Сьогодні, 14 травня, знаменитому співаку, музикантові, волонтеру, фізику, а колись і політику Святославу Вакарчуку виповнюється 48 років.

Його яскраву особистість та рок-гурт «Океан Ельзи», солістом якого він є, можна назвати феноменом української музики. Мало кому вдається залишатися такими ж популярними вже майже 30 років.

Святослав Вакарчук "Океан Ельзи"Святослав Вакарчук "Океан Ельзи"Святослав Вакарчук "Океан Ельзи"Фірмовий хрипкий голос Вакарчука впізнають практично всі – і ті, хто є шанувальником гурту, і навіть ті, хто не фанатіє від його виконання.

Завдяки особливому тембру соліста та пісням, які врізаються в пам’ять, гурту «Океан Ельзи» вдалося завоювати безліч нагород, а його диски неодноразово ставали платиновими.

Також вражають і масштаби концертів: не багато хто з української естради може похвалитися заповненим Олімпійським стадіоном.

Святослав Вакарчук "Океан Ельзи"Святослав Вакарчук "Океан Ельзи"На честь дня народження Святослава Вакарчука пропонуємо згадати 10 найкращих гітів «Океану Ельзи», які значно вплинули і на успіх гурту, і творчий шлях співака.

«Обійми»

Режисером кліпу до цієї пісні став Говард Грінхол – володар безлічі нагород та один із найвідоміших режисерів у Європі та Америці. Він знімав кліпи для зірок світового масштабу – Стінга, Елтона Джона, Джорджа Майкла, Placebo, A-Ha, System of a Down, Morcheeba… Знімання для пісні «Обійми» проходили в лондонському старовинному особняку XVIII століття, де також знімали Еммі Вайнхауз і фільм «Король говорить».

«Така як ти»

Про цю пісню Святослав говорить як про особливу гордість. Слова до неї народилися в кафе в Швейцарії.

«Мить»

Пісня, яка відгукується у серці багатьох людей і особливо гостро звучить у світлі подій у країні. Сам Святослав говорить про неї так: «Не можна втрачати надію. Не можна здаватися до останньої миті. Можливо, саме він, останню мить, принесе весну, яка стане початком нового життя. Весну, з якої ти захочеш поділитися з усім світом».

«Без бою»

Ця пісня була написана останньою в альбомі Gloria, але записалася першою і одразу стала синглом. Цікава тим, що кожен слухач вкладає в неї свій зміст, а для деяких вона стає поштовхом для дій, як каже Вакарчук. А ще він додає, що це одна з його улюблених пісень.

«Відпусти»

Вважається першою композицією, створеною Святославом ще у 16 років, коли він гуляв старим Львовом і співав її мотив. У кліпі до пісні з’являються кадри з кінострічки «Кохання та інші кошмари», київські вулиці Городецького, Андріївський узвіз та студія «Столиця звукозапису».

«Там​​, де нас нема»

Пісня записувалася в ніч на Різдво 1998 року. І, може, тому має таку особливу магію – багато років поспіль її слова невпинно співали в один голос тисячі людей на концертах. Бек-вокали до пісні записували всі, хто був присутнім у студії, – не лише музиканти гурту, а навіть сторожі. А кліп, де музиканти з’являються у холодильнику, став першим українським відеокліпом, який показали на каналі MTV.

«Я так хочу…»

Пісня була написана за 15 хвилин – і текст, і музика. Вона дивом потрапила до альбому, а в результаті стала справжнім гітом.

«Вище неба»

Секрет цієї пісні у настрої, з яким вона звучить із першого акорду. Цей настрій Вакарчук називає «вище неба».

“911”

Це плід музичних експериментів. Як каже Святослав, ця назва – 911 – спало йому на думку, тому що на той час у його дівчини був салон «911». А сама пісня про кохання машини до машини – сарказм через те, що світ став надто технологізованим.

«Вставай»

Ця пісня стала своєрідним гімном Помаранчевої революції та Євромайдану.

Дивіться також:

Гурт “Океан Ельзи” святкує 28-ліття: раритетні фото

Офіційно: Святослав Вакарчук став батьком вдруге – стать і ім’я дитини

“Океан Ельзи” записав нову пісню: потужний кліп із хроніками з Донбасу (ВІДЕО)

Святослав Вакарчук впервые показал свою маму