібен.

Вона захопилася одразу двома чоловіками – Діланом Макдермоттом та Меттью Перрі, стосунки з якими розвивалися у неї паралельно. З Бенджаміном Бреттом, з яким Робертс познайомилася в Нью-Йорку на вулиці, вони зустрічалися майже чотири роки, і Бретт був впевнений, що вони одружаться, але Джулія пішла від нього до Ліама Нісона.

Журналісти вже охрестили актрису «нареченою-втікачкою», як раптом вона несподівано для всіх вийшла заміж. Її обранцем став знаменитий кантрі-співак Лайл Ловетт, якого преса назвала «найнегарнішою людиною Америки», а їх із Робертс – Красунею та Чудовиськом.

З першим чоловіком, Лайлом Ловеттом, 1993 р.

Джулію привабили його шарм, який, як відомо, ніяк не пов’язаний із зовнішністю, і потужна харизма – саме вона колись дозволила музикантові досягти успіху.

Мабуть, Ловетт був і залишається одним із найвірніших і найвідданіших чоловіків Робертс, але, незважаючи на це, їхній шлюб тривав менше двох років. Вони розлучилися спокійно, без сцен і істерик, і сьогодні, через багато років, говорять один про одного тільки хороше.

…Джулія зітхнула, встала і потяглася. І вкотре подумала про те, як все-таки легко дихається під дерев’яними балками старовинної ферми: тут немає жодної речі із пластику, тільки екологічно чисті матеріали. А який мікроклімат! На вулиці сонце в розпалі і все: земля, рослини і стіни – розжарилося від спеки, а в будинку – затишок і прохолода.

1989 рік

Джулія пройшла в гардеробну, де зняла елегантний костюм і одягла те, в чому завжди ходить на Таосі, – зручні джинси та простору картату сорочку. У такому одязі можна і з собаками гуляти, і курей годувати, і прополювати грядки. Вона мимоволі розсміялася, згадавши, як витяглися обличчя журналістів, коли вона вперше про це їм розповіла.

Вони-бо були впевнені, що знаменита актриса вважає, ніби булки ростуть на деревах, а вона, виявляється, сама вирощує курчат, капусту та моркву для свого столу. Але що їй робити, якщо органічна їжа стає менш доступною навіть для людей її статків, а годувати дітей продуктами сумнівної якості, що продаються в магазинах, зовсім не хочеться.

Ось вона і вирішила зайнятися цим сама і несподівано так захопилася, що тепер і дня не уявляє без сільськогосподарських робіт. Варто їй хоч ненадовго виїхати зі своєї ферми на Таосі, як вона починає відчайдушно нудьгувати, рветься назад і за першої ж нагоди повертається сюди, додому.

Джулія вийшла на вулицю і, прикривши очі долонею, посміхнулася: як же тут добре!

Із роботою було ще складніше. Спочатку вона, втомившись від творчої незатребуваності, погоджувалася на всі пропозиції, знімаючись часом у відверто слабких фільмах. Зараз Джулія з жахом думає про те, скільки часу вона згаяла, бездумно працюючи в проєктах, які не варті її уваги. До того ж через посередність картин про Робертс почали говорити як про слабку актрису, для якої «Красуня» стала піком кар’єри, вище якої їй уже не піднятися.

Критики звертали увагу на те, що Джулія «завжди грає однаково», причому стосувалося це не лише її акторської манери, а й зовнішнього вигляду. Все – як у «Красуні»: кучерява копиця волосся, білозуба посмішка, сукні в квіточку. «Скільки можна експлуатувати один і той же образ? – єхидно цікавилися вони. – Та ще й не найвдаліший».

Однак Джулія цих статей не читала, тож вважала себе – зараз їй соромно про це згадувати! – справжньою зіркою, з відповідними манерами та замашками. На знімальних майданчиках фільмів скандалила, в пух і пір’я розносила обслуговуючий персонал. Діставалося і акторам та режисерам, що працювали з нею, особливо якщо вони були молоді, недосвідчені і не знали, як поводитися з «зіркою» Робертс.

Джулія з Бредом Піттом на зйомках “Мексиканця”

Більш мастисті та знамениті відбивалися зі знанням справи: Бред Пітт сміявся і з пивом та сигаретою йшов у свій трейлер, щоб відпочити не лише з комфортом, а й із задоволенням.

