Сьогодні, 25 квітня, день народження Рене Зеллвегер. Їй виповнюється 55 років.

Одна з найзнаменитіших актрис світу, яка вміє фантастично перевтілюватися, володарка двох «Оскарів» – здається, все відміряне їй везіння пішло в професійну сферу. А ось із чоловіками Рене довго не щастило. Але після безлічі спроб і болісних помилок вона не розчарувалася в коханні. І, здається, нарешті знайшла своє щастя.


2016 рік. Готуючись до вечірки з нагоди закінчення зйомок третього фільму про Бріджит Джонс, Рене приміряла перед дзеркалом нову сукню і поглядала на Дойла, що стояв поруч. Той спантеличено морщив лоб і ворушив губами, безуспішно намагаючись приборкати свою буйну шевелюру. Це мало дуже кумедний вигляд, але очі Рене раптом зволожилися. Як же довго вона шукала цього чоловіка! І плювати їй на всі газети світу, які виливають на нього відра помиїв!

Так, Дойл Бремголл – не красень і далеко не ангел. Колись він міцно сидів на героїні, але після реабілітації зав’язав із наркотиками. У нього було багато зв’язків і шлюб, який закінчився народженням двох дочок. Але Рене зовсім не бентежить ні дивакуватий вигляд коханого, ні шквал брудних чуток, що вічно його оточують. Якийсь таблоїд не полінувався підрахувати борги, які за останні двадцять років нажив Дойл Бремхолл (ну прямо не видання, а боргове агентство!), і поставив читачам запитання: хто ж оплачує величезні рахунки музиканта? А жовті газети так і зовсім назвали Дойла альфонсом, повідомивши, що Рене оселила бойфренда у своєму особняку в Санта-Барбарі і повністю його утримує.

Рене Зеллвегер, 1990-ті

А з якою точністю всі цитували гнівну промову колишньої дружини Дойла в суді, коли та вимагала аліменти! «Я не знаю, як виплатити борги за заставною на наш особняк, ми з дівчатками практично голодуємо. А ти витрачаєш гроші на своїх пасій!» – кричала вона на весь зал. Після цього якийсь репортеришка написав, що, мовляв, зрозуміло, гроші на аліменти Бремголлу видаватиме його багатенька подруга Зеллвегер. Не дивно, що завдяки таким пересудам навіть деякі шанувальники Рене почали через інтернет радити їй зняти рожеві окуляри.

Якимось немислимим чином акторці вдавалося не піддаватися на провокації, і, немов у нагороду за це, відкрилося навіть не друге, а третє дихання: вона отримала пропозицію знятися в третьому фільмі про Бріджит Джонс. Цього разу їй не довелося набирати півтора десятка кілограмів, як було у двох попередніх. Вона погладшала лише на кілька фунтів, а на талію і живіт просто наклали подушки – її героїня тепер вагітна, і їй належить з’ясувати, хто ж з двох чоловіків є батьком дитини. Сама ж Рене так і не стала мамою. Хоча колись її називали «матусею з дитиною». Господи, як же давно це було! Вона тоді якраз розлучилася зі своїм першим коханням, музикантом Сімпсоном Еллісоном, і переживала важкі часи.

Вони познайомилися у стрипбарі, де студентка факультету журналістики Рене Кетлін Зеллвегер підробляла офіціанткою. Так, її шлях в акторство був непростий. Особливо якщо врахувати, що в дитинстві Рене мріяла стати олімпійською чемпіонкою і всерйоз займалася спортом. А батьки заохочували її прагнення, оскільки свято вірили, що всього можна досягти працею…

Рене Зеллвегер на MTV Video Music Awards, 1999 рік

Мати Рене, К’єллфрід Андреассен, народилася і жила в Норвегії, але її завжди вабила «американська мрія». І, вивчившись на медсестру-дільничку, вона зуміла отримати роботу в Х’юстоні. Перш ніж вирушити на інший континент, дівчина вирішила на прощання здійснити круїз рідною Скандинавією. І на теплоході, що прямував до Данії, познайомилася з симпатичним швейцарцем Емілем Зеллвегером. Молодий чоловік був такий чарівний і вихований, що К’єллфрід закохалася з першого погляду. А коли з’ясувалося, що він теж збирається до Г’юстона, де отримав місце інженера-електрика, дівчина зрозуміла: це доля. І в Г’юстоні закохані оселилися вже разом.

Спочатку у них не було ні гроша, а молода жінка навіть не говорила англійською. Але Еміль працював як проклятий і разом із дружиною вірив в удачу. Коли один за одним народилися Ендрю і Рене, Зеллвегери переїхали в містечко Кейті, що загубилося серед рисових плантацій Техасу. Правду кажучи, містечко виявилося справжньою дірою. Вулицями бігали кури, кінотеатру не було. Але для Зеллвегерів це рівно нічого не означало: однаково їхні діти доб’ються видатних успіхів у житті!

Ось, приміром, Ендрю: він найкрасивіший хлопець у Кейті, у шкільному драмгуртку отримує тільки головні ролі. Як пити дати стане актором! Рене не така гарна. Зате її не може обігнати жоден сусідський хлопчисько. То чому б їй не стати олімпійською чемпіонкою?

Рене обожнювала батьків. І все ж головним для неї був старший брат. Дівчинка наслідувала його в усьому. Дрю почав грати в бейсбол – і вона записалася в команду. Він любив спорт – і вона займалася відразу в трьох секціях: легкої атлетики, баскетболу, гімнастики. Та ще й очолювала групу підтримки шкільної футбольної команди. Танцюючи в короткій спідничці перед початком матчів, роблячи воістину акробатичні трюки і розмахуючи помпонами, вона поглядала на брата: чи бачить він, що його сестра – справжній чирлідер? Але той хвалити не поспішав, у їхній родині це було не заведено. Нічого, вона виросте, стане олімпійською чемпіонкою, ось тоді вся сім’я буде нею пишатися!

