Сьогодні день народження актора Брюса Вілліса. Зірці виповнилося 69 років. Прославлена кінозірка, батько п’яти дочок, дідусь онуки, чоловік люблячої дружини, який навіть із колишньою зберігає теплі дружні стосунки, – він міг би зустріти день народження абсолютним щасливцем. Якби не невиліковна хвороба.

Та в день народження не хочеться про сумне. Навпаки, хочеться згадати бурхливий роман і шлюб Брюса із Демі Мур. Вони ж бо були однією з найяскравіших пар 1990-х – і стали добрими друзями, в горі і радості.

“Караван історій” розповідає, як із сексу на одну ніч виросло велике почуття. Як Демі Мур принесла успіх Брюсу Віллісу. Як, попри велике взаємне кохання, вони втратили один одного. І як залишаються важливими людьми у житті одне одного досі.


Демі Мур та Брюс Вілліс познайомилися у 1987 році на голлівудській вечірці з приводу прем’єри фільму «Стежка». Демі знаходилася там як гостя Еміліо Естевеза, виконавця головної ролі та її колишнього бойфренда… Ну, чи не колишнього, але це стало зовсім неважливо, коли Демі та Брюс зустрілися.

Деми мур эмилио эстевес брюс уиллис история любви роман
Демі Мур з колишнім нареченим Еміліо Естевесом, 2006 р. Вона кинула його заради Брюса Вілліса

ілліс тоді вже став знаменитістю, зігравши Девіда Еддісона в серіалі «Детективне агентство “Місячне сяйво”». Персонаж – веселун, базікало і бабій – якнайкраще підходив йому, принаймні в ті часи. Це була його перша велика роль, завдяки якій він одразу перестрибнув у розряд «багатообіцяючих».

А ось у Демі все складалося складніше: за плечима десяток ролей, і епізодичних, і більших, але жодна не принесла стійкої популярності.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore) on

Брюс побачив її біля стійки бару і заговорив з гарненькою незнайомкою у своїй звичайній поблажливо-насмішливій манері. Йому вже 32, за спиною багатий чоловічий досвід, листи фанаток і навіть чутки про роман з красунею Сибіл Шеппард, партнеркою по «Місячному сяйву».

Брюс краще за інших знав, що ніякого роману не було, але його забавляла лють зарозумілої Сибіл через газетні заголовки. Правду кажучи, вони один одного терпіти не могли. Але уявна інтрижка із зіркою додала йому ваги в кінематографічних колах. Тому Вілліс не сумнівався, що дівчисько з дивовижним тілом клюне на його флірт.

деми мур фото в молодости
Демі Мур в мелодрамі “Вогні святого Ельма”, 1985 р.
деми мур фото в молодости
Демі Мур в мелодрамі “Вогні святого Ельма”, 1985 р.

Так і сталося. Вони порозумілися з першої хвилини, ніби знали одне одного здавна. У них і справді було багато спільного: обидва – діти з найпересічніших сімей, одержимі пристрастю до кіно, і насилу пробили собі дорогу. Дитинство Демі сміливо можна назвати неблагополучним: батько пішов, коли вона ще не народилася, а у матері і вітчима були серйозні проблеми з алкоголем. Батьки часто сварилися і скандалили, сім’я постійно переїжджала (до 16 років Демі встигла змінити місце проживання 30 разів: «Тридцять, ти уявляєш?»).

На додаток до всього Демі, взагалі дуже гарненька, страждала на косоокість, через що дівчинку в школі дражнили, і операція, зроблена в підлітковому віці, вже не позбавила її від комплексів. У 16 років, щоб довести собі і всьому світу свою неземну красу, майбутня дружина Вілліса покинула школу і втекла з дому, почала зніматися для реклами і ризикувала стати порномоделлю.

деми мур фото в молодостиУ 18 Демі вийшла заміж за музиканта-наркомана Фредді Мура, у 22 з ним розлучилася. Відв’язна дівчина пила, нюхала кокаїн, але, на щастя, їй вистачило розуму і цілеспрямованості, щоб відмовитися від наркотиків і пройти курс реабілітації заради першої пристойної ролі – у студенській комедії «Вогні святого Ельма». А потім її кар’єра пішла вгору. Вже в молодості було зрозуміло, що хватка в цієї чарівної брюнетки з квадратною щелепою – як у бульдога: вчепиться і не випустить.