Джон Малкович узяв з неї розписку, в якій Джулія пообіцяла, що протягом усіх чотирьох знімальних тижнів розкриватиме рота лише на майданчику, інакше він за себе не відповідає.

А Мел Гібсон взагалі пригрозив, що виплатить скандалістці гонорар зі своїх заощаджень, а потім вимагатиме, щоб режисер картини «Теорія змови» Річард Доннер взяв на роль Еліс Саттон іншу актрису.

Бред Пітт, Джордж Клуні та Джулія Робертс у фільмі «Одинадцять друзів Оушена», 2001 р.

Проте саме нестерпний характер Джулії приніс їй особисте щастя, познайомивши з чоловіком її мрії. На зйомках фільму «Мексиканець» вона одразу ж взялася і за режисера Гора Вербінські, і за оператора Даріуша Вольського. Останньому Робертс і влаштувала грандіозну істерику через те, що він нібито засліпив її освітлювальними приладами. Несподівано для всіх зірку, що зарвалася, втихомирив помічник оператора Денієл Модер, на якого Джулія раніше і уваги не звертала.

Він спокійно пояснив нестерпній актрисі, що прожектор потрібен для того, щоб, підсвітивши з потрібного боку, зробити її красивою. Робертс розгубилася, але, прийшовши до тями, розлютилася ще більше: та хто він такий, щоб робити їй – суперзірці! – зауваження?

Нечесаний, у старих джинсах і розтягнутій майці, з браслетами-фенечками на зап’ястях, молодик був не з тих, хто міг справити враження на саму Джулію Робертс, але саме цим він її й зачепив. Подумалося, що, мабуть, у ньому є щось таке, що дозволяє йому так із нею розмовляти.

Джулія та Том Скеррітт у картині «Сталеві магнолії», 2003 р.

Того дня на знімальному майданчику панувала тиша. Скандалістка Робертс була шовковою: вона без заперечень і суперечок виконувала всі вказівки режисера, чим вкрай здивувала і його, і всіх оточуючих. Після зйомок вона запросила Модера посидіти в барі, але він відмовився, пославшись на невідкладні справи.

Інша на її місці подумки послала б такого байдужого чурбана куди подалі, але Робертс поведінка молодого чоловіка тільки розпалила, і вона подвоїла зусилля. Зрештою Денієл здався і погодився повечеряти з нею.

– Я тобі зовсім не подобаюсь? – Джулія крутила ніжку келиха з мартіні і пильно дивилася на співрозмовника.

Її погляд не був нахабним і неприязним. Швидше, беззахисним і розгубленим, що неймовірно здивувало Модера, адже він звик бачити геть іншу Робертс.

– З чого ти взяла? – ухилився він від відповіді, не в силах відірвати від неї погляду.

У романтичному фільмі «Весілля найкращого друга», 1997 р.

– Але ти майже не розмовляєш зі мною, – сумно сказала Джулія, – відмовчуєшся або відповідаєш ухильно. Якби ти знав, скільки чоловіків півжиття віддали б за те, щоб ось так, запросто, сидіти зі мною в барі, пити мартіні і розмовляти ні про що.

– Значить, я не такий, як усі, – різко відповів Модер, насупившись. І Робертс здивовано подивилася на нього: вона й не думала, що він може бути таким йоржистим.

– Ось намагаюся зрозуміти, який ти, – лагідно посміхнулася Джулія, – але ти не даєш мені такої можливості.

— Ти тільки не подумай, що я краща або ставлю себе вище за інших, — Денієл дав задню, — просто не розумію, як можна танути, побачивши малознайому жінку, навіть якщо вона така гарна і знаменита, як ти.

Джулія та Денні у січні 2020 року

Модер почервонів, і Джулія зрозуміла, що він молодий і недосвідчений, а отже, й не зіпсований у стосунках із жінками. Прикро буде, якщо він дістанеться комусь іншому, а не їй. Джулія так довго намагалася знайти сім’ю, що вже зневірилася і не вірила, що їй колись це вдасться.

І справа була навіть не в чоловіках, із якими їй катастрофічно не щастило. Біда в тому, що вона з дитинства була позбавлена того відчуття захисту та безпеки, які дають людині дружна та любляча сім’я та затишний будинок. Як не крути – саме воно називається міцним тилом.