На жаль, мріям дівчинки не судилося здійснитися. Одного разу на змаганні з бігу Рене так пошкодила коліно, що всім одразу ж стало зрозуміло: про спорт тепер можна забути. Зрозуміло, тренер розлютився. Адже він покладав на Зеллвегер такі надії, а ця тюхтійка…

рене зеллвегер ролі чоловіки коханці романи
У школі Рене Зеллвегер займалася спортом і була чирлідеркою

Уявляючи, що скажуть удома, Рене лежала в машині швидкої допомоги і, розмазуючи по щоках сльози, думала: так їй і треба! Видно, не дарма мама каже, що вона «не їхньої породи». Вона має рацію: Рене щокаста, плоскогруда і безглузда. А ще легковажна і недостатньо честолюбна. Ну чого, крім неприємностей, можна чекати від такої людини?

К’єллфрід і справді не розуміла, чому її донька не така вродлива, як син, а до того ж ще й страшенно невдачлива. Але Рене так страждала, що мати погладила її по голові і вимовила те, у що сама не вірила: «Гаразд уже, не впадай у відчай, твоє золото ще попереду!» Підбадьорена, Рене посміхнулася – і… записалася в драмгурток. Ні, її не тягнуло до лицедійства. Просто час, що звільнився від тренувань, треба було чимось заповнювати. І дівчинка почала старанно грати крихітні рольки, які їй довіряли.

Коли після школи прийшла пора вирішувати, чим займатися далі, Рене і не подумала про акторство, а обрала радіо, кіно і тележурналістику. Хоча, зізнатися, це теж її не цікавило. Але життя в Остіні, де розташовувався університет, обіцяло переваги великого міста і самостійність. Та й вивчати англійську літературу – це зовсім не те, що ненависну математику та фізику.

За шкільною звичкою вона записалася в студентський театр. Це заняття раптом до того захопило, що дівчина почала брати уроки акторської майстерності й навіть ганяти на своїй старенькій «хонді» в Даллас на кінопроби. Вона дуже старалася, але все, чого їй вдалося домогтися, – це зйомок у рекламі пива і в ролику, де Рене із захватом прославляла «чудові техаські біфштекси».

– Вітаю! – єхиднував Ендрю, який на той час викинув думки про сцену з голови і навчався на маркетолога в тому ж університеті.

– Зате тепер я точно знаю, ким буду! – захищалася Рене і зніяковіло зізнавалася: – Розумієш, Дрю, тут я раптом відчула, що акторство – це не мій каприз, а те, що жило в мені завжди. Просто я не відразу зрозуміла…

Так, вона немов прокинулася від сплячки і була готова звернути гори. Але епізодичні заробітки акторством не давали коштів на життя, навчання, театральні курси, і Рене підробляла чим доведеться.

Одного разу вона натрапила на оголошення стрипбару «Солодкі дівчатка» про прийом на роботу симпатичних дівчат і, без зусиль пройшовши відбір, почала працювати офіціанткою. Згідно з дресскодом закладу, всі її колеги ходили по залу з оголеними грудьми. Однак Рене відстояла право працювати в прозорому топі.

Цим вона і привернула увагу Сімса Еллісона – соліста гурту Pariah, який розважав клієнтів клубу. Русявий і неймовірно вродливий, із загадковою тугою в очах, музикант не дарма мав успіх у прихильниць. Незабаром і Рене зрозуміла, що закохалася вперше в житті. Щоправда, коли Сімс запропонував вирушити разом із ним до Лос-Анджелеса, погодилася лише після обіцянки допомогти їй потрапити на проби в кіно.

Як не дивно, бойфренд дотримав слова і якимось дивом допоміг подружці роздобути кілька епізодичних ролей. «Пом’яни моє слово, ти далеко підеш!» – побачивши її гру, пророкував Сімс. Однак режисери не поділяли його захоплення. Одні радили непоказній провінціалці схуднути, інші – погладшати, треті – перефарбувати волосся, збільшити груди… – одне слово, змінити образ «сусідської дівчини», адже таких акторок і так як оселедців у бочці. А дехто й зовсім рекомендував зробити пластику – виправити успадковані від матері, саамки по крові, вузькі очі та високі вилиці. Недарма одна красуня з театральної студії в Остіні якось пожартувала: «З твоєю зовнішністю, люба, тільки в масовці грати!»

рене зеллвегер ролі чоловіки коханці романи
Сімс Еллісон, перше доросле кохання Рене Зеллвегер

Не склалися й стосунки із Сімсом. Рене хапалася за найменші шанси, щоб досягти своєї мети. А її хлопець скочувався все нижче і, в міру того як його група опускалася на останні рядки хітпарадів, впадав у затяжні депресії. Для виходу з них він використовував один засіб – наркотики. Вперше виявивши шприци, розкидані по квартирі, Рене схопилася за серце, проте спробувала допомогти коханому. Але коли з її сумочки зник увесь отриманий напередодні гонорар, терпець дівчини увірвався. Її батько з молодості рвав жили, щоб домогтися кращого життя, і Рене відчувала відразу до безвольних слабаків і ледарів. Однак, глянувши на ввалені щоки і приречені очі Сімса, відчула гостру жалість.

– Хочеш, я залишуся? – запитала вона ледве чутно.

– Навіщо? Адже ти не хочеш цього, – промовив Сімс млявим голосом, у якому прозвучала слабка надія.

Рене не стала запевняти його у зворотному, а викликала таксі і, кинувши «прощавай», зачинила за собою двері. Це була їхня остання зустріч…

Розлучившись із Сімсом, Рене відчувала подвійне почуття: жалість до талановитого й такого неприкаяного хлопця і водночас полегшення – тепер можна не розпилювати сили на порятунок людини, яка відчайдушно хотіла потонути, а кинути їх на акторську кар’єру. Хоча з кар’єрою, та й узагалі з життям, не щастило. Вона працювала в барі, іноді знімалася в рекламі, а жила в порожньому гаражі друзів. Часом дівчині ставало так самотньо, що хоч вовком вий. Але одного разу під час моторошної зливи вона виявила біля воріт крихітне цуценя. З його шерстки стікали краплі води, і Рене здалося, що малюк плаче. Вона підхопила його на руки і понесла відмивати, обсушувати і годувати. Пізніше, притискаючи до себе бідолаху, вона шепотіла: «Нічого, Вуф, – ти ж Вуф, правда? – ми з тобою прорвемося, ось побачиш!»