деми мур фото в молодости
Демі Мур у Бразилії на зйомках фільму «У всьому винен Ріо», 1982 р.
деми мур фото в молодости
У фільмі “У всьому винен Ріо”, 1982 р.

Брюс теж був упертий парубок, тож на вечірці, де зустрілися ці дві самотності, просто повітря заіскрилося від взаємного «впізнавання». Вони підходили одне одному, як віскі та содова. Випили, потім іще раз випили, і ще раз. Брюс розважав Демі, відпускаючи зауваження щодо роботи бармена. Він знав, про що казав: перш ніж отримати свою дебютну роль, Вілліс досить довго і досить успішно працював барменом на Мангеттені. Власне, ця робота і забезпечила його першим акторським досвідом: режисер часто заходив у той бар, де Вілліс змішував коктейлі. Коли для фільму знадобився актор на роль бармена, режисер згадав про завжди усміхненого, привітного Брюса.

Слухаючи байки про відвідувачів бару, Демі хихотіла від душі, раз по раз схиляючи голову співрозмовнику на плече. Її вузька мініспідниця ледве прикривала трусики, і Брюс знервовано поглядав на стрункі коліна. Еміліо Естевез вже навіть перестав ревниво дивитися на них, зрозумівши, що сьогодні не його вечір. Рішення їхати разом кудись, де не так галасливо, спало на думку Демі та Брюсу практично одночасно.

Вони провели у ліжку майже добу, вилазячи звідти тільки для того, щоб прочалапати босоніж до холодильника в пошуках якоїсь їжі, хоча у Брюса там була тільки упаковка пива і висохла скибочка піци.

деми мур фото в молодости
Демі Мур, прибл. 1975-1976 р.

У перервах між обіймами Брюс встиг похвалитися новій подрузі своїми музичними здібностями – якраз напередодні їхньої зустрічі на екрани вийшла  комедійна короткометражка «Повернення Бруно», в якій Вілліс зіграв головну роль – блюзмена на ім’я Бруно. Всі пісні він співав сам, а потім ще й випустив диск з однойменною назвою. «Вау, у тебе чудовий голос! – щиро захопилася нова подружка. – Тепер зватиму тебе Бруно. Звучить як собача кличка. Іди до мене, Бруно, песик! І Брюс із гарчанням поліз під ковдру, ближче до теплого тіла Демі.

Вона виявилася чудовою – збіса темпераментна, ненаситна у ліжку (згодом з’ясувалося, що ненаситність поширюється і на інші сфери життя, але це вже інша історія). Розумна, амбітна жінка, яка вміє бути і ніжною кішечкою, і стервом, – але на початку стосунків легка жіноча стервозність тільки збуджує.

У щасливому захопленні один одним, додатково посиленому парами алкоголю, пройшов місяць, другий, третій… А через чотири, у листопаді 1987 року, вони з’їздили в Лас-Вегас, щоб нашвидкуруч повінчатися. Оце був шок! І для друзів, і для сім’ї Брюса, батьки якого, на відміну від батьків Демі, вели цілком звичайний спосіб життя. Його старі, батько-зварювальник і мати – банківський клерк, розлучилися, коли Брюсу було 16 років, проте ніщо в їхньому пересічному побуті не нагадувало той скандальний спектакль, до якого звикла Демі.

деми мур брюс уиллис история любви свадьба
Весілля Демі Мур та Брюса Вілліса

Молода дружина в їхню першу (офіційно) шлюбну ніч відкрила шухляду в готельній тумбочці, де лежали презервативи, але потім кинула упаковку назад: «Ні, сонечко, тепер я твоя законна дружина. Кажуть, ти страшенний бабій, так що краще прив’яжу я тебе міцніше, щоб не втік!

«Крихітко, я ні на кого, крім тебе, і дивитися не можу, – чесно відповів Брюс. – Але якщо хочеш дитину, давай зробимо», – і розстебнув на її міцній спині гачки французького бюстгальтера з шовковими мереживами, купленого спеціально до весілля. Рівно за дев’ять місяців на світ з’явилася Румер.

