9 квітня акторка Синтія Ніксон святкує день народження. Неповторній Міранді Гоббс із “Сексу і міста” виповнюється 58 років.

“Караван історій” розповідає, як Синтія, яка любила хлопців, несподівано для себе знайшла справжнє щастя з жінкою. І через які драми їй довелося пройти – від розлучення батьків і розриву з цивільним чоловіком до зміни статі старшої доньки та боротьби з раком – щоб стати голосом покоління.


Ще перед дверима квартири Синтія почула жваві голоси та сміх, ніби всередині починалася вечірка. Вона здивовано хмикнула, дістаючи ключі. Начебто ніякої вечірки вони з Христиною не планували. Чарлі поїхав із класом на екскурсію до Вашингтона. Може, прийшли погратися з Максом його “татусі”, гей-пара Майкл і Білл, давні друзі та колеги Синтії по бродвейських виставах…

Поки Синтія знімала пальто в передпокої, Макс вискочив з ігрової кімнати, щоб привітатися, і одразу ж втік назад – як він пояснив, робити зачіску кішці. Біла пухнаста кішка на ім’я Кітті, яку взяли кошеням із притулку, до Макса була прихильною навіть більше, ніж до господинь, і проти гри в перукарню зазвичай не заперечувала.
У вітальні на дивані сиділи молодий хлопець і елегантна жінка середніх років, схилившись до журнального столика поруч із Христиною. На столику серед кавових чашок стояв відкритий лептоп, лежали папери в різнокольорових прозорих файлах. Дівчина, схожа на ебонітову статуетку Нефертіті, розглядала фотографії та театральні плакати, розвішані на стіні над піаніно. Усі обернулися до Синтії, що увійшла, усміхнулися.

– Привіт, люба, ми тут… ммм… працюємо над планом твоєї передвиборчої кампанії, – пояснила Христина, яка розчервонілася, мабуть, від суперечок. Білошкіра, веснянкувата, мідноволоса, вона легко заливалася фарбою, опинившись у центрі уваги. Роки політичного і ЛГБТ-активізму тут нічого не змінили. – Ребекка вирішила, що мій досвід роботи в мерії і наше з тобою близьке знайомство (тут вона скорчила кумедну гримаску) допоможуть ефективніше шукати донорів для кампанії серед твоїх друзів і шанувальників. Ребекку ти знаєш, Роберта теж, а це, – Христина кивнула в бік дівчини біля піаніно, – це Джина, нова помічниця Ребекки. Її завдання, як мені пояснили, “пробігтися” по твоїй біографії раніше, ніж це зробить твій конкурент. Пошукати скелети в шафі. Ну я-то вже точно не скелет, – з комічним зітханням додала вона, поправляючи картату чоловічу сорочку розміру ХL, що натягнулася на животі.

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья
Зі школярами Нью-Йорка, 2009 р.

Синтія захихотіла. Поки Христина говорила, вона вже встигла з усіма привітатися, чмокнула дружину в щоку і тепер простягнула руку Джині:

– Чи не хочете ви сказати, що на мене чекають вбивчі перегони в дусі “Карткового будиночка”? Кейт Мара почне телефонувати моїм шкільним бойфрендам? ВВС знову оселиться на галявині перед будинком батьків моєї дружини? – вона з посмішкою озирнулася на Христину, яка смикнула плечем, мовляв, що тут смішного. Камінг-аут справді вийшов надто клопітким для всієї сім’ї, але відтоді минуло вже багато років, і ось тепер їм доведеться знову пройти через щось схоже разом.

– Міс Ніксон…

– Просто Синтія.

– Велика честь познайомитися з вами, я прихильниця ваших театральних робіт. “Лисичок” дивилася минулого року двічі. Ви феноменально зіграли цього нещасного п’яницю Берді, єдину гідну людину серед бездушних монстрів! Попереджаю: під час виборчої кампанії теж може здатися, що навколо самі лише монстри, – Джина посміхнулася. – Але тепер у вас є я, щоб допомогти відбивати інформаційні атаки.

– Джино, але ж губернатор Куомо – представник демократичної партії, нехай він навіть і піклується про багатих набагато більше, ніж про бідних, судячи з його справ. Невже ви всерйоз вважаєте, що однопартієць стане шукати на мене компромат? – Синтія сіла в крісло, прийняла від Христини чашку еспресо, кивнула вдячно. Березень добігав кінця, але дні стояли прохолодні й вогкі, вночі підморожувало, вона встигла змерзнути дорогою від метро додому.

– Куомо популярний і навряд чи розглядає тебе зараз як небезпечного супротивника, проте ми збираємося це змінити, – переконано сказала Христина. – Ми збираємося надерти йому дупу на дебатах. І ніхто точно не передбачить, як він себе поведе. Він же потомствений політик, хитра лисиця. Його постійно критикують і консерватори, і ліберали, а він примудряється пробігти між крапельок. Загалом, Джина допоможе тобі поколупати всю біографію, щоб знайти слабкі місця і заздалегідь підготуватися, щоб дати відсіч у разі потреби.

– Добре, Джино, ви мене переконали. Що потрібно від мене?