Цуценя стало для Рене всім – порятунком від самотності, другом і навіть дитиною. Так, з Вуфом вона відчувала себе мамою. Дійшло до того, що вона почала садити його в дитячий візок і брати з собою на кастинги. Часом, якщо цуценя мирно сопіло під пелюшками, Рене і справді приймали за молоду маму і пропускали без черги. А ось якщо пропонували зйомки далеко від дому, вона відмовлялася, навіть коли гаманець був порожній: кинути Вуфа напризволяще просто не могла – перед очима все ще стояли неживі очі Сімса, якого вона покинула… І безпородне цуценя, немов на знак подяки за своє «усиновлення», принесло дівчині удачу: їй почало щастити.

рене зеллвегер ролі чоловіки коханці романи
Собаки, найкращі друзі Рене, не раз рятували її від туги і самотності. 2011 г.

Спочатку вона отримала другорядну роль у фільмі «Реальність кусається», а потім і головну в комедійному ужастику «Техаська різанина бензопилою – 4». Остання картина виявилася провальною і мало не зіпсувала кар’єру і їй, і її партнеру, що починає актору Меттью Макконахи. І все ж таки дівчина тріумфувала: справа зрушилася з мертвої точки!

Якось, осідлавши «зелену хвилю», Рене помчала на кастинг у «Кохання і кольт 45го калібру». Однак поспішала вона даремно – режисер СіЕм Толкінгтон виставив претендентку на головну роль за двері, навіть не дослухавши монологу. Але він і уявити не міг, на що здатна дипломована журналістка. Почекавши два тижні, Рене як ні в чому не бувало вирушила на проби вдруге.

– Мене не залишає почуття, що я вас десь бачив, – пробурмотів режисер, вдивляючись у обличчя дівчини.

– Звичайно, бачили! У ролі Старлін у своєму новому фільмі! –зухвало випалила Рене, і режисер зрозумів: ця бестія – саме те, що він шукав!

Роль подружки грабіжника була не бозна-що, проте після виходу стрічки Рене Зеллвегер нарешті помітили. “Цікаво, чи бачив Сімс фільм?” – подумала актриса, читаючи в газеті рецензію на картину. І вже в наступну хвилину похолола. Нижче було вміщено фото Сімса в жалобній рамці, а внизу йшов короткий некролог: «Таланливий музикант Сімс Еллісон, соліст групи Pariah, у віці 28 років наклав на себе руки, пустивши кулю в лоб». Рене закричала так, що Вуф завив… А прибувши на похорон, поклала на могилу хризантеми і прошепотіла: «Пробач. Я пам’ятатиму про тебе до кінця своїх днів…»

…– Пляши, малятко, я вибив тобі роль у фільмі «Весь величезний світ»! – уклавши Рене у свої ведмежі обійми, волав Джон Каррабіно. – Нюхом чую, це твоє!

Агентом Рене обзавелася нещодавно, але дуже пишалася. Ще б! Свого часу Каррабіно працював з такими зірками, як Ніколь Кідман, Мерайя Кері і навіть сам Майкл Джексон! Зеллвегер у всьому прислухалася до нього, проте цього разу відреагувала стримано – ще не оговталася від загибелі Сімса. Але Каррабіно не вгавав:

–”Фільм ставлять за автобіографічним романом Новелін Прайс, яка все життя любила Роберта Ірвіна Говарда ––ну, письменника, автора романів про Конаневарвара. Впевнений, це буде бомба!

Пізніше Рене дізналася, що за щасливий шанс, що випав їй, треба дякувати не стільки агенту, скільки долі. Актриса, затверджена на головну роль у фільмі, завагітніла, і тому пощастило Зеллвегер. Але головна інтрига полягала в тому, що Новелін теж пережила самогубство коханого. Так що Рене потрібно було грати практично саму себе, і печаль за Сімсом могла піти на користь ролі. Так і вийшло: на кінофестивалі в Мардель Плата її робота була визнана найкращою жіночою роллю!

Рен Зеллвегер, 1990-ті

Дзвінок від режисера Кемерона Кроу з пропозицією прийти на проби у фільм «Джеррі Магуайєр» з Томом Крузом у головній ролі пролунав для Рене немов фанфари. Вона краєм вуха чула, що менеджери з кастингу вже збилися з ніг, підшукуючи подружку для героя. А все тому, що Ніколь Кідман шалено ревнувала чоловіка до партнерок зі зйомок. Ну а де знайти «благонадійну» акторку, якщо будь-яка, опинившись поблизу Круза, починала з ним фліртувати? Ось режисерові і довелося забракувати проби відомих красунь Кемерон Діаз, Вайнони Райдер і Мири Сорвіно. Вихід залишався єдиний – знайти актрису невпізнанну, але разом з тим талановиту. І щоб вона навіть не намагалася будувати очі Тому!

Саме такою і здалася продюсерам Рене Зеллвегер. Дізнавшись, що в разі твердження вона гратиме подружку героя самого Круза, актриса, про яку в Голлівуді мало хто чув, здивовано запитала:

– Ось як! А хто це?

– Відмінно! – розсміявся Кроу. – Ви нам підходите.

Режисер не помилився. Зеллвегер працювала на майданчику невтомно, поводилася скромно, та ще й подружилася з Ніколь. Весь гурт просто молився на цю дівчину. І виявилося, не дарма. Фільм справив фурор і зібрав у прокаті більше ста п’ятдесяти мільйонів. Його називали найкращою романтичною трагікомедією дев’яностих, Том Круз отримав другу номінацію на «Оскар», а ось Рене навіть не внесли до списку номінантів. У результаті в інтернеті хтось із шанувальників Зеллвегер назвав цей факт найбільшим злочином за всю історію вручення «Оскара». Сама ж Рене тріумфувала: вона отримала титул «Відкриття року» і перші великі гроші – цілих три мільйони!

До речі, до кінця зйомок вже ніхто не сумнівався в акторських даних Зеллвегер. «Акторка від бога! – Запевняв журналістів Кроу. Але ось її важковимовне прізвище багатьох бентежило. Тим не менше, коли Рене делікатно натякнули, що, мовляв, може, краще взяти псевдонім, вона підвела голову, немов вередлива суперстар:

– Я пишаюся європейським походженням і ніколи не відмовлюся від свого прізвища! Шварценеггер змусив усіх запам’ятати свою, от і мою запам’ятають…

У результаті всі почали звати її Зелл.