деми мур брюс уиллис фото в молодости семья дети
Демі Мур та Брюс Вілліс з доньками Румер, Таллулою та Скаут

І життя змінилося назавжди. Брюс, любитель гарних дівчат, упертий, життєлюбний, нахабний при нагоді, вперше відчув себе відповідальним за крихітну червонолицю істоту, яка тільки й уміє, що з прицмокуванням смоктати з пляшечки, плакати і бруднити підгузки. Гостра ніжність до дочки пронизувала Брюса, коли він стояв біля колиски. І ще охоплювало незнайоме, лячне почуття – усвідомлення смертності. Адже біологічна місія виконана, генетичний слід на землі залишено… І це сталося, коли йому виповнилося 33. Все-таки не дарма цей вік вважають особливим.

У перший же рік сімейного життя з Демі, хоча, власне, першого ж місяця, Брюсу запропонували роль у «Міцному горішку», яка виявилася доленосною. «Ось не забобонна я начебто людина, але як тут не повірити, що Демі принесла мені удачу», – думав він.

За Джона Маклейна йому заплатили фантастичний на той час гонорар – п’ять мільйонів доларів (при загальному бюджеті фільму – 28 мільйонів). Коли Демі народжувала першу доньку, почуваючись зіркою під прицілом трьох кінокамер в руках спеціально найнятих операторів, її чоловік вже справді був світовою знаменитістю. І, до речі, мільйонером. Прем’єра “Міцного горішка” відбулася приблизно за місяць до появи Румер.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore) on

Стрімке перетворення 33-річного серіального – нехай і успішного – актора в міжнародну зірку мало як хороші, так і погані наслідки для сім’ї. Як любить говорити Брюс, гроші розбещують, але так вже вийшло, що вони потрібні всім. І якщо доти він намагався контролювати потяг до спиртного хоча б з тих міркувань, що алкоголік може втратити роботу, тепер він боявся за свою кар’єру значно менше.

Тим більше, що і кар’єра Демі поруч із Брюсом стрімко пішла вгору. Коли Румер виповнився рік, Демі отримала головну роль у «Привиді». Брюсу запропонували головну чоловічу роль, але він відмовився. «Слухай, ця сльозогінна фігня точно провалиться у прокаті, – сказав він дружині. – Але ти, звісно, вирішуй сама». Чуття підвело Брюса, а ось Демі – навпаки, можливо тому, що в мелодрамах чоловіки розбиратися і не зобов’язані.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore) on

«Бруно, чи ти бачив цифри? – їхидно питала Демі за сніданком. – Мій «Привид» зібрав удвічі більше, ніж твій «Горішок». Але це й добре, що ти не погодився, для привида ти забагато важиш!»

Брюс посміхався, дивлячись на дружину, і наминав улюблену яєчню зі шпинатом. Він сердився на неї – і захоплювався нею, його Демі, яку подекуди вже називали Gimme-more («Дай мені більше!»). За роль у «Привиді» вона отримала значно менше, ніж п’ять мільйонів, натомість її номінували на «Золотий глобус» та вручили премію «Сатурн». Брюс вважав за краще не згадувати про той факт, що одного разу заявився на знімальний майданчик, щоб з’ясувати стосунки з Патріком Свейзі, з яким дружина обмінювалася надто ніжними поглядами.

Зоряна хвороба не оминула обох. Брюс після «Міцного горішка» став досить зарозуміло розмовляти з журналістами і прагнув вплутатися в бійку з приводом і без. У середині 90-х він навіть наймав охоронців, обов’язком яких було… не дати шефу влізти в чергові розбірки.

З Демі трапилося дещо гірше – принаймні, з погляду Брюса. Вона дала волю своїм давнім підлітковим бажанням – довести, хто на світі всіх миліший. Знімати пологи – це ще нормально, але якого біса треба було позувати голяка, ледве прикрившись руками, з великим пузом на обкладинці Vanity Fair?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore) on

«Крихітко, ти геть здуріла? На сьомому місяці ходиш гола перед фотографом, та що там фотограф – перед усім світом! До речі, ця твоя Енні Лейбовіц – лезбійка, ти, сподіваюся, знаєш? – репетував Брюс на дружину, трясучи перед її носом журналом. – Ти мені хоча б сказати, щоб я приготувався заздалегідь?»