– Ми проведемо низку інтерв’ю, я дізнаюся всі ваші таємниці. Чесно кажучи, передчуваю цікаві історії!

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья
Із Христиною Мариноні та сином Максом, 2011 р.

Увечері, прочитавши казку на ніч Максу і поцілувавши його міднокудру верхівку, Синтія знову спустилася у вітальню й узяла з полиці альбом із сімейними фотографіями. З альбомом і келихом білого вона сіла на диван. Поруч на подушки одразу ж вистрибнула і прилаштувалася, заурчавши, Кітті. Трохи золотих блискіток ще поблискували на її пухнастій спині після перукарських процедур.

Христина на кухні виймала тарілки з посудомийної машини.

З альбому в руках Синтії випала стопка фотографій зі знімального майданчика “Сексу у великому місті” – хтось із рекламних фотографів робив репортаж і подарував знімки актрисам. На одній фотографії Синтія-Міранда Гоббс тримала на руках свого екранного сина, яскраво-рудого, як і сама Міранда.

– От кумедно, Кріс, мені довелося перефарбувати волосся для ролі Міранди, тому що одна блондинка в команді вже була. І немовля для зйомок мені знайшли руде. А тепер мій син дійсно вогненно-рудий. Обожнюю ваше з Максом волосся, воно красиве, як кленовий гай восени.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

– Так, тільки ось таблоїди пишуть, що я схожа на принца Гаррі, – пирхнула Христина, яка вже закінчила поратися на кухні й тепер теж підсіла до дружини з келихом вина. – Напевно, вони вважають, що тебе гідна тільки якась світловолоса секс-бомба.

– Ні чорта вони не розуміють у чоловічій красі, – розсміялася Синтія. – Я якраз у тобі обожнюю цю грубуватість і навіть мужикуватість. Ти мужик із цицьками. Це ж супер-сексі!

Христина ніжно поцілувала Синтію в губи. Альбом сповз із колін і розкрився на сторінці зі старою вицвілою фотографією: малеча Синтія з мамою на чиїйсь кухні, на тлі розвішаного на стіні мідного посуду, сміялися, дивлячись просто в камеру.

– Яка ти красуня тут, – розчулено сказала Кріс. – І так схожа на Енн. Вона була приголомшливою матір’ю.

– Так, із мамою мені пощастило, – погодилася Синтія.

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья

Енн Нолл закінчила Єльську школу драми, завела безліч театральних зв’язків і дружб, проте затребуваною актрисою не стала. Поки жила одна, ділячи квартири з подружками, могла собі дозволити без кінця їздити на прослуховування і грати маленькі ролі в незалежних театрах. Потім вийшла заміж за радіожурналіста Волтера Ніксона, народила доньку, і тут виявилося, що утримувати сім’ю доведеться самій. Волтер страждав на багаторічну клінічну депресію і практично не міг працювати. Енн почала підробляти написанням сценаріїв для телешоу, відсунувши на задній план акторські амбіції. При цьому Волтер закочував скандали, звинувачував дружину у всіх смертних гріхах, не в силах змиритися зі своєю професійною імпотенцією. Енн плакала у ванній, Синтія наївно намагалася її втішити.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

Одного разу батько розбудив шестирічну Синтію пізно ввечері і сказав, що їде. “Твоя мати – жахлива людина, я не можу тут більше жити”, – так пояснив він наляканій доньці. Синтія розплакалася, але коли Волтер, грюкнувши дверима, пішов, Енн витягла її з ліжка: “Будемо танцювати! У нас свято!” Здавалося, у мами гора з плечей упала, і донька теж розвеселилася. Скандали закінчилися, більше ніхто не будив дівчинку криками опівночі. А після офіційного розлучення Волтер і Енн і зовсім стали добрими приятелями. Синтія просто натішитися не могла. Навіщо взагалі люди одружуються?

Енн з донькою переїхали в п’ятиповерховий будинок без ліфта у Верхньому Іст-Сайді, приємному богемному районі. У новій квартирі на верхньому поверсі Синтії дісталася гарна велика спальня, а мама спала у вітальні. Поки Енн працювала, за дівчинкою доглядала домробітниця Етта. Спочатку Синтії було трошки самотньо, вона просила у мами братика або сестричку, але потім погодилася на кішку.

Енн відмовилася від спроб зробити кар’єру на сцені і влаштувалася в популярне щотижневе телешоу “Чесно кажучи” редактором і коучем з акторської майстерності. Вона тренувала учасників переконливо брехати, прикидаючись іншою людиною. Учасників було троє: один відзначився чимось цікавим (поставив рекорд, виграв конкурс, став професіоналом у рідкісній галузі), а двоє інших – підставні, але не актори, а просто випадкові люди. Усі троє називалися одним і тим самим ім’ям. Чотири члени журі з числа знаменитостей – акторів, журналістів, телеведучих – ставили учасникам запитання і намагалися відгадати, хто з трьох реальна особа. Найпереконливішим двійникам покладалися грошові призи.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