Після цього фільму цікаві пропозиції посипалися, наче каштани з дерева. У драмі «Справжні цінності» Зелл зіграла разом з Меріл Стріп. А в комедії «Сестричка Бетті» – с Морганом Фріменом, та ще й отримала своє перше в життя золото – «Золотий глобус». Словом, у кар’єрі Рені неймовірно щастило. А ось особисте життя не складалося. Швидкоплинні зв’язки з акторами-початківцями і короткий роман з режисером «Детектора брехні» Джошем Пейтом залишили після себе лише гіркоту самотності. Однак невдовзі таємничий хтось узяв – і вписав новий рядок у сценарій життя Зелл. І в той же момент Джим Керрі, обираючи собі партнерку для фільму «Я, знову я і Ірен», побачив фото Рене Зеллвегер і відрізав: «Я зніматимуся тільки з нею!» Усі, хто знав цю людину, могли заприсягтися: він закохався з першого погляду!

рене зеллвегер ролі чоловіки коханці романи
Кадр із фільму «Сестричка Бетті», 2000 р.

Самій Рені подібні думки і в голову не могли прийти. Коли їй запропонували знятися з Кері, вона грішною справою подумала, що її розігрують. Але сценарій її розчарував. У комедії було багато вульгарності, а їй в університеті прищепили стійку ворожість до поганого смаку. Але хіба актриса-початківець може відмовитися від зйомок з головним коміком країни, якщо, звичайно, вона не кругла дурниця? Природно, Рене з захватом прийняла пропозицію, не підозрюючи, чим закінчиться для неї робота з Джимом. А закінчилася вона бурхливим романом. У цьому чоловікові було стільки шарму, розуму та впевненості, що вона здригнулася. А тут ще й Вуф посприяв. Коли Рене, як завжди на пару з ним, прийшла на зйомки, пес раптом вирвався з рук, стрибнув на коліна Керрі – і… окропив його. Рене остовпіла. Зазвичай Вуф і близько не підходив до чужих, а вже чоловіків і зовсім ненавидів. Якби тоді Керрі гидливо скривився або, не дай боже, розорився, то вона б просто відмовилася від зйомок. Але Джим лише заливисто засміявся і побіг переодягатися. Тоді Рене і подумала: «Все, це він!»

Вони разом залишали знімальний майданчик і майже не розлучалися. Керрі водив її дорогими ресторанами, коротав з неї вікенди, познайомив зі своєю сім’єю. А потім перевіз у свою квартиру і став засипати подарунками: колечко за шістдесят тисяч, облаштування її нового будинку в Лос-Анджелесі – за сто… Рене все ніяк не могла повірити своєму щастю і, щоб не наврочити, не ставила запитань про Навіщо квапити події, якщо любов привабливого, знаменитого і багатого красеня – вже сама по собі казковий подарунок долі? І тільки коли Джим одягнув їй на пальчик обручку за двісті тисяч доларів, Рене зрозуміла, що вони мріють про одне і те ж, і відчула себе абсолютно щасливою.

А через рік казка скінчилася. Рене вже купила весільну сукню, а Джим раптом попросив відкласти торжество. Час біг, сукня припадала пилом у гардеробній, а наречених і вухом не вів. В результаті Рене поставила ультиматум: «Або називаєш дату, або я йду». А Джим спокійно відповів: «Роби як знаєш», і Рене одразу покинула його будинок.

Через багато років Зелл розповідала журналістам, що вони з Кері, хоча й зустрічалися офіційно близько року, разом провели загалом три місяці. “Я не з тих дівчат, які здатні вискочити заміж після такого короткого знайомства!” – Заявила вона. І якщо б у той момент хтось сказав, що через кілька років Зелл зробить таку дурість, вона б розсміялася.

рене зеллвегер ролі чоловіки коханці романи
Рене Зеллвегер із Джимом Керрі, 2002 р.

Однак після розставання з Кері їй було не до сміху. Це ж треба, щоб так патологічно не щастило в особистому житті! Вона ж не завдала нікому зла, але отримала покарання самотністю. Усвідомлювати це було настільки прикро, що вона практично не виходила з дому, тільки валялася на дивані, плакала і їла піцу за піцею.

– Скільки ти набрала? – Не повірив Дрю. – Схаменися, сестричко, на цьому коміці світло клином не зійшлося!

Назвала і мама:

– Рене, пам’ятаєш, колись я сказала, що твоє золото ще попереду, і виявилася права? Так ось, повір мені ще раз: скоро ти знімеш свою зірку з неба!

І К’єлфрід знову вгадала: для її дочки настав справді зірковий рік.

Зеллвегер уже купила весільне
плаття, а Джим Керрі раптом попросив відкласти торжество.
Час ішов, сукня припадала пилом
у гардеробі

«Ні, ці репортери здатні звести з розуму!» – обурювалася Рене Зеллвегер, вигулюючи собаку. Натягуючи м’яті штани, стару футболку і ховаючи обличчя за величезними окулярами, вона невиразно сподівалася залишитися невпізнаною. Наївна! Папараці заскрекотали камерами, не встигла вона зробити і крок за поріг будинку. Тепер можна не сумніватися: завтра весь Лос-Анджелес обговорюватиме її непривабливий вигляд!

Саме так і сталося. Побачивши в ранкових таблоїдах фотографії ексневести Джима Керрі, всі від водіїв таксі до продавців корму для рибок засудили: треба ж, на що перетворилася ця дівчина, і як її тільки терпів такий веселун і красень?

Рене відчувала спрямовані в свою сторону засуджувальні погляди, від яких тілом бігли мурашки. Тому, попросивши вибачення у свого пса, перервала прогулянку і зникла за дверима будинку. Чорт, і добрило ж її зв’язатися з улюбленцем усієї Америки! Жила собі в тиші і невідомості, вільно гуляла вулицями, і тобі! Цікаво, чи довго ще триватиме це тотальне стеження? Не встигла Рене про це подумати, як пролунав телефонний дзвінок: її запрошували на проби в «Щоденник Бріджіт Джонс»…

Джим Керрі та Рене Зеллвегер на прем’єрі фільму “Людини на Місяці”

У Голлівуді давно ходили чутки про те, що продюсери планують екранізувати роман англійської письменниці Хелен Філдінг, який міцно значився в Бестселерах не тільки в Англії, але і в США, а сама Бріджіт Джонс була кумиром мільйонів. Про неї – смішну, самотню, повнувату невдаху, і водночас чарівну 32-річну англійку – збиралися зняти комедію.

