Сьогодні, 9 серпня, британська актриса Джилліан Андерсон святкує 55-річчя!

Караван історій ” розповідає, як талановитій актрисі вдалося вирватися зі стереотипу серіальної ляльки та повернутися на пік популярності після 40 років.


«Розумієш, я боюся, відчайдушно боюся знову зустрітися з цією жінкою! Так, я їй вдячна за все, з нею пов’язано стільки спогадів… Але знову зустрітися з агенткою Скаллі – це занадто для мене!»

Джилліан Андерсон угніздилася у шкіряному кріслі і розмовляла зі своєю психоаналітикинею Мері Чапман. Вони зустрічалися раз на тиждень і обговорювали найнагальніші проблеми Джилліан – а в неї завжди було і запасі пару актуальних.

Джиллиан Андерсон
Джилліан Андерсон зі своєю новою книгою “Бачення вогню” на фан-зустрічі, Лондон, 2014 р.

Мері звично слухала одкровення клієнтки – про невлаштоване особисте життя, про колишнього цивільного чоловіка, з яким вона нещодавно розлучилася, і про попередніх двох чоловіків, про складні стосунки з дочкою Пайпер, про ще більш складні стосунки її дітей – все тієї ж Пайпер та двох синів, Оскара та Фелікса, а ще про вічні страхи, паніку з будь-якої причини та дрібні переживання…

«Я перетворилася на серіальну ляльку – порожню та бездушну. Ця Скаллі вкрала в мене життя!

Чапман вміла заспокоїти Джилліан у всіх цих випадках, адже вони працювали разом уже п’ять років, і психоаналітикиня знала про свою підопічну практично все.

Але згадка про агентку Скаллі змусила Мері напружитися. Андерсон ніколи за час їхнього тісного спілкування не згадувала про свою героїну зі знаменитого в 90-ті серіалу «Секретні матеріали». Актриса зіграла у ньому агентку ФБР Дану Скаллі, яка розслідувала разом із колегою Фоксом Малдером (цю роль виконав Девід Духовни) злочини, пов’язані з паранормальними явищами.

Дэвид Духовны, Джиллиан Андерсон, "Секретные материалы"
«Секретні матеріали»: Девід Духовни та Джилліан Андерсон, 1998 р.

Останній, дев’ятий сезон телефільму завершився у 2002 році. Щоправда, потім, у 2008-му, було знято повнометражний фільм за його мотивами – «Секретні матеріали: Хочу вірити». Джилліан стала клієнткою Мері після цього – і всі п’ять років їхнього знайомства актриса не згадувала про свою героїню…

– Що ж тебе так турбує, Джилл? – запитала Чапман після паузи. – Що поганого тобі зробила Скаллі? Хоча це маячня якась! Що вона могла зробити – це ж вигадана героїня, фантом, який ти наділила своїми почуттями та переживаннями, дала свою зовнішність – обличчя, тіло, усмішку, вона каже говорить голосом. Я не розумію.

Джиллиан Андерсон
Джилліан на червоній доріжці “Золотого глобусу”-2018

– О, Мері, справа в тому, що мені доведеться з нею знову зустрітися, – стривожилася Андерсон. – Ти, звичайно ж, маєш рацію, вона – фантом, але для мене вона жива – з плоті та крові.

Я так довго грала цю роль, стільки пережила за час зйомок «Секретних матеріалів», що часом мені здавалося, ніби мене, Джилліан Андерсон, не існує, а Дана Скаллі цілком реальна! Її люблять мільйони глядачів по всьому світу, у неї є фан-клуби, всі обговорюють її поведінку, слова, особисте життя чи відсутність…

Ця роль вбила мене як актрису. Адже я була гарною актрисою, гарною театральною актрисою. А перетворилася на серіальну ляльку – порожню та бездушну, яка крокувала з одного епізоду на інший, і вся моя гра полягала в тому, що я робила задумливий чи здивований вигляд – залежно від ситуації. Ця Скаллі вкрала в мене життя! А ти кажеш, що мене турбує!

Джиллиан Андерсон, "Секретные материалы"
Кадр із серіалу «Секретні матеріали», 1993 р.

Тут уже захвилювалася Мері. Вона знала: коли Джилліан переходить на високі ноти, видаючи звуки, схожі на ті, що видає струна, що порвалася, коли в її голосі з’являється нервозність і вона ось-ось заплаче, справи кепські. Це означає лише одне: у Андерсон починається панічна атака.

– Джилліан, прошу тебе, не треба так переживати, – вирішила заспокоїти клієнтку Чапман. – Що ж сталося? Що на тебе найшло? Поясни нарешті!