Її дитинство не можна назвати безхмарним. Батьки розлучилися, коли дівчинці було чотири роки. Мати, Бетті Лу Бредемас, знову вийшла заміж – за відомого театрального критика Майкла Мотса, який ненавидів дітей дружини від першого шлюбу. Життя Джулії, її брата Еріка та сестри Ліз перетворилося на пекло. Вітчим, який страждав від алкоголізму, напившись, починав «виховувати» дружину і пасинка з падчерками за допомогою кулаків.

Ерік та Джулія Робертс у картині «Червоний, як кров», 1989 р.

Джулії постійно діставалося за погані оцінки, тому вона щосили намагалася вчитися добре. А ще дала собі слово, що її власна родина буде геть іншою: у ній усі житимуть у любові, без образ. І ось, здається, вона знайшла людину, з якою хоче щасливо прожити решту життя і, якщо вийде, померти в один день.

Той факт, що Денні – а саме так Джулія одразу ж почала його називати – одружений на голлівудському візажистці Вірі Модер, її не зупинив. Чи їй, знаменитій голлівудській серцеїдці, пасувати за таких обставин? До того ж Денні сказав, що його стосунки з Вірою давно закінчилися, і Робертс повірила. Щоправда, спосіб вирішити сімейне питання Модера Джулія обрала не найкращий – вирішила відкупитись від його дружини.

Робертс торгувалася з жінкою, яка офіційно все ще залишалася дружиною її коханого Денні, завзято і азартно, поступово підвищуючи суми, які готова була заплатити, ніби викуповувала його з рабства. І навіть те, що ситуація стала надбанням преси і весь світ з пристрастю обговорював її особисте життя, не мало для Джулії жодного значення: вона боролася за своє щастя, а хто і що при цьому говорить – та яка різниця!

Спочатку вона запропонувала Вірі десять тисяч доларів, але та лише гидливо відвернулася. Сума компенсації тут же зросла до ста, а потім і до двохсот тисяч. Дружина Модера не відмовляла в інтерв’ю жодному виданню, яке до неї зверталося, і говорила, що ніколи не віддасть свого чоловіка такій аморальній особі, як Робертс. Та як їй тільки в голову прийшло пропонувати за нього гроші? Джулія теж не мовчала: спілкуючись з журналістами, вона називала Модера чоловіком своєї мрії і стверджувала, що Віра давно не любить Денієла і просто чинить назло як їй, так і йому.

У фільмі “Посмішка Мони Лізи”

Щоб досягти свого, Джулія замовила футболки з написами «Віра, відчепись!» і «Віра, геть!», у яких із задоволенням позувала перед камерами журналістів. Не всі схвалювали такі методи Робертс, справедливо вважаючи, що кохання купити неможливо, але вона налаштувалася всерйоз.

Джулія розуміла: ціна питання – це сума, яку вона готова заплатити за своє щастя. Щойно вона стала досить великою, Віра одразу погодилася розлучитися з Денієлом. Щоправда, насамкінець таки «вкусила» ненависну Робертс, намалювавши малоприємну картину її майбутнього.

«Він її не любить, – сказала Віра Модер, – його мета – її гроші, зв’язки та можливості. Тепер він матиме все, що він захоче, вона і на роботу його прилаштує. Ким він був до неї? Безликим асистентом оператора, яких довкола безліч. А тепер сам стане оператором, можливо, і продюсером. Але, побачите, не мине й півроку, як вони розбіжаться, а розлучниця та викрадачка чужих чоловіків виплачуватиме Денієлу величезні аліменти».

У драмі «Білосніжка: помста гномів», 2012 р.

Не збентежив Джулію і той факт, що Модер не такий знаменитий, як вона. На час їхнього знайомства вона вже позбулася симптомів зіркової хвороби, серед яких є і прагнення бачити поряд із собою «рівного», і зверхність до тих, хто стоїть нижче тебе на соціальній драбині. Джулії не потрібні були звання і нагороди людини, що знаходиться поруч з нею. Вона хотіла того, чого все життя, з дитинства, була позбавлена, – простого сімейного щастя.

І Денні був, мабуть, єдиним із усіх її чоловіків, що безумовно підходив на роль чоловіка та батька дітей, яких – Джулія свято в це вірила! – вона обов’язково йому народить. Їй подобалися його серйозність, безкорисливість і відповідальність, Денієл умів відповідати за свої слова та дії. Ідучи від Віри, він залишив їй усе, включно з будинком, який купив на свої перші кінононорари, забравши лише особисті речі та мотоцикл, на якому їздив.