Рене знала, що виконавця цієї ролі шукають вже дуже довго. Все-таки в Голлівуді важко знайти актрису, яка в здоровому глузді погодилася б погладшати кілограмів на п’ятнадцять. Ні, старлетки, звичайно, і шкуру з себе здеруть, аби потрапити на екран, але продюсерам хотілося здобути знаменитість! В результаті проби пройшли Наомі Вотсон, Рейчел Вайс, Кемерон Діаз і Кейт Уінслет. Остання кандидатура здавалася ідеальною, але письменниця вважала, що Кейт у свої двадцять п’ять занадто молода для цієї ролі. Інша річ Рене Зеллвегер! Їй уже перевалило за тридцять, до того ж на знімках у таблоїдах вона виглядає саме так, як бачить Бріджіт сама Філдінг.

Почувши, що її запрошують на таку завидну роль, Рене спочатку не повірила. Ще більше вона здивувалася, почувши суму гонорару. А потім і зовсім почалося щось неймовірне. Компанія, з якою вона уклала контракт, поставила актрисі єдину умову: нагулювати вагу! Їй заборонили багато рухатися, протягом місяця тричі на день доставляли до дверей коробки тістечок і пончиків. Навіть Вуфа вигулювала спеціально найнята людина. А то, не приведи господь, майбутня Бриджит схудне!

рене зеллвегер ролі чоловіки коханці романи
“Щоденник Бріджіт Джонс”, Рене Зеллвегер у головній ролі

Рене відчувала: ця роль зробить її справжньою зіркою. І це так окриляло, що вона навіть перестала страждати за своїм ексженихом, а веселилася, як у дитинстві. Подумати тільки, мама все життя вважала її негарною і невдачливою. А виявилося, що на цьому можна заробляти мільйони!

З таким чудовим настроєм, сяючими очима та грандіозними планами на майбутнє Рене і зустріла своє 32річчя. На урочистість у ресторан хтось із друзів привів невиправного голлівудського ловеласа Джорджа Клуні. Той вручив іменинниці кошик орхідей, обдарував своєю чарівною усмішкою, перед якою не могла встояти жодна жінка, Рене зрозуміла: вона пропала! Ну а як устоїш, якщо у її ще ніколи не було таких розкішних чоловіків? Коли Джордж запросив її у свій будинок у БеверліХіллз, вони не виходили звідти кілька діб…

Рене чудово розуміла: у них роману не може бути щасливого фіналу. Та що вона, весь білий світ був у курсі: Джордж Клуні не має наміру одружуватися. Але як не любити цього дивовижного чоловіка? Так, часом він бував безвідповідальним і вітряним. Але ніколи не є альфасамцем, який думає лише про себе. Йому можна було зателефонувати вночі і поплакатися на життя, як найближчій подрузі. Або побалакати про політику, якою Рене в останній час захопилася. Він слухав, чув, вникав і співчував. А вона нескінченно його цінувала і приймала сповна. Якщо, звичайно, не рахувати любові до розіграшів на кшталт пукаючих подушок.

… Дізнавшись, кому дісталася роль Бріджіт Джонс, британські шанувальники цього культового персонажа почали обурюватися: мало того, що ця Рене – чи як там її? – Американка, так їй ще й дуже далеко до пампушки Бріджіт. Кандидатуру актриси зустріла в багнеті та преса. А бульварні газети так і прозвали «комедіанткою з Техасу». Але Рене вирішила довести: вона впорається з ролью!

Перший героїчний подвиг Зелл здійснила, набравши  ну чи не божевілля! – Цілих тринадцять кілограмів. Дієтолог склав для неї дієту, якої не позаздрив би навіть пристрасний шанувальник фастфуду. Пробігши список очима, Рене істерично хихікнула: на сніданок – бігмак і сендвічі з арахісовим маслом, на обід – піца, сирний омлет і торт, на вечерю – картопля фрі, спагетті з м’ясним соусом і булочки, ковбаса, шоколад і дуже багато пива… «Хіба може нормальна людина поглинати таку кількість їжі, до того ж шкідливу?» – запитала себе Рене і… приступила до піци.

Спочатку можливість об’їдатися і не ходити в спортзал бавила. Але до кінця півторамісячної дієти, коли вага стрибнула з сорока дев’яти до шістдесяти двох кілограмів, а розмір – від шостого до чотирнадцятого, «чуже» тіло почало бісити. Рене була готова багато віддати, аби повернутися в колишнє. Але й це ще не все. Щоб вжитися в образ Бріджіт ще сильніше і освоїти британський акцент, їй довелося переїхати в Лондон і влаштуватися секретаркою у видавництво (як і Бріджит Джонс за сценарієм). А оскільки в пресі не вщухали пристрасті щодо «Щоденника», то Рене доручили відбирати всі публікації, які стосуються зйомок. Чого вона тільки не начиталася про себе— хоч плач, хоч смійся! У більшості статей містився єдиний правдивий факт: вона – з Техасу…

Після закінчення зйомок Рене виснажувала себе тренуваннями, йогою, харчувалася шпинатом – ненависні сантиметри на стегнах стали танути. Але коли одна американська компанія, що спеціалізується на дієтах, запропонувала актрисі 110 тисяч доларів за кожен фунт ваги, втрачений за програмою фірми, бульварні газетки захлинулися. Мовляв, цій заповзятливій дамочці вдається заробляти своїм тілом мільйони – і видужуючи, і худнучи.

Зелл було начхати. Картина мала феноменальний успіх. А Рені отримала першу номінацію на «Оскар», британську премію BAFTA, три мільйони сімсот тисяч доларів і десятки мільйонів шанувальників. Смішно, але навіть продажі пончиків, які так любила її героїня, і трусів з утяжкою, в котрих вона ходила на перше побачення, збільшилися по всьому світу.

рене зеллвегер ролі чоловіки коханці романи

То справді був повний тріумф. А ось стосунки з Клуні звелися до чисто дружніх. Поки Рене вісім місяців перебувала в Англії на зйомках «Щоденника», бурхливий роман «вічного холостяка» та «вічної нареченої» зійшов нанівець. Але Джордж і після розставання опинився на висоті – підніс колишній коханій браслет з діамантами.

