6 українських фільмів, знятих з голлівудським розмахом

Вже п’ятий місяць українці живуть у стресі. І щоб підтримати своє психічне здоров’я, треба хоч іноді відволікатися від новин. Хороший варіант – подивитися кіно. Ще кращий – подивитись українське кіно.

Останні роки стали плідними для нашого кінематографа. Світ побачило чимало стрічок, що здатні конкурувати з голлівудськими. Комедії і драми, фантастичні історії на засновані на реальних подіях – щоб полегшити душу сміхом і сльозами. Ведучий Нового каналу Олександр Педан склав добірку топових стрічок вітчизняного виробництва.

«Захар Беркут»

Фільм 2019 року режисерів Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна став екранізацією однойменної історичної повісті «Захар Беркут» Івана Франка. Гасло – «У свободі моя сутність» – якнайкраще відображає сьогоднішню визвольну боротьбу.

Історія про те, як невеличка громада сміливців назавжди зупиняє численного і підступного ворога, орду. “Я раджу цей крутий український фільм для перегляду всією родиною, – каже Педан. – Стрічка знята з голлівудським розмахом!”

«Мої думки тихі»

“Це дуже крута українська комедія. Я ржав безупинно! – зізнається Олександр. – За сценарієм, молодий звукорежисер Вадим отримує замовлення від клієнта з Канади з проханням записати голоси рідкісних тварин та пташок української фауни Закарпаття. Однак завдання ускладнюється тим, що у подорож разом із хлопцем вирушає його мама-таксистка”.

Неймовірна гра виконавців головних ролей, Андрія Лідаговського та Ірми Вітовської-Ванци, герої і сюжетні повороти, де кожен побаче схожість зі своїм життям, і неймовірний саундтрек винесли “Мої думки тихі” на 10-те місце у рейтингу ста кращих українських фільмів усіх часів.

«Іловайськ 2014»

У серпні 2014 року відбулася одна із найтрагічніших битв у війні росії проти України на початкових її стадіях. Місяць героїчних боїв українців, навала росіян, які перестали прикриватися міфічними “повстанцями Донбасу” і фінал – підлий Іловайський котел, коли українцям пообіцяли безпечний відхід – і розстріляли беззбройних.

“Цей фільм важливий для кожного українця, – вважає Педан. – В основі стрічки лежить реальна історія командира штурмової групи «Донбас» Тараса Костанчука, який і виступив продюсером стрічки, і зіграв самого себе. Окрім нього там знялися близько 50-ти добровольців батальйону «Донбас», які вийшли живими з Іловайського коридору».

«Додому»

“Це фільм з неймовірно красивою картинкою, дуже сильний емоційно. Втративши старшого сина, що воював в АТО, Мустафа вирішує поховати його на батьківщині, у Криму. Разом із молодшим сином вони вирушають у подорож, яка залишить глибокий слід на їхніх стосунках”.

Талановита і щемна гра Ахтема Сеїтаблаєва і Ремзі Білялова, болючий сюжет – все це, попри тяжкість теми, допомагає пропрацювати особисту травму і на фоні втрат і відчаю знайти віру у світло.

«Припутні»

“Дуже життєвий фільм. Кажуть, що це комедія, але я б його так не назвав, якщо чесно”, – каже Олександр.

За сюжетом, «таксист за покликанням» Юра, сподіваючись продовжити знайомство з чарівною Свєткою в коротеньких шортиках, отримує бонусом її матір та вирушає в мандрівку до Припутніх, де не ловить мобільний зв’язок, розмовляють по-народному та діють, не думаючи. Кажуть, дорога змінює людину. Лише одна доба, що кардинально змінює життя усіх героїв.

«Гуцулка Ксеня»

Події фільму розгортаються у Карпатах у 1939 році. До Ворохти приїздить син родини емігрантів Яро. Батько-мільйонер поставив йому умову успадкування грошей: хлопець має одружитися з українською дівчиною. Тож Яро вирушає на пошуки свого щастя. Він знайомиться з багатьма красунями, та по-справжньому полонити його серце змогла лише гуцулка на ім’я Ксеня.

Дивіться також:

Том Круз показує дива вищого пілотажу у новому фільмі «Топ Ґан: Меверік»: український трейлер

10 найбільш вражаючих фільмів і серіалів про чорнобильську катастрофу

Сергія Лозницю виключено зі складу Української кіноакадемії: причини скандалу