Співачка Марія Квітка, фольклористка, популяризаторка української культури,  переможниця “Голосу країни-12” та художниця з костюмів представила свій дебютний музичний альбом «Дай серцю ВОЛЮ». До нього увійшло вісім композицій, створених на основі старовинних народних пісень.

Усі вони мають давнє походження. Частину з них Марія Квітка записала під час фольклорних експедицій, деякі віднайшла у збірниках народних пісень. Музичне аранжування до всіх композицій Марія створювала з Ярославом Татарченком. Відроджуючи традиції, вона прагне показати, як може звучати давня музика сьогодні і наскільки вона актуальна та сучасна.

марія квітка альбом старовинні пісні дай серцю волю голос країни 12
Обкладинка дебютного альбому Марії Квітки «Дай серцю ВОЛЮ»

«Всі пісні цього альбому об’єднані темою любові, – говорить Марія Квітка, – адже любов є основою всього нашого життя. Саме любов наповнює, створює нові сенси і дарує волю до життя. Пісні я підбирала так, щоб вони розкривали усі можливі грані та прояви любові від кохання і пристрасті до відданості рідній країні та любові до родини».

марія квітка альбом старовинні пісні дай серцю волю голос країни 12
Марія Квітка на презентації альбому «Дай серцю ВОЛЮ»

Пісню «Колискова», яка увійшла до альбому, Марія співала у перші тижні повномасштабного вторгнення українським дітям з Маріуполя, Гостомеля, Чернігова, Херсона та всіх українських міст, які зазнали жорстких атак росіян:

«Протягом багатьох століть за допомогою цієї народної пісні мами заколисували своїх діток, бажаючи їм солодких снів. З початком великої війни сотні тисяч українських дітей були позбавлені можливості нормально спати, жити і навчатись, тому мені хотілось хоч якось їх підтримати і заспокоїти. Мені писало дуже багато людей, не тільки батьків, писали люди різного віку, волонтери і навіть хлопці з передової і говорили, що ця пісня їх заспокоює і дарує відчуття дому, – розповідає Марія, згадуючи початок березня 2022 року.

Також до альбому увійшла пісня «Кохала», присвячена всім, хто втратив своїх коханих на війні. Композиція була представлена два тижні тому і вже зібрала багато щирих відгуків.

Пісня «Лихо» була записана на Поділлі і, за словами Марії, сьогодні по-новому розповідає про те горе, яке спіткало нас зараз – це пісня про знищені села, міста, про те, як палають наші поля, як страждають люди і природа від дій ворогів.

Текст треку «Щастя» походить з Полтавщини. Співачка зізнається, що прагнула змінити сенси у розумінні цієї давньої пісні і ставленні людей до пошуку щастя: «Я хотіла поговорити про те, що в руках кожного є власне щастя. Ми самі його будуємо і самі впливаємо на своє життя», – говорить Марія.

марія квітка альбом старовинні пісні дай серцю волю голос країни 12
Марія Квітка на презентації альбому «Дай серцю ВОЛЮ»

Переосмислює Квітка і смисл пісні «Плескач», на створення якої її надихнув однойменний український народний танець-гра, в яку традиційно грали молоді дівчата: «Зараз для мене ця пісня означає танець крізь біль, танець, який звільняє тіло і душу від страху і розпачу, це танець, який об’єднує і дарує жіночу силу!».

марія квітка альбом старовинні пісні дай серцю волю голос країни 12
Марія Квітка на презентації альбому «Дай серцю ВОЛЮ»

Також до альбому увійшла весільна обрядова пісня з Чернігівщини «Голуб», пісня «Любов забувають» з Рівненщини, «Карі очі», яка складається з фрагментів пісень із села Крячківка, що на Полтавщині, та речитативу з вірша  “Думка” Тараса Шевченка.

Альбом вийшов в межах головного музичного суперпризу «Голосу країни-12» від мецената Андрія Мацоли. «Дай серцю ВОЛЮ» доступний на усіх музичних платформах.

Фото: надані PR-службою, фотограф Дмитро Мунтян

Дивіться також:

Переможниця «Голосу країни» Марія Квітка записала пісню на слова Шевченка 

Про любов і розлуку: “Океан Ельзи” і KOLA записали дует “Коли ми двоє” (ВІДЕО)

Не дати переписать історію: Джамала випустила альбом кримськотатарських пісень Qirim