– Мені запропонували знову зіграти агентку Скаллі – у продовженні серіалу, – зізналася Андерсон після паузи, трохи заспокоївшись. – Коли закінчилися (як тоді мені здавалося, назавжди) «Секретні матеріали», я дала собі слово, що більше ніколи не працюватиму на телебаченні. На той час мене сприймали виключно як агентку Скаллі.

Я спеціально виїхала до Великобританії, щоб грати у театрі. Нарешті насолодитися серйозною роботою, справжнім мистецтвом, яким я все життя мріяла займатися. І мене це врятувало – у Великій Британії мене сприймали як справжню актрису, мене поважали та цінували театральні та кінорежисери. І саме тоді я відчувала справжнє щастя від творчості.

Але зараз мене знову покликали до цього проекту. І я не можу впоратися з емоціями, що нахлинули, і розібратися: хочу я повертатися чи ні? Чи мені це сьогодні потрібно?

Джиллиан Андерсон, "Секретные материалы"
Сцена з епізоду «Полювання на лисицю», п’ятий сезон «Секретних матеріалів», 1998 р.

…– Ніколи більше, чуєш, ніколи я не працюватиму на телебаченні! З мене досить! Я актриса, і хочу нагадати тобі, непогана актриса. І витрачати своє життя на те, щоб грати в різного ґатунку «милі», я не маю наміру! – Джилліан кинула трубку, так і не дослухавши, яку роль пропонував їй агент.

«Швидше за все, у черговому дешевому лайні», – подумала вона, і в цей же час живіт звело так, що вона застогнала. Джилліан не їла з ранку минулого дня. І виною тому була не дієта, а елементарне безгрошів’я. Перспективи в неї були дуже невтішні.

“Що далі? – ставила вона собі питання, прикидаючи, до кого з друзів напроситися на вечерю. – Іти на паперть чи на панель, щоб заробити гроші на їжу? І заради цього я відмовилася стати археологом і морським біологом – щоб животіти в безгрошів’ї?»

Андерсон справді в дитинстві мріяла стати натуралісткою – біологія була її улюбленим предметом, а на дозвіллі вона викопувала із землі черв’яків і препарувала їх на дрібні шматочки. Винятково задля наукового експерименту!

Джиллиан Андерсон, "Война и мир"
Джилліан в ролі Анни Павлівни Шерер у міні-серіалі «Війна та мир» (зі Стівеном Рі у ролі Василя Курагіна, 2015 р.)

Але одного разу Джилліан вирішила спробувати свої сили у шкільному акторському гуртку. І пішло-поїхало: про хробаків вона забула, щойно ступивши на театральну сцену. Вона забула про все: тепер усе затьмарило мистецтво.

І вже тоді, з перших кроків, Андерсон вражала своїм неабияким акторським талантом.

«Вперше я побачила справжню гру Джилл, коли їй було чотирнадцять, – згадувала її мама, – і вчитель доручив їй виконати сцену на балконі з «Ромео та Джульєтти». Вона до цього не читала Шекспіра, ніколи не грала на сцені і взагалі не займалася нічим, що віддалено нагадує акторство. У нашій родині не було жодного артиста (щоправда, батько Джилліан мав відношення до виробництва фільмів – головним чином навчальних та рекламних). Але вона вивчила свою роль і зіграла без особливих зусиль. Коли я побачила, як вона це зробила, у мене просто щелепа відвисла.

Тоді Джилліан переживала складний підлітковий період. Вона була справжньою бунтаркою: проколола ніс, вставивши туди кільце, носила чи не панковський ірокез і примудрялася завдавати батькам суцільних неприємностей. Її навіть заарештували на випускному вечорі за злам та проникнення у будівлю середньої школи. Для чого вона це зробила? Сьогодні Джилліан уже й не згадає.

Джиллиан Андерсон, «Секретные материалы»
З режисером серіалу «Секретні матеріали» Крісом Картером, 2002 р.

«Я була дратівливою, і це був мій спосіб тримати людей на відстані, – згадувала вона. – Я завжди або замикалася у своєму власному маленькому світі, або вирушала до кабінету директора через суперечки».

Саме тоді Андерсон почала відвідувати психотерапевта і продовжує досі – впоратися зі своїми емоціями та переживаннями самотужки вона не могла. І лікар допоміг їй пережити підліткову депресію. А ще допомогла сцена. Тільки там Джилліан, як не дивно, почувалася захищеною, вільною та спокійною.

Потім вона виросла – витягла кільце з носа, відростила волосся і здобула впевненість у тому, що буде лише актрисою.