Одного разу Енн покликала на передачу і семирічну Синтію в ролі однієї з “підставних”. Головною героїнею була дівчинка з Техасу, переможниця дитячого турніру зі стрибків на поні. У студії донька фермера зніяковіла, довго думала над запитаннями і побоюючись роздивлялася тьоть-журі в блискучих сукнях. Натомість гарненька Синтія випромінювала усмішку і жваво випалювала розучені з мамою відповіді про конячок. Тоді вона вперше з’явилася на екрані й отримала масу задоволення від закулісної метушні та уваги до себе.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

Мама стала для доньки викладачем акторської майстерності – першим і єдиним. Повернувшись із Синтією з театру або кіно, вони разом обговорювали, розбирали і критикували побачене; читали і розігрували за ролями п’єси. У дванадцять років у майбутньої актриси з’явився агент із числа маминих знайомих. Вона отримала роль у телефільмі “Сім бажань багатої дитини” на дитячому каналі ABC Afterschool Special. Першу роль на Бродвеї – у чотирнадцять років, у романтичній комедії “Філадельфійська історія”. Тоді ж зіграла в досить сміливому кінофільмі про підлітків “Маленькі спокусниці”, причому для цього на десять тижнів довелося зробити перерву в шкільних заняттях – знімали в Джорджії.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

Синтія навчалася в одній з найкращих державних шкіл Нью-Йорка і США, Хантер-коледжі, куди довелося пройти серйозний відбір (а розташована вона була, ось удача, в сусідньому кварталі). Але адміністрація прощала міс Ніксон пропуски, оскільки школа була експериментальною, з гуманітарним і артистичним ухилом, орієнтованою на особливо обдарованих дітей. Чи не щотижня після уроків школярка вирушала на черговий кастинг. Мангеттен не Лос-Анджелес, водійські права не потрібні. Самостійна дівчинка може дотопати до найближчої станції метро або сісти на автобус і доїхати куди потрібно. А Синтія була самостійною, веселою і хороброю, бо завжди пам’ятала мамині слова: “Ти в мене найкраща дитина на Землі. У тебе вийде все, що захочеш, сперечаємося на мільйон!”

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья
Кадр зі зйомки фільму “Маленькі спокусниці”. Синтія – у нижньому ряду, друга праворуч, 1980 р.

“Що ж, мама мала рацію: ось вони, “Тоні” і “Еммі”, прикрашають камінну полицю, – усміхнулася Синтія, закриваючи фотоальбом. – І все завдяки їй”. Коли мама померла 2013 року від раку грудей, з яким боролася багато років, Синтія усвідомила справедливість маминих слів: “За померлими ми сумуємо сильніше, якщо за життя наш зв’язок був неповним”. Енн завжди була поруч із нею, в її серці.

Наступного дня після репетиції Синтія зустрілася з Джиною в маленькій кав’ярні поруч із будинком, де актрису зазвичай ніхто не турбував. Утім, її ніколи не дратували шанувальники, які підходили на вулиці чи в метро. Ось і зараз новенька офіціантка, розплившись в усмішці, сказала: “Ви міс Ніксон? Обожнюю “Секс у великому місті”! Міранда моя улюблениця!” “Спасибі, – посміхнулася Синтія, дуже привітно, але так, що було зрозуміло: подальшу бесіду вона підтримувати не збирається.

– Отже, Джино, в якому геологічному пласті моєї біографії ви сьогодні збираєтеся вести розкопки?

– Давайте почнемо з освіти та професійного досвіду. Я впевнена, що чинний губернатор наголошуватиме на тому, що ви не маєте підготовки для такої високої посади.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

– О, з освітою якраз усе чудово. Я здобула чудову освіту в Гантер-коледжі та багато років боролася за те, щоб усім дітям у Нью-Йорку був доступний такий самий рівень, або хоча б такий самий, який можна порівняти з ним. На ділі ж губернатор урізає фінансування державних шкіл, через що розміри класів зростають, а кількість вчителів на одного учня зменшується. Усі ці проблеми я вивчила на досвіді власних дітей. Саманта і Чарльз, а тепер і Макс, навчаються в державних школах, і це моя принципова позиція. Я ніколи не розглядала варіант приватної школи.

– Чому?

– У приватних школах особлива культура. Там діти запитують одне одного “А хто твій тато? А хто твоя мама?” Саманта ж у дев’ять років попросила мене не проводжати її до школи. Метрів за двісті до входу вона шипіла: “А тепер йди, просто йди!” – тому що мене впізнавали, на нас озиралися, а їй, як будь-якому підлітку, хотілося злитися з натовпом. І я поважала її бажання. Тож, повертаючись до вашого запитання, атмосфера приватних шкіл не підходить моїм дітям.

– Окей, повернемося до вашої освіти. Що ви закінчили?

– Коледж Барнарда. Я вивчала англійську літературу. Вирішила, що потрібно отримати надійну професію, на випадок, якщо акторська кар’єра не складеться, як у мами. До речі, в дитинстві я мріяла стати вчителем або психологом.

– Коледж Барнарда – престижний і дорогий…

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья
З Джейн Александер у драмі “Теплі джерела”, 2005 р.