З Вуді Алленом у кінокартині «Всі кажуть, що я люблю тебе», 1996

Ще однією перешкодою на шляху до сімейного щастя стали батьки Денієла – батько, голлівудський продюсер Майк Модер, та мачуха. Їм теж не подобалася майбутня невістка, вони вважали Робертс простуватою – не парою їхньому освіченому синові, та до того ж жінкою не їхнього кола, за якою міцно закріпилася погана слава. Але Модер зумів домовитися зі своєю родиною, він був так сильно закоханий у Джулію, що готовий був зрушити гори або битися з драконом, що вже тут говорити про батьків.

…Надягнувши високі чоботи і насунувши на голову крислатий солом’яний капелюх, Джулія вирушила на стайню, де чекав улюблений кінь на прізвисько Кадилак. З нею ув’язалися її собаки – метис вівчарки Дієго та чорна лабрадорка Луї, яку Денні подарував їй цуценям незадовго до весілля. Вона вже немолода, тому живе на Таосі безвиїзно, а ось Дієго їздить із господиною на зйомки, сидить у її трейлері і терпляче чекає, коли вона звільниться.

Кадилак, почувши її задовго до того, як вона підійшла до стайні, заіржав – тихо і радісно. Джулія обняла його за шию, закопалась обличчям у гриву. Кожна їхня зустріч нагадує ритуал: актриса пригощає Кадилака пригтованими для нього шматочками цукру, вони довго йдуть поруч і розмовляють – звісно, говорить Джулія, а кінь слухає або вдає, що слухає.

Коли вони відходять досить далеко від стайні, акторка сідає в сідло і, поступово розганяючись, мчить щосили: вітер б’є в лице, сонце хилиться до заходу, запах степових трав п’янить — що іще потрібно для щастя!

Саме тут, на Таосі, у листопаді 2002 року вони відіграли весілля. Гостей було небагато – просто не доїхали до Нью-Мексико. На території ранчо встановили величезний білий намет, у тіні якого веселилися молодята, їхні родичі та друзі. З голлівудських знаменитостей на церемонії був присутній лише Брюс Вілліс, який сказав Джулії, що вірить: вони з Денні зможуть створити дружну сім’ю.

Денні Модер та Джулія Робертс, 2014 р.

До арки, прикрашеної трояндами трьох кольорів, наречену проводжав її друг Мік Дейвін. Джулія, в рожевій сукні, прикрашеній перлами та стразами, була напрочуд гарною. Наступного дня молодята вирушили у весільну подорож грецькими островами, хоча сама Джулія з куди більшим задоволенням провела б цей час на улюбленому ранчо.

Скільки разів вона приїжджала на Таос лікувати свої душевні рани! Коли в 2013 році наклала на себе руки її зведена сестра Ненсі Моутс, Джулії хотілося тільки одного – опинитися в такому місці, де можна було б ні з ким не зустрічатися і не розмовляти. Улюблений маєток підходив на цю роль якнайкраще. Кілька небагатослівних слуг і улюблені тварини не займали її розмовами, і вона змогла заглушити душевний біль. Звичайно, їх із Ненсі не пов’язували ніжні споріднені почуття, більше того, сестра завжди бачила в Джулії ворога, але після смерті все це вже не мало значення.

Ненсі, як і її знаменита сестра, мріяла стати актрисою, але низькорослій, пухкенькій і, якщо чесно, не надто вродливій дівчині така кар’єра була не по зубах. Джулія не могла сказати їй про це прямо, але всіляко давала зрозуміти, що не схвалює вибір сестри. Проте саме вона влаштувала Ненсі асистенткою режисера в популярний серіал «Хор» у сподіванні, що та заведе корисні знайомства, назбирає кіношного досвіду і отримає гарну роботу.

Джулія зі зведеною сестрою, Ненсі Моутс

Зрештою, на знімальному майданчику можна бути не лише актором, існує багато інших професій, і люди, які не можуть жити без кіно, рано чи пізно непогано влаштовуються. На жаль, Ненсі не оцінила допомоги сестри. На зйомках «Хору» вона протрималася недовго: обов’язки асистентки не мали нічого спільного з акторською кар’єрою, а іншого майбутнього для себе дівчина не бачила.