Після закінчення школи Джилліан вивчала акторську майстерність у престижній театральній школі Гудмена в Університеті Де Поля. А потім успішно грала на Бродвеї та інших театрах, знімалася у малобюджетних фільмах та була впевнена, що ніколи не опустить ту високу планку, яку взяла у мистецтві. Але довгі місяці безробіття та злиднів робили свою справу…

Джиллиан Андерсон
1996 рік

– Чому ж ти погодилася зіграти агентку Скаллі? Невже голод змусив? – Джилліан здригнулася, несподівано почувши голос Мері: вона вже й забула, що сидить у кріслі психотерапевтки та розповідає їй свою історію. Андерсон здалося, що вона ніби повернулася в ті часи – настільки виразно в її свідомості з’явилися картинки з минулого.

– Знаєш, коли я взяла до рук сценарій “Секретних матеріалів”, я не могла відірватися. Вперше за довгий час у сценарії була сильна, незалежна, розумна жінка в головній ролі, – замріяно промовила Андерсон. – Ну й гроші потрібні були – не буду брехати. Але на першому місці – сценарій. Втім, моєї згоди було замало. Адже я зовсім не сподобалася продюсерам.

Джиллиан Андерсон
Джилліан Андерсон у ролі детектива Стелли Гібсон у серіалі «Крах», другий сезон, 2015 р.

– «Ніколи! Чуєш, Крісе, ніколи вона не з’явиться в нашому серіалі» – Джилл, це я тобі буквально передаю свою розмову з продюсером, – помітно хвилюючись, говорив Кріс Картер, режисер «Секретних матеріалів», свою розмову з грошовими мішками, які запускали новий серіал. – Навіть не уявляю, як мені їх переконати. Але не хвилюйся: особисто мені, Джилл, ти дуже сподобалася. Розумієш, вони бачили в цій ролі блондинисту дівчину з п’ятим розміром грудей та надутими губами. Тому, якщо тебе затвердять, а я в цьому не сумніваюся, тобі доведеться небагато… зовсім трохи змінитись і зовні, і, так би мовити, надбати інші манери.

Кріс намагався якомога делікатніше натякнути Андерсон, що її розмова з продюсерами після проб, яку вона приправила брудною лайкою, залишила про неї не найкраще враження. Так само як і її волосся, пофарбоване в кричущий колір.

Джиллиан Андерсон

Втім, його самого ніщо подібне не бентежило: під час проб він побачив у Джилліан Скаллі. Вона була настільки переконлива, така прямолінійна і вільна, що Картер ні хвилини не сумнівався в тому, що вона впорається з роллю.

І сили його переконання вистачило, щоб продюсери стали на його бік та затвердили Андерсон на роль у серіалі. Втім, набагато дієвішим став шантаж: Картер пригрозив залишити проект, якщо Джилліан не затвердять.

Найперше, що зробили з Джилліан, це обрізали її довге волосся і зробили укладку, з якою вона проходила всі дев’ять сезонів «Секретних матеріалів».

Джиллиан Андерсон
Заради ролі агентки Скаллі Джилліан Андерсон довелося змінити імідж. 1993 р.

– Боже, з цією зачіскою я була схожа на власну матір, – Джилліан так заливисто сміялася, що Мері теж усміхнулася. – Я ж ніколи не укладалася і не завивалася, тому, чорт забирай, я не розуміла, що робити з проклятим прямим волоссям. Я не могла знайти собі місця, мене дратувало, що воно надто чисте та розчесане, воно ворушиться за будь-якого мого руху! Уявляєш, Мері?!

– Так-так, звичайно, – задумливо промовила Чапман, а потім звернулася до Андерсон: – Послухай, я ось що подумала: може, твій страх перед цією роллю пов’язаний з партнером, який грав Фокса Малдера – Девідом Духовни? Адже вам навіть роман приписували. Зізнайся, Джилл!

…– Якого біса ви взяли цю несимпатичну та несексапільну Андерсон? Вона ж рухається, як манекен! Невже у всьому Голлівуді не знайшли пристойну актрису? – серце Джилліан завмерло, коли вона випадково почула монолог свого партнера Девіда Духовни.

Справа в тому, що уїдливий сарказм Девіда був цілком зрозумілий. Варто було їм з Джилліан познайомитися на зйомках «Секретних матеріалів», як Девід вирішив вразити партнерку. Тоді вона йому здавалася і симпатичною, і сексуальною, і привабливою. Але Андерсон не відповіла взаємністю – була як скеля. У її поведінки була причина: на знімальному майданчику вона зустріла декоратора Клайда Клотца, з яким у неї зав’язався бурхливий роман, а потім вони взагалі зіграли весілля.

Джиллиан Андерсон
З першим чоловіком, декоратором Клайдом Клоцем, Джилліан познайомилася на знімальному майданчику “Секретних матеріалів”. (1995 р.)

