Великий ковток віскі. Горло обпекло. Нехай. Він підтягнув до себе рушницю.

«Моя дружина – богиня, яка вміє співпереживати і підтримати, а моя дочка сповнена любові і радості: вона цілує кожну людину, яку зустрічає, тільки тому, що вона добра і не завдасть їй зла. Вона нагадує мені себе, яким я колись був. І це лякає до глибини душі, так лякає, що я практично не можу поворухнутися. Я не можу примиритися з думкою, що Френсіс іде шляхом свого батька і стає нещасною, саморуйнівною, мертвою рокеркою».

На екрані відеомагнітофона хлопчик катався на велосипеді, катав ляльковий візок. Скрізь незримо поряд – мама.

І він хотів бути поруч із Френсіс завжди, оберігати її, захищати. Але кому потрібен чортів тато, який не ладен впоратися із самим собою?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courtney Love Cobain (@courtneylove)

«У мене було хороше життя, і я вдячний за це, але з семи років я зненавидів все людство, тільки тому що люди запросто могли ладнати і підтримувати одне одного. Тільки тому, що я надто сильно люблю їх і співчуваю їм. Дякую вам усім із палаючої прірви мого шлунка, що розривається, за ваші листи й турботу, яку я відчував усі останні роки. Я надто непередбачуваний і імпульсивний, бейбі! Я втратив пристрасть, і, запам’ятай, краще спалахнути і згоріти вщент, ніж зберегти тепло і повільно догоріти».

курт кобейн день рождения биография история редкие фото
Постер фільму про життя та творчість Курта Кобейна «Просочений відбілювачем», 2015 р.

Бейбі… Він смикнув рукою, фломастер залишив жирний розчерк. «Я вперше так називаю тебе, Кортні. Тому що ти і є дитя, яке не пішло далеко від нашої дочки».

«Світ, кохання, співчуття. Френсіс і Кортні, я назавжди залишуся у ваших серцях. Кортні, ніколи не здавайся. Заради Френсіс. Заради її життя, яке буде набагато кращим без мене. Я люблю тебе…”

Написавши останню фразу, він із подивом прислухався до себе. Невже все лише тому, що він більше не відчуває аромату її кохання? Невже дружина і справді його смертельна небезпека, його зброя, його смерть?

Екран відеомагнітофона заблимав. Він потягнувся до пульта, рука зісковзнула, зачепивши вимикач. Кімната поринула в темряву. «З вимкненим світлом все не так небезпечно. Ось ми й тут розважайте нас. Я почуваюся дурним і заразним. От ми і тут, розважайте нас».

Він раптом згадав, як закінчив свій шлях герой «Парфумера»: «Вони кинулися до цього ангела, накинулися на нього, перекинули його додолу. Кожен хотів торкнутися його, кожен хотів урвати від нього шматок, пір’їнку, крильце, іскорку чарівного вогню. Вони зірвали з нього одяг, волосся, шкіру тіла, вони обмацали, роздерли його, вони встромили свої пазурі і зуби в його тіло, накинувшись на нього, як гієни».

курт кобейн день рождения биография история редкие фото
1993 р.

Пальці намацали у темряві прохолодну гладкість прикладу. Повільно прилаштували стовбур біля підборіддя. Поповзли вниз до спускової скоби. І з полегшенням натиснули на курок.

З екрану білявий хлопчик із посмішкою помахав рукою на прощання.

Фото: East News, Getty Images/Global Images Ukraine, Shutterstock.com

Дивіться також:

Фредді Мерк’юрі: король Queen

Порочний геній: історія життя Елтона Джона

Тіна Тернер померла у віці 83 років: драматична історія королеви рок-н-ролу

Гурт “Океан Ельзи” святкує 29-ліття: раритетні фото