Щоб не впасти в депресію, вона, як завжди, знайшла втіху в роботі. Тим більше, що незабаром відбулася чергова оглушаюча пропозиція – головна роль у легендарному бродвейському мюзиклі «Чикаго». Зіграти з такими партнерами, як Річард Гір і Кетрін Зета Джонс, отримати десять мільйонів доларів і з закомплексованої пампушки Бріджіт Джонс перетворитися на карколомну Роксі – чи це не подарунок долі?

І Рене, і весь білий світ були в курсі: Джордж Клуні не має наміру одружитися. Але як не любити
цього дивовижного чоловіка?

– Відхопити таку роль! Ну, ти даєш, сестро! – захоплено свиснув Дрю. – Хто б міг подумати?

-Та я сама не зрозумію, кому прийшло в голову запросити мене в мюзикл! – виправдовувалася Рене. – Ти ж знаєш, я співаю, тільки коли приймаю душ, і ще для Вуфа.

Робота над картиною тривала майже десять місяців, і весь цей час Зелл наполегливо займалася в спортзалі і харчувалася одними овочевими салатами. Дійшло до того, що режисер мюзиклу Роб Маршалл почав бурчати: «Досить, Зелл, ти схудла так, що навіть Кетрін Зета Джонс на твоєму тлі виглядає товстою!» А Зел все несло. Входячи в образ красуні Роксі, вона займалася вокалом і танцями. Зате як лихо потім танцювала чечітку! Дивлячись на її струнке, обтягнуте сяючими вбраннями тіло, ніхто не міг визнати в неї товстушку Бріджіт.

рене зеллвегер ролі чоловіки коханці романи
У фільмі «Чикаго», 2002 р. Рене Зеллвегер демонструє знову набуту ідеальну фігуру

Мюзикл отримав шквал захоплених відгуків, став касовим хітом та лауреатом одразу шести «Оскарів». А Рене Зеллвегер удостоїли другої номінації на цю нагороду (золоту статуетку у неї перехопила Ніколь Кідман, яка зіграла головну роль у драмі «Години») і другого «Золотого глобуса». Радіючи, Зелл відчувала втому. Але кіно компенсувало невдачі на любовному фронті, і брати хоча б на якийсь час тайм в роботі їй не хотілося…

– Міс Зеллвегер, я не жартую, вам вкрай необхідний тривалий відпочинок! – стурбовано помітив лікар, розглядаючи кардіограму Рене. – Зрозуміло, ви молоді, енергійні, але, зрозумійте, ваше серце страждає від постійних навантажень на зйомках. Та й ці ризиковані експерименти з вагою сильно шкодять організму.

-Дякую вам, доктор. Але я волію дивитись на свої проблеми зі здоров’ям як на рани, отримані в бою, – чарівно посміхнулася Рене.

А що вона ще могла сказати? Не встигла Зелл насолодитися своїми формами після мюзиклу, як їй запропонували знятися впродовж «Щоденника Бріджіт Джонс». Гонорар у кілька разів перевищував суму за першу частину, проте Рене пробрала тремтіння: знову набирати вагу? На щастя, її поспішили заспокоїти: у другому фільмі головна героїня посидить у тайській в’язниці і схудне. Так що якщо вага і доведеться набрати, то менше, ніж вперше.

Насправді ж погладшати довелося вже на п’ятнадцять кілограмів. І небезпечні ігри з вагою похитнули здоров’я актриси. Через те, що їй стільки разів довелося набирати і скидати вагу, серце почало пустувати. «Це в ні від захмарних сум», – шепотіли заздрісники. Щодо сум вони мали рацію: гонорар Рене склав одинадцять мільйонів доларів плюс три з половиною в якості бонусу за зіпсовану фігуру і ще десять відсотків від касової виручки фільму. У Голлівуді тоді шушукалися: так Зелл випередить навіть Джулію Робертс, хоча «Красуні» платять найбільше.

До Рене доходили ці розмови, але і до пересудів, і до грошей вона навчилася ставитися філософськи. Головне – отримувати насолоду від роботи. А вона отримувала. Коли на початку березня 2004 року актриса вийшла на сцену і взяла в руки свій перший «Оскар», отриманий за роль у драмі «Холодна гора», кожна її клітина співала.

Кумедно, але головну роль у цьому фільмі зіграла Ніколь Кідман, яка кілька років тому «відібрала» у Зелл золоту статуетку. Тож цього разу Рене вдалося взяти реванш. Та який! З семи номінацій, яких удостоївся фільм, він переміг лише в одній, і цей єдиний «Оскар» дістався саме їй, Рене Зеллвегер! Даремно злостивці стверджували, що своєю яскравою грою вона «вкрала» успіх не тільки у Кідман, а й у всього фільму, Рене лише посміювалася і, тримаючи в руках заповітну статуетку, думала про те, що вона таки досягла Олімпу, нехай і не в !

Втім, «Холодна гора» принесла і розчарування. На зйомках у Рені зав’язався роман з музикантом Джеком Уайтом, який грав епізодичну роль трубадура. До того ж дивовижні краєвиди румунських гір просто підштовхували до роману. Однак назвати буяна Уайта вдалою партією Зелл не могла і тому приховувала їхні стосунки. Все випливло випадково.

Вони удвох поверталися з концерту, і Джек врізався в чужу машину. Поліцейські склали протокол, в якому вказали ім’я пасажирки – Рене Зеллвегер, і цей факт одразу потрапив у газети. Після цього вона прийшла на церемонію нагородження премією «Оскар» вже під руку з новим бойфрендом. Більше того, на вечірці зізналася, що готова вийти за нього заміж. Але, схоже, Уйат мав інші плани на життя і менш ніж через два роки пішов від Рене, заявивши, що не може жити «з такою амбітною жінкою». А через кілька днів після їх розриву таблоїди помітили: «Джек Уайт з’явився на публіці з малолітньою дівчиною. Схоже, Рене Зеллвегер повторює долю своєї невдачливої героїні Бріджіт Джонс!»

Зрозуміло, увага Рені лестила Кенні Чесні. Ну, де це
бачено, щоб голлівудська зірка сама залицялася до
простого музиканта?