– Я оплатила його сама, з акторських гонорарів. Під час першого семестру так розхрабрилася, що виступала у двох бродвейських постановках одночасно. Так-так, буквально – одночасно. Обидві вистави ставив Майк Ніколс. Я репетирувала в обох, і в підсумку залишилася в основному складі “Переполоху”, а в “Відображеннях, або Істинному” Тома Стоппарда мене замінили. Однак актриса на заміні грала слабенько, і я про це дізналася. Прийшла до режисера і кажу: “Чула, що з тією актрисою не клеїться. Дозвольте мені грати в обох виставах? У “Переполоху” я виходжу на сцену в першому і третьому акті, а в “Віддзеркаленнях” – тільки в другому”. Спочатку це звучало як жарт, але потім стало реальністю. Так і бігала з театру в театр місяці три-чотири. Закінчилася ця історія, тільки коли на горизонті замаячила перша сесія. Особливо я боялася іспиту з геології – ми мали прослухати мінімум один курс природничих наук.

– Геологія нас не врятує, – усміхнулася Джина. – От якби ви, як Міранда, були юристом…

– Думаю, для виборців важливо, щоб я розуміла їхні проблеми, а вони спільні для всіх жителів Нью-Йорка. Я багато років була активісткою руху за кращу шкільну освіту. Із Христиною ми, до речі, познайомилися на пікеті проти урізання бюджету, точніше, після пікету, у поліцейській дільниці. Нас обох затримали за хуліганство.

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья
Із Денні Мозесом, 2002 р.

Активність Синтії на цих мітингах лякала її багаторічного бойфренда, батька старших дітей Денні Мозеса. Денні сам був шкільним учителем і розумів, за що бореться Синтія, але її прямолінійність і жага справедливості переходили всі розумні межі. У студентські роки, коли Денні та Синтія познайомилися і закохалися одне в одного, критикувати систему і хизуватися перед поліцейськими було природно і захопливо. Їхнє дружнє коло в Колумбійському університеті було просякнуте ідеями соціальної справедливості, республіканців висміювали і зображували на карикатурах, Рейгана зневажали. Але ось їм уже по 35, Синтія – зірка мегапопулярного гламурного серіалу, а в Нью-Йорку знову обрали мером кандидата від Демократичної партії. Можливо, життя вже налагодилося і варто злегка зменшити темп?

Коли Денні пізно ввечері з’явився у відділок, щоб внести заставу за дружину та її нову знайому, він виглядав дуже незадоволеним, хоча на його пухкому добродушному обличчі гримаса роздратування виглядала так само недоречно, як на мордочці плюшевого ведмедика.

– Денні, познайомся, це Христина!

– Дуже приємно, – кивнув Денні без ентузіазму. Руда товстушка в чоловічому піджаку і картатій сорочці його не зацікавила. Він потягнув дружину до таксі: вдома на нього чекали діти і стривожена арештом Синтії няня. Але Синтія наостанок ще чмокнула Христину в щоку. Щось було в цій скромній, грубуватій, але дуже тямущій жінці, з якою вони дві години проговорили в поліцейській дільниці. Вона мала вигляд і поводилася як типовий бутч – лесбійка в чоловічій ролі. І хоча серед знайомих Синтії було багато симпатичних людей найрізноманітнішої сексуальної орієнтації, Христина здалася особливою. Від неї виходила енергія – чоловіча, але абсолютно неагресивна, тепла. Як казала Міранда Гоббс, у чоловікові головне – не яйця.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

Після того пікету вони стали зустрічатися досить регулярно у справах організації батьківських мітингів. Христина Мариноні була давньою і досвідченою активісткою в цій сфері, засновницею Альянсу за якісну освіту. Крім того, вона організовувала мітинги на захист прав ЛГБТ. Христина з дитинства терпіти не могла довгого волосся, відмовлялася вдягати сукні та носила лише чоловічий одяг. Її батькам, шкільним викладачам у маленькому містечку в штаті Вашингтон на північному заході США, довелося нелегко з дитиною: хоча самі вони дотримувалися ліберальних поглядів, у тихому містечку з населенням 20 тисяч пацанка Христина не надто вписувалася в пейзаж. Ледве закінчивши школу, Христина втекла зі своєї глушини на інший край континенту, в багатобарвний, галасливий Нью-Йорк, який нічому не дивується. Відкрила кав’ярню для геїв, а коли одного з бариста побили якісь фашистські покидьки, організувала мітинг, щоб привернути увагу журналістів до цієї теми.

Спочатку, зустрічаючись із Христиною, Синтія сприймала її тільки як подругу. Але Денні немов щось передчував – Христина його дратувала.

У Синтії з бойфрендом давно вже розладналися стосунки. Її зоряний статус і слава, що раптово обрушилася на театральну актрису після перших же серій “Сексу у великому місті”, змінили розстановку сил. Мозес ніколи не претендував на роль лідера в сім’ї, але бути домогосподаркою при вічно зайнятій дружині-мільйонерці не входило в його плани. Народження Чарлі тільки все погіршило. А тут ще ця Христина, яка вічно плутається під ногами.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

У підсумку вони домовилися розійтися. Без скандалів, як і годиться двом манхеттенським інтелектуалам. Однак Денні геть відмовився приходити в гості до дітей, коли там Крістіна.

