Сьогодні, 17 травня, у Каннах розпочнеться Міжнародний кінофестиваль. Перша українка у складі журі Каннського кінофестивалю, режисерка Ірина Цілик, розповіла, як планує привертати увагу кіномитців до війни в Україні.

Ірина, яка увійшла до складу журі секції, де обиратимуть найкращий документальний фільм, долучилася до ефіру «Сніданку 1+1». За її словами, їх очікує великий пласт роботи.

Цьогоріч в офіційному відборі Каннського кінофестивалю буде дві стрічки від українських митців: фільм «Памфір» від Дмитра Сухоликого-Собчука та «Бачення метелика» Максима Наконечного. Окрім того, покажуть документальний фільм литовського режисера Мантаса Кведаравічюса, якого росіяни розстріляли у Маріуполі. Також цього року Україна вперше представлена у журі Канн.

«Роботи багато, я вчора бачила наш графік, нам потрібно подивитися 18 різних документальних фільмів. Хочеться ще встигнути подивитись й українські стрічки. Тим більше, я співавторка сценарію до фільму «Бачення метелика», це така честь в різних ролях їхати до Канн і підтримувати своїх колег», – зізналась Ірина.

 Окрім того, у рамках фестивалю Цілик презентуватиме ще й свою нову кінострічку «Фелікс», яка ще не вийшла у прокат. Вона буде показана на Каннському кіноринку. А на початку червня попередня робота кінорежисерки «Земля блакитна, ніби апельсин» виходить в прокат у Франції. Ірина вже готується до великого обсягу роботи, в першу чергу морально, оскільки від французької аудиторію можуть бути різні питання. Деякі з них стосуватимуться війни в Україні, тому режисерка зізнається: готує до них своє серце.

Українська команда у Каннах буде максимально привертати увагу до війни в Україні. «Український павільйон у Каннах готує різні акції та благодійний вечір на підтримку України. Також ми з колегами готуємо певну акцію для привернення увагу до війни. Тому що тут легко про це забути. Ти приїжджаєш в цей абсолютно паралельний вимір шикарного курорту. Це викликає дуже химерні відчуття”, – заявила Ірина.

Кіномитці планують максимально використовувати увагу, яка наразі прикута до України, адже розуміють, що майбутні роки через війну нашу країну чекає певна криза щодо створення нового кінопродукту, в першому чергу – ігрового. Саме він, за словами режисерки, найімовірніше, не отримуватиме бюджетів найближчим часом.

Ірина відправилась до Канн разом з сином-підлітком. Це перша поїздка родини за кордон з початку війни. Говорить, що вперше відчули психологічну травму, оскільки навіть у іншій країні прислухаються до кожного звука.

«Мені здавалось, що ми з ним не травмовані. Але вже два дні ми перебуваємо на території інших держав і все одно прислухаємось до всіх звуків. Я побачила, як мій син уважно дивиться на літаки у небі, ми чуємо сирени там, де як немає. І чесно – є про що замислитися», – прокоментувала режисерка.

Фото: надані 1+1

Дивіться також:

Національна опера України відновлює роботу — чотири вистави травня 2022

Королева Швеції Сильвія зустрілася з Катериною Кухар та Олександром Стояновим