Рене і сама визнавала, що особисте життя в неї не складається. Щоразу, коли вона заводила новий роман і про це писали в газетах, кожній американській домогосподарці ставало ясно: бідолаха наступила на ті ж граблі! Ні, напевно з нею хотіли б познайомитися і непогані хлопці, але вони боялися і близько підійти – раптом зірка дасть різку відсіч? А Рене часом виникало бажання на якійсь вечірці вийти на середину кімнати, піднятися на стілець і голосно сказати: «Гей, хто-небудь! Я самотня, запросіть мене, будь ласка, на обід». Разом з тим вона б ніколи не допустила, щоб хлопець зводив її до ресторану, потім переспав з нею і, гордий, пішов геть.

Розсудливість підвела її лише одного разу. З Кантрімузикантом Кенні Чесні вона познайомилася на благодійному телемарафоні на допомогу постраждалим від цунамі. Чесні там виступав, а вона відповідала на телефонні дзвінки. Під час кавобрейка Кенні зізнався, що багато років був закоханий у Рені. А вона що обожнює його композицію «Я закохався в тебе з першого погляду». Саме цими словами її героїня зізнавалася в любові Тому Крузу у фільмі «Джеррі Магуайєр». Вони тоді обмінялися адресами електронної пошти і почали переписуватися.

О, Рене недарма мала диплом журналіста! Під час цього листування її бурхлива уява додавала слова, які, як їй здавалося, Кенні написав між рядками. В результаті вона так себе завела, що, коли вони зустрілися в ресторані, сама призначила друге побачення, а потім і спровокувала близькість. Вона так нудьгувала за коханням, що переконала себе: він зводить її з розуму! Але Кенні тут був ні до чого. Скоріше навпаки. Якось Рене таємно прилетіла до Флориди, де коханий давав сольний концерт, вийшла на сцену і вручила музикантові келих з його улюбленою «Маргаритою». Усі, хто сидів у перших рядах зали, помітили, як округлилися від подиву очі Чесні.

Зрозуміло, така поведінка лестила хлопця. Ну де це бачено, щоб голлівудська зірка сама залицялася до простого музиканта? Рене ж вирішила, що шалено закохалася і поквапила події, а невдовзі вже й Кенні повірив, що вони з Рені створені одна для одної. Коли він обмовився, що вони ідеальна пара, Зелл сприйняла це як пароль і випалила: «Називай день і місце!»

рене зеллвегер ролі чоловіки коханці романи
Рене Зеллвегер у день весілля з Кенні Чесні, 2005 р.

У результаті через п’ять місяців після знайомства, точніше, 9 травня 2005 року, без офіційних заручин і заяв в пресі, вони полетіли на острів Сент-Джон на Карибах і в присутності жінки священика і сорока п’яти гостей обмінялися простенькими сріблами. Церемонія на пляжі тривала всього п’ятнадцять хвилин, проте кинула пресу і прихильників молодят у шок. Знімки, на яких Зелл у розкішній сукні від Carolina Herrera і Чесні в ковбойському капелюсі бігли босоніж по піску, тримаючись за руки, облетіли півсвіту. Молодята здавалися такими щасливими, хоча ніхто з них не міг пояснити, коли вони вирішили одружитися. Кенні зі сміхом запевняв, що взагалі не робив пропозиції, а Рене твердила про кохання з першого погляду.

«Так, у тридцять шість нарешті збулася моя заповітна мрія: я вийшла заміж. І нема чого тут голосити!» – так і хотілося крикнути Рене всім, хто ніяк не міг заспокоїтися і пророкував, що цей шлюб не протримається і п’яти місяців (а таких чомусь було чимало). «Провісники» помилилися: Рене і Кенні розлучилися через чотири. Тобто довгоочікуване заміжжя Зелл тривало лише сто двадцять вісім днів! А адже її батьки разом майже сорок років. Рене теж про це мріє, але зберігати почуття до чоловіка їй вдається не довше двох років.

Ну чому, чорт забирай, чому?! Може, їй сходити до священика? З нею явно щось не так!

Взяти хоча б Кенні. Познайомившись на благодійному заході, вони обидва випробували піднесення, а потім, коли впізнали одне одного ближче, настала справжня ейфорія, яка закінчилася клятвою зберігати вірність один одному до кінця днів. Рене, впевнена, що так і буде, привезла молодого чоловіка до свого триповерхового будинку в Помфреті, де в той час саме жила її вагітна подруга з чоловіком і малюком (у своєму будинку це чудове сімейство затіяло ремонт, і Рене поселила їх у) .

Однак Кенні вважав таку «веселе» компанію, що складається з вагітної жінки, незнайомого чоловіка, їхньої дитини, трьох кішок і Рене, не найкращою декорацією для початку подружнього життя. Потім Зелл виявилася винна і в тому, що над їхнім домом те й справа літали гелікоптери, а в кущах ховалися папараці, заважаючи Кенні писати музику. А незабаром і присутність дружини стала йому тягарем. Рене кружляла навколо нього, як метелик, балакала про сущу дурницю і вимагала уваги – словом, заважала йому творити.

– Він не приймає ні моїх друзів, ні мого способу життя, ні мене саму! – зі сльозами в голосі заявила вона одного разу за вечерею близьким друзям, хоча з дня весілля не минуло й місяця.

– Кінь, Зелл, Кенні – нормальний хлопець! – Заспокоїли ті жінки. – Він хоче створити справжню родину. Хіба це погано, коли чоловік чекає, що кохана жінка скоро народить йому дитину? Ось тому він і наполягає, щоб ти не підписувала контракт на чергові зйомки, а частіше бувала вдома, відпочивала і займалася своїм здоров’ям!

– Ні, я відчуваю, що між нами утворюється порожнеча, – заперечила Рене, – а розтягувати порожнечу небезпечно…

І вона мала право. Незабаром Кенні став дозволяти собі грубості, спалахи гніву та роздратування. А одного разу просто втік. «Я вирішив, що так тепер буде завжди: спалахи камер, полоскання мого імені в пресі, – і запанікував», – виправдовувався він потім перед журналістами. Тоді у нього знайшлося багато захисників. Вони стверджували, що Рене не хоче жертвувати кар’єрою заради материнства та сімейного вогнища. Ну як же, вона вважає себе не звичайною жінкою, а великою актрисою, для якої головне – зніматися в кіно. А ось Кенні обожнює дружину. Так, ревнує до друзів, її сім’ї, а головне – к ролям. Але Рене навіть не намагається зрозуміти чоловіка, а тільки ображається, називає домашнім тираном і ні в чому не поступається. Щоправда, коли Кенні знайшов сімейного психолога, погодилася сходити на прийом. Але врятувати цей шлюб не могло ніщо. І вона подала на розлучення, а точніше, попросила суд навіть не розвести її з Кенні Чесні, а анулювати шлюб. Як причину вказала «обман з шахрайськими цілями». Так, якщо вискакуєш заміж за людину, яку мало знаєш, то не варто дивуватися, якщо вона захоче зробити на тобі рекламу, а в разі розлучення отримати великі відступні.