Лише розлучившись із бойфрендом, Синтія змогла чесно відповісти собі на запитання, які почуття відчуває до Христини. Вона закохалася! Уперше в житті закохалася в жінку! Це було цікаво, дивно і дуже хвилююче. Преса, схоже, здогадалася раніше за неї саму. Таблоїди вже публікували їхні світлини удвох – на дитячому майданчику з дітьми Синтії, в ресторані за вечерею, в театрі перед прем’єрою.

– Але спочатку ви не робили жодних офіційних заяв, правильно? – уточнила Джина, роблячи позначки в блокноті. – Ви радилися з прес-аташе?

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья
Акторський склад серіалу “Секс і місто”: Синтія Ніксон, Крістін Девіс, Кім Кетролл і Сара Джессіка Паркер, 1999 р.

– У мене тоді якраз був новий піарник, чоловік. Він сказав, що це наша з Христиною особиста справа, коментувати для публіки тут нічого. Але через кілька місяців наші стосунки вже стали притчею во язицех, а ми все ще не зробили заяви. Піарник знову сказав: не коментуйте, це ваша приватна справа. Тоді я його звільнила і знайшла іншу піарницю, Келлі Буш Новак, вона сама відкрита лесбіянка. І Келлі тут же сказала: так чому вам просто не підтвердити те, про що вже всі здогадалися? Це було величезне полегшення!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

Щоправда, в наступні місяці папараці влаштували за парою полювання, чим добряче дошкуляли незвичній до уваги Христині і вже тим більше її батькам. Але Синтія трималася по-королівськи. Вона різко відкинула припущення, що все життя була прихованою лесбійкою. “Це образливо і для мене, і для всіх моїх партнерів-чоловіків, яких я кохала. Я не жила в омані всі ці роки. І нікого не обманювала. Христина – мій подарунок долі, кохання до неї – не тільки сюрприз, а й величезне задоволення. Я пробувала жити як гетеросексуал, це було добре, але виявилося, що бути геєм – краще. Тож давайте скажемо, що я – лесбіянка за власним вибором”.

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья
Синтія Ніксон, Джош Гатчерсон, Бредлі Вітфорд у картині “Маленький Мангеттен”, 2005 р.

– І ваші слова викликали осуд гей-спільноти, – зауважила Джина. – Деякі активісти вимагали, щоб ви відмовилися від цього виразу, адже вважається, що сексуальну орієнтацію обрати не можна. Я не впевнена, чи підтримають вас на губернаторських виборах радикальні кола ЛГБТ-спільноти. Можливо, варто делікатно скоригувати свою позицію…

– О, мені байдуже до того, хто намагається втиснути мене в рамки своїх переконань, – твердо сказала Синтія. – Я ділюся власним унікальним досвідом. Демократичне справедливе суспільство – це суспільство вільних і рівних, але не однакових людей, чи не так?

Джина посміхнулася і кивнула, віддаючи належне риториці. Міс Ніксон справді здавалася хорошим оратором – переконаним, емоційним, людяним і артистичним.

– Ваш камінг-аут ніяк не позначився на вашій акторській кар’єрі?

– Як ви знаєте, після камінг-ауту я знялася у двох сиквелах “Сексу у великому місті”, тож ні, кар’єра не постраждала. Якби я грала красунь у романтичних фільмах, то глядачі могли б подумати, що я нещира, фальшива, коли зображую кохання з чоловіками. Але в мене інша акторська ніша, соціальна сатира чи драма, тому нічого не змінилося.

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья
З Г’ю Лорі в серіалі “Доктор Хаус”, 2005 р.

– А як новину сприйняли подруги по “Сексу і місту”?

– Ми ніколи не були особливо близькими ні з ким, крім Сари Джесіки. Ми разом заснували театральну трупу ще в 90-ті, я ж і потрапила в серіал завдяки їй. Вона, звичайно, була за мене дуже рада. Зараз фінансово підтримує мою передвиборчу кампанію. Як і наш “містер Біг” – Кріс Нот, і Сьюзан Сарандон, і Алек Болдвін, і деякі інші колеги-нью-йоркці. Я дуже задоволена, це велика честь для мене.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

– А до речі, чому ви погодилися на роль у гламурному серіалі – після всіх незалежних театральних проектів?

– По-перше, це був один із небагатьох серіалів, які знімали в Нью-Йорку. Я терпіти не можу Лос-Анджелес і намагаюся підтримувати будь-які нью-йоркські кінопроєкти. А по-друге, я отримала чудову можливість для професійної реалізації та заробітку. Жінки в кіно, як і в будь-якій сфері, заробляють менше за чоловіків. Цей проєкт різко підняв рівень очікуваної оплати для жінок у серіалах. І за змістом “Секс і місто” зовсім не антифеміністський, як дехто тоді писав. Наші героїні незалежні, вони багато працюють, насолоджуються сексом, контролюють вагітність… Усе це цілком у феміністському дусі. Щоправда, матеріалізм і гламурність серіалу мені ніколи не імпонували. Під час прем’єри першого фільму в Лондоні, коли містер Біг показав Керрі розкішну гардеробну в новій квартирі, публіка влаштувала овацію. А я прийшла в жах. Значить, так жінки розуміють справжнє кохання? Мріють про чоловіка, у якого достатньо грошей, щоб побудувати вам гардеробну?

