26 листопада 2022 року українці вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років, а також штучного голоду 1921-1923 та 1946-1947.

Ніхто не назве точної кількості загиблих українців, яких свідомо винищувала радянська влада – для придушення національних рухів та непокори. Приблизні цифри тільки для Голодомору 1932-1933 – від 3 до 7 мільйонів жертв.

Щороку в останню суботу листопада українці запалюють свічку пам’яті про своїх мертвих та ненароджених. Цьогоріч болить особливо – бо росія, що називає себе наступницею совєтів, з новою силою і жорстокістю нищить нашу культуру і наших людей. Щоб знати, пам’ятати і навіки передати дітям і онукам пам’ять про своє минуле – добірка книг про цю трагедію українства.

Василь Барка. “Жовтий Князь”

Історія Голодомору змальована через трагедію родини селян Катранників. Живим із них залишиться тільки один. Та навіть помираючи, герої Василя Барки до останнього будуть намагатися бути людьми і не зраджувати своїх принципів.

Моторошна історія, що навіки в’їдається в душу – проте після неї іще чіткіше усвідомлюєш, що Буча трапилася не вперше і невипадково. В основі роману – спогади самого Василя Барки та його родини, а також ретельно протягом десятків років зібрані свідчення тих, хто пережив великий голод.

Голодомор геноцид 90 річниця книги

Улас Самчук. “Марія”

Це перший художній твір про Голодомор. І присвята автора говорить сама за себе: “Матерям, що загинули голодною смертю на Україні в роках 1932-1933”. Страшна хроніка з 1917 по 1933 роки, лік днів українки Марії, в плині яких через любов, надії, втрати однієї жінки показана історія всього нашого народу, на чию долю випала насильницька колективізація і спланований геноцид.

Голодомор геноцид 90 річниця книги

Джеймс Мейс. «Ваші мертві вибрали мене…»

Ця книга – збірка статей історика і політолога Джеймса Мейса, головного американського дослідника Голодомору 1932-1933 років. Вона дасть відповіді тим, хто тяжіє до аналітики і любить докопатися до суті. Чому люди здатні чинити геноцид надм іншими людьми? Як держава перетворюється на патологічно хвору систему?

Саме Джеймс Мейс першим заявив, що за всіма ознаками Голодомор 1932-1933 років є геноцидом української нації. Він запропонував у 1993 році відзначати День пам’яті жертв Голодоморів у третю суботу листопада. І він започаткував традицію ставити свічку і вікні – вогник очищення і надії.

Голодомор геноцид 90 річниця книги

Ірина Рева. «По той бік себе»

Великі потрясіння буквально закодовуються в ДНК нації – голодомори змінили усіх українців. Як саме – досліджує психологиня Ірина Рева. Чому ми такі, як є? Звідки в українцях навчена безпорадність, недовіра до світу, прагнення не брати відповідальність, “не висовуватися”? Авторка проводить паралелі зі страшною травмою геноциду українства. А знаючи корінь зла, із ним легше упоратися.

Голодомор геноцид 90 річниця книги

Енн Епплбом. «Червоний голод. Війна Сталіна проти України»

А що як масовий голод був тільки однією із ланок сталінського геноциду українців? Разом зі свідомим нищенням митців, вчених, підприємців. Саме таку теорію обстоює Енн Епплбом, і доводить її за допомогою архівних матеріалів, щоденників і свідчень очевидців трагедії.

Голодомор геноцид 90 річниця книги

Фото: Shutterstock

Дивіться також:

Книга року: готується до друку перша біографія Валерія Залужного

Від стресу та паніки: 5 книг, які допоможуть керувати емоціями