Звільнившись, вона пішла працювати офіціанткою в кафе, а у всіх своїх бідах звинувачувала не себе, а успішну і красиву сестру. Якби ж то Ненсі говорила про це виключно в сімейному колі, але вона використовувала будь-який контакт із журналістами, щоб облити зведену сестру брудом.

Джулія переживала, але виду не подавала. Їй здавалося, що вона повинна бути вищою за цю ситуацію. Та виходило не завжди. Намагаючись допомогти, Робертс вмовила сестру зробити резекцію шлунка, щоб допомогти схуднути, а коли Ненсі почала зловживати знеболюючими, оплатила перебування в дорогій реабілітаційній клініці, але сестра відмовилася туди лягати.

Кадр з фільму «Мачуха», 1999 р. Джулія Робертс і Сьюзан Сарандон у головних ролях

Нерви у Джулії здали, коли у їхньої з Ненсі матері виявили рак легенів. Бетті Лу опинилася в лікарні, і Робертс сказала сестрі, що дозволить їй побувати в палаті тільки один раз. Якщо вона змушена терпіти примхи Ненсі, то хоч матір від них захистить. Сестра билася в істериці, але Джулія виявила твердість: ні – значить, ні!

Ненсі нічого не залишалося, як підкоритися, і це її зламало. Більше того, бойфренд дівчини Джон Білбек, опублікувавши її листування з Джулією, назвав цю історію останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння Моутс. Ненсі покінчила життя самогубством, випивши цілу жменю сильнодіючих препаратів, у передсмертній записці вона звинуватила сестру.

У ті дні Джулії здавалося, що її придавило величезною кам’яною плитою. Відчуття було настільки сильним, що їй ніяк не вдавалося набрати повітря на повні груди, тому доводилося задовольнятися невеликими вдихами, через що їй не вдавалося надихатися. Горе втрати поєднувалося з образою: чому Ненсі так з нею вчинила?

Кадр із фільму «Близькість», 2005 р.

Все життя вона намагалася допомагати сестрі, і не її вина в тому, що Ненсі не змогла повторити її, Джулії, успіх, що їй не вистачило характеру, завзятості, терпіння і трохи везіння, без якого в акторському ремеслі ніяк не обійтися. У будь-якому іншому випадку Джулія звернулася б за підтримкою до матері, але зараз, навпаки, саме вона має стати опорою для тяжко хворої Бетті Лу.

Дізнавшись про смерть молодшої дочки, жінка впала в депресію і перестала боротися за життя, що в її випадку неминуче означало трагічні наслідки. Мати цілими днями лежала мовчки, дивлячись на одну точку. Виходячи з палати, Джулія залишалася віч-на-віч зі своїми думками, від яких у буквальному розумінні цього слова хотілося лізти на стіну.

Найстрашнішим випробуванням для Джулії стала необхідність через три тижні після смерті Ненсі бути присутньою на церемонії нагородження «Оскар»: її номінували на престижну премію за «Найкращу роль другого плану» у фільмі «Серпень: графство Осейдж».

На червону доріжку Робертс вийшла в чорній сукні, вона посміхалася, але сльози наверталися на очі. Було видно, що вона тримається з останніх сил. За лаштунками, почувши присвячену померлим акторам баладу, Джулія розплакалася і опанувати себе змогла, тільки випивши шампанського з подругою – Кейт Бланшетт.

Насилу дочекавшись завершення церемонії, вона одразу ж, щойно нашвидкуруч переодяглася, полетіла на Таос, де могла не приховувати сліз. А звідти Джулія попрямувала до Нью-Йорка, щоб увесь вільний час проводити з матір’ю, яка згасала. З лікарні вона перевезла її у свій будинок у Лос-Анджелесі, де оточила бідолаху максимальним комфортом – як фізичним, так і моральним.

Коли Бетті Лу не стало, Робертс була на зйомках фільму «Таємниця у їхніх очах». Відхід матері морально розчавив Джулію. Вона металася, не знаходячи собі місця, відмовлялася від роботи та участі в офіційних заходах. Про що б вона в той момент не думала, на думку спадала тільки Бетті Лу, завжди така весела і життєрадісна.