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья

Синтія не лукавила. У повсякденному житті вона віддавала перевагу кросівкам, простим пальтам, жакетам, светрам і футболкам. Для її Міранди – єдиної з чотирьох подруг – вбрання не брали в оренду в дорогих бутиках, а купували у звичайних магазинах.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

– Проте я впевнена, що тему гламуру Ендрю Куомо використає в дебатах на повну, але це нерозумно і зарозуміло, тож виборців, які вагаються, навряд чи зачепить. – Джина гортала блокнот, покусуючи ковпачок ручки. – Ах так, рак… Здоров’я кандидатів – ще одна болюча тема для маніпуляцій, однак я не бачу, як це можна обернути проти вас. Ваша активна позиція в цьому питанні викликає лише повагу.

– Так, тут мене можна звинуватити тільки в тому, що через мене дружина погладшала кілограмів на десять, – усміхнулася Синтія. – Кріс завжди заїдає стрес.

Діагноз актрисі поставили після рутинної мамографії. Гінеколог телефоном вимовила сакраментальну фразу: “У нас не дуже хороші новини”. У Синтії огидно затремтіли коліна. Мама теж захворіла в сорок, тож Синтія пильнувала своє здоров’я, але все одно виявилася не готовою почути страшне. Тільки ось розклеїтися їй не дали: довелося втішати до смерті налякану Христину. Пацієнтка зрештою сама повірила, що їй пощастило – адже пухлину вдалося “зловити” на нульовій стадії. Ні термінова операція, ні променева терапія не завадили Ніксон виходити на сцену. Журналісти дізналися про її хворобу лише через два роки, коли все було позаду. Відтоді Ніксон не раз виступала перед публікою з просвітницькими закликами про профілактику раку.

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья
У виставі “Дотепність”, за роль у якій Ніксон отримала премію “Тоні”, 2012 р.

– Я читала в одному з ваших інтерв’ю, що міс Мариноні перед народженням дитини зробила аборт. Це теж, звісно, дуже чутлива тема, але губернатор Куомо, якими б не були його особисті переконання, не може виступати проти абортів… А що за історія за цим стоїть?

– О, досить болісна історія. Христина перенесла шість процедур ЕКЗ. Не знаю, як вона все подолала. Чотири закінчилися викиднем, а вп’яте лікарі сказали, що дитина нежиттєздатна. Аборт на четвертому місяці був вимушеним. Ми обидві проревели кілька днів. Але моя дружина – дивовижна, приголомшлива людина. Вона знову пройшла процедуру, і цього разу в нас вийшов Макс. Причому, знаєте, Христина абсолютна матеріалістка, але тут стала такою забобонною, що приховувала вагітність до останнього. У просторому чоловічому пальто нічого не помічали, навіть сусіди потім дивувалися: “Звідки взялася дитина?” Таблоїди писали, що ми заплатили сурогатній матері…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

Того ж року пара оголосила про заручини, здивувавши всіх, хто близько знав актрису. Синтія належала до рідкісного типу гетеросексуальних дівчат, які ніколи не фантазували про весільну сукню і ніколи не збиралися заміж. Досвід батьків переконав її, що формальності тільки все псують. Але з Христиною вона почувалася зовсім по-іншому.

Заручини відбулися публічно, на мітингу за легалізацію одностатевих шлюбів у штаті Нью-Йорк. Однак, коли через два роки закон, нарешті, ухвалили, Синтія вирішила зіграти справжнє весілля за всіма світськими правилами, не для публіки, а для власного задоволення. Христина взяла на себе організаційні клопоти, за що наречена була страшенно вдячна. Вона займалася тільки собою – своєю прекрасною блідо-зеленою сукнею від Кароліни Еррери, а ближче до дня весілля – своєю зачіскою. Точніше, тим, що мало її замінити. У цей час Синтія з успіхом грала у виставі “Дотепність” професора літератури, що страждає на рак у четвертій стадії, і поголилася наголо. “Люба, не дури, відрости хоча б їжачка! – вмовляла Христина. – Репортери писатимуть тільки про лису голову нареченої”. Мама Синтії, вже дуже хвора, але охоче взяла участь у весільному переполоху, радила чалму або капелюшок на кшталт того, що вдягнула Вітні Г’юстон на весілля з Боббі Брауном. Зрештою Синтія дозволила волоссю відрости на кілька сантиметрів і обвила лоб сріблястими стрічками за порадою дизайнера. Христина, яка спостерігала всі етапи примірки, дивилася закоханими очима й іноді навіть заплющувала очі на секунду, ніби не вірила своєму щастю.

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья

Весілля, не надто велике і не маленьке, вийшло ідеальним. Журналісти про нього не дізналися, але фотографіями Синтія потім із задоволенням поділилася в “Інстаграмі”.
Після весілля пара придбала за три мільйони велику двоповерхову квартиру в модному районі Нохо.