Кенні Чесні не дісталося нічого. Він полетів на Кариби і засів за альбом про своє розбите серце. Зелл три роки провела у депресії. А в цей час її колишні обзаводилися сім’ями. Ну і як тут не розсердитися на Кенні?

Цей шлюб Зелл назвала найбільшою помилкою в житті, проте в любові все ж таки не зневірилася.

Вечори вона проводила з книжкою в однієї руці і кіткою на ім’я Kіллер — в другий. Погладжуючи її строкату вовну, Зелл гірко посміхалася: ну ось, знову вечір, вона, кішка і книга – класична стара діва!

– Як думаєш, чому я досі одна? – Запитала вона якось свою подругу Різ Уізерспун, яка народила вже третю дитину.

– Важко сказати. Я ж сама знайшла щастя тільки з другої спроби, – зітхнула Різ. – Може, твої вимоги до обранця надто високі?

Коли в них з Дойлом зав’язався роман, Рене відчула себе так, ніби повернулася додому. І вона віддалася любові

Зелл замислилася: а раптом подруга має рацію, що якщо вона й справді надто причіпається до чоловіків? І почала загинати пальці на руці. Отже, по-перше, вона цінує в обранці розум, гарне виховання і любов до роботи. Зрозуміло, він не повинен дивитися ліворуч. Ще в ньому мають бути доброта і співчуття. Крім того, чоловік зобов’язаний вміти чогось її навчити, заінтригувати та розсмішити. А ось романтиком йому бути не слід – такими вона сита по горло. Красень він або так собі, теж не важливо. Але якщо чоловік не полюбить її кішку, значить, у нього немає жодних шансів. Як і того, хто грубий і високомірний з офіціантами, хоч би як він підлещувався перед нею самою… До цього списку Рене могла б додати ще стільки всього, що не вистачить пальців. Але навіщо, якщо їй не вдалося зустріти того, хто мав би і половину перерахованих якостей?

Настав жовтень 2014 року, і таблоїди зарясніли скандальними репортажами. «Що створила зі своїм обличчям 45-річна актриса Рене Зеллвегер? Останнім часом вона майже не з’являлася у світлі. Однак на заході американського журналу Elle зірку не могли впізнати навіть її віддані шанувальники», – нагнітали обстановку одні. «Виконавиця ролі Бріджіт Джонс, яка вже давно зникла з екранів, зробила пластичну операцію заради свого бойфренда, музиканта Дойла Бремхолла»,— запевняли, підливаючи олії у вогонь, інші. Рене не давала жодних коментарів і намагалася не звертати уваги на пересуди. Хоча знала: вона й справді змінилася. Однак публічно оголювати душу не збиралася, хоч останнім часом стільки всього сталося!

Їй уже давно хотілося пожити як звичайні люди, не здригаючись від спалахів камер і не читаючи скандальних нотаток про своє особисте життя, одягатися, як їй подобається, є, що вона любить. А натомість Зелл думала лише про роботу, ігнорувала поради лікарів і цілком запустила здоров’я. У результаті дійшла до повного виснаження і втоми навіть від самої себе. Ось тут вона і вирішила закинути кіно і займатися тільки тим, що приносить задоволення, – вдома, спілкуванням з друзями. Почала багато гуляти, читати вірші та прозу. Від роману Чарльза Фрейзера “Холодна гора”, який допоміг їй заволодіти “Оскаром”, отримувала просто фізичну насолоду. Ще Рене подорожувала всіма континентами.

Останні роки з нею поруч був Дойл Бремхол. Удвох вони об’їздили весь В’єтнам і Камбоджу. Цього чоловіка вона знає тисячу років, оскільки навчалася разом з ним в Остині, і, коли у них зав’язався роман, відчула себе так, ніби повернулася додому – надійне і безпечне місце. Такого приголомшливого відчуття їй не давав жоден чоловік. І Рені, викинувши з голови всю нісенітницю про ідеального обранця, віддалася любові.

рене зеллвегер ролі чоловіки коханці романи
Дойл Бремхол – не красень і далеко не ангел, але вони з Рене люблять одне одного. 2015 р.

Дойл Бремхол – не красень і далеко не ангел, але вони з Рене люблять одне одного. 2015 р.Вона і сьогодні ділить з цією людиною всі радості і прикрості. Разом вони вже чотири роки. За цей час траплялося всяке. У свій час таблоїди навіть розпустили чутки про їхній розрив. Але вони з Дойлом сіли, поговорили і впоралися з труднощами. А нещодавно він зробив Рене пропозицію. Це було так романтично і зворушливо, що Зелл розплакалася. Зараз, у сім сім, вона, як ніколи раніше, готова створити сім’ю і провести залишок життя з людиною, яка її розуміє, приймає і доповнює. Можливо, вони з Дойлом ще усиновлять дитину. Але Рене не думає про майбутнє. Вона почувається щасливою вже сьогодні.


P.S. З Дойлом Бремхоллом Рене розійшлася у 2019 році. Але ідеального чоловіка таки знайшла. Ним став Ант Енстід – мільйонер, телеведучий. Ант був одружений кілька разів і виховує трьох дітей. Рене та Ант уже три роки разом і поки що живуть душа в душу.

Рене Зеллвегер, 2022 рік
Рене Зеллвегер і Ант Енстід, лютий 2024 року

Дивіться також:

Шеннен Догерті – 53 роки: історія найскандальнішої акторки серіалу “Беверлі-Гіллз, 90210”

Синтія Ніксон: як зірка “Сексу і міста” знайшла щастя з жінкою

На 40 кг больше: Рене Зеллвегер шокирующе изменилась для новой роли (ФОТО)