І тільки коли всі протиріччя між партнерами з серіалу вирішилися, вони стали справжніми друзями. Хоча й не зовсім…

– Бували дні, коли ми ледве терпіли один одного, – згадувала Джилліан. – Щойно могли розмовляти. Наприклад, вранці я змушувала себе зі світською усмішкою кинути Девіду: “Чудова погода!” – а він у відповідь зло шипів, що «замерз як собака»! А іноді, навпаки, ми не могли розлучитися вже після того, як закінчувався довгий знімальний день. Девід тоді точно зауважив, що наші стосунки протягом дев’яти років нагадували невдалий шлюбний союз. Втім, були дні, коли ми дуже ніжно ставилися одне до одного, з великою і щирою любов’ю.

«Якого біса ви взяли
цю несимпатичну
і несексапільну Андерсон?» – сердився Девід Духовни

І хоча преса не припиняла приписувати їм з Духовни роман, їхні стосунки так і залишилися робочими. У будь-якому випадку Девід не був причиною, через яку вона не хотіла б повертатися в проєкт…

Джиллиан Андерсон и Родни Роуленд
Джилліан Андерсон та Родні Роуленд, 1997 рік

– Джілл, хоч з Девідом не склалися стосунки – чоловіків у тебе завжди було хоч відбавляй: два офіційні шлюби, один цивільний. І сім’я – троє дітей, а також багаті коханці – наприклад, російський олігарх, ще й молодший за тебе, Євгеній Лебедєв, – Мері вирішила додавити Андерсон, щоб викликати її на відвертість. – Ти ж здатна прожити і без кіно, і тим більше без ненависного серіалу. Живи та насолоджуйся життям! Але ти не можеш цього зробити – якась сила тебе стримує…

Джиллиан Андерсон
Джилліан Андерсон та її цивільний чоловік Марк Гріффітс на європейській прем’єрі фільму «Не відпускай мене», Лондонський кінофестиваль, 2010 р.

– Ех, Мері, – зітхнула Джилліан, – ми з тобою знайомі сто років і ти знаєш мене краще за мене саму. Тому – що від тебе приховувати… Мені страшно! Так, мені, дорослій 45-річній жінці, матері трьох дітей, страшно, як 14-річному дівчиськові. Я боюся знову пережити ті почуття, які долали мене багато років тому, коли я прийшла на знімальний майданчик «Секретних матеріалів».

Як же мені тоді було важко – я ще не встигла адаптуватися до ролі, як у мене народилася дочка. А потім почалися моторошні напади паніки. Уявляєш, годую мою дівчинку, гойдаю її, а сама трусюсь як божевільна. Приходила додому пізно ввечері після зйомок, але замість того, щоб хоч трохи поспати, годинами боролася з нападом, що охопив мене в черговий раз. Це було справжнє пекло.

Джиллиан Андерсон и Дэвид Духовны
“Золотий глобус”, 1998 рік

Пробувала приймати ліки – мене від них нудило, і більше нічого. А врятувала мене психотерапевтка, твоя, Мері, колега, така ж уважна та чуйна, як і ти. І ще медитація та йога… Я ж зовсім не схожа на свою героїню, на цю залізну, холоднокровну та впевнену Скаллі. Я – повна її протилежність: невпевнена, нервова, яка переживає за все. Мені іноді здається, що я обманюю мільйони людей, граючи її – адже я справжня не маю з нею нічого спільного. Тому я зареклася зніматись у серіалах і тому я її так боюся – цю Дану Скаллі.

Джиллиан Андерсон
На честь дочки Джилл, Пайпер Мару, названо один із епізодів “Секретних матеріалів» (Лондон, 2015 р.)

Мері важко зітхнула. Потім встала зі свого крісла і сіла на стілець, що стояла поруч із кріслом, де сиділа Джилл. Чапман взяла свою клієнтку за руку і м’яким голосом промовила:

– У тебе все вийде, Джілл, я не сумніваюся. Ти – гарна актриса, дуже хороша, і ти зможеш зіграти так, що всі повірять твоїй Скаллі. Один раз у тебе це вийшло. Значить – вийде знову. Я не сумніваюся.


P.S. Джилліан Андерсон вкотре блискуче зіграла роль агентки Скаллі. І цього разу попрощалася із нею остаточно. Після продовження “Секретних матеріалів” вона знялася у головних ролях у кількох фільмах та серіалах із найвищим рейтингом. Джилл перемогла свої страхи.

Підготовлено за матеріалами журналу “Караван історій”

Фото: EAST NEWS, FOTODOM, FOTOBANK

Дивіться також:

49-летняя Джиллиан Андерсон снялась обнаженной

Стало известно, кто сыграет принцессу Диану в новом сезоне “Короны”

Нормальное явление. Как изменились Скалли и Малдер за 14 лет