– Синтія, є ще питання, пов’язане з фінансами. Упевнена, що ваш бухгалтер знає свою справу, тому тільки поцікавлюся – хто це Майкл Гроулер і Білл Бауерс, співвласники нещодавно купленої вами нерухомості за 1,7 млн доларів в Іст-Віллідж? Адже це за кілька кварталів від вашої квартири, вірно?

– Вам я скажу, але інформація не для преси. Не хотілося б, щоб до Майкла і Білла нагрянули репортери. Це мої близькі друзі, гей-пара. Майкл подарував нам свою сперму, коли ми вирішили народити Макса. Майкл – костюмер, а Білл – актор і мім. Між іншим, навчався у самого Марселя Марсо! Вони чудові батьки для нашого золотого хлопчика. І мені хотілося, щоб вони жили по сусідству, а в Макса була гарна простора спальня, коли він гостює в татусів. Тож це моя інвестиція в щастя нашої великої родини.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

– Чудово, Синтія. Гадаю, на сьогодні в мене питання вичерпані. Рідко зустрінеш кандидата, у якого в житті такий ідеальний порядок.

– Звучить нуднувато, сподіваюся, я не така вже й нудна. Просто я нічого не приховую, – розсміялася актриса.

– І чините відповідно до переконань. Це для політиків не так уже й типово, повірте мені.

Вони вийшли на жваву вулицю разом і розпрощалися. День був сонячний, пішоходи бігли бадьоро, на лавках у Центральному парку люди насолоджувалися довгоочікуваним теплом. Синтія купила в кіоску картонний стаканчик кави і не поспішаючи рушила алеєю. Як пояснити режисерам, чому вона ніколи не погоджується на зйомки в Голлівуді, хоча для кар’єри це було б очевидним плюсом?

У Лос-Анджелесі сідаєш за кермо, заздалегідь спланувавши поїздку, щоб не застрягти в багатогодинних заторах. На Мангеттені можна вийти з під’їзду і брести світ за очі, потрапляючи то в етнічний квартал, то в натовп мітингувальників, то в чудовий парк.
Ось тут синагога, а там ортодоксальна християнська секта протестує проти абортів перед клінікою планування сім’ї. Тут завжди можна знайти однодумців. Якщо ти до чогось закликаєш, тебе почують – і приєднаються!

Нині на очі Синтії потрапила зграйка химерно вдягнутих молодих людей невизначеної статі, з райдужними сердечками на щоках. Зітхнувши своїм думкам, вона присіла на лавку, відкрила у смартфоні “Твіттер” Саманти. Власне, ніякої Саманти на світі вже немає, є Самуель, або Сеф, студент останнього курсу Чиказького університету. Але поки що про це не знає ніхто, крім сім’ї та близьких друзів.

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья
Актриса Розаріо Доусон, письменниця Єва Енслер, Синтія Ніксон та її дочка Саманта, 2010 р.

Проблеми старшої доньки заскочили Синтію зненацька. Саманта росла абсолютно нормальним дівчиськом, зі звичайними підлітковими проблемами і нескінченними пошуками себе. У дитинстві обожнювала рожевий колір і принцесові сукні з блискітками, у середній школі експериментувала зі стилями – то спідниці до підлоги в квіточку, то чорні обтислі штани і набріоліненне волосся.

Однак у старших класах із Самантою стало коїтися щось недобре. Вона багато спала, стала млявою, огризалася через дрібниці і порушувала найпростіші домовленості. Наприклад, не з’являлася на сімейну вечерю в ресторані. Обидві мами сердилися і тривожилися, підозрюючи, що дівчинка підсіла на наркотики.

Але одного разу, повернувшись від психотерапевта, Саманта посадила їх обох на диван і заявила, що усвідомила себе чоловіком і абсолютно впевнена, що більше не хоче бути жінкою.

Синтія, за всієї своєї ліберальності і широти поглядів, була шокована і налякана. Слова Саманти здалися їй підлітковою бравадою або ширмою, за якою ховається щось інше. Увечері в ліжку вони з дружиною без кінця обговорювали цю розмову. “Я не розумію, не розумію, – твердила Синтія. – Ось ти в дитинстві відмовлялася вдягати сукні й сама вкоротила собі волосся. Але дівчинка ще півроку тому використала всю мою червону помаду CHANEL!” – “Можливо, це якраз означає, що вона зважувала своє рішення дуже довго, – задумливо промовила Христина. – У вісімнадцять років я теж відростила кучері до лопаток і ціле літо носила тільки сукні, поки не знудило. Тоді я безповоротно усвідомила, що в дівчатка не годжуся”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

Синтія розгублено мовчала. Вона запитувала себе, чи є в цьому їхня з Христиною вина. Якби донька оголосила, що їй подобається однокурсниця, всі тільки посміхнулися б з розумінням! Але зміна статі… Саманта вже заговорила про тестостерон і хірургічну операцію. Це ж безповоротний крок.

Синтії знадобилося багато місяців, багато годин консультацій із фахівцями і розмов із сім’єю, щоб визнати правоту Христини і змиритися. Саманта почала курс гормонів і видалила груди. Тепер її звали Сефом.