Джулія ніяк не могла змиритися з її смертю: та будь-хто, тільки не вона! Вона пробачила матері навіть те, що ніколи не була її улюбленою дитиною: серце Бетті Лу завжди належало Ненсі, і Джулія приймала це як належне, адже вона сильніша за сестру, а батьки більше люблять слабких. Це мати навчила її покладатися тільки на себе і в першу чергу влаштовувати особисте життя, а вже потім робити кар’єру.

Джулія добре пам’ятала, як після кількох місяців у Нью-Йорку, зневірившись вижити в чужому їй місті без постійної роботи і надії на майбутнє, зателефонувала матері: «Я більше не можу – повертаюся додому!». Але у відповідь почула: «У жодному разі! Найтемніше буває перед світанком, і якщо зараз тобі дуже важко, то, значить, скоро буде легше. Якщо ти зараз злякаєшся і все кинеш, потім ніколи собі цього не пробачиш!»

Джулія послухалася Бетті Лу, слова якої виявилися пророчими: незабаром Робертс отримала свою першу роль у фільмі «Пожежна служба». Сказати, що вона була маленькою, значить не сказати нічого: Джулія провела на екрані всього п’ятнадцять секунд, але з’явилася надія, що у неї все вийде, і цим вона була зобов’язана матері. Робертс із подвоєною силою почала боротися за свою мрію і добилася всього, чого хотіла, в тому числі й щасливої родини.

В оцінці її шлюбу Віра Модер багато в чому мала рацію. Денні справді досить швидко досягнув висот у професії – став кінооператором-постановником, але добився він цього завдяки своїй завзятості та працьовитості, а не протекції знаменитої дружини. Так, Джулія не збиралася робити чоловікові кар’єру, вона полюбила нікому не відомого молодого чоловіка, і такий його статус її цілком влаштовував. Тим більше, що мільйонів Модер не заробляє. Його ставка штатного співробітника кіностудії невелика, і з гонорарами Робертс її точно порівняти не можна.

Втім, після стількох років спільного з Модером життя змінилася і сама Джулія. Сьогодні вона вже не хапається за перший-ліпший сценарій, а вибирає ролі ретельно та скрупульозно. Це не означає, що вона, як раніше, вередує, просто тепер їй потрібна вагома причина, щоб залишити чоловіка та трьох дітей і поїхати від домашнього вогнища, яке вона вибудовувала так довго.

Саме Денні прищепив Джулії любов до роботи на землі, і, зібравши перший урожай, вона зрозуміла, що сільське господарство стало її пристрастю, другою після кіно, а можливо, і першою.

…Коли Джулія повернулася додому, вже сутеніло. Зі степу потягнуло прохолодою, і актриса мерзлякувато зіщулилася. Вона завела Кадилака в стайню і ретельно провела всі обов’язкові вечірні процедури, які вони з Денні жартома називають «кінським спа»: почистила шкуру і копита, розчесала гриву. Після наповнила напувалку теплою, нагрітою сонцем за день водою і в супроводі собак вирушила до будинку.

Тепер все за розкладом: контрастний душ, легка вечеря зі зварених на пару овочів із власної грядки, трав’яний чай, обов’язковий дзвінок чоловікові і дітям, що залишилися в Нью-Йорку. Перед сном Джулія обов’язково почитає. Щоправда, що вибере – «Довідник з садівництва», який завжди лежить на тумбочці біля ліжка, або один із нових, щойно надісланих їй сценаріїв, – вона ще не вирішила.

Зрештою, не все ж відправляти в топку, зустрічаються і справжні шедеври. Джулія зручніше влаштувалась у стоячому перед палаючим каміном улюбленому кріслі і витягла зі стосу одну з тек – навмання! А раптом цього разу агент надіслав їй щось справді унікальне? Таке саме, як «Повернення додому».

Фото: Getty images, East News


Вперше опубліковано у журналі “Караван історій” (грудень 2018)

Дивіться також:

16-летняя дочь Джулии Робертс впервые вышла на красную дорожку Каннского кинофестиваля

Редкое фото: Джулия Робертс показала селфи с мужем в честь годовщины свадьбы

Джулія Робертс і Джордж Клуні знову разом у комедії «Квиток до раю»: український трейлер (ВІДЕО)

Навіщо Джорджу Клуні нерівний шлюб

Як Г’ю Грант пережив розставання з Елізабет Герлі і став багатодітним батьком

Вайнона Райдер: “Я была культовой личностью в 80­-90-е, а теперь мало кому нужна”