Тепер, за чверть століття, це фото Демі – просто красива картинка. Хоча, ні, не просто… Це, як кажуть критики, віха у розвитку фотографії, і це справді сміливий крок як з боку моделі, так і журналу. Тоді ще ніхто не знімав оголених вагітних знаменитостей і, тим більше, не публікував ці фото на обкладинці. І ця обкладинка, як то кажуть, підірвала уми. Газетники лише про неї й писали. Друзі при зустрічі штовхали Брюса ліктем: ну що, старий, як там твоя стриптизерка? Брюс тільки зубами скреготів.

деми мур брюс уиллис джон траволта келли престон фото в молодости семья дети
Демі Мур, Брюс Вілліс, Джон Траволта та Келлі Престон

Ще за рік Демі знову знялася для того ж журналу у тієї ж Енні Лейбовіц, тепер уже трохи більш пристойному, але тільки на перший погляд, вигляді. Насправді її костюм був провокацією чистої води: жакет, штани, жилет, сорочка – все було намальовано прямо на тілі. Демі не терпілося похвалитися перед публікою знову набутою після других пологів ідеальною формою.

Втім, пристрасть Демі до публічності навіть у таких сферах, які більшість людей вважає глибоко інтимними та приватними, була більш невинним«бзиком», ніж її захоплення випивкою. Незважаючи на активні зйомки у нових фільмах і на народження доньок, подружжя пило все більше, а випивка часто супроводжувалася сімейними скандалами.

деми мур брюс уиллис фото в молодости
1997 р.

Демі ревнувала Бруно до дівчат із масовки. Він усе заперечував. Насправді Брюс через деякий час після весілля справді повернувся до холостяцької практики – заводити інтрижки з дівчатами на знімальному майданчику, але ці зв’язки нічого для нього не означали і тривали не так довго, щоб про них варто згадувати. Взагалі про них не дізналися навіть репортери, які вважали шлюб Вілліса і Мур ідеальним. Так воно й було – у широкому значенні. Незважаючи на п’яні скандали, вони чудово вживалися і, як і раніше, підтримували один одного у всіх серйозних починаннях.

На початку 90-х років справи у Демі йшли відмінно: вона знялася в кількох фільмах, чудово прийнятих і глядачами, і критикою («Кілька хороших хлопців», «Непристойна пропозиція»), і стала першою актрисою, що отримала гонорар 10 мільйонів. У Брюса графік кар’єри скакав як скажений кінь: то зліт, то болісний провал, як з «Гудзонським яструбом», до якого він сам написав музику, зіграв її і взагалі вклав у цей проект багато душевних сил. Критики вручили комедії про злодія «Золоту малину», і, що гірше, стрічка з тріском провалилася в прокаті, наробивши купу боргів.

Сиквели «Міцного горішка» критикам не подобалися, натомість у глядачів йшли непогано, і Брюс встиг добряче втомитися від Маклейна. Але, погоджуючись на чергове продовження, з фірмовою усмішкою пояснював журналістам: «Ну так, я казав, що «Горішок» мене дістав. Було діло. Не хочеться бути тим, про кого кажуть: «А, Брюс Вілліс? Значить, у кіно знову рятуватимуть світ?» Але, знаєте, людина слабка. Якби гонорари були меншими, я б відмовився. Але коли платять такі гроші… Хто мене засудить?»

Після «Кримінального чтива» і «Дванадцяти мавп» Вілліса нарешті стали сприймати як серйозного актора, а роль психолога в містичній драмі «Шосте чуття» М. Найта Шьямалана принесла йому не тільки визнання, а й 100 мільйонів доларів в якості гонорара і відсотків від прокту. Щоправда, «Оскара» Брюсу ніхто не пропонував, і це трохи зачіпало.

У Демі справи йшли не так блискуче. Хоча ніхто б не звинуватив її в тому, що вона мало працювала. Заради зйомок у «Стриптизі» вона відкачала жир з живота і спини, вставила грудні імплантати, сіла на сувору дієту, після якої назавжди залишилася вегетаріанкою. Вісім персональних асистентів – з йоги, дієти та танців на жердині – готували її до зйомок.

Деми Мур Стриптиз
Демі Мур у «Стриптизі», 1996 р.

Причому весь цей процес йшов на очах у публіки, оскільки кінокомпанія заздалегідь анонсувала роль Демі в скандальній стрічці і створила додаткову інтригу навколо процесу її перетворення. Брюса це неймовірно дратувало, його розлютила звістка про те, що масовку для сцен стриптизу вдалося зібрати практично безкоштовно – хто ж відмовиться подивитися на те, як на жердині звивається сама Демі Мур?

деми мур голая обложка журнала
Демі Мур знову знялася оголеною – для жовтневого числа журналу Harper’s Bazaar, 2019 р.

У результаті відчайдушна дружина Вілліса отримала за роль знову ж таки рекордну на ті часи суму – 12,5 мільйонів доларів, але фільм виявився провальним. Його шість разів номінували на «Золоту малину» у різних категоріях. Критики писали, що танець на жердині у виконанні Мур «нагадує ранкову гімнастику домогосподарки, яка вирішила трохи поекспериментувати зі своїм неслухняним тілом». Демі, читаючи газету з цим відгуком, підняла очі на чоловіка:

– Ні, Бруно, ну ти послухай, що пишуть ці мерзотники!

– Крихітко, хочеш, я пристрелю всіх твоїх ворогів? Як Джон Маклейн. Йо-хо-хо, виродки!

– Заткнися. Вічно ти зі своїми жарти! А сам трахаєш на майданчику все, що бачиш. Та твої дівки мені в підметки не годяться!

– По-перше, я нікого не трахаю, – впевнено відповів Вілліс. – А по-друге, звичайно, не годяться! – і ледь ухилився від кавової чашки, кинутої влучною рукою.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore) on

Скандали в домі ставали все частіше і голосніше. Любов до дочок вже не компенсувала взаємного роздратування. Не допомагала і звичка всі проблеми обговорювати один з одним, а за необхідності і з психологом. Розмови перетворювалися на потоки взаємних звинувачень.Ти подивися на себе! Який приклад ти подаєш дівчаткам! Адже вони вже курять марихуану і ходять у такому вигляді, ніби спідниці забули надіти!» – “Ах так? Це я подаю поганий приклад? А ти думаєш, дівчатка не знають, що їх тато любить дівчат у міні? От і намагаються привернути твою увагу!»

І незабаром була офіційна заява про розставання на ґрунті «непримиренних розбіжностей».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore) on

Втім, ухваливши рішення про розлучення, вони зуміли розлучитися досить мирно. Брюс заплатив 38 мільйонів колишній дружині, але розглядав це як інвестицію у добробут дочок.

Відтоді їхні стосунки стали схожими на бойову дружбу двох колишніх армійських товаришів по службі, які багато чого пережили і побачили разом. Брюс навіть погодився бути шафером на весіллі Демі та Ештона. Ось дарма, до речі. Можна було здогадатися, що цей красень розіб’є Демі серце. Але хіба місіс «Дай мені більше!». стане слухати…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore) on

Шлюб Демі та Ештона Катчера розпався, а Брюс щасливо одружений з Еммою Геммінг. Демі Мур була гостею на їхньому весіллі. Сьогодні вони дружать сім’ями. Власне, це одна велика шумна дружна сім’я – дорослі доньки та їхні бойфренди, Емма та молодші дівчатка, Брюс та Демі. Навіть карантин вони провели разом.

брюс уиллис деми мур
Брюс Вілліс та Демі Мур провели весняний карантин  2020 року разом
брюс уиллис деми мур
Брюс Вілліс та Демі Мур із сім’ями, 2020 р.

Зараз підтримка потрібна Брюсу. У нього діагностували афазію, через яку у 2022 році він залишив кар’єру. Та його дівчата поруч. І Демі Мур теж. Завжди.

Фото: Shutterstock, East News, instagram.com/demimoore

Дивіться також:

“Дуже боляче”: Ештон Кутчер вперше розповів про втрачену дитину від Демі Мур

Жорстока хвороба: родина повідомила про новий діагноз Брюса Вілліса

Демі Мур і Брюс Вілліс стали бабусею і дідусем: перше фото і деталі

Брюс Вілліс розважається з дочкою та дружиною в Диснейленді (ВІДЕО)