Синтія усвідомлювала, що син-трансгендер у відкритої лесбійки – це подарунок таблоїдам і політичним противникам. Вишенька на торті. Але, по-перше, дитина вже точно важливіша за будь-яку політику, а по-друге, вона не відступить від своїх принципів. Тільки Джину повідомить заздалегідь.

У червні, за три місяці після початку передвиборчої кампанії, Синтія Ніксон опублікувала в “Інстаграмі” своє фото з Сефом-Самантою в студентській шапочці та мантії. “Я так пишаюся моїм сином Семуелем Джозефом Мозесом (ми кличемо його Сеф), який закінчив університет цього місяця. Я вітаю його і всіх тих, хто святкує цього дня Trans Day of Action”,- написала вона під фото.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

У серпні 2018 року відбулися дебати Синтії Ніксон і чинного губернатора. Куомо, як і очікувалося, грубувато походжав по гламурних ролях “амбітної акторки” та підкреслював її політичну наївність і недосвідченість. Синтія трималася агресивно, постійно перебивала його і, коли Ендрю Куомо попросив не перебивати, парирувала: “Я перестану перебивати, коли ви перестанете брехати”.

У підсумку на праймеріз Демократичної партії Ніксон набрала лише 34 % голосів, а Куомо – 65 %. Але актриса, яка ніколи всерйоз і не розраховувала на перемогу, була задоволена підсумками кампанії: у численних ток-шоу вона озвучила свій доволі радикальний порядок денний, де серед інших пунктів була легалізація марихуани (оскільки заарештовують за косячки здебільшого чорних, а це несправедливо); видача водійських прав емігрантам без документів; інвестиції в “зелену” енергетику; підвищення податків на багатих для фінансування шкільної освіти та інше в тому ж дусі. Ідеї лівого крила Демократичної партії, які озвучувала Синтія, здобули підтримку в Сенаті штату; деякі закони, за які вона агітувала, були зрештою ухвалені.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

Нині Синтія Ніксон так само ділить свій час між громадським активізмом, роботою та сім’єю. У лютому 2020 року знялася в ролику проти дискримінації жінок для феміністського журналу Girls Girls Girls Girls Magazine. Актриса з непроникним обличчям прочитала на камеру поему Камілли Рейнвілл “Be a Lady They Said” (“Будь леді, говорили вони”).

“Бережи себе, будь чистою, не будь повією, не спи з ким-небудь, чоловіки не люблять повій, не будь пуританкою, не будь такою скутою, більше посміхайся, задовольняй чоловіків, виглядай досвідченою, будь невинною, будь сексуальною, будь розпусною, будь крутою, не будь як інші дівчатка. Будь леді, говорили вони”.

Зухвалий текст у магнетичному виконанні Синтії приголомшував. Ролик став вірусним, отримав півмільйона переглядів, обріс безліччю перекладів, інтерпретацій і пародій.
У вересні 2020-го відбулася прем’єра нового серіалу з її участю – “Ретчед”. Це приквел культової стрічки “Пролітаючи над гніздом зозулі”, присвячений долі старшої медсестри Ретчед, бездушної мегери та садистки, і дослідженню, чому вона такою стала. У серіалі її зіграла відкрита лесбійка Сара Полсон, а Синтію запросили на роль коханки Ретчед, прессекретаря губернатора. Заради такої важливої теми Синтія навіть зрадила своєму правилу не зніматися в Голлівуді. Серіал дуже сподобався і критикам, і публіці й одразу був продовжений на другий сезон.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cynthia Nixon (@cynthiaenixon)

синтия никсон миранда секс в большом городе жена лесбиянка лгбтк дети семья
Кадр із серіалу “Ретчед”, 2020 р.

Зйомки іншого серіалу, “Позолочений вік”, мали розпочатися в березні 2020 року, але через епідемію коронавірусу переносилися кілька разів. Наприкінці вересня вони нарешті стартували, чому Синтія дуже рада. Це історичний серіал, дія відбувається у 1880-ті роки в Нью-Йорку, сценарій написаний авторами “Абатства Даунтон”.

В інтерв’ю через “скайп” і “зум”, які Синтія давала американським каналам у вересні з приводу виходу “Ретчед”, вона, як завжди, говорила про проблеми ЛГБТ, критикувала “трансфобні” висловлювання Джоан Роулінг і “фантастичну тупість” Трампа, а також безпорадність влади у стримуванні епідемії.

“Уявіть, у школі Макса, щоб оцінити якість провітрювання, використовують шматок туалетного паперу, приклеєний скотчем до палиці! Як технологічно, правда?” – сміялася вона.

Вражає, яка тверда вуглецева сталь ховається під цією м’якою жіночною зовнішністю. Можновладцям не варто недооцінювати Синтію – можливо, її політична кар’єра ще попереду. Нью-Йорк для міс Ніксон – дім, і вона хоче, щоб його мешканці були так само задоволені життям, як мешканці її власної квартири площею 230 квадратних метрів неподалік від найкращого у світі Центрального парку.

Фото: Getty Images/Global Images Ukraine, East News

Дивіться також:

Сара Джессіка Паркер: невдалий шлюб із Залізною Людиною та велике щастя з антиподом Містера Біга

Як Г’ю Грант пережив розставання з Елізабет Герлі і став